Barbat fericit la locul de munca isi manifesta bucuria cu bratele in sus

Consiliere pentru dezvoltare personală / Coaching

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Servciul de consiliere pentru dezvoltare personală sau coachingul câștigă tot mai multă popularitate și interes pentru eficiența sa, un domeniu ce îi poate ajuta pe oameni să crească și să depășească obstacolele, să reușească în proiectele lor. Dar ce anume este coachingul și care sunt beneficiile acestuia? Există dovezi științifice care să susțină eficacitatea coachingului?

În această postare îmi doresc să ofer informații esențiale despre ceea ce este coachingul și cum se compară cu consilierea sau psihoterapia, ce este și ce nu este, pentru a te ajuta să faci o alegere cât mai bună.

Fiecare persoană deține atât de multă putere în interior care are nevoie să iasă. Uneori ei au nevoie doar de un ghiont, puțină direcție, puțin sprijin, puțin coaching și se pot întâmpla cele mai minunate lucruri.

– Pete Carroll

Ce este consilierea pentru dezvoltare personala/coachingul?

Coachingul este o practică puternică care îi ajută pe oameni să îmbunătățească performanța și să-și atingă obiectivele. Un coach este o persoană care este instruită să-și ajute clienții să-și deblocheze potențialul și să meargă în direcția în care doresc să meargă. Această practică a început în sport și de atunci s-a răspândit în multe domenii ale vieții.

Totul a început în 1875, când Harvard și Yale jucau primele jocuri de fotbal american. Yale a angajat un antrenor principal (sau coach) care a ajutat echipa să își crească performanța la maxim. Harvard nu a angajat un coach (antrenor). În următorii 30 de ani, Yale a câștigat aproape toate meciurile, cu excepția a 4, a căror victorii au fost atribuite echipei Harvard. În cele din urmă, Harvard a angajat un antrenor.

Coach in sesiunea de coaching tine agenda cu notite pe genunchi
Coaching-ul sau consilierea pentru dezvoltare personală se concentrează pe un anumit obiectiv de atins.

În afară de sport, există multe tipuri de coachi, în funcție de domeniul în care sunt specializați: antrenor (coach) sportiv, coach pentru dezvoltare personală / life coach, career coach (coach pentru carieră), business și executive coach (coach care lucrează cu companii sau cu cei din domeniul executiv), antrenor vocal (sau vocal coach), coach în dietă și nutriție și așa mai departe.

Ceea ce eu practic se numește consiliere pentru dezvoltare personală și acoperă o arie largă de intervenție: dezvoltare personală, dezvoltare de soft skills, gestionarea resurselor precum timpul sau banii, pași practici pentru depășirea obstacolelor, sprijinirea clientului în a face schimbări pozitive, sprijin în perioade confuze sau de schimbare, sprijin în depășirea obstacolelor din calea obiectivelor.

Ce nu este coachingul:

  • Coachingul nu este psihoterapie sau consiliere (scurtă comparație mai jos)
  • Coachingul nu este mentorat
  • Coachingul nu este training, dar facilitează învățarea
  • Coachingul nu îți spune ce să faci, ci lucrezi împreună cu un coach pentru a găsi pașii, deciziile, acțiunile corecte pentru tine
  • Coachingul nu înseamnă a pune responsabilitatea în afara ta, ci a-ți asuma responsabilitatea pentru progresul propriu
Book icon
Articol recomandat: Ce este psihoterapia?

Cum ajută coachingul

Coachingul poate ajuta în multe moduri. Este greu de generalizat, deoarece poate depinde de obiectivul fiecărei persoane. Coachingul este benefic, deoarece ajută la deblocarea potențialului și calităților unei persoane și la folosirea acestora în creșterea eficacității și performanței. Cum funcționează coachingul și cum poate ajuta, iată o imagine de ansamblu:

  • Ajută oamenii să devină conștienți de plusurile și minusurile lor
  • Conștientizarea locului în care persoana se află acum în drumul său către obiectivul său
  • Descoperirea și îmbunătățirea resurselor pentru a-și atinge obiectivele
  • Îndrumarea oamenilor să ia cele mai bune decizii posibile, având în vedere setul lor de trăsături și resurse
  • Planificarea pașilor pentru a ajunge la rezultatul dorit
  • Evaluarea progresului
  • Ajustarea planului sau a obiectivelor
  • Încurajarea asumării de riscuri rezonabile pentru a facilita schimbarea

Care sunt beneficiile coachingului?

Coachingul are multe beneficii. Și în funcție de obiectivele clientului, coachingul poate aduce claritate asupra obstacolelor și te poate ajuta să le depășești. Utilitatea coachingului nu se limitează doar la locul de muncă și la carieră. Poți aduce beneficii în domenii mai personale ale vieții tale cu ajutorul coachingului (așa cum am văzut mai sus).

Un alt beneficiu al coachingului este că se concentrează mai degrabă pe emoțiile pozitive și pe momentul prezent, decât pe experiențele din trecut sau adverse din copilărie și pe modul în care acestea ar avea un impact în viața ta de astăzi.

Femeie se bucura cu bratele intinse, in fundal se vede marea si cerul senin
Consilierea sau coaching-ul pentru dezvoltare personală are multiple beneficii pentru persoanele care doresc să-și atingă obiectivele

Unele emoții pozitive pot fi speranța, mândria, bucuria, inspirația, recunoștința, curiozitatea sau alte emoții. Poți discuta despre emoțiile negative și alte experiențe negative în sesiunile de coaching, dar acestea nu reprezintă subiectul principal. Accentul principal în coaching este de a avansa, de a face pași pentru a crea schimbări pozitive în viața ta, în viitorul tău apropiat.

Un alt avantaj sau beneficiu al coachingului este că încurajează schimbări pozitive și îmbunătățirea performanței în viața personală sau la serviciu.

Folosind coachingul pentru a evolua ca persoană, te poți mai încrezător și poți observa că sănătatea și starea de bine sunt, de asemenea, îmbunătățite.

Mulți dintre noi suntem speriați de schimbări, chiar dacă sunt bune pentru noi. Coachingul poate ajuta să ne modelăm perspectiva și să vedem schimbările ca plăcute, normale sau necesare pentru avansare și dezvoltare.

Prin urmare, beneficiile coachingului pot fi printre multe altele:

  • Claritate asupra obiectivelor și obstacolelor
  • Încurajarea emoțiilor pozitive
  • Încurajarea schimbărilor pozitive
  • Performanță îmbunătățită
  • Dezvoltare personală
  • Sănătate și stare de bine îmbunătățite
  • Acceptarea schimbărilor ca parte normală a progresului în viață

Cine poate lucra cu un coach?

Oricine poate beneficia de lucrul cu un coach. Voi vorbi despre consilierea pentru dezvoltare personală /coaching pentru că asta fac. Consilierea pentru dezvoltare personală / coachingul este disponibil pentru oricine dorește să facă o schimbare pozitivă în viața lor. Apelează la un coach dacă îți dorești să crești și să depășești dificultățile pe care le întâmpini de-a lungul drumului către viață mai fericită.

Este important, în opinia mea, ca persoana care dorește să facă sesiuni de consiliere, să nu sufere sau să fie afectată grav de o problemă de sănătate mintală. Coachingul nu poate ajuta cu vindecarea sau depășirea problemelor de sănătate mintală. Asta face psihoterapia așa cum vom vedea în scurta comparație dintre coaching și psihoterapie de mai jos.

Folosește coachingul pentru a-ți crește performanța, a te dezvolta, a-ți atinge obiectivele.

Cum știi dacă poți lucra cu un consilier /coach:

    • Ai un nivel ridicat de stres
    • Ai probleme la locul de muncă sau cu colegii
    • Te simți iritabil de multe ori
    • Ai diverse temeri pe care vrei să le depășești
    • Vrei să fii încrezător
    • Îți lipsesc prietenii sau un cerc social
    • Vrei să găsești un partener sau parteneră de cuplu
    • Vrei să găsești un loc de muncă
    • Ți-e greu să schimbi obiceiurile rele
    • Ai probleme în gestionarea timpului sau a altor resurse

De ce ai lucra cu un coach care este și psihoterapeut?

Un coach care este și specialist în sănătate mintală poate ajuta mai bine clienții care vin pentru dezvoltare personală. Ca să nu mai vorbim că, dacă unui client i-ar face mai bine psihoterapia, poate continua să lucreze cu același specialist dacă dorește. Acesta este un mare avantaj, deoarece persoana respectivă nu mai face o altă schimbare.

Un alt avantaj este că un terapeut are o înțelegere mai profundă a modului în care funcționează mintea și poate avea o perspectivă mai largă asupra problematicilor. Cunoașterea și experiența unui psihoterapeut pot aduce mari plusuri în procesul de coaching.

Domeniul coachingului nu este clar reglementat în România. Un coach poate să nu aibă studii de specialitate, poate avea tip de educație sau un curs în coaching sau poate avea un training bine pus la punct în coaching. Aici depinde de fiecare coach, ce tip de educație alege. Coach poate fi și o persoană experimentată într-un anumit domeniu, fără calificare de coach neapărat, care îi ajută pe colegii săi să devină mai buni în ceea ce fac.

Este o idee bună să afli ce tip de pregătire are coachul tău. Însă deoarece coachingul intervine în domeniul minții și al comportamentului, este un plus mare dacă lucrezi cu cineva care înțelege cum funcționează mintea, eventual un psiholog sau psihoterapeut.

Poți avea atât un coach, cât și un psihoterapeut în paralel?

Uneori oamenii vor să lucreze atât cu un coach, cât și cu un terapeut. Acest lucru este ok atâta timp cât ei știu unul de celălalt. Este mai bine dacă știu că lucrezi cu un alt specialist, deoarece ei pot colabora în beneficiul tău. Poți lucra la diferite lucruri cu un coach și poți avea alte obiective pentru psihoterapie.

Coachingul și terapia pot fi la fel de valoroase pentru o persoană. Una nu este mai bună decât cealaltă, pentru că focusul lor este diferit. Există arii în care coachingul nu este recomandat sau poate avea performanțe chiar mai bune comparativ cu psihoterapia.

Aceste două practici se concentrează pe lucruri diferite și este important să știm ce să cerem de la ele și ce ne pot oferi de fapt. Iată o scurta comparație între coaching și psihoterapie.

Coaching VS psihoterapie

Aceasta este o scurtă comparație între coaching și psihoterapie sau consiliere psihologică. Cunoașterea diferenței dintre ele este importantă, deoarece îți permite să iei o decizie. Există unele arii unde coachingul și terapia se suprapun, dar mai jos subliniez câteva diferențe importante între cele două.

Coachingul se concentrează pe rezultate. Coachingul ia clientul din momentul actual și lucrează cu setul său de abilități pentru a-l ajuta să-și atingă obiectivele în diferite domenii ale vieții. Nu se concentrează în mod special pe înțelegerea cauzei comportamentului clientului, ci privește în viitor. Pregătește pașii practici pe care îi poate face clientul pentru a-și atinge scopul.

Barbat fericit la locul de munca isi manifesta bucuria cu bratele in sus
Coachingul sau consilierea pentru dezvoltare personală este o intervenție concentrată pe obținerea rezultatelor.

Psihoterapia se concentrează asupra procesului. Psihoterapia poate ajuta, de asemenea,clientul să-și atingă obiectivele în mai multe domenii ale vieții. De cele mai multe ori se concentrează pe catharsis emoțional, procesarea experiențelor traumatice, îmbunătățirea stării emoționale și gândurilor negative și vindecarea pentru a crește calitatea vieții clientului. Accentul poate fi pus pe lumea interioară (conștientă și inconștientă) a clientului pentru a-l ajuta să depășească obstacolele și să se dezvolte personal.

Coachingul nu oferă instrumente pentru diagnosticul psihologic sau criterii de diagnostic pentru sănătatea mintală. Cu asta se ocupă psihoterapia. În schimb, coachingul oferă instrumente esențiale pentru ca cineva să învețe și să se descopere pe sine. Acest lucru poate fi oferit și prin psihoterapie. În ambele practici, specialistul te sprijină să faci schimbări pozitive în viața ta.

Coachingul este destinat persoanelor care nu au nevoie de intervenție psihologică, persoanelor care au o stare mentală sau emoțională echilibrată, nu sunt în criză și nu necesită tratament psihiatric. Dacă ai nevoie să te vindeci, trebuie să primești un tratament adecvat. În cazul nostru psihoterapia este atât pentru persoanele care au probleme de sănătate mintală, cât și pentru persoanele care nu au dificultăți de acest fel.

Element de Comparație Coaching Psihoterapie
Scop Dezvoltare, creștere personală, performanță. Vindecare, dezvoltare, descărcare emoțională, procesarea experiențelor dificile din viață.
Focus Relație, rezultate, aici și acum, viitor apropiat. Relație, proces, aici și acum, trecut și viitor.
Psiho-diagnostic Nu. Da. Psihoterapeutul este pregătit să recunoască tulburările psihologice.
Tratează tulburările psihologice Nu. Da. Psihoterapeutul este pregătit să ofere tratament și asistență de specialitate persoanelor care au tulburări psihologice
Durata Termen scurt datorită focusului pe rezultate. Termen mai lung, atât cât clientul are nevoie sau îi este de ajutor.
Rezultate Atingerea obiectivelor stabilite, depășirea obstacolelor sau dificultăților, o calitate a vieții mai bună. Atingerea obiectivelor terapeutice stabilite, depășirea obstacolelor sau dificultăților, o calitate a vieții mai bună, îmbunătățirea sau reducerea simptomelor.
Dovezi științifice Există dovezi științifice care susțin eficiența coachingului. Există dovezi științifice care susțin eficiența psihoterapiei.

Cât durează o sesiune de coaching?

Sesiunile de coaching au o durată diferită în funcție de client. O sesiune individuală de coaching poate dura între 45 de minute și 60 de minute.

De câte sesiuni de coaching am nevoie?

Este dificil de estimat numărul de sesiuni de care are nevoie fiecare persoană. Acest lucru se datorează faptului că fiecare client are propriile sale obiective și ritm de lucru. Există multe variabile care pot avea un impact asupra numărului de sesiuni, precum obiectivul, obstacolele întâmpinate, reajustarea planului de coaching.

De obicei, coachingul durează până când clientul ajunge la rezultatul dorit.

Cât costă o sesiune de coaching?

O sesiune de coaching variază ca preț destul de mult în funcție de fiecare profesionist în parte. Poți găsi sesiuni la preț uri începând de la 200 lei la câteva sute de euro. Da, poate fi mai scump, dar procesul poate fi destul de scurt și dezvoltarea personală aduce multiple beneficii în viața oricui merge pe acest drum. Accesează pagina de tarife pentru a vedea toate prețurile pentru coaching și serviciile psihologice.

Sumar

În această postare ai aflat despre:

  • Ce este coachingul și care sunt beneficiile și limitările acestuia.
  • Cum este coachingul este diferit de psihoterapie și cum să știi când să cauți coaching și când să cauți terapie.
  • Principalele diferențe dintre coaching și psihoterapie sau consiliere psihologică.

Referințe:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Scroll to Top