Psihoterapeut poarta o discutie cu clienta zambind

Psihoterapie Individuală: Ce Este Psihoterapia?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

În acest articol scriu pe larg despre ce este psihoterapia, o întrebare comună, fie că îți dorești să mergi la psihoterapeut sau îți dorești să cunoști mai multe despre psihoterapie. Psihoterapia este un proces de vindecare în care pacientul și psihoterapeutul colaborează pentru a facilita bunăstarea pacientului și pentru a crește calitatea vieții lui.

Clientul și psihoterapeutul sunt de acord cu obiectivele, durata și frecvența sesiunilor de terapie, în funcție de nevoile pacientului.

Ca să înțelegem cât mai bine ce este psihoterapia voi face referire la cuvintele care compun acest termen. Psihoterapia (terapia psihologică sau terapia prin vorbire), conține combinarea a două cuvinte: psihic și terapie. Psihicul înseamnă minte, spirit, suflet și terapie înseamnă vindecare.

Prin urmare, psihoterapia înseamnă „vindecarea minții/sufletului/spiritului”.

Terapia este o metodă de tratament pentru tulburările de sănătate mintală, neinvazivă și uneori poate necesita sprijin pentru administrarea de medicamente pentru boala pacientului.

Specialistul în sănătate mintală (psihoterapeutul) aplică tratamentul în cabinet, prin proceduri validate științific pentru a ajuta clientul să atingă un echilibru emoțional interior, o stare de sănătate, o mai bună relaxare, strategii de coping mai sănătoase și obiceiuri mai eficiente.

Când sunt întrebată ce este psihoterapia și cum ajută, le spun tuturor că psihoterapia este o abordare orientată către pacient sau client, se mai numește terapie prin vorbire sau comunicare și îți permite să vorbești deschis despre sentimentele tale, simptome sau lucruri care sunt importante pentru tine. Oferă un mediu sigur și de susținere în care poți lucra, împreună cu terapeutul, pentru o viață mai sănătoasă și mai fericită.

Unde au loc sedintele de psihoterapie?

Acum că știi în mare ce este psihoterapia, să vedem unde au loc ședințele. Un terapeut va ține ședințele de terapie în cabinet. Cabinetul terapeutului este un loc relaxant, primitor, în care te simți în siguranță și confortabil să vorbești despre dificultățile tale diverse.

Cuplu la sedinta de psihoterapie pentru relatia lor se uita unul la celalalt stand pe canapea in fata psihoterapeutului
Ședințele de psihoterapie au loc atât în cabinet cât și online.

Există și alte locuri diverse în care se poate ține o terapie, cum ar fi spitalul, instituțiile de închisoare, spitalele de copii, alte centre de terapii, sau online.

Sesiunile online au loc pe platforme speciale care îți oferă siguranță și confidențialitate, și au aceeași durată ca și cele din cabinet.

Terapia online este o metodă nouă și eficientă de terapie care se face prin intermediul internetului, accesibilă celor care nu pot ajunge la cabinet din diverse motive, sau când există anumite restricții globale.

Book icon
Articol recomandat: Ce este psihoterapia online?

Tipuri de psihoterapie

Există o gamă largă de tipuri de psihoterapii, în funcție de specializările diferiților psihoterapeuți. Așa cum există medici specializați pentru diverse probleme de sănătate, există și psihoterapeuți pentru diverse probleme emotionale și sociale. Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de psihoterapie sunt:

Terapia integrativă

Psihoterapia integrativă este un tip de terapie recomandată într-o gamă largă de tulburări sau probleme precum anxietatea, depresia, problemele de comportament și relaționale care au un impact negativ asupra cursului normal al vieții de zi cu zi.

Terapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală este un tip de terapie care ne ajută să înțelegem modul în care gândurile și comportamentele noastre influențează modul în care ne simțim. Este cel mai bine susținută de studii pentru că este ușor de replicat.

Această terapie se concentrează în special pe prezent și ne ajută să ne reorientăm atenția de la trecut la prezent și să învățăm să ne gestionăm mai bine emoțiile.

Terapia în grup

un grup de oameni adulti se imbratiseaza oferindu-si suport reciproc
Psihoterapia de grup este o resursă deosebit de puternică și un sprijin emoțional neprețuit.

Terapia în grup este un tip de terapie care se desfășoară cu mai mulți oameni într-o singură ședință. Aceasta poate fi benefică pentru unii oameni, deoarece pot învăța cum să comunice mai bine și să își exprime sentimentele față de alții, și pot primi susținerea necesară de la alte persoane care trec prin aceleași probleme.

În grup experiența capătă un sens diferit față de sesiunile individuale pentru că sunt mai multe persoane care interacționează, mai mult feedback și comunicare.

Mai multe terapii oferă posibilitatea de a participa la un grup terapeutic. Ce trebuie să faci este doar să întrebi un terapeut dacă susține terapie în grup și să îți faci programare

Terapia individuală

Femeie stă pe canapea în cabinetul de psihoterapie și zâmbește fericită către psihoterapeut
Psihoterapia individuală ajută persoanele să facă față cu succes diferitelor probleme întâmpinate în viață.

Terapia individuală este un tip de terapie care are loc între pacient și terapeut, fără alte persoane prezente. Această terapie este cea mai comună și se concentrează în general pe problemele personale și emoționale ale pacientului.

Terapia de cuplu

Terapia de cuplu este un tip de terapie care se concentrează în general pe problemele legate de relație și comunicare. Acest tip de terapie este eficient în ajutarea cuplurilor să își îmbunătățească relația, să învețe să comunice mai eficient și să își rezolve problemele.

Terapia de familie

Terapia de familie este un tip de terapie care se concentrează în general pe problemele legate de familie și relații. Această terapie se bazează pe premisele că familia este o unitate și că problemele unui membru pot afecta întreaga familie.

Terapia de familie ajută la îmbunătățirea comunicării și a relațiilor în familie.

Ce este un psiholog, un psihoterapeut și un psihiatru și cum sunt ei diferiți în România?

Există multe diferențe între un psiholog, un psihoterapeut și un psihiatru din România. Pe scurt, psihologul a absolvit Facultatea de Psihologie și este acreditat de Colegiul Psihologilor din România, psihoterapeutul a absolvit o școală de formare în psihoterapie și poate primi clienți pentru tratament, psihiatrul este un medic care prescrie medicamente (tratament medical) pentru tulburări mintale.

Ce este psihologul?

Psihologul nu este terapeut, este o persoană care a absolvit Facultatea de Psihologie și este acreditată de Colegiul Psihologilor din România. Doar absolvirea Facultății de Psihologie fără obținerea acreditării necesare de la Colegiu nu dă dreptul absolvenților de a se numi psihologi.

Un exemplu în acest sens este faptul că niciun absolvent al studiilor în drept nu este numit avocat.

Un psiholog trebuie să treacă printr-un proces de recunoaștere și înregistrare și specializare în diferite ramuri (ex. avocat în drept digital) pentru a exercita această profesie. La fel este și pentru psihologi.

Un psiholog nu poate efectua intervenții de psihoterapie sau tratamentul pentru sănătate mintală. Pentru a face asta, el trebuie să studieze terapia. Un psiholog poate urma doar alte instruiri sau specializări pentru a practica în domeniul psihologiei (resurse umane, cercetare, testare clinică și diagnostic) sau psihoterapiei.

Ce este psihoterapeutul?

Psihoterapeutul este un specialist pregătit în sănătate mintală. El este psihologul acreditat care a urmat și a încheiat cu succes fie un program de formare în psihoterapie oferit de o școală de psihoterapie, fie un program de masterat în psihoterapie din sistemul universitar.

Femeie la psihoterapeut intr-un moment dificil
Psihoterapeutul este un specialist și un om pregătit să te susțină atunci când ai nevoie.

Pentru a putea practica arta psihoterapiei în cabinet, un terapeut primește un certificat de la Colegiul Psihologilor care asigură dreptul de practică privată. Dacă terapeutul nu deține acest certificat, atunci nu poate practica legal în România.

Psihoterapeutul folosește tehnici speciale pentru a ajuta clienții să-și îmbunătățească sănătatea mintală, emoțională și comportamentală.

Asigură-te că terapeutul cu care dorești să lucrezi are toate acreditările și certificatele necesare emise de Colegiu și alte asociații de acreditare.

Psihoterapeutul nu pune un diagnostic medical și nu prescrie medicamente. Specialistul care face psiho-diagnosticul este medicul psihiatru.

O altă misiune a terapeutului poate fi să vorbească despre ce este psihoterapia și să promoveze educația despre serviciile psihologice, sănătatea mintală și să reducă stigmatul din acest domeniu al sănătății.

Desigur, aceasta este mai mult o ”misiune” opțională pe care nu orice terapeut o adoptă. Eu ca terapeut și psiholog, în prezent militez pentru conștientizarea sănătății mintale, beneficiile pozitive ale diverselor terapii și ale psihoterapiei în viața noastră.

Book icon
Articol recomandat: Ce este un psihoterapeut?

Ce este psihiatrul?

Psihiatrul este un specialist în sănătate mintală care a absolvit școala medicală. El este capabil să evalueze și să diagnostice tulburările de sănătate mintală la pacienții săi. El prescrie medicamente și tratament individual fiecărui pacient pentru tratarea tulburărilor de sănătate mintală.

Psihiatrul poate fi și psihoterapeut dacă studiază un program de formare în psihoterapie. Dacă este necesar, colaborează cu psihoterapeutul pentru interesul cel mai înalt al pacientului.

Cum știu dacă am nevoie de psihoterapie?

Mai întâi este important să știi ce este psihoterapia și să știi cum te poate ajuta. Apoi este bine să identifici nevoile tale. De exemplu poți simți că ai nevoie de terapie atunci când treci printr-un moment critic în viața ta sau când cineva poate te încurajează să mergi la psiholog.

Exercitii pentru anxietate - Preia controlul asupra anxietatii
Identificând din timp nevoia de psihoterapie și mergând la psiholog, poți evita complicații și suferință accentuată rezolvând dificultățile pe care le întâmpini.

Am auzit de la cei care vin să mă vadă că nu știau ce să mai facă pentru a depăși o dificultate cu care se confruntau, în final ajungând la terapeut.

Ai nevoie de psihoterapie dacă există ceva, fie că este intern (gânduri, emoții negative, probleme de sănătate mintală) sau extern (evenimente dificile sau traumatice) care interferează negativ cu viața ta de zi cu zi. Există și alte modalități de a ști dacă ai nevoie de psihoterapie.

Iată la ce semne să fii atent

Acordă o atenție deosebită următoarelor aspecte și modului în care acestea interferează cu viața ta de zi cu zi:

  • Simți că nu funcționezi optim în viața ta. Productivitatea ta a scăzut, nu mai ai grijă de tine așa cum obișnuiai.
  • Tot ce ai încercat până acum pentru a-ți îmbunătăți sănătatea emoțională nu a avut niciun rezultat sau rezultatul dorit.
  • Eviți să confrunți problemele din viața ta, amâni, iar în final tot te întâlnești cu ele.
  • Ai suferit o traumă sau ai trecut printr-un eveniment traumatic pe care nu știi să-l depășești.
  • Nu poți păstra granițe sănătoase.
  • Este dificil să spui nu.
  • Ai stimă de sine scăzută
  • Prietenii și familia îți spun că ți-ar prinde bine dacă ai merge la un psihoterapeut / psiholog.
  • Simți mai tot timpul emoții negative și nu știi cum să le gestionezi
  • Te simți deprimat sau ai anxietate
  • Te simți copleșit de stresul de la serviciu, ți-ai pierdut pasiunea pentru job sau crezi că ai burnout
Book icon
Articol recomandat: De ce să mergi la psiholog?

Psihoterapie sau medicamente?

Psihoterapia și medicamentele sunt două modalități diferite de a aborda problemele de sănătate mintală. Psihoterapia ajută la identificarea și înțelegerea problemelor, precum și la învățarea unor noi modalități de a face față situațiilor dificile.

De multe ori, medicamentele sunt prescrise pentru a ajunge la simptome, ajută la gestionarea lor și pentru a îmbunătăți funcționarea zilnică. În combinație ele produc cele mai bune rezultate într-un timp mai scurt.

Cum sunt primele sesiuni de psihoterapie?

După ce ai trecut de faza în care ai făcut o programare și ai ajuns la prima ședință de terapie, terapeutul tău îți va pune întrebări despre problemele tale. Îți va pune întrebări despre trecutul tău, familia și relațiile tale, sănătatea ta mentală, medicamente pe care le iei, și sănătatea fizică și cum te simți în prezent.

Aceste informații sunt importante pentru a înțelege mai bine problema și pentru a elabora un plan de terapie împreună cu terapeutul tău.

O durată medie obișnuită de terapie este între 45 și 60 minute pentru sesiunile individuale, depinzând de asemenea și de abordare.

Book icon
Articol recomandat: Prima ședință la psiholog

Cine are nevoie de psihoterapie?

Nu este dificil să spun ce fel de oameni caută psihoterapie. Practic oricine poate avea nevoie de psihoterapie. Fără discriminare sau barieră. Deseori, persoanele care au nevoie de psihoterapie sunt persoane care întâmpină dificultăți și au nevoie să le depășească cu ajutorul unui specialist în sănătate mintală.

Psihoterapeutul își susține clienta, ținând-o cu grijă de umeri.
Orice persoană poate simți la un moment dat în viață că are nevoie de sprijin specializat pentru a face față cu succes provocărilor vieții.

În calitate de psihoterapeut nu judec oamenii care vin la terapie în funcție de etnie, orientare sexuală, ideologie politică, sex, statut social, loc de muncă sau cultură. Psihoterapia nu a fost creată cu un anumit tipar de persoană în minte.

Terapia fost creată pentru a ajuta oamenii. Terapeutul este alături de tine și te susține să faci schimbările potrivite în viața ta.

Prin urmare, cine are nevoie de psihoterapie:

  • La terapie vin în primul rând oameni.
  • Cei care se luptă cu tulburări de sănătate mintală (tulburări psihice), de asemenea și cei care iau medicamente pentru acestea.
  • Un pacient care nu are o tulburare de sănătate mintală, dar are nevoie de sprijin emoțional.
  • Oameni care au o perioadă dificilă în viața lor.
  • Persoane care simt emoții negative aproape tot timpul, au sentimentul de lipsă de control
  • Persoane care au o stimă de sine scăzută.
  • La sesiuni de terapie vin și cei care se autocritică.
  • Oameni care doresc să depășească auto-sabotajul.
  • Oameni care doresc să se dezvolte personal pot de asemenea să facă o programare la psihoterapie
  • Cei care vor să se cunoască mai bine pe ei înșiși.
  • Oameni. Practic oricine.

Despre ce probleme pot să vorbesc în timpul terapiei?

Problemele despre care poți vorbi în psihoterapie sunt foarte variate, în funcție de dificultatea pe care îți dorești să o depășești. Nu ai vrea să pierzi timpul pe care îl plătești pentru a vorbi despre subiecte neimportante. Un pacient poate face asta pentru că evită a se confrunta cu problemele lor.

O clienta discuta cu psihoterapeutul sau in sedinta de psihoterapie.
A te deschide față de un terapeut poate fi dificil la început, dar acest lucru este comun. Pe măsură ce vă construiți alianța terapeutică, va deveni mai ușor să vorbești în terapie despre orice este important pentru tine.

Iată câteva idei despre ce probleme poți vorbi în terapie cu terapeutul ales, indiferent de abordare:

  • Anxietate și alte tulburări legate de anxietate: generalizată, atacuri de panică, agorafobie, anxietate socială, claustrofobie, anxietate legată de sănătate.
  • Depresia și alte tulburări afective: dispoziție scăzută, retragere socială, tulburare depresivă majoră, ciclotimie, tulburare bipolară, tulburare afectivă sezonieră sau depresie de iarnă, depresie post-partum.
  • Incidente traumatice și traume: tulburări de stres post-traumatic, viol și victime ale atacurilor, furt, mobbing, victime ale accidentelor (mașină, răni).
  • Probleme emoționale, mâncat compulsiv și tulburări de alimentație: binge-eating (mâncat compulsiv), anorexie, bulimie, obezitate, chirurgie bariatrică.
  • Imagine corporală negativă, imagine de sine negativă.
  • Stimă de sine scăzută, încredere în sine scăzută, sentiment de a fi lipsit de valoare.
  • Dificultăți la locul de muncă: stres la locul de muncă, probleme în relație cu colegii, dezechilibre între viața personală și serviciu, burnout, sentimentul de copleșire.
  • Probleme în relații de familie sau de cuplu: despărțire, divorț, alegerea repetată a partenerilor nepotriviți, relații extraconjugale, gelozia, evenimentele majore din viață cum ar fi nașterea unui copil, probleme conjugale, certuri repetate, stresul nunții, singurătatea.
  • Dependența și abuzul de substanțe: alcool, droguri, jocuri de noroc, comportament de cumpărături compulsive, dependență de telefon, televizor sau ecran, dependență de social media (Facebook, Instagram, tiktok și altele) – De reținut că psihoterapia pentru dependențe este o abordare specializată
  • Durere, doliu, pierdere, probleme legate de familie, relații.
  • Diverse lucruri care te deranjează sau te face trist, nefericit.
  • Orice lucru care interferează cu abilitatea ta de a trăi o viață fericită și echilibrată, a te bucura de familie sau de relațiile tale.
  • Dacă ai întrebări despre terapii, medicamente sau tratamentul aplicat.
  • Orice întrebări ai despre terapeutul tău, planul terapeutic, obiectivele terapiei tale, simptome și sentimentele care apar la suprafață în timpul unei sesiuni.

Cum ajută psihoterapia?

Psihoterapia (integrativa, cognitiva, comportamentala, psihanaliza, și altele) ajută în funcție de obiectivele pe care le are clientul. Ca exemplu, un pacient dorește să depășească dificultățile de comunicare. Psihoterapia poate ajuta clientul să înțeleagă care sunt factorii declanșatori dificultăților, modul în care gândurile și comportamentele generează sentimentul negativ, echilibrarea gândirii și obținerea de instrumente pentru gestionarea momentelor dificile și îmbunătățirea comunicării.

Femeie zambeste este fericita, tine in mana un balon care are un smiley face desenat pe el
Psihoterapia ajută oamenii în foarte multe probleme din viață, cât și pentru tratarea anumitor dificultăți de sănătate psihică.

Deși majoritatea parcursurilor terapeutice se bazează pe nevoile pacientului, în general psihoterapia îi poate susține pe oameni în multe moduri diferite.

Aceasta poate îmbunătăți sănătatea mintală, poate ajuta la gestionarea stresului psihic și a anxietății și poate oferi sprijin în timpul schimbărilor dificile din viață.

De asemenea, terapia ne poate sprijini să învățăm noi abilități, cum ar fi să facem față durerii sau să gestionăm furia. În unele cazuri de probleme de sănătate fizică fără cauză medicală cunoscută, terapia poate fi folosită pentru descoperi cauzele psihice ale acestora și a le trata.

Te poate ajuta să depășești provocările cu care te confrunți în viață

Psihoterapia ajută în anxietate, depresie, durere sau orice altă problemă emoțională. Te poate susține să depășești aceste provocări. Terapia te poate îndruma, de asemenea, dacă a te confrunta cu o schimbare majoră în viață este ceva ce îți provoacă dificultăți, cum ar fi divorțul sau moartea unei persoane dragi.

Te poate ajuta să îți îmbunătățești relațiile

Dacă ai dificultăți în relațiile tale, terapia și tehnicile utilizate pot fi instrumente importante. Aceasta te poate susține să înveți cum să comunici mai bine și să rezolvi conflictele. De asemenea, terapia te poate ajuta să te înțelegi mai bine pe tine și nevoile tale. Acest lucru poate face mai ușor să găsești relații sănătoase și satisfăcătoare.

Grup de femei vorbind si razand
Psihoterapia te poate ajuta să ai relații mai sănătoase, armonioase, să te simți mai împlinit cu ele.

Pe scurt și mai concret, iată cum poate ajuta psihoterapia:

  • Ajută clientul să obțină sprijin emoțional într-o perioadă dificilă cu care se confrunta.
  • Terapia te ajută să privești dintr-o perspectivă diferită problemele cu care te confrunți. Una mai sănătoasă și mai echilibrată.
  • Poate ajuta, sprijinind oamenii să înțeleagă de ce se simt așa cum se simt sau de ce fac acțiuni sau alegeri care îi fac nemulțumiți.
  • Psihoterapia poate ajuta prin a învăța oamenii modalități de a face față propriilor emoții, comportamente sau evenimente dificile pe care le întâlnesc în viață.
  • Psihoterapia te poate susține să faci față dificultăților de sănătate mintală.
  • Combinată cu medicația poate fi tratamentul eficient pentru diverse dificultăți de sănătate mintală, benefică clientului cu tulburare psihiatrică.
Book icon
Articol recomandat: Cum te ajută psihoterapia?

Cum ajută un psihoterapeut?

Un psihoterapeut poate ajuta în multe feluri. Un terapeut poate acționa ca un ghid pentru a ajuta pacientul să își atingă obiectivele. Un psihoterapeut, indiferent de școala absolvită, este neutru la problemele pe care le împărtășește pacientul și este capabil să-i ajute pe clienți să se înțeleagă mai bine.

În opinia mea, psihoterapeutul poate ajuta prin:

  • Crearea bazei pentru o relație pozitivă și utilă de psihoterapeut-client.
  • A fi obiectiv și neutru, poate oferi o opinie profesională nepărtinitoare și obiectivă asupra problemei pe care o împărtășesc clienții.
  • A fi un ghid pentru a îndruma clienții să se înțeleagă mai bine, să se cunoască mai bine și cum să depășească problemele pe care le au.
  • A fi prezent și ascultând nuanțele subtile din comunicarea clienților, verbală și non-verbală, reflectarea și folosirea acestora pentru progresul terapiei.
  • Identificarea, prin ascultare, a nevoilor clienților, a mecanismelor de apărare și a răspunsurilor emoționale, care îi ajută pe clienți să obțină informații importante.
  • Nu în ultimul rând, prin a aplica tehnici validate științific din tipul de terapii practicate (terapia cognitiv comportamentala, integrativă, psihanaliza, gestalt, hipnoterapie) pentru a îndruma pacientul să înțeleagă, să vindece și să își atingă obiectivele.
Book icon
Articol recomandat: Ce face un psihoterapeut?

Psihoterapia funcționează cu adevărat?

Da, cu siguranță. Sute de studii au descoperit că oamenii care au acces la terapie fac schimbări pozitive în viața lor. Conform unei analize realizate de American Psychological Association, psihoterapia este eficientă și produce efecte pe termen lung.

Femeie se bucura cu bratele intinse, in fundal se vede marea si cerul senin
Există numeroase studii științifice care arată eficiența psihoterapiei.

Cu toate acestea, din păcate, este insuficient accesată de pacientul în nevoie, fiind învăluită de mituri despre psihologi și credințe limitative din popor.

Când vorbim despre psihoterapie, vorbim în primul rând despre oameni. Această metodă a fost creată pentru a ne susține. În ceea ce privește succesul său în acest sens, există multe elemente care pot afecta eficiența acestuia. Aceste elemente se referă atât la client, cât și de psihoterapeut.

Neuroștiința spune că succesul psihoterapiei depinde și de capacitatea terapeutului de a stimula neuroplasticitatea creierului clientului de a crea noi conexiuni sau sinapse, de a inhiba alte sinapse și de a conecta rețele neuronale disociate (Luis Cozolino).

Fraza de mai sus înseamnă că psihoterapia poate ajuta la schimbarea modului de funcționare a creierului, prin crearea de noi conexiuni și consolidarea acestora!

Book icon
Articol recomandat: De ce funcționează psihoterapia?

Cât durează o ședință de psihoterapie?

Ședințele de psihoterapie au o durată diferită în funcție de client (adult individual sau copil, cuplu, familie) și psihoterapeut.

Cât durează o ședință individuală?

O sesiune individuală de psihoterapie poate dura între 45 de minute și 60 de minute.

Cât durează o ședință de cuplu sau familie?

O sesiune de psihoterapie de cuplu sau de familie poate dura între 60 de minute și 90 de minute.

De câte ședințe am nevoie?

Este destul de dificil să estimăm numărul de sesiuni de care are nevoie fiecare pacient. Acest lucru se întâmplă pentru că fiecare client are propriile sale nevoi și ritm de lucru, poate că este nevoie uneori și de medicamente.

Există multe variabile care pot afecta numărul de ședințe, cum ar fi gravitatea problemei și obiectivele terapeutice.

Cât costă o ședință de psihoterapie?

O ședință de psihoterapie poate sa coste începând de la 150 lei la 400 lei, în funcție de tariful practicat de fiecare specialist.

Unii psihologi colaborează cu casa de asigurări de sănătate însă suma acoperită din prețul unei ședințe este foarte mică (până în 50 lei).

Accesează pagina de tarife pentru a vedea toate prețurile pentru serviciile psihologice.

Bonus:


Referințe:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top