Calitatea relațiilor tale, inclusiv relația cu tine însuți, stima ta de sine și modul în care răspunzi în conflicte sau gestionezi dificultățile din viața ta, depind foarte mult de timpul pe care îl investești în dezvoltarea ta personală.

În această postare vei afla ce este dezvoltarea personală, pentru a te ajuta să vezi dacă este ceea ce ai nevoie.

Ce este dezvoltarea personală?

Așa cum o văd eu, dezvoltarea personală este un proces care te ajută să îmbunătățești ceva la tine. Te ajută să te cunoști mai bine, să îmbunătățești anumite seturi de abilități sau să înveți noi abilități. Acest proces te ajută să devii o versiune mai bună a ta.

Dezvoltarea personală este creștere. Înseamnă că îți descoperi și îți îmbunătățești calitățile, punctele forte, abilitățile, opțiunile și limitele. Poți învăța să te accepți pe tine însuți și să prețuiești cine ești ca persoană. Este un angajament dinamic, un drum spre împlinirea de sine și de a deveni cine ești în adâncul ființei tale. Dezvoltarea de sine te ajută să devii mai autentic și să te simți bine cu tine.

Dezvoltarea personală te ajută dacă dorești să progresezi, să îți testezi limitele dincolo de zona de confort pentru a-ți maximiza și împlini potențialul personal.

Este importantă dezvoltarea personală?

Dezvoltarea personală este importantă dacă vrei să fii mai bun în ceea ce faci sau să schimbi în bine ceva la tine. Cred că toți vrem să creștem în diferite domenii din viața noastră sau să facem lucrurile mai bine. Dezvoltarea ne ajută să ne simțim mai bine cu noi înșine, ne face să ne simțim mai capabili și mai demni.

Dezvoltarea personală poate fi importantă pentru unii oameni și nesemnificativă pentru alții. Dacă ne uităm la piramida nevoilor, nevoile de dezvoltare personală sunt în vârf. Prin urmare, oamenii care au nevoile de bază îndeplinite se vor gândi la dezvoltarea personală și vor căuta cărți de citit, surse, sau să lucreze cu un psiholog sau un coach. Persoanele care nu au nevoile de bază îndeplinite vor fi preocupate să le bifeze mai întâi. Se uită la baza piramidei înainte de a ajunge la nevoile de autoactualizare, care se află în partea de sus.

Cum te poate ajuta dezvoltarea personală?

Dezvoltarea personală are multe beneficii și poate fi un instrument excelent pentru tine deoarece îți poți debloca potențialul și crește ca persoană.
Unele dintre cele mai importante beneficii ale dezvoltării personale pot fi:

 • Te cunoști mai bine pe tine însuți. Poți descoperi lucruri despre tine pe care nu știai că le ai.
 • Devii mai conștient de cine ești și care sunt calitățile tale.
 • Poți învăța abilități importante cum ar fi: comunicarea asertivă, susținerea unui discurs, gestionarea timpului, schimbarea personalității în bine.
 • Schimbi modul în care te vezi. Vocea interioară și autocritica negativă se pot schimba.
 • Devii mai încrezător. Știind cine ești, înveți să ai mai multă încredere în tine.
 • Te concentrezi pe dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase care te fac să te simți mai bine cu tine însuți.
 • Poți să fii mai hotărât să îți urmezi visele și să îți atingi obiectivele.
 • Poți obține claritate asupra a ceea ce vei face mai departe.
 • Știind cine ești, care sunt calitățile tale și având încredere în tine, poți începe să știi ce vrei să faci în continuare în viață, relații sau în carieră.
 • Luarea deciziilor devine mai ușoară.
 • Înveți să te respecți mai mult.
 • Înveți să lucrezi la trăsăturile tale negative pentru a deveni o persoană mai bună.

Cine are nevoie de dezvoltare personală?

Oricine se poate regăsi într-un moment al vieții când își dorește să crească personal. Dezvoltarea personală este pentru persoanele care:

 • Vor să afle mai multe despre ei înșiși.
 • Doresc să-și dezvolte stima de sine și încrederea în sine.
 • Vor să învețe sau să-și dezvolte noi soft skills.
 • Vor să își depășească timiditatea și să devină mai deschiși, sociabili.
 • Dorința de a-și lărgi granițele.
 • Își doresc să iasă din zona de confort.
 • Își doresc să fie oameni mai buni.
 • Vor să își depășească blocajele din viață, relații sau carieră.

Dezvoltare personală versus dezvoltare profesională. Care este diferența?

Dezvoltarea personală este despre tine ca individ. Dezvoltarea profesională este despre tine ca profesionist și se axează pe dezvoltarea abilităților de care ai nevoie la locul de muncă. Dezvoltarea personală te poate ajuta să progresezi pe plan profesional deoarece oferă o bază de la care poți începe.

De exemplu, dacă ai o stimă de sine ridicată, este mai probabil să susții cu ușurință o prezentare pentru echipa de management. Ești mai capabil să discuți asertiv cu colegii tăi, poate să ceri o promovare sau o mărire de salariu.

Există câteva abilități personale care te pot ajuta să te dezvolți profesional. Iată câteva exemple:

 • Gestionarea timpului. Aceasta este o abilitate care te poate ajuta să te concentrezi și să acorzi prioritate lucrurilor importante de acasă sau de la serviciu.
 • Management financiar. Această abilitate te poate ajuta să îți gestionezi finanțele pentru a-ți atinge obiectivele din carieră.
 • Rezolvarea conflictelor. Gestionarea conflictelor din viața de zi cu zi, precum și la locul de muncă. La locul de muncă este posibil să ai conflicte sau confruntări cu colegii și poate fi util să știi ce să faci și cum să depășești în mod eficient un moment tensionat.
 • Managementul emoțional. Aceasta este o abilitate importantă de viață care ajută în multe situații. Este foarte important să înveți cum să îți gestionezi eficient emoțiile pentru relații mai bune, bunăstare și succes.
 • Echilibrul viață personală-muncă sau limitele personale. Să știi când să te oprești sau când este prea mult pentru tine este o abilitate importantă. Această abilitate te poate ajuta să pui limite sănătoase atunci când este necesar, atât în ​​viața personală, cât și la locul de muncă. Acest lucru poate ajuta la menținerea unui echilibru viață personală-muncă bun.

Ce abilități poți dobândi prin dezvoltarea personală?

Abilitățile pe care le poți dobândi prin dezvoltarea ta sunt la fel de multe și diverse ca obiectivele tale. Contează mult care sunt obiectivele tale. De exemplu, dacă dorești să ai mai mulți prieteni, abilitatea de care ai nevoie este comunicarea asociată cu creșterea stimei de sine. Alte abilități pot fi:

 • Gestionarea eficientă timpului.
 • Managementul emoțional.
 • Managementul conflictelor.
 • Rezolvarea problemelor.
 • Luarea deciziilor.

Dacă vrei să afli despre tine, poți lucra la găsirea plusurilor și minusurilor tale și să înveți să le accepți. Nu avem doar aspecte pozitive sau doar negative. Le avem pe amândouă și este important pentru încrederea în sine să le cunoaștem și să le integrăm pe amândouă.

Dacă vrei să te dezvolți personal înseamnă că nu ești suficient de bun?

Dacă vrei să te dezvolți ca persoană nu înseamnă că nu ești suficient de bun. Înseamnă pur și simplu că ai curiozitatea și curajul de a te provoca pe tine însuți și zona ta de confort pentru a te cunoaște mai bine și pentru a te îmbunătăți.

Doar contactându-mă pe mine sau pe un alt profesionist pentru sesiuni de dezvoltare personală nu înseamnă că ceva nu este în regulă cu tine. Este normal să îți dorești să fii o persoană mai bună, să-ți dezvolți abilitățile noi și să îți atingi obiectivele. Conform ierarhiei lui Maslow, nevoia de dezvoltare personală este o nevoie pe care aproape toată lumea o are. Dacă vrei să crești ca persoană înseamnă că ești în vârful piramidei nevoilor a lui Maslow.

Care este diferența dintre dezvoltare personală și psihoterapie?

Dezvoltarea personală este diferită de psihoterapie deoarece intervenția nu are legătură cu terapia, vindecarea sau integrarea experiențelor sau părți din noi înșine. Creșterea personală nu este vindecare sau procesarea experiențelor negative de viață. Îți atingi obiectivele și depășești obstacolele din drumul tău pentru a fi cea mai bună versiune a ta.

De asemenea, puteți citi despre psihoterapie pentru a vedea ce este și cât de diferită este de dezvoltarea personală.

Book icon
Articol recomandat: Ce este psihoterapia?

Vreau să mă dezvolt personal, ce trebuie să fac?

Dacă vrei să te dezvolți, ești în locul potrivit. Dezvoltarea personală poate avea loc atât în persoană cât și online, în funcție de nevoile tale. Dacă dorești să faci pași pentru a te cunoaște mai bine în sesiunile individuale, contactează-mă și putem stabili împreună detaliile.

Câte ședințe de dezvoltare personala am nevoie?

Este foarte dificil de estimat numărul precis de sesiuni. Cu cât ești mai activ și mai hotărât să-ți îndeplinești obiectivele, cu atât mai bine, pentru că vei avea nevoie de mai puține întâlniri. De obicei numărul de sesiuni este estimat în funcție de nevoile și obiectivele fiecărui individ. Odată ce stabilim ce obiective ai, creăm un plan de dezvoltare personală.

În funcție de acest plan decidem câte sesiuni sunt necesare pentru a atinge obiectivele stabilite. Putem fi foarte eficienți și atinge obiectivele în mai puține sesiuni sau, în funcție de alți factori, obiectivele pot fi atinse în mai multe sesiuni. Reține că nu este un număr fix, ci o estimare.

Cât costă o ședință de dezvoltare personala?

Accesează pagina de tarife pentru a vedea prețul pentru dezvoltare personală.

Scroll to Top