Cum ajuta psihoterapia

Psihoterapie pentru anxietate: Mic ghid pentru persoanele care suferă de anxietate

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Anxietatea este una dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală. Aceasta poate fi debilitantă și poate avea un impact negativ semnificativ asupra vieții de zi cu zi a unei persoane, în funcție de severitatea ei făcând dificilă chiar și îndeplinirea unor sarcini simple. Din fericire, există psihoterapie pentru anxietate și s-a dovedit că psihoterapia este un tratament eficient pentru anxietate.

Psihoterapia îi ajută pe oamenii care suferă de anxietate să dobândească o înțelegere a gândurilor lor anxioase, să învețe abilități de coping pentru a-și gestiona anxietatea mai eficient și, în cele din urmă, să devină capabili să preia din nou controlul asupra vieții lor.

Acest mic ghid va explora modul în care psihoterapia funcționează ca tratament pentru anxietate și va oferi informații despre cum te poate ajuta să te eliberezi anxietate. Vom discuta despre diferitele tipuri de psihoterapie folosite pentru a trata anxietatea, la ce te poți aștepta de la ședințele de terapie, cum te poate ajuta terapia și ce se așteaptă de la tine ca și client.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o tulburare copleșitoare care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Ea poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, sex sau origine. Dacă crezi că ai anxietate, este important să te adresezi unui psihoterapeut pentru a-ți clarifica acest lucru. Este bine să nu te auto-diagostichezi, pentru că anumite simptome din tabloul clinic al anxietății pot coincide cu ale altor tulburări, iar un specialist în sănătate mintală te poate ajuta să primești evaluarea corectă a simptomelor tale.

Book icon
Articol recomandat: Ce este anxietatea?

Există mai multe tipuri de tulburări de anxietate pe care oamenii le pot experimenta și fiecare dintre ele se poate manifesta în funcție de obiectul anxietății. Hai să vedem mai întâi care sunt simptomele cele mai comune ale anxietății pentru a te ajuta să le identifici mai ușor.

femeie care are dificultati sa respire pune mana pe piept, tulburarea de panica, atacul de panica
Anxietatea are diferite simptome care pot fi recunoscute ușor.

Care sunt cele mai comune simptome de anxietate

 • Griji, temeri și tensiuni excesive
 • Sentimentul că ești copleșit de problemele cotidiene
 • Neliniște sau senzația că ești „cu nervii întinși”
 • Obosești ușor
 • Dificultăți de concentrare
 • Iritabilitate
 • Tensiune musculară
 • Greață sau tulburări de stomac
 • Tremurături sau spasme musculare
 • Atacuri de panică
 • Dificultăți de respirație
 • Palpitații ale inimii

Câte tipuri de tulburări de anxietate există?

Un tip comun de tulburare de anxietate este tulburarea de anxietate generalizată (TAG), care se caracterizează prin îngrijorare excesivă și incontrolabilă cu privire la evenimentele și întâmplările de zi cu zi. Persoanele cu TAG se pot simți neliniștite, iritabile și obosite și pot avea simptome fizice, cum ar fi tensiunea musculară și probleme legate de somn.

Un alt tip de tulburare de anxietate este tulburarea de panică, care este marcată de atacuri de panică bruște și neașteptate. În timpul unui atac de panică, o persoană poate simți un sentiment de groază și pericol iminent, împreună cu simptome fizice precum palpitații ale inimii, transpirație și dificultăți de respirație. Atacurile de panică pot fi incredibil de înspăimântătoare și tulburătoare pentru viața unei persoane.

Book icon
Articol recomandat: Ce este tulburarea de panică?

Tulburarea de anxietate socială (TAS) este un alt tip de tulburare de anxietate care implică o frică intensă în situațiile sociale. Persoanele cu TAS se pot simți jenate și stânjenite în preajma altora și pot evita cu totul situațiile sociale pentru a evita disconfortul pe care îl simt.

Femeie sta pe canapea cu o mana pe piept ingrijorata, cu anxietate
Anxietatea produce disconfort persoanelor care se confruntă cu ea, putând avea efecte negative devastatoare în viața cotidiană.
Book icon
Articol recomandat: Ce este anxietatea socială?

Tulburarea de anxietate de separare este o tulburare de anxietate care afectează atât adulții, cât și copiii și adolescenții, și este marcată de teama excesivă de a fi separat de un părinte sau de persoana care se ocupă de îngrijirea copilului. La adulți anxietatea se poate manifesta în legătură cu grijile excesive de a fi despărțit de casă sau de partenerul de viață. Această tulburare poate apărea și la vârstnici și este adesea declanșată de gândurile de a pierde partenerul de viață.

Book icon
Articol recomandat: Ce este anxietatea de separare?

Agorafobia este o altă tulburare de anxietate care adesea coexistă cu tulburarea de panică. Agorafobia este o teamă intensă de a se afla în locuri publice sau în spații deschise și poate duce la evitarea persoanelor de a-și părăsi locuințele sau de a participa la activități care implică mulțimi de oameni mari.

Book icon
Articol recomandat: Ce este agorafobia?

Este important de reținut că acestea sunt doar câteva exemple de tipuri tulburări de anxietate pe care le pot experimenta oamenii. Dacă suferi de anxietate, este deosebit de important să cauți ajutor profesional pentru a primi un diagnostic precis și un tratament eficient.

Deși poate părea copleșitor să navighezi în lumea sănătății mintale, un psihoterapeut este un specialist cu care poți începe călătoria ta de vindecare.

Să înțelegem psihoterapia pentru anxietate

Psihoterapia, cunoscută și sub numele de terapie prin vorbire, este o formă de terapie psihologică care îi ajută pe oameni să-și gestioneze emoțiile, gândurile și comportamentele.

Book icon
Articol recomandat: Ce este psihoterapia?

Aceasta implică discuții structurate cu un profesionist în domeniul sănătății mintale care te poate ajuta să explorezi atât factorii declanșatori ai anxietății cât și cauzele profunde ale ei. Scopul psihoterapiei este în esență, să te ajute să înțelegi mai bine anxietatea ta, să înveți strategii de gestionare eficiente și să dezvolți modalități mai sănătoase de a fi în controlul anxietății.

Tipuri de psihoterapie utilizate pentru tratamentul anxietății

Există diferite tipuri de psihoterapie utilizate pentru tratamentul anxietății, inclusiv psihoterapia integrativă, care este abordarea terapeutică în care sunt formată.

Femeie isi calmeaza emotiile respirand incet cu ochii inchisi
O metodă de reducere a anxietății învățată în psihoterapia anxietății este respirația abdominală.

Psihoterapia integrativă pentru anxietate este o abordare holistică pentru tratarea anxietății care se bazează pe diferite ramuri de intervenții terapeutice, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (TCC), terapia psihodinamică, terapiile umaniste și abordările bazate pe mindfulness.

Book icon
Articol recomandat: Ce este psihoterapia integrativă?

Psihoterapia integrativă pentru anxietate îi ajută pe clienți să obțină o înțelegere a simptomelor lor anxioase, să își dezvolte conștientizarea de sine și să învețe strategii de coping sănătos pentru a-și gestiona mai bine anxietatea. În cadrul psihoterapiei pentru anxietate, explorăm modul în care diverși factori de mediu și experiențe, atât din trecut cât și din prezent, pot influența apariția și menținerea anxietății.

De asemenea, lucrăm împreună pentru a dezvolta un plan de tratament cuprinzător care este adaptat nevoilor unice și obiectivelor fiecărei persoane.

Este important să subliniez că psihoterapia pentru anxietate nu este o soluție rapidă. Nu există soluții rapide. Tratamentul anxietății în psihoterapie necesită muncă și dedicare, și rezultatele pot duce la o vindecare emoțională de durată.

Dacă te confrunți cu anxietatea, nu ezita să apelezi la ajutor. Un profesionist în domeniul sănătății mintale îți poate oferi sprijinul și îndrumarea de care ai nevoie pentru a-ți începe călătoria spre vindecare.

Alte tipuri de psihoterapie care sunt eficiente în tratamentul anxietății sunt terapia cognitiv-comportamentală (TCC), terapia prin expunere și terapia psihodinamică. TCC este un tip de terapie care se concentrează pe confruntarea gândurilor și comportamentelor negative care contribuie la anxietate. Terapia prin expunere implică expunerea treptată la situații care provoacă anxietate, într-un mediu sigur. Terapia psihodinamică explorează modul în care experiențele din trecut îți pot afecta anxietatea.

Book icon
Articol recomandat: De ce funcționează psihoterapia?

Este deosebit de important să știi că orice abordare terapeutică te poate ajuta să îți depășești anxietatea. Acum, pentru că sunt mai multe, este bine să îți întrebi psihoterapeutul despre cum abordarea în care el/ea este format/ă este utilă pentru tratarea anxietății.

La ce să te aștepți în cadrul ședințelor de psihoterapie pentru anxietate

Prima ședință de psihoterapie va implica, de obicei, o evaluare în care terapeutul te va întreba despre ce simptome de anxietate ai, istoricul medical și orice factori de stres din viața ta. Terapeutul tău va lucra cu tine pentru a crea un plan de tratament adaptat nevoilor tale individuale.

Un grup de oameni care comunică și gesticulează cu mâinile
Este bine să știi că foarte mulți alți oameni au trăit stări de anxietate la un moment dat în viață.

Ședințele de terapie se pot desfășura individual sau în grup. Durata terapiei poate varia, în funcție de gravitatea anxietății tale și de obiectivele tale de tratament.

De asemenea, te poți aștepta ca atunci când apelezi la terapie pentru anxietate, să fii o parte activă dominantă în tratamentul tău. Tu și terapeutul tău veți lucra împreună pentru a dezvolta strategii care să te ajute să îți gestionezi simptomele de anxietate. De asemenea, terapeutul poate sugera modificări ale stilului de viață, cum ar fi practici de mindfulness, tehnici de gestionare a stresului și anumite activități care au rolul de a te ajuta să îți gestionezi anxietatea.

De asemenea, mulți terapeuți îți vor sugera teme pentru acasă ca parte a planului tău de psihoterapie pentru anxietate. Temele pentru acasă sunt sarcini scurte pe care le poți face în afara ședințelor de psihoterapie pentru a te ajuta să exersezi abilitățile și strategiile pe care le înveți în timpul ședințelor.

Printre exemple se poate număra ținerea unui jurnal, scrierea gândurilor și sentimentelor tale sau exersarea tehnicilor de relaxare.

Un alt lucru care nu este exclus, este ca în funcție de progresul în psihoterapia anxietății sau de severitatea ei, gradul de afectare al funcționării tale cotidiene, psihoterapeutul să recomande vizita la un medic psihiatru pentru medicație. Medicația ajută la vindecarea anxietății și poate fi parte nelipsită din planul tău de tratament pentru anxietate dacă este necesar.

Cum te poate ajuta un proces de psihoterapie pentru anxietate

Psihoterapia este un tratament eficient pentru anxietate. Psihoterapia te poate ajuta să îți gestionezi simptomele anxietății, oferindu-ți strategii de adaptare și instrumente pentru a face față situațiilor care îți pot provoca anxietate.

Terapia te poate ajuta, de asemenea, să dezvolți o mai bună înțelegere a anxietății tale și cum să recunoști factorii declanșatori care îți pot agrava simptomele. Lucrând cu un psihoterapeut poți învăța modalități sănătoase de a-ți gestiona anxietatea și astfel să îți îmbunătățești calitatea generală a vieții.

Este foarte important să înțelegi de ce a apărut anxietatea și cum să o abordezi. În cadrul psihoterapiei poți învăța despre aceste lucruri și poți merge mai în profunzimea problemelor care au dus la dezvoltarea anxietății. Astfel, cunoscând aceste lucruri poți integra mai bine gândurile, amintirile, emoțiile, experiențele tale, conducându-te spre o înțelegere și vindecare mai profundă.

Dacă ai probleme legate de anxietate, nu ezita să apelezi la ajutor. Fă o programare la psihoterapie pentru anxietate acum.

Ce se așteaptă de la tine în cadrul ședințelor de terapie pentru anxietate

Psihoterapia implică o participare activă din partea ta, a clientului. Se așteaptă de la tine să fii sincer și deschis cu terapeutul tău și să te implici activ în procesul de terapie pentru anxietate. Acest lucru înseamnă și practicarea în timpul dintre ședințe, a abilităților de coping și a strategiilor explorate și învățate în timpul ședințelor de terapie.

De asemenea, este important să participi regulat la ședințele de terapie așa cum ai stabilit recurența ședințelor împreună cu psihoterapeutul tău. Este bine să fii autentic și să comunici cu terapeutul tău dacă te simți blocat sau dacă crezi că terapia nu funcționează.

Câteva cuvinte de final

Anxietatea poate fi o afecțiune dificil de gestionat, dar psihoterapia poate oferi o formă sigură și eficientă de tratament pentru anxietate. În procesul de psihoterapie pentru anxietate poți să înveți strategii de adaptare și să dezvolți modalități mai sănătoase de a gestiona simptomele anxietății.

Nu uita că este nevoie de timp și efort, dar terapia poate oferi speranță și vindecare celor care se suferă de anxietate.

Fă primul pas spre îmbunătățirea sănătății tale mintale și emoționale și depășește anxietatea.

Fă o programare la psihoterapie pentru anxietate acum.


Referințe:

National Institute of Mental Health. Anxiety disorders.
Munir S, Takov V. Generalized Anxiety Disorder. [Updated 2022 Oct 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441870/
Parmentier FBR, García-Toro M, García-Campayo J, Yañez AM, Andrés P, Gili M. Mindfulness and symptoms of depression and anxiety in the general population: the mediating roles of worry, rumination, reappraisal and suppression. Front Psychol. 2019;10:506. doi:10.3389/fpsyg.2019.00506
Ströhle A, Gensichen J, Domschke K. The Diagnosis and Treatment of Anxiety Disorders. Dtsch Arztebl Int. 2018 Sep 14;155(37):611-620. doi: 10.3238/arztebl.2018.0611. PMID: 30282583; PMCID: PMC6206399.
Zaccaro A, Piarulli A, Laurino M, et al. How breath-control can change your life: a systematic review on psycho-physiological correlates of slow breathing. Front Hum Neurosci. 2018;12:353. doi:10.3389/fnhum.2018.00353
Penninx BW, Pine DS, Holmes EA, Reif A. Anxiety disorders. Lancet. 2021 Mar 6;397(10277):914-927. doi: 10.1016/S0140-6736(21)00359-7. Epub 2021 Feb 11. Erratum in: Lancet. 2021 Mar 6;397(10277):880. PMID: 33581801; PMCID: PMC9248771.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top