Femeie sta la birou in fata laptop-ului sprijinindu-si capul in palma si zambind

Dezvoltare Personala

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Calitatea relațiilor tale, inclusiv relația cu tine însuți, stima ta de sine și modul în care răspunzi în conflicte sau gestionezi dificultățile din viața ta, depind foarte mult de timpul pe care îl investești în dezvoltare personala.

”Nu este vorba despre cât de bun ești, ci despre cât de bun vrei să fii”. – Paul Arden

S-ar putea să sune un pic clișeic, dar dacă suntem cu toții sinceri cu noi înșine, există întotdeauna loc pentru îmbunătățiri în viața noastră. Poate că am obținut un anumit succes și fericire în viață, dar asta nu înseamnă că nu putem să nu ne străduim să obținem mai mult.

Indiferent cât de mult succes sau fericire avem, există întotdeauna ceva ce putem face pentru a crește și a ne dezvolta pe o anumită zonă din viață. Putem să învățăm lucruri noi, să ne îmbunătățim relațiile sau să facem ceva pentru sănătatea noastră. Nu există o limită la cea anume putem alege pentru creșterea noastră și cât de departe putem ajunge, deoarece avem un mare potențial în interiorul nostru.

Femeie priveste plina de incredere inainte
Dezvoltarea personală te poate ajuta să îți recapeți încrederea în tine

Fie că este prin cursuri de dezvoltare personala online sau în persoană cu un psihoterapeut sau coach, creșterea personală este un proces cu multe beneficii și impact pozitiv în viața ta.

În această postare vei afla ce este dezvoltarea personala, pentru a te ajuta să vezi dacă este ceea ce ai nevoie.

Ce este dezvoltarea personala?

Așa cum o văd eu, dezvoltarea personala este un proces care te ajută să îmbunătățești ceva la tine. Te ajută să te cunoști mai bine, să îmbunătățești anumite seturi de abilități sau să înveți noi abilități. Acest proces te ajută să crești și să îți împlinești obiectivele personale de dezvoltare.

Dezvoltare personală înseamnă creștere. Înseamnă că îți descoperi și îți îmbunătățești calitățile, punctele forte, abilitățile, opțiunile și limitele. Poți învăța să te accepți pe tine însuți și să prețuiești cine ești ca persoană. Este un angajament dinamic, un drum spre împlinirea de sine și de a deveni cine ești în adâncul ființei tale. Dezvoltarea de sine te ajută să devii mai autentic și să te simți bine cu tine. Dezvoltarea personala poate implica, de asemenea, îmbunătățirea sănătății fizice sau a aspectului fizic al unei persoane. Dezvoltarea personala poate fi un proces care pe care îl parcurgem atât timp cât dorim, dar fiindcă cu toții suntem în continuă schimbare, poate dura o perioadă mai lungă de timp.

Dezvoltarea personala te ajută dacă dorești să progresezi, să îți testezi limitele dincolo de zona de confort pentru a-ți maximiza și împlini potențialul personal. Dezvoltarea personala înseamnă că, uneori, ești provocat să ieși din zona de confort și să încerci lucruri noi.

Acest lucru poate fi dificil și înfricoșător, dar este, de asemenea, o parte esențială a creșterii ca persoană. Fără provocări, nu am crește și nu am învăța niciodată. Așadar, atunci când pornești în călătoria ta de dezvoltare personală, acceptă provocările care îți apar în cale și folosește-le ca pe niște oportunități de a învăța și de a crește.

Barbat este fericit ca a reusit, este pe un camp cu flori si are ochii inchisi, bratele ridicate de fericire
Dezvoltarea personală este un proces activ care te implică total în procesul tău de creștere

Creșterea pe diferite paliere ale vieții, personal, profesional, relațional, o putem face în mai multe feluri, de la ședințe individuale de dezvoltare personala, cursuri online de dezvoltare personala, pana la carți self help. Fiecare avem libertatea să căutăm și să folosim sursele și instrumentele care funcționează pentru noi.

Unele persoane aleg să se concentreze pe dezvoltarea personală urmând cursuri sau participând la ateliere de lucru. Alții pot prefera să citească cărți sau articole pe această temă. Unele persoane consideră că lucrul cu un coach sau cu un consilier este util pentru a-și atinge obiectivele de dezvoltare personală.

Indiferent de metodă, important este să îți iei un angajament față de dezvoltarea personală și să lucrezi pentru a te îmbunătăți.

Cum a apărut conceptul de dezvoltare personala?

Conceptul de dezvoltare personala a apărut pentru prima dată la începutul anilor 1900, când psihologi precum William James și Carl Jung au început să studieze mecanismele interne ale minții umane. De asemenea, și filozoful John Dewey a început tot cam în aceeași perioadă să exploreze ideea de „autoperfecționare„. Toți aceștia au descoperit că, prin înțelegerea poveștii personale a unui individ, puteau să ajute acea persoană să crească și să se dezvolte în moduri care până atunci îi erau inaccesibile.

Oamenii sunt ființe care cresc și se dezvoltă constant pe tot parcursul vieții.

De atunci, folosim acest concept de dezvoltare personală care a devenit o industrie în plină expansiune, oameni din toate categoriile sociale căutând cărți, cursuri și mentori, psihologi, coachi, pentru a se dezvolta și a-și îmbunătăți viața.

Ce este minunat la procesul de dezvoltare personală este că te ajută să te vezi ca un om în continuă evoluție, astfel încât există întotdeauna ceva nou de învățat despre tine însuți și de explorat.

Este importantă dezvoltarea personala?

Dezvoltarea personală este importantă dacă vrei să fii mai bun în ceea ce faci sau să schimbi în bine ceva la tine. Cred că toți vrem să creștem în diferite domenii din viața noastră sau să facem lucrurile mai bine.

Un parcurs de dezvoltare personala ne ajută să ne simțim mai bine cu noi înșine, ne face să ne simțim mai capabili și mai demni, să ieșim din zona de confort și să cunoaștem noi orizonturi.

Ierarhia nevoilor dupa A. Maslow
Dezvoltarea personală este o nevoie de actualizare de sine, nevoie situată în vârful piramidei nevoilor după Abraham Maslow (1954).

Procesul de dezvoltare personală poate fi important pentru unii oameni și nesemnificativ pentru alții. Dacă ne uităm la piramida nevoilor, nevoile de dezvoltare personală sunt în vârf. Prin urmare, oamenii care au nevoile de bază îndeplinite se vor gândi la un parcurs de dezvoltare personala și vor căuta cărți de citit, surse self help, sau să lucreze cu un psiholog/psihoterapeut sau un coach. Persoanele care nu au nevoile de bază îndeplinite vor fi preocupate să le bifeze mai întâi. Se uită la baza piramidei înainte de a ajunge la nevoile de autoactualizare, care se află în partea de sus.

Un proces de dezvoltare personală este important pentru că ne ajută să creștem și să devenim cât de buni putem fi. Ne provoacă să ieșim din zona noastră de confort, să învățăm lucruri noi și să ne extindem orizonturile. Această dezvoltare personală este o parte esențială pentru a trăi o viață fericită și împlinită. Atunci când investim în noi înșine și în dezvoltarea noastră personala, suntem capabili să ne atingem potențialul maxim și să ne trăim viața cât mai în armonie cu propriile dorințe, nevoi și valori.

Dezvoltarea personala este importantă pentru că ne ajută să ne cunoaștem mai bine. Știi că există multe lucruri pe care nu le știi despre tine și multe lucruri pe care le poți îmbunătăți. Cu cât ești mai conștient de tine însuți, cu atât mai ușor îți este să îți stabilești obiective și să le atingi, să te simți mai împlinit cu tine însuți.

Dezvoltarea personala este un proces care ne ajută să înțelegem cine suntem și ce ne dorim de la viață. Este o călătorie de auto-descoperire care ne duce la o mai mare satisfacție de sine.

Cum te poate ajuta un proces de dezvoltare personala?

Dezvoltarea personala are multe beneficii și poate fi un instrument excelent pentru tine deoarece îți poți debloca potențialul și crește ca persoană. Printre beneficiile dezvoltării personale se numără o mai bună cunoaștere de sine, îmbunătățirea relațiilor, o mai bună satisfacție profesională, îmbunătățirea abilităților de comunicare și o mai mare încredere în sine.

Printre cele mai importante beneficii ale dezvoltării personale pot fi:

  • Te cunoști mai bine pe tine însuți. Prin dezvoltare personala poți descoperi lucruri despre tine pe care nu știai că le ai.
  • Devii mai conștient de cine ești și care sunt calitățile tale.
  • Poți învăța abilități importante cum ar fi: comunicarea asertivă, susținerea unui discurs, gestionarea timpului, schimbarea personalității în bine.
  • Schimbi modul în care te vezi. Vocea interioară și autocritica negativă se pot schimba.
  • Devii mai încrezător. Știind cine ești, înveți să ai mai multă încredere în tine.
  • Te concentrezi pe dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase care te fac să te simți mai bine cu tine însuți.
  • Poți să fii mai hotărât să îți urmezi visele și să îți atingi obiectivele.
  • Prin dezvoltare personala poți obține claritate asupra a ceea ce vei face mai departe.
  • Știind cine ești, care sunt calitățile tale și având încredere în tine, poți începe să știi ce vrei să faci în continuare în viață, relații sau în carieră.
  • Susținut de dezvoltare personala, luarea deciziilor devine mai ușoară.
  • Înveți să te respecți mai mult.
  • Înveți să lucrezi la trăsăturile tale negative pentru a deveni o persoană mai bună.
Femeie se gandeste la cauzele emotiilor ei cu un pix si un jurnal in brate
Oricine dorește să crească personal poate începe un parcurs personalizat în funcție de nevoile sale. Un plan de dezvoltare personală construit împreună cu psihoterapeutul sau consilierul tău este un pas inițial important.

Un pic mai pe larg, ca rezultat al procesului de dezvoltare personală așa cum am zis mai sus, te cunoști mai bine. Din păcate aud adesea oameni care spun că nu se cunosc, nu știu cine sunt și ce le place. Nu au hobby-uri și sunt nemulțumiți de sine. Însă autocunoașterea este unul dintre cele mai importante beneficii ale dezvoltării personale. Atunci când devii mai conștient de tine însuți, afli mai multe despre cine ești și ce te face fericit. Această conștiință de sine sporită te poate ajuta să iei decizii mai bune în viața ta, să te simți mai bine cu tine și să îți îmbunătățești relațiile.

De exemplu, după ce a terminat un curs de dezvoltare personală, o femeie și-a dat seama că era nefericită în căsnicia ei pentru că nu trăia în conformitate cu adevăratele ei valori. Ea a rezolvat conflictele cu soțul ei și acum este mult mai fericită.

Îmbunătățirea relațiilor este un alt beneficiu al dezvoltării personale. Când lucrezi asupra ta, înveți cum să comunici mai bine, să gestionezi mai bine conflictele și, în general, să fii o persoană mai bună. Aceste abilități îmbunătățite de comunicare și relaționare te pot ajuta în toate domeniile vieții tale, de la relațiile tale personale la cele profesionale.

Un bărbat a urmat un curs de dezvoltare personală și a învățat cum să comunice mai bine cu soția sa. Acest lucru l-a ajutat și în relațiile cu colegii de serviciu, dar și cu superiorii săi. Acum este capabil să își exprime sentimentele și nevoile față de oamenii din viața sa și, ca urmare, relația mulți dintre aceștia a devenit mult mai puternică.

Dezvoltarea personala poate duce, de asemenea, la o mai bună satisfacție profesională. Atunci când investești în tine și în cariera ta, este mai probabil să te simți mulțumit de munca ta. De asemenea, ai șanse mai mari să primești promovări și măriri de salariu. În plus, ai ocazia să înveți noi abilități și cunoștințe care te pot ajuta în cariera ta.

O femeie care a urmat parcurs de dezvoltare personală a reușit să învețe noi abilități care au ajutat-o să obțină o promovare la locul de muncă. Ea este acum mai mulțumită de locul de muncă și câștigă mai mulți bani.

Dezvoltarea personala te poate ajuta să te simți mai încrezător. Atunci când lucrezi la tine și la obiectivele tale, te vei simți mai bine în pielea ta. Această încredere sporită poate duce la succes în toate domeniile vieții tale.

Un bărbat care a urmat un proces de dezvoltare personală s-a simțit mai încrezător după ce l-a terminat. El este acum capabil să abordeze femei și să înceapă conversații cu ele. De asemenea, a reușit să obțină un loc de muncă mai bun și să câștige astfel mai mulți bani decât înainte.

Dezvoltarea personala te ajută să depășești tipare negative de gândire, autosabotare și sindromul impostorului

Unul dintre beneficiile dezvoltării personale este că îți reduce la tăcere sabotorul interior. Sabotorul tău interior este vocea din mintea ta care îți spune că nu ești suficient de bun, că nu poți face ceva sau că nu îți vei atinge niciodată obiectivele. Această voce te poate împiedica să îți atingi potențialul maxim și să trăiești viața pe care ți-o dorești.

Dezvoltarea personala îți oferă instrumentele și resursele de care ai nevoie pentru a reduce la tăcere sabotorul interior și pentru a-ți atinge obiectivele. Cu ajutorul dezvoltării personale, poți învăța cum să reduci la tăcere vocea negativă din mintea tău și să o înlocuiești cu gânduri pozitive, care să te susțină. Acest lucru îți va permite să mergi mai departe în viața ta cu încredere și ușurință.

barbat se uita pe fereaastra - anxietate de separare
Problemele legate de stima de sine scăzută sunt printre cele mai comune probleme pe care le prelucrăm la dezvoltare personală.

Văd mulți oameni care se luptă cu sindromul impostorului, cu stima de sine scăzută și cu autosabotarea. Dacă acesta ești tu, vreau să te anunț că dezvoltarea personală te poate ajuta să-ți reduci la tăcere sabotorul interior și să depășești sindromul impostorului și să-ți îmbunătățești stima de sine.

După cum vezi, există multe beneficii ale dezvoltării personale. Și mai departe discutăm despre cine are nevoie de dezvoltare personală. Probabil că ai ghicit deja răspunsul :).

Cine are nevoie de dezvoltare personală?

Aproape toată lumea poate beneficia de dezvoltare personală. Fie că vrei să-ți îmbunătățești relațiile, abilitățile de comunicare, satisfacția la locul de muncă sau încrederea în sine, există resurse disponibile pentru a te ajuta. Oricine se poate regăsi într-un moment al vieții când își dorește să crească personal. De aceea, pot alege un parcurs de dezvoltare personala persoanele care:

  • Vor să afle mai multe despre ei înșiși.
  • Doresc să-și dezvolte stima de sine și încrederea în sine.
  • Prin dezvoltare personala vor să învețe sau să-și îmbunătățească noi soft skills.
  • Vor să își depășească timiditatea și să devină mai deschiși, sociabili.
  • Aleg dezvoltare personala pentru dorința de a-și lărgi granițele.
  • Își doresc să iasă din zona de confort.
  • Își doresc să fie oameni mai buni.
  • Vor să își depășească blocajele din viață, relații sau carieră.

Dezvoltare personală versus dezvoltare profesională. Care este diferența?

Există câteva diferențe între dezvoltare personala și dezvoltare profesionala. Dezvoltare personală este despre personal, despre tine ca individ. Dezvoltarea profesională este despre tine ca profesionist și se axează pe dezvoltarea abilităților de care ai nevoie la locul de muncă. Un proces de dezvoltare personala te poate ajuta să progresezi și pe plan profesional deoarece îți oferă o bază de la care poți începe.

O stimă de sine mai înaltă, mai multă încredere în sine, care sunt utile și în mediul profesional. De exemplu, dacă ai o stimă de sine ridicată, este mai probabil să susții cu ușurință o prezentare pentru echipa de management. Ești mai capabil să discuți asertiv cu colegii tăi, poate să ceri o promovare sau o mărire de salariu. De aceea, prin dezvoltare personala putem să ne susținem și dezvoltarea profesională.

Există câteva abilități personale care te pot ajuta să te dezvolți profesional. Iată câteva exemple:

  • Gestionarea timpului. Aceasta este o abilitate care te poate ajuta să te concentrezi și să acorzi prioritate lucrurilor importante de acasă sau de la serviciu.
  • Management financiar. Această abilitate te poate ajuta să îți gestionezi finanțele pentru a-ți atinge obiectivele din carieră.
  • Rezolvarea conflictelor. Gestionarea conflictelor din viața de zi cu zi, precum și la locul de muncă. La locul de muncă este posibil să ai conflicte sau confruntări cu colegii și poate fi util să știi ce să faci și cum să depășești în mod eficient un moment tensionat.
  • Managementul emoțional. Aceasta este o abilitate importantă de viață care ajută în multe situații. Este foarte important să înveți cum să îți gestionezi eficient emoțiile pentru relații mai bune, bunăstare și succes.
  • Echilibrul viață personală-muncă sau limitele personale. Să știi când să te oprești sau când este prea mult pentru tine este o abilitate importantă. Această abilitate te poate ajuta să pui limite sănătoase atunci când este necesar, atât în ​​viața personală, cât și la locul de muncă. Acest lucru poate ajuta la menținerea unui echilibru viață personală-muncă bun.

Cum te ajută dezvoltarea personala la serviciu?

Dezvoltarea personala te poate ajuta la locul de muncă în multe feluri. Îți poate îmbunătăți abilitățile de comunicare, de gestionare a timpului și de leadership. Dezvoltarea personala te poate ajuta, de asemenea, să reduci stresul, să crești satisfacția la locul de muncă și să îți îmbunătățești performanța generală.

Barbt prezinta in fata echipei de la serviciu in timp ce colegii il asculta
Dezvoltarea personală te ajută și în plan profesional, nu doar personal.

Creșterea productivității, maximizarea eficienței și atingerea obiectivelor sunt câteva dintre lucrurile esențiale la locul de muncă, cu care dezvoltarea personala te poate susține. De asemenea, te poate ajuta la dezvoltarea unei atitudini pozitive, la o mai bună gestionare a timpului și la a fi asertiv atunci când este nevoie. Asertivitatea înseamnă a fi capabil să te aperi, respectându-i în același timp pe ceilalți. Aceasta este o abilitate importantă la locul de muncă, deoarece poate preveni conflictele și te poate ajuta să îți exprimi clar punctul de vedere.

Dezvoltarea personala te poate ajuta în cariera ta, oferindu-ți instrumentele și cunoștințele de care ai nevoie pentru a avea succes. De asemenea, te poate ajuta să progresezi în carieră, fiind baza care te susține să iei oportunitățile care se ivesc în calea ta fără să mai eziți sau să te îndoiești de tine. Fie că vrei să-ți îmbunătățești abilitățile de comunicare sau de gestionare a timpului, dezvoltarea personală te poate ajuta să-ți atingi obiectivele tale de carieră sau pe cele de la serviciu.

Așa că dacă dorești să-ți îmbunătățești cariera, relațiile de la serviciu sau încrederea în sinele tău profesional, dezvoltarea personală este un bun punct de plecare.

Ce abilități poți dobândi prin parcursul de dezvoltare personală?

Abilitățile pe care le poți dobândi prin dezvoltare personala ta sunt la fel de multe și diverse ca obiectivele tale. Contează cel mai mult care sunt obiectivele tale. De exemplu, dacă dorești să ai mai mulți prieteni, abilitatea de care ai nevoie este comunicarea asociată cu creșterea stimei de sine. Alte abilități pot fi:

  • Autocunoaștere.
  • Managementul emoțional.
  • Autoapreciere.
  • Managementul conflictelor.
  • Rezolvarea problemelor.
  • Luarea deciziilor.
  • Gestionarea eficientă timpului.

Dacă vrei să te cunoști mai bine, poți lucra la găsirea plusurilor și minusurilor tale și să înveți să le accepți. Nu avem doar aspecte pozitive sau doar negative. Le avem pe amândouă și este important pentru încrederea în sine să le cunoaștem și să le integrăm pe amândouă.

În jurnalul cu exerciții pentru dezvoltare personală (pdf) găsești 10 exerciții utile pentru creșterea ta.

Dacă vrei să te dezvolți personal înseamnă că nu ești suficient de bun?

Dacă vrei să te dezvolți ca persoană nu înseamnă că nu ești suficient de bun. Înseamnă pur și simplu că ai curiozitatea și curajul de a te provoca pe tine însuți și zona ta de confort pentru a te cunoaște mai bine și pentru a te îmbunătăți.

Femeie isi da parul la o parte de pe fata cu o mana
Este normal să îți dorești să îți atingi potențialul, să fii cea mai bună versiune a ta, să treci de limitele tale care îți produc blocaje.

Doar contactându-mă pe mine sau pe un alt profesionist pentru sesiuni de dezvoltare personală nu înseamnă că ceva nu este în regulă cu tine. Este normal să îți dorești să fii o persoană mai bună, să-ți dezvolți abilitățile noi și să îți atingi obiectivele. Conform ierarhiei lui Maslow, nevoia de dezvoltare personală este o nevoie pe care aproape toată lumea o are.

Dacă vrei să crești ca persoană înseamnă că ești în vârful piramidei nevoilor a lui Maslow.

Care este diferența dintre dezvoltare personală și psihoterapie?

Dezvoltarea personala este diferită de psihoterapie deoarece intervenția nu are legătură cu terapia, vindecarea sau integrarea experiențelor sau părți din noi înșine. Creșterea personală nu este vindecare sau procesarea experiențelor negative de viață. Îți atingi obiectivele și depășești obstacolele din drumul tău pentru a fi cea mai bună versiune a ta.

Dezvoltarea personala se concentrează pe îmbunătățirea vieții tale într-un mod pozitiv. Psihoterapia, pe de altă parte, se concentrează în mare parte pe tratarea tulburărilor de sănătate mintală sau a problemelor din sfera emoțională. Deși un proces de dezvoltare personală te poate ajuta să rezolvi anumite probleme cu care te confrunți, ea nu poate să înlocuiască psihoterapia.

Atât dezvoltarea personală, cât și psihoterapia sunt benefice pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească viața într-un fel sau altul. Cu toate acestea, drumul de dezvoltare personală se concentrează pe creștere, iar psihoterapia pe vindecarea suferinței emoționale, a traumei sau a durerii.

Femeie urca scari din piatra pas cu pas Dezvoltarea personală este un proces care te ajută să crești ca persoană și să îți îmbunătățești viața în moduri în care îți dorești. Există multe beneficii ale dezvoltării personale, inclusiv o mai mare conștientizare de sine, îmbunătățirea relațiilor, îmbunătățirea abilităților de comunicare și creșterea încrederii. Aceasta implică un plan de dezvoltare personală adaptat nevoilor tale, care include stabilirea de obiective și pași practici care te duc la atingerea obiectivelor tale.

Barbat asculta psihoterapeutul care vorbeste Psihoterapia este un proces care ajută în general persoanele cu tulburări de sănătate mintală sau diferite dificultăți care interferează cu viața cotidiană în mod negativ. Se concentrează pe tratarea tulburărilor și pe ajutarea oamenilor să facă față simptomelor lor. Psihoterapia este un proces care te ajută să îți înțelegi emoțiile și experiențele și să gestionezi problemele legate de sfera emoțională și mintală. Este adesea utilizată în paralel cu medicamente, pe când medicația nu are sens în dezvoltare personală. Psihoterapia implică un plan de tratament adaptat nevoilor tale, care include o abordare științifică a tulburării sau a problemei în cauză.

De asemenea, poți citi despre psihoterapie pentru a vedea ce este și cât de diferită este de procesul de dezvoltare personala.

Book icon
Articol recomandat: Ce este psihoterapia?

Vreau să mă dezvolt personal, ce trebuie să fac?

Dacă vrei să te dezvolți, ești în locul potrivit. Te poți programa la dezvoltare personală atât în persoană cât și online, în funcție de nevoile tale. Dacă dorești să faci pași pentru a te cunoaște mai bine în sesiunile individuale, contactează-mă și putem stabili împreună detaliile obiectivelor tale de dezvoltare personală.

Primul pas important este să-ți evaluezi nevoile. Ce anume dorești să îmbunătățești la viața ta? Odată ce ți-ai identificat nevoile și obiectivele, poți începe să explorezi resursele pe care le ai pentru dezvoltare personală. Există multe resurse disponibile pentru a te ajuta să începi, inclusiv cărți, articole și cursuri.

Mergi la psihoterapeut

Poți consulta un psiholog sau psihoterapeut care să te ajute să îți atingi obiectivele de dezvoltare personală. Psihologii te pot ajuta să îți înțelegi emoțiile și experiențele și îți pot oferi instrumente pentru a gestiona tulburările de sănătate mintală. Psihologii folosesc o abordare științifică pentru a înțelege problema în cauză și pentru a crea un plan de tratament adaptat la nevoile tale.

Lucrează cu un coach / consilier dezvoltare personală

Poți găsi un coach sau consilier de dezvoltare personală care să te ajute să creezi un plan și să îți atingi obiectivele. Nu uita că dezvoltarea personală este un proces continuu, așa că ai răbdare cu tine însuți și rămâi dedicat obiectivelor tale. Cu timp și perseverență, poți realiza orice îți propui.

Fă un curs online de dezvoltare personală

Cursurile online sau în persoană de asemenea te pot ajuta să te dezvolți profesional și personal. Există unele cursuri de dezvoltare personală în persoană, în grupuri, sau poți găsi cursuri de dezvoltare personală online. Oricare ar fi calea pe care o alegi, asigură-te că respectivul curs are o reputație bună și oferă pași acționabili care să te ajute să îți atingi obiectivele.

Printre cursurile populare de dezvoltare personală se numără cele pe care le-am lansat pe platforma noastră de dezvoltare personală, PsihoSensus Academy.

Barbat se uita la umbra lui care poarta o pelerina de supererou
Pe PsihoSensus ACademy găsești cursuri de dezvoltare personală pe care le poți urma în ritmul propriu.

Fiecare curs este conceput pentru a-ți oferi instrumentele practice și cunoștințele de care ai nevoie pentru a te dezvolta personal. Cu cursurile noastre de dezvoltare personală, poți învăța în ritmul tău propriu și poți începe chiar azi călătoria spre o viață mai bună.

Dezvoltarea personala este un proces continuu, așa că ai răbdare cu tine însuți și rămâi dedicat obiectivelor tale.

Înscrie-te la unul dintre cursurile noastre de dezvoltare personală astăzi și pornește în călătoria ta spre o viață mai bună.

Citește cărți self help

Poți citi cărți de self help pentru a te ajuta să îți atingi obiectivele de dezvoltare personală. Există multe titluri diferite disponibile, astfel încât puteți găsi una care să îți ofere ceea ce ai nevoie. Unele cărți populare de self help includ The 7 Habits of Highly Effective People (Cele 7 obiceiuri ale oamenilor foarte eficienți) de Stephen Covey, The Power of Now (Puterea prezentului) de Eckhart Tolle și The Happiness Project de Gretchen Rubin.

Cheia în cazul cărților de self help este să găsești una care rezonează cu tine și care îți oferă pași acționabili pentru a te ajuta să îți atingi obiectivele. Dacă găsești o carte utilă, asigură-te că pui în aplicare sfaturile și recomandările în viața ta. Nu trebuie să uiți că dezvoltarea personala este un proces continuu, așa că ai răbdare cu tine însuți și rămâi dedicat obiectivelor tale.

Câte ședințe de dezvoltare personala am nevoie?

Este foarte dificil de estimat numărul precis de sesiuni. Cu cât ești mai activ și mai hotărât să-ți îndeplinești obiectivele, cu atât mai bine, pentru că vei avea nevoie de mai puține întâlniri. De obicei numărul de sesiuni este estimat în funcție de nevoile și obiectivele fiecărui individ. Odată ce stabilim ce obiective ai, creăm un plan de dezvoltare personală.

În funcție de acest plan decidem câte sesiuni sunt necesare pentru a atinge obiectivele stabilite. Putem fi foarte eficienți și atinge obiectivele în mai puține sesiuni sau, în funcție de alți factori, obiectivele pot fi atinse în mai multe sesiuni. Reține că nu este un număr fix, ci o estimare.

Cât costă o ședință de dezvoltare personala?

Accesează pagina de tarife pentru a vedea prețul pentru dezvoltare personală.

Fă o programare la dezvoltare personală.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Scroll to Top