Psihoterapeut poarta o discutie cu clienta zambind

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este un proces de vindecare în care pacientul și psihoterapeutul colaborează pentru a facilita bunăstarea pacientului și pentru a crește calitatea vieții lui. Clientul și psihoterapeutul sunt de acord cu obiectivele, durata și frecvența sesiunilor de terapie, în funcție de nevoile pacientului.

Psihoterapia (terapia psihologică sau terapia prin vorbire) vine conține combinarea a două cuvinte: psihic și terapie. Psihicul înseamnă minte, spirit, suflet și terapie înseamnă vindecare. Prin urmare, psihoterapia înseamnă „vindecarea minții/sufletului/spiritului”. Psihoterapia este o metodă de tratament pentru tulburările de sănătate mintală. Specialistul în sănătate mintală (psihoterapeutul) aplică proceduri validate științific pentru a ajuta clientul să atingă un echilibru emoțional interior, o stare de sănătate, strategii de coping mai sănătoase și obiceiuri mai eficiente.

Psihoterapia se mai numește terapie prin vorbire și iți permite să vorbești deschis despre lucruri care sunt importante pentru tine. Oferă un mediu sigur și de susținere în care poți lucra, împreună cu psihoterapeutul, spre o viață mai sănătoasă și mai fericită.

Psihoterapia integrativă este recomandată într-o gamă largă de tulburări sau probleme precum anxietatea, depresia, problemele de comportament și relaționale care au un impact negativ asupra cursului normal al vieții de zi cu zi.

Ce este un psiholog, un psihoterapeut și un psihiatru și cum sunt ei diferiți în România?

Există multe diferențe între un psiholog, un psihoterapeut și un psihiatru din România. Pe scurt, psihologul a absolvit Facultatea de Psihologie și este acreditat de Colegiul Psihologilor din România, psihoterapeutul a absolvit o școală de formare în psihoterapie și poate primi clienți pentru tratament, psihiatrul este un medic care prescrie tratament medical pentru tulburări mintale.

Psihologul este o persoană care a absolvit Facultatea de Psihologie și este acreditată de Colegiul Psihologilor din România. Doar absolvirea Facultății de Psihologie fără obținerea acreditării necesare de la Colegiul Psihologilor din România nu dă dreptul absolvenților de a se numi psihologi. Un exemplu în acest sens este faptul că niciun absolvent al studiilor în drept nu este numit avocat. Acesta trebuie să treacă printr-un proces de recunoaștere și înregistrare și specializare în diferite ramuri (ex. avocat în drept digital) pentru a exercita această profesie. La fel este și pentru psihologi.

Un psiholog nu poate efectua intervenții de psihoterapie pentru sănătate mintală. Pentru a face acest lucru, el trebuie să studieze psihoterapia. Un psiholog poate urma doar alte instruiri sau specializări pentru a practica în domeniul psihologiei (resurse umane, cercetare, testare clinică și diagnostic) sau psihoterapiei.

Psihoterapeutul este un specialist pregătit în sănătate mintală. El este psihologul acreditat care a urmat și a încheiat cu succes fie un program de formare în psihoterapie oferit de o școală de psihoterapie, fie un program de masterat în psihoterapie din sistemul universitar.

Femeie la psihoterapeut intr-un moment dificil

Pentru a putea practica arta psihoterapiei în cabinet, i se acordă un certificat de către Colegiul Psihologilor din România care asigură dreptul de practică privată. Dacă psihoterapeutul nu deține acest certificat, atunci nu poate practica legal în România. Psihoterapeutul folosește tehnici speciale pentru a ajuta clienții să-și îmbunătățească sănătatea mintală, emoțională și comportamentală. Asigură-te că psihoterapeutul cu care dorești să lucrezi are toate acreditările și certificatele necesare emise de Colegiul Psihologilor din România sau alte asociații de acreditare.

Psihoterapeutul nu pune un diagnostic medical și nu prescrie medicamente. Specialistul care face acest lucru este medicul psihiatru.

Psihiatrul este un specialist în sănătate mintală care a absolvit școala medicală. El este capabil să evalueze și să diagnostice tulburările de sănătate mintală la pacienții săi. El prescrie medicamente pentru tratarea tulburărilor de sănătate mintală. Psihiatrul poate fi și psihoterapeut dacă studiază un program de formare în psihoterapie. Dacă este necesar, colaborează cu psihoterapeutul pentru interesul cel mai înalt al pacientului.

Cum știu dacă am nevoie de psihoterapie?

Poți simți că ai nevoie de psihoterapie atunci când treci printr-un moment critic din viața ta sau când cineva poate te încurajează să faci acest pas. Am auzit de la oameni care vin să mă vadă că nu știau ce să mai facă pentru a depăși o dificultate cu care se confruntau.

Ai nevoie de psihoterapie dacă există ceva, fie că este intern (gânduri, emoții, tulburări de sănătate mintală) sau extern (evenimente dificile sau traumatice) care interferează negativ cu viața ta de zi cu zi. Există și alte modalități de a ști dacă ai nevoie de psihoterapie. Acordă o atenție deosebită următoarelor aspecte și modului în care acestea interferează cu viața ta de zi cu zi:

 • Simți că nu funcționezi optim în viața ta. Productivitatea ta a scăzut, nu mai ai grijă de tine așa cum obișnuiai.
 • Tot ce ai încercat până acum pentru a-ți îmbunătăți sănătatea emoțională nu a avut niciun rezultat sau rezultatul dorit.
 • Cauți consumul de substanțe deoarece crezi că acest lucru face ca problemele să dispară.
 • Ai suferit o traumă sau ai trecut printr-un eveniment traumatic pe care nu știi să-l depășești.
 • Nu poți păstra granițe sănătoase.
 • Este dificil să spui nu.
 • Prietenii și familia îți spun că ți-ar prinde bine dacă ai merge la un psihoterapeut.
Book icon
Articol recomandat: De ce să mergi la psiholog?

Cine are nevoie de psihoterapie?

Nu este dificil să spun ce fel de oameni caută psihoterapie. Practic oricine poate avea nevoie de psihoterapie. Fără discriminare sau barieră. Deseori, persoanele care au nevoie de psihoterapie sunt persoane care întâmpină dificultăți și au nevoie să le depășească cu ajutorul unui specialist în sănătate mintală.

În calitate de psihoterapeut nu judec oamenii în funcție de etnie, orientare sexuală, ideologie politică, sex, statut social, loc de muncă sau cultură. Psihoterapia nu a fost creată cu un anumit tipar de persoană în minte. A fost creat pentru a ajuta oamenii.

Prin urmare, cine are nevoie de psihoterapie:

 • Oameni care se luptă cu tulburări de sănătate mintală.
 • Oameni care nu au o tulburare de sănătate mintală, dar au nevoie de sprijin emoțional.
 • Oameni care au o perioadă dificilă în viața lor.
 • Oameni care simt emoții negative aproape tot timpul.
 • Oameni care au o stimă de sine scăzută.
 • Oameni care se critică.
 • Oameni care doresc să depășească auto-sabotajul.
 • Oameni care doresc să se dezvolte personal.
 • Oamenii care vor să se cunoască mai bine pe ei înșiși.
 • Oameni. Practic oricine.

Despre ce probleme pot să vorbesc în timpul psihoterapiei?

Problemele despre care poți vorbi în psihoterapie sunt foarte variate, în funcție de dificultatea pe care îți dorești să o depășești. Nu ai vrea să pierzi timpul pe care îl plătești pentru a vorbi despre subiecte neimportante. Unii oameni pot face acest lucru pentru a evita confruntarea cu problemele lor.

Iată câteva idei despre ce probleme puteți vorbi în terapie:

 • Anxietate și alte tulburări legate de anxietate: anxietate generalizată, atacuri de panică, agorafobie, anxietate socială, claustrofobie, anxietate legată de sănătate, tulburare obsesiv-compulsivă.
 • Depresia și alte tulburări afective: dispoziție scăzută, retragere socială, tulburare depresivă majoră, ciclotimie, tulburare bipolară, tulburare afectivă sezonieră sau depresie de iarnă, depresie post-partum.
 • Incidente traumatice și traume: tulburări de stres post-traumatic, viol și victime ale atacurilor, furt, mobbing, victime ale accidentelor (mașină, răni).
 • Tulburări emoționale, mâncat compulsiv și tulburări de alimentație: binge-eating (mâncat compulsiv), anorexie, bulimie, obezitate, chirurgie bariatrică.
 • Imagine corporală negativă, imagine de sine negativă.
 • Stimă de sine scăzută, încredere în sine scăzută, sentiment de a fi lipsit de valoare.
 • Dificultăți la locul de muncă: stres la locul de muncă, probleme în relație cu colegii, dezechilibre între viața personală și serviciu, burnout, sentimentul de copleșire.

o femeie care lucreaza si se uita pe geam

 • Probleme în relații de familie sau de cuplu: despărțire, divorț, alegerea repetată a partenerilor nepotriviți, relații extraconjugale, gelozia, evenimentele majore din viață cum ar fi nașterea unui copil, probleme conjugale, certuri repetate, stresul nunții, singurătatea.
 • Dependența și abuzul de substanțe: alcool, droguri, jocuri de noroc, comportament de cumpărături compulsive, dependență de telefon, televizor sau ecran, dependență de social media (Facebook, Instagram, tiktok și altele)
 • Durere, doliu, pierdere.
 • Orice lucru care te deranjează sau te face trist, nefericit.
 • Orice lucru care interferează cu abilitatea ta de a trăi o viață fericită și echilibrată.

Cum ajută psihoterapia?

Psihoterapia ajută în funcție de obiectivele pe care le are clientul. Ca exemplu, un client dorește să depășească anxietatea. Psihoterapia poate ajuta clientul să înțeleagă care sunt factorii declanșatori, modul în care gândurile și comportamentele generează anxietate, echilibrarea gândirii și obținerea de instrumente pentru gestionarea anxietății.

Femeie zambeste este fericita, tine in mana un balon care are un smiley face desenat pe el

Deși majoritatea parcursurilor terapeutice se bazează pe nevoile clientului, în general terapia îi poate ajuta pe oameni în multe moduri diferite. Aceasta poate îmbunătăți sănătatea mintală, poate ajuta la gestionarea stresului și a anxietății și poate oferi sprijin în timpul schimbărilor dificile din viață. De asemenea, terapia îi poate ajuta pe oameni să învețe noi abilități, cum ar fi să facă față durerii sau să gestioneze furia. În unele cazuri de probleme de sănătate fizică fără cauză medicală cunoscută, terapia poate fi folosită pentru descoperi cauzele psihice ale acestora și a le trata.

Te poate ajuta să depășești provocările cu care te confrunți în viață

Dacă te lupți cu anxietatea, depresia, durerea sau orice altă problemă, terapia te poate ajuta să depășești aceste provocări. Terapia te poate ajuta, de asemenea, dacă te confrunți cu o schimbare majoră în viață, cum ar fi divorțul sau moartea unei persoane dragi.

Te poate ajuta să îți îmbunătățești relațiile

Dacă ai probleme în relațiile tale, terapia te poate ajuta. Aceasta te poate susține să înveți cum să comunici mai bine și să rezolvi conflictele. De asemenea, terapia te poate ajuta să te înțelegi mai bine pe tine și nevoile tale. Acest lucru poate face mai ușor să găsești relații sănătoase și satisfăcătoare.

Pe scurt și mai concret, iată cum poate ajuta psihoterapia:

 • Îi ajută pe oameni să obțină sprijin emoțional într-o perioadă dificilă pe care o traversează.
 • Psihoterapia ajută oamenii să privească dintr-o perspectivă diferită problemele cu care se confruntă. Una mai sănătoasă și mai echilibrată.
 • Poate ajuta, sprijinind oamenii să înțeleagă de ce se simt așa cum se simt sau de ce fac lucruri care îi fac nemulțumiți.
 • Psihoterapia poate ajuta prin a învăța oamenii modalități de a face față propriilor emoții, comportamente sau evenimente dificile pe care le întâlnesc în viață.
 • Psihoterapia ajută oamenii să facă față dificultăților de sănătate mintală.
 • Combinată cu medicația poate fi o abordare eficientă a unor tulburări de sănătate mintală.

Cum ajută un psihoterapeut?

Un psihoterapeut poate ajuta în multe feluri. El poate acționa ca un ghid pentru a ajuta clienții să își atingă obiectivele. Un psihoterapeut, indiferent de școala absolvită, este neutru la problemele pe care le împărtășește clientul și este capabil să-i ajute pe clienți să se înțeleagă mai bine.

În opinia mea, psihoterapeutul poate ajuta prin:

 • Crearea bazei pentru o relație pozitivă și utilă de psihoterapeut-client.
 • A fi obiectiv și neutru, poate oferi o opinie profesională nepărtinitoare și obiectivă asupra problemei pe care o împărtășesc clienții.
 • A fi un ghid pentru a ajuta clienții să se înțeleagă mai bine, să se cunoască mai bine și cum să depășească problemele pe care le au.
 • A fi prezent și ascultând nuanțele subtile din comunicarea clienților, verbală și non-verbală, reflectarea și folosirea acestora pentru progresul terapiei.
 • Identificarea, prin ascultare, a nevoilor clienților, a mecanismelor de apărare și a răspunsurilor emoționale, care îi ajută pe clienți să obțină informații importante.
 • Nu în ultimul rând, prin a aplica tehnici validate științific pentru a ajuta clientul să înțeleagă, să vindece și să își atingă obiectivele.

Psihoterapia funcționează cu adevărat?

Da, cu siguranță. Sute de studii au descoperit că psihoterapia ajută oamenii să facă schimbări pozitive în viața lor. Conform unei analize realizate de American Psychological Association, psihoterapia este eficientă și produce efecte pe termen lung. Cu toate acestea, din păcate, este insuficient accesată de oameni.

Când vorbim despre psihoterapie, vorbim în primul rând despre oameni. Această metodă de tratament a fost creată pentru a ne ajuta. În ceea ce privește succesul său în acest sens, există multe elemente care pot afecta eficiența acestuia. Aceste elemente se referă atât la client, cât și de psihoterapeut.

Neuroștiința spune că succesul psihoterapiei depinde și de capacitatea terapeutului de a stimula neuroplasticitatea creierului clientului de a crea noi conexiuni sau sinapse, de a inhiba alte sinapse și de a conecta rețele neuronale disociate (Luis Cozolino). Fraza de mai sus înseamnă că psihoterapia poate ajuta la schimbarea modului de funcționare a creierului, prin crearea de noi conexiuni și consolidarea acestora!

Cât durează o ședință de psihoterapie?

Ședințele de psihoterapie au o durată diferită în funcție de client (adult individual sau copil, cuplu, familie) și psihoterapeut. O sesiune individuală de psihoterapie poate dura între 45 de minute și 60 de minute. O sesiune de psihoterapie de cuplu sau de familie poate dura între 60 de minute și 90 de minute.

De câte ședințe am nevoie?

Este destul de dificil să estimăm numărul de sesiuni de care are nevoie fiecare persoană. Acest lucru se întâmplă pentru că fiecare client are propriile sale nevoi și ritm de lucru. Există multe variabile care pot afecta numărul de ședințe, cum ar fi gravitatea problemei și obiectivele terapeutice.

Cât costă o ședință de psihoterapie?

O ședință de psihoterapie poate sa coste începând de la 150 lei la 400 lei, în funcție de tariful practicat de fiecare specialist. Unii psihologi colaborează cu casa de asigurări de sănătate însă suma acoperită din prețul unei ședințe este foarte mică (până în 50 lei). Accesează pagina de tarife pentru a vedea toate prețurile pentru serviciile psihologice.


Referințe:

Începe dezvoltarea personală cu noi!

Ai acces la toată biblioteca de cursuri online

Am lansat PsihoSensus Academy, platforma ta de dezvoltare personală online

Scroll to Top