Femeie se gandeste la cauzele emotiilor ei cu un pix si un jurnal in brate

Consultatie Psihologica

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Vrei să discuți problema ta cu un psihoterapeut dar nu știi ce tip de serviciu este potrivit pentru tine? În această pagină vei găsi informații despre consultația psihologică și cum este diferită față de o ședință de psihoterapie. Astfel vei afla dacă un consult psihologic este mai potrivit pentru tine.

Ce este consultația psihologică?

Consultația psihologică este o ședință (de obicei inițială), în care vorbim despre problema care te afectează pentru a planifica cea mai bună intervenție sau plan de tratament. Consultația poate avea loc atât în cabinet cât și online. Dacă există o tulburare aplic elemente de psihodiagnostic pentru a confirma/infirma prezența acesteia.

De obicei în funcție de severitatea și tipul afecțiunii îți recomand un medic psihiatru cu care colaborez. Această recomandare este cea mai potrivită pentru a confirma diagnosticul și pentru a-ți prescrie un tratament medicamentos. Tratamentul se ia în paralel cu ședințele de psihoterapie.

Dacă problema cu care te confrunți depășește domeniul meu de competență îți voi recomanda un coleg psihoterapeut cu aceste competențe care te poate ajuta să îți atingi obiectivele.

Consultația psihologică se acordă și la o anumită perioadă de timp după terminarea tratamentului psihoterapeutic. Astfel putem verifica starea de sănătate psihologică și menținerea efectelor psihoterapiei.

Care este diferența dintre o consultație psihologică și psihoterapie?

Doua femei stand pe fotoliu comunica asa cum comunica in cadrul consilierii psihologice

Consultația psihologică este diferită de psihoterapie prin intervenția efectuată în cabinet. Consultația psihologică se bazează pe colectarea de informații de la client, pe evaluarea stării psihologice și propunerea unui plan de tratament. Intervenția este bazată pe interviul clinic și aplicarea de teste pentru a determina un diagnostic și gradul de severitate.

Consultul psihologic are ca scop identificarea stării de sănătate psihică a fiecărui client și propunerea unui plan de tratament potrivit. De asemenea presupune îndrumarea către un anumit tip de intervenție pentru restabilirea sănătății la acest nivel: psihoterapie sau tratament medicamentos, sau ambele în paralel.

În urma consultației la psiholog se trasează un drum de parcurs.

Psihoterapia este intervenția pentru vindecarea pacientului. Psihoterapia este utilizată nu doar pentru tratarea unor probleme de sănătate mintală, ci și pentru ameliorarea stărilor afective puternice și creșterea calității vieții clientului. Psihoterapia presupune un parcurs de mai multe ședințe, de obicei cu o frecvență stabilă.

Book icon
Articol recomandat: Ce este psihoterapia?

Eliberați aviz psihologic sau adeverință?

Nu eliberez aviz sau adeverință. Pentru a obține un aviz psihologic ai nevoie să contactezi un psiholog clinician sau un psiholog acreditat în specialitatea în care ai nevoie: muncii, transporturi, psihologie organizațională sau securitate națională. Poți căuta pe google sau îmi poți scrie pe email și voi încerca să găsesc o recomandare.

Cât costă o consultație psihologică?

O ședință de consultație psihologică poate varia de la 100 lei la 400 lei, depinde de costul practicat de fiecare specialist sau clinică în parte. Pentru mai multe detalii despre prețurile serviciilor oferite, puteți consulta pagina de tarife.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Scroll to Top