Există mai multe tipuri de psihoterapie în funcție de clientul din cabinet. Înainte să intrăm în detalii, hai să definim pe scurt ce este psihoterapia. Psihoterapia este un proces în care pacientul și psihoterapeutul lucrează împreună. Scopul este facilitarea stării de bine a pacientului și pentru creșterea calității vieții acestuia.
Aceasta se desfășoară sub un acord asupra obiectivelor, duratei și frecvenței ședințelor, în funcție de nevoile pacientului. Frecvența și durata ședințelor depinde de nevoile pacientului, de scopuri și de progresul terapiei.
Psihoterapia integrativa este recomandată cu succes într-o gamă largă de afecțiuni psihologice precum depresia, anxietatea, probleme comportamentale și relaționale, sau alte dificultăți care afectează sau împiedică desfășurarea normală a vieții cotidiene. Tratamentul se poate acorda sub mai multe tipuri de psihoterapie. Astfel, în cabinet este tratată o persoană în ședințe individuale, sau mai multe persoane în grup, în cuplu sau familie.
Dintre aceste tipuri de psihoterapie, psihoterapia individuală se desfășoară în cabinetul de psihologie din București, între mine, psihoterapeutul, și doar un pacient. Durata unei ședinței de psihoterapie este în general între 45 și 60 de minute.
În psihoterapia individuală sunt abordate o gamă largă de afecțiuni ca depresia, stresul posttraumatic, anxietatea, epuizarea, coșmarurile, tulburări ale somnului, lipsa poftei de mâncare, stresul, fobia, atacul de panică, mâncatul excesiv, tulburări psihosomatice, dar și visele care se repetă, lipsa încrederii în sine, dificultăți de comunicare, de comportament, de adaptare la cerințele vieții cotidiene, precum și alte afecțiuni psihologice.
Pentru ședințe de psihoterapie pentru cuplu pot opta cupluri căsătorite sau nu, fără discriminare de orientare. Sunt abordate probleme legate de infidelitate, sexualitate, gelozie sau alte conflicte și dificultăți apărute în cuplu.
De asemenea, pot opta și cupluri în care unul din parteneri se confruntă cu o problemă de sănătate sau adicție care afectează relația, sau care manifestă un comportament care îi afectează abilitatea de a avea o relație sănătoasă cu partenerul său. În acest caz este recomandată intervenția individuală pentru partenerul cu dificultate în paralel cu terapia de cuplu.
În ședințele de psihoterapie pentru familie participă o persoană cu cel puțin un membru al familiei pentru a facilita îmbunătățirea relațiilor și a comunicării și rezolvarea problemelor din familie ca neînțelegeri, doliu, boala sau adicția unui membru al familiei, stres.
Psihoterapia pentru copii și adolescenți este utilă în cazul în care aceștia nu se integrează social – la grădiniță sau școală, au dificultăți de învățare, conflicte la școală, probleme de comportament, sunt furioși sau ușor iritabili, sunt victimele bullying-ului, au pierdut unul sau ambii părinți.
Psihoterapia de grup și grupul de suport sunt grupuri formate din mai mulți participanți – de exemplu 5, 10, sau mai mulți, în care se alătură persoane care au probleme sau dificultăți similare, și care sub îndrumarea unuia sau a mai multor psihoterapeuți își împărtășesc experiența, învață unii de la alții și se susțin reciproc.
Tematica și dificultățile pentru care se organizează grupuri de suport și terapie de grup sunt extrem de variate, de exemplu doliu, depresie, anxietate, adicții, părinți ai copiilor cu diferite boli, victime ale abuzurilor.
Vezi care sunt grupurile de terapie și suport organizate de mine în București și la care te poți înscrie azi.
Consultă lista de prețuri pentru serviciile psihologice.
Psihoterapeut Valentina Dragomir
Sunt psiholog psihoterapeut integrativ și în cabinet lucrez cu persoane care au probleme din cele mai diverse. Sunt membru al Colegiului Psihologilor din Romania și al Asociației Romane de Psihoterapie Integrativă.
Contact la 0773394730 și [email protected]