Psihoterapia online

Psihoterapie Online

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Cu toții avem perioade în viață când întâmpinăm dificultăți, ne simțim deprimați sau avem anxietate. În acele momente putem avea nevoie să discutăm despre aceste probleme cu un psiholog online sau putem decide să facem psihoterapie online prin platforme sigure de telemedicină ce permit acest lucru.

În această postare voi răspunde la câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre terapia online.

Ce este psihoterapia online?

Psihoterapie online este un tip de psihoterapie care permite intervențiile psihologice la distanță. Psihoterapia online este potrivită pentru mai multe situații în care nu este posibilă vizita la cabinetul de psihologie.

Book icon
Articol recomandat: Ce este psihoterapia?

Psihoterapia online permite intervenția psihologică la distanță între psihoterapeut și client/pacient, indiferent de locația geografică. Acest tip de psihoterapie seamănă cu terapia lucrată în cabinet și este la fel de eficientă.

Deoarece contactul nu se realizează față în față între client și psiholog ci online, acest lucru poate determina la unele persoane un simț al deconectării față de psihoterapeut. Dacă acest lucru se întâmplă și clientul simte că îi îngreunează progresul, atunci poate opta pentru ședințele la cabinet.

Pentru persoanele care au o suferință psihologică gravă (o boală mintală severă) este indicată vizita la cabinetul de psihologie pentru a primi toate beneficiile unei psihoterapii.

Psihoterapia online versus psihoterapia în cabinet. Care este mai eficientă?

Când discutăm despre care este cea mai bună formă de terapie, cea online sau față în față, avem în vedere mai multe aspecte. Deocamdată studiile arată că psihoterapia online este echivalentă cu ședințele în persoană. Cu toate acestea, nu avem încă studii care să indice faptul că serviciul de consiliere online este potrivit pentru oricine și pentru orice tip de problemă.

Criteriu de Comparație Psihoterapie Online Psihoterapie Față în Față
Tipul de problemă Este încă nouă și studiile arată că este la fel de eficientă precum psihoterapia din cabinet, cu limitări în funcție de severitatea problemei clientului și tipul de problematică descris Validată pentru o varietate largă de dificultăți și probleme de sănătate psihică
Tipul de psihoterapie folosită De obicei nu sunt limitări, dar abordarea CBT / TCC pare să aibă o aplicabilitate mai largă, fiind abordarea cea mai ușoară de studiat științific De obicei nu sunt limitări
Situații de criză sau adicții
Nu avem încă date care susțin ședințele online pentru situații de criză Excelentă
Accesibilitate Poate depinde de provider-ul de internet, calitatea conexiunii la internet, disponibilitatea de spațiu al clientului pentru ședințe, spațiu disponibil pentru comunicare Spațiul sigur și confidențial este asigurat de către psihoterapeut
Confidențialitate Excelentă, dar poate depinde de factorii de siguranță și de platforma utilizată Excelentă
Cost Poate fi mai ieftină sau poate avea același preț ca terapia din cabinet Prețul standard afișat de către fiecare psihoterapeut

Unele persoane preferă să discute cu un psihoterapeut online decât a merge la cabinet. Cu atât mai mult dacă se simt mai bine din confortul propriei case decât într-o locație străină. Pe de altă parte, există persoane care preferă să se întâlnească față în față cu psihoterapeutul având un sentiment de angajare mai activă în propriul proces de vindecare.

Chiar dacă optezi pentru psihoterapie online, psihoterapeutul îți va spune dacă sau când consideră că este mai benefică o abordare în persoană.

Cu toate acestea, a face terapie – indiferent dacă este online sau în persoană – este mult mai bine decât a nu face terapie deloc.

Așadar alegerea îți aparține dacă mergi la cabinet sau alegi să faci ședințele de psihoterapie online.

Cine poate face psihoterapie online?

La ședințele online se poate programa oricine are nevoie de psihoterapie sau consiliere psihologică online, cu precădere următoarele persoane:

 • Persoanele cu vârste începând de la 18 ani care nu pot ajunge la cabinet din diferite motive sau din lipsă de timp.
 • Persoanele care suferă de afecțiuni fizice și psihologice severe care le îngreunează posibilitatea de a ieși din casă.
 • Românii aflați în străinătate (românii din diaspora) care au nevoie de sprijin psihologic sau psihoterapie și doresc să lucreze cu un psihoterapeut român.
 • Persoanele aflate în alte orașe decât București care vor să facă psihoterapie online, nefiind limitate de a contacta un psihoterapeut din propria localitate. Acesta este un beneficiu mare mai ales pentru persoanele care locuiesc într-un oraș mic și doresc să păstreze confidențialitatea proprie legată de serviciile psihologice.
 • Persoanele care au copii mici și nu au cu cine să îi lase acasă.
 • Oricine are nevoie să consulte un psihoterapeut online și din diferite motive personale sau care nu țin de ei, nu pot veni la cabinet.

Poți opta pentru psihoterapie online pentru anxietate și alte provocări pe care le întâlnești în viața ta.

Ce anume ai nevoie pentru ședințele online?

Pentru desfășurarea ședinței de psihoterapie online vei avea nevoie de următoarele:

 • Un calculator, laptop sau telefon cu conexiune la internet.
 • O platforma de video-conferință precum Skype, Zoom sau altele. Personal prefer platforma de video-conferință Webex. Și tu ai nevoie de aplicația Webex instalată în calculator sau pe telefon (aplicatia Webex Meetings), un webcam și un microfon, pentru a ne găsi și contacta.
 • Ședințele se desfășoară ca video-conferință sau doar audio pentru persoanele care nu dispun de o cameră web conectată la calculator sau laptop.
 • Pentru o bună desfășurare a acestor ședințe este indicat să ai la dispoziție 50 de minute în care poți fi singur/ă și nederanjat/ă de nimeni.

Mă poți adăuga în lista ta de contacte cu adresa mea de email valentina@psihosensus. Mă găsești și ca Valentina Dragomir (sub avatar am adresa site-ului meu psihosensus.eu și adresa de mail [email protected]).

După ce am confirmat plata ședinței online, la ora stabilită vom începe să lucrăm prin video-conferință.

Care sunt avantajele terapiei online?

 • Atunci când te afli sau locuiești permanent în străinătate poți lucra cu psihoterapeut român care vorbește limba ta.
 • Ai acces mai ușor la psihoterapie dacă locuiești sau te afli în zone rurale. Nu ai nevoie decât de o conexiune bună la internet.
 • Poți lucra cu un psihoterapeut care este din alt oraș decât cel în care locuiești. Este un avantaj mai ales pentru persoanele care locuiesc în orașe mici.
 • Salvezi timp pentru că nu mai călătorești cu mașina sau cu mijlocul de transport în comun. De asemenea, nu mai cauți loc de parcare, lucru care ar putea duce la întârzierea la terapie.
 • Este o opțiune excelentă pentru persoanele care au o dizabilitate sau nu se pot deplasa fizic la cabinetul de psihologie.
 • Dacă te simți rău și totuși vrei să mergi la psiholog, să zicem că ești bolnav, ai o gripă sau o fractură la picior.
 • Poți continua terapia și dacă pleci o perioadă mai lungă din țară. De exemplu ai câștigat o bursă de studii, un internship sau un job pe o perioadă limitată, într-un alt oraș sau altă țară decât România.

Cât costă o ședință de psihoterapie online ?

O ședință de psihoterapie online poate costa de la 150 lei la 100 eur sau chiar mai mult, în funcție de tariful practicat de fiecare specialist sau clinică. Poți consulta lista completă de tarife pentru psihoterapia online.

Care este modalitatea de plată acceptată pentru psihoterapia online?

Plata ședințelor de psihoterapie online se face în contul bancar pe care ți-l voi pune la dispoziție în momentul cererii programării. Plata se efectuează în avans, urmând să îmi trimiți pe mail confirmarea plății. După confirmarea plății prin mail ședința se consideră stabilită la data și ora discutate. Neplata ședinței în avans poate duce la ocuparea locului de către un alt client.

Chitanța și factura se eliberează în format electronic și se trimite la adresa de e-mail a clientului.

Care sunt pașii pentru stabilirea unei ședințe online?

Primesc adesea această întrebare la care voi răspunde mai jos. Pentru ședințele online procedura este simpla:

 • Trebuie să ai Webex instalat pe laptop/calculator sau pe telefon. Ședințele se vor desfășura pe Webex.
 • Stabilim o programare într-o zi și la o oră care este potrivită pentru amândoi sau îți faci o programare online.
 • Plata ședințelor se face prin transfer bancar în contul pe care ți-l voi pune la dispoziție dacă te hotărăști să lucrăm împreună.
 • Îmi trimiți o confirmare de plata pentru a-ți elibera factura. Factura ți-o voi trimite pe adresa ta de email.
 • Voi avea nevoie să completezi un acord pentru prelucrarea datelor pe care mi-l trimiți înapoi semnat, pe mail.
 • Ultimul pas este să fim amândoi prezenți pe Webex la ora stabilită pentru a onora programarea.

Aceștia sunt în general pașii pentru stabilirea unei programări pentru o ședință de psihoterapie sau dezvoltare personală online.

Ai uitat de programare sau nu mai poți participa la ședința online. Ce se întâmplă acum?

În cazul în care dorești să anulăm o programare, te rog sa ma anunți cu cel puțin 24 ore înainte. Anulările programărilor care se fac în aceeași zi sau cu mai puțin de 24 de ore înainte, se plătesc și se facturează precum o ședință normală.

În cazul în care anularea ședinței online se face cu mai mult de 24 ore înainte, putem reprograma ședința deja achitată pentru o altă zi și oră care ne sunt favorabile amândurora, astfel nu mai este necesară o altă plată suplimentară.

Plata pentru ședința efectuată în avans nu se returnează.

Rezumat

Din această postare ai învățat:

 • Faptul că psihoterapia online este la fel de eficientă ca psihoterapia față în față, deși pentru unele persoane și probleme este recomandată terapia în cabinet.
 • La ședințele online poate participa oricine are nevoie de sprijin sau tratament psihologic.
 • Ședințele online au loc pe platforma Webex și mă poți contacta oricând pentru programare (id-ul este valentina@psihosensus).
 • Alte date importante despre acest serviciu: ce ai nevoie pentru ședințe, detalii despre plată și politica de anulări ale programărilor.

Resurse:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Scroll to Top