Barbat care se uita pe fereastra - Ce este depresia - Episodul depresiv major

Ce Este Depresia? Episodul Depresiv Major

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Fiecare dintre noi cu mic cu mare ne simțim triști uneori. Pe când tristețea este o emoție naturală și normală, depresia este mai mult decât atât. Dacă te întrebi ce este depresia, ea este o boală care are simptome specifice și poate avea un impact grav asupra funcționării persoanei afectate.

Îmi propun astăzi să te ajut să afli mai amănunțit ce este depresia deoarece foarte mulți o confundăm cu tristețea.

Nu e de mirare că această confuzie se întâmplă. Nu primim educația necesară să știm ce este depresia și cum să o recunoaștem. În plus confuzia vine și din faptul că simptomul principal este tristețea (în cazul depresiei tristețea este profundă și persistentă). Un alt motiv ar fi faptul că acest cuvânt a devenit abuzat și utilizat pentru a descrie emoția tristețe.

Ce este depresia?

Ca să putem înțelege ce este depresia, trebuie să o diferențiem de tristețe. În practica mea profesională am întâlnit atât persoane care credeau că au depresie, deși la un examen amănunțit nu aveau simptomele depresiei.

Am întâlnit și persoane care credeau că sunt doar triste și că pot gestiona situația, pe când aveau de fapt depresie severă. Acestea sunt persoane care duc depresia pe picioare o perioadă de timp până ce nu mai pot. Apoi ajung în genunchi fie la medicul psihiatru, fie la psihoterapeut, fie la urgențe.

Ce este tristețea?

Tristețea este o emoție adesea etichetată ca fiind negativă. Ea este opusul fericirii și apare atunci când trecem printr-un eveniment cu impact negativ asupra noastră: pierdere în general (pierderea unei persoane dragi, a unei relații sau a unui obiect, a unor resurse sau status social, a stării de sănătate, a serviciului sau a afacerii), când ni se face o nedreptate, suntem răniți sau dezamăgiți de cineva, sau când avem o nereușită.

Book icon
Articol recomandat: Citește mai multe despre tristețe

Care sunt diferențele dintre depresie și tristețe?

Depresia este o tulburare afectivă care poate apărea din diferite cauze (ex. traumă, bullying, pierdere, cauză genetică, de mediu, cauză biochimică).

Uneori poate apărea fără niciun motiv, chiar și atunci când credem că totul este ok. Ea ne afectează percepția și gândirea despre viață, noi, lume, viitor.

Când ai depresie te întrebi de ce trăiești, care este scopul tău și te simți inutil, fără valoare. Când ai depresie te simți gol pe dinăuntru, incapabil să te bucuri de viață și să faci ce îți place. Poți avea tot ce ai nevoie în viața ta și mult peste, și tot să ai depresie.

Poți avea gânduri negative despre tine, ceilalți, lume, viață, orice te înconjoară. Poți simți că orice ai face vei eșua și că nimic nu are sens.

Mai sună a tristețe?

De obicei știm de ce simțim tristețe și cum putem să ne simțim mai bine. De exemplu, putem zice ceva de genul acesta: ”Simt tristețe pentru că prietena mea s-a îmbolnăvit și nu vom mai merge împreună la concert”. Când avem depresie putem să nu să ne dăm seama de ce ne simțim așa și nu putem să ieșim din starea aceasta. Depresia este ca o greutate care imobilizează în pat. Ne ia energia și ne lasă un gol pe dinăuntru… zi de zi, o perioadă lungă de timp. Aceasta este depresia clinică sau episodul depresiv major.

Fața tristă a depresiei

Ceea ce eu găsesc foarte trist este că multe familii sau prieteni ai persoanei care suferă de depresie nu înțeleg ce este depresia. Astfel nu îi oferă celui în nevoie, înțelegere și sprijin.

Unele persoane care au depresie nici măcar nu împărtășesc cu cei dragi sentimentele lor adevărate. Ascund faptul că se simt rău, se izolează în casă și preferă să petreacă timpul stând singuri nefăcând ceva anume.

Acest lucru se întâmplă și din cauză că cei dragi tind să ofere soluții fără să asculte. Ori fără să întrebe ce pot face pentru persoana suferindă.

Pot spune chiar ”dar fă ceva, ieși din starea asta”. ”ești doar leneș/ă”. ”e doar în mintea ta, nu ai nicio depresie”. ”revino-ți odată, ești o povară/rușine/dezamăgire pentru familia noastră”. Afirmații care pot agrava starea persoanei cu depresie.

Nu am spune niciodată: E doar gripă, revino-ți odată! Atunci de ce spunem asta despre depresie?

Nu putem să cerem persoanei care are această boală, să își revină. A ne vindeca de depresie nu este un act care ține de voință, timp sau de motivație.

Este ca și cum i-am cere unei persoane care suferă de gripă să iasă din această stare de boală prin a depune mai mult efort, mai multă voință. Sănătatea psihică este la fel de importantă precum sănătatea fizică. Toate bolile necesită tratament de specialitate.

Care sunt simptomele depresiei?

Conform DSM-5 (Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburărilor Mintale Ediția 5), pentru a fi diagnosticați cu depresie trebuie să avem cel puțin 5 din următoarele simptome, să fie prezente pe o perioadă de cel puțin 2 săptămâni și cu impact asupra funcționării individuale.

Unele persoane pot avea mai multe manifestări de depresie decât altele. Numărul de simptome de depresie prezente diferă de la persoană la persoană.

  • tare depresivă majoritatea zilei, aproape în fiecare zi.
  • Interes și plăcere diminuate în toate sau aproape toate activitățile, majoritatea zilei, aproape în fiecare zi.
  • Pierdere în greutate semnificativă fără o dietă anume sau câștigare în greutate. Sau creștere/descreștere în pofta de mâncare aproape în fiecare zi.
  • Insomnie sau hipersomnie aproape în fiecare zi.
  • Agitație sau încetineală psihomotorie aproape în fiecare zi, observabilă de către ceilalți.
  • Oboseală sau pierderea energiei aproape în fiecare zi.
  • Sentiment de lipsa de valoare sau vină excesivă (care poate fi delirantă) aproape în fiecare zi.
  • Capacitate de concentrare și gândire diminuate, indecizie, aproape în fiecare zi.
  • Gânduri recurente de moarte (nu doar frica de moarte), gânduri suicidare recurente fără un plan specific, sau încercare de suicid, sau un plan pentru a comite suicid.
Info icon
Dacă ești în situație de criză și ai gânduri de suicid contactează de urgență Alianța Română de Prevenție a Suicidului. / Telefon 0800-801-200  / https://www.antisuicid.com/

Bineînțeles că în diagnosticarea depresiei nu este de ajuns să ne uităm pe lista de simptome de depresie din DSM 5 și gata, punem un diagnostic. De asemenea, nu oricine poate pune un astfel de diagnostic de depresie. Procedeul este mult mai complex.

Sunt luate în calcul și alte aspecte din istoria persoanei suferinde. De exemplu evenimente sau alte tulburări psihice, probleme medicale, tratamente medicamentoase, uz sau abuz de substanțe sau droguri. De aceea, pentru un diagnostic al depresiei corect, cea mai indicată este consultația cu un specialist în domeniul sănătății mintale (medic psihiatru și/sau psiholog, psihoterapeut).

Care sunt cauzele care declanșează depresia?

Depresia este o afecțiune din sfera tulburărilor afective care nu are o singură cauză. Deși un eveniment singular poate declanșa această boală, există și situații în care ea este declanșată de un cumul de factori. Printre factorii principali putem enumera:

  • Evenimente sau situații de viață: decesul unei persoane dragi, pierderea locului de muncă, calamitățile naturale, traumele, abuzurile suferite, problemele financiare, singurătatea și lipsa vieții sociale, afundarea în muncă, conflicte.
  • Boală, dizabilitate sau intervenții medicale: bolile medicale și psihice grave, durerea cronică, handicapul, pot duce la depresie.
  • Utilizarea unor medicamente, abuz de substanțe și droguri: multe dintre persoanele care au depresie fac abuz de substanțe. Consumul de alcool și droguri pot duce la, și rezulta din depresie. Sunt cunoscute mai multe tipuri de medicamente asociate cu declanșarea depresiei.
  • Cauze genetice: persoanele care au în familie membri cu depresie sau alte tulburări psihice prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de depresie.
  • Cauze biochimice: dezechilibrul de neurotransmițători din creier (serotonină, dopamină, sau norepinefrină) poate duce la depresie.
  • Cauze hormonale: problemele și schimbările hormonale atât la femei cât și la bărbați pot declanșa depresia.

Ce spun datele statistice despre depresie?

Organizația Mondială a Sănătății ne arată ce este depresia prin aceste date statistice despre depresie (date din anul 2017):

  • Depresia este o tulburare afectivă foarte des întâlnită.
  • La nivel global mai mult de 300 milioane de persoane de toate vârstele au această problemă de sănătate psihică. În 2015 s-a estimat un număr de 322 milioane de oameni care suferă de depresie, o creștere de 18,4% din anul 2005.
  • Statisticile OMS arată că 5% din populația României suferă de depresie. 5% din populația actuală înseamnă aproape 1 milion de români care suferă de această boală.
  • Depresia este cauza principală a dizabilității în lume.
  • Mai multe femei sunt afectate de depresie decât bărbați.
  • În cele mai rele cazuri depresia poate duce la suicid.
  • Există metode eficiente de tratament pentru depresie.

Într-un reportaj pentru Digi, doamna Doctor Psiholog și Psihoterapeut Ileana Botezat-Antonescu spune că este foarte greu să numim un număr exact al persoanelor care suferă de depresie în România. Sunt foarte multe persoane care suferă de depresie și nu ajung să se trateze. Ne putem referi aici și la acele persoane care locuiesc în mediul rural, acolo unde nu sunt medici psihiatri și nici psihoterapeuți care să le ofere tratament de specialitate.

Un studiu din România condus Institutul de Management și Statistică Medicală arată că din 2000 de persoane participante la studiu, mai puțin de jumătate au cerut ajutor de specialitate în primul an de la apariția depresiei (Agerpres).

Citește o analiză de situație asupra depresiei în România și Europa. (2019)

Cum se tratează depresia?

Așa cum am văzut mai sus, am învățat ce este depresia și diferențele dintre această boală și tristețea.

Depresia este o boală pe care o au multe persoane atât din România, cât și din întreaga lume. Așa că nu trebuie să ne fie rușine că ne simțim rău. Este bine să mergem să căutăm ajutor de specialitate deoarece acesta există.

Este important să facem pași pentru vindecarea depresiei. Trebuie să ținem minte că noi suntem cel mai important element în tratamentul depresiei.

Așa cum nu ne este rușine că avem amigdalită sau apendicită, la fel să nu ne fie rușine nici că avem depresie. Sănătatea psihică este la fel de importantă precum sănătatea fizică.

Multe persoane suferinde de depresie pe care le-am întâlnit credeau că starea lor nu se va îmbunătăți. Veștile sunt însă foarte bune. Depresia se vindecă. Deși depresia netratată poate avea consecințe severe, depresia este și una dintre cele mai tratabile afecțiuni psihologice.

Cel mai bun tratament pentru depresie constă în combinația între tratament cu antidepresive (deși nu în toate cazurile de depresie) și psihoterapie.

Psihoterapia poate ajuta la:

  • În primul rând la a înțelege ce este depresia și a reduce credințele limitative sau miturile legate de ea
  • A descoperi și a înțelege cum anumite probleme sau evenimente au dus la depresie și cum sau ce anume poate face persoana pentru a gestiona aceste evenimente sau situații
  • A înțelege cum anumite comportamente, gânduri sau alți factori personali contribuie la starea depresivă și cum sau ce poate face persoana suferindă pentru a schimba aceste aspecte și a-și îmbunătăți starea afectivă
  • Învățarea de tehnici, abilități, strategii de coping sau management al emoțiilor, gândurilor, situațiilor, relațiilor sau evenimentelor sau a altor factori care au un impact negativ în viața persoanei
  • Redobândirea controlului și plăcerii în viață

Important despre psihoterapia pentru depresie

Psihoterapia nu este un tratament miraculos unde mergem o ședință-două și gata, suntem vindecați. Vindecarea depresiei are loc atunci când persoana este implicată și determinată să fie activ în tratament. Terapia are cel mai mare succes atunci când clientul se implică activ în sesiunile de terapie. Procesul terapeutic cere timp și perseverență pentru a avea rezultatele cele mai bune.

Se întâmplă ca după câteva ședințe când apare ameliorarea simptomelor depresiei, clientul să iasă din terapie. Astfel simptomele pot reveni în scurt timp pentru că nu au fost vindecate rănile care au provocat această boală ori nu au fost gestionate cu succes cauzele declanșatoare.

De asemenea, dacă simți că psihoterapeutul nu este cel potrivit pentru tine, întotdeauna poți discuta asta cu el/ea în terapie. Poți să găsești chiar un alt psihoterapeut mai potrivit pentru tine. Doar pentru că nu l-ai găsit încă nu înseamnă că psihoterapia în general este ineficientă.

Book icon
Articol recomandat: De ce funcționează psihoterapia?

Întotdeauna discută despre ce nu este ok pentru tine legat de terapie, fă-ți temele și întreabă dacă nu înțelegi ceva.

Cum se tratează depresia cu medicamente antidepresive?

Medicamentele pentru depresie se concentrează pe chimia creierului. Ajută la reducerea simptomele sau doar a unora dintre ele.

Uneori persoanele pot prezenta efecte secundare, care în funcție de severitatea lor pot fi (sau nu) trecute cu vederea în favoarea unei stări mai bune.

Medicația psihiatrică ne readuce la un nivel stabil de funcționare pentru a ne relua treburile cotidiene, a merge în continuare la școală sau serviciu, și mai ales, la psihoterapie!

Este dovedit științificpsihoterapia – indiferent de orientare – este la fel de eficientă în tratamentul depresiei, precum medicația. Unele cauze ale depresiei nu pot fi vindecate cu medicamente. Tratamentul pentru depresie cu antidepresiv se limitează la refacerea bazei chimice din creier care modifică starea afectivă a individului.

Deschiderea la tratament este importantă deoarece uneori medicamentele nu au un efect bun pentru noi și este necesar să încercăm un alt antidepresiv până îl găsim pe cel potrivit. Însă acest lucru nu înseamnă că antidepresivele sunt ineficiente.

Există mai multe tipuri de antidepresive și tu îl poți găsi pe cel potrivit pentru tine.

Ce să faci dacă ai depresie?

Mergi în terapie individuală și caută un psihoterapeut potrivit pentru tine

Acesta îți poate recomanda și o vizită la medicul psihiatru dacă este cazul să iei și medicamente ca parte din tratament. Psihoterapia și medicația nu se exclud una pe cealaltă, ci sunt complementare, ajutând persoanele suferinde să se recupereze eficient și mai rapid.

Mergi la medicul psihiatru pentru tratament medicamentos

Este important ca administrarea medicamentelor să fie făcută așa cum a prescris medicul. Dacă apar efecte adverse neplăcute, schimbarea medicamentelor poate fi o soluție. Nu trebuie niciodată făcută fără consultarea cu medicul curant!

De asemenea încetarea tratamentului trebuie făcută numai sub observația acestuia. De multe ori medicul psihiatru poate recomanda și psihoterapie.

Alătură-te unui grup de terapie și suport pentru depresie

Grupurile de terapie pentru depresie sunt de un real ajutor. Contactul cu alte persoane care au aceeași dificultate, dar și socializarea sunt deosebit de importante pentru persoanele care au depresie.

Info icon
Dacă ești în situație de criză și ai gânduri de suicid contactează de urgență Alianța Română de Prevenție a Suicidului. / Telefon 0800-801-200 / https://www.antisuicid.com/

Referințe:

Chand SP, Arif H. Depression. [Updated 2023 Apr 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/
Brigitta B. Pathophysiology of depression and mechanisms of treatment. Dialogues Clin Neurosci. 2002 Mar;4(1):7-20. doi: 10.31887/DCNS.2002.4.1/bbondy. PMID: 22033824; PMCID: PMC3181668.
Chand SP, Arif H. Depression. 2023 Apr 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 28613597.
Karrouri R, Hammani Z, Benjelloun R, Otheman Y. Major depressive disorder: Validated treatments and future challenges. World J Clin Cases. 2021 Nov 6;9(31):9350-9367. doi: 10.12998/wjcc.v9.i31.9350. PMID: 34877271; PMCID: PMC8610877.
Trivedi MH. The link between depression and physical symptoms. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2004;6(Suppl 1):12-6. PMID: 16001092; PMCID: PMC486942.
Gautam S, Jain A, Gautam M, Vahia VN, Grover S. Clinical Practice Guidelines for the management of Depression. Indian J Psychiatry. 2017 Jan;59(Suppl 1):S34-S50. doi: 10.4103/0019-5545.196973. PMID: 28216784; PMCID: PMC5310101.
Albert PR. Why is depression more prevalent in women? J Psychiatry Neurosci. 2015 Jul;40(4):219-21. doi: 10.1503/jpn.150205. PMID: 26107348; PMCID: PMC4478054.
McCarter T. Depression overview. Am Health Drug Benefits. 2008 Apr;1(3):44-51. PMID: 25126224; PMCID: PMC4115320.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top