Persoana legata de maine l spate cu lanturi de metal

Stima de sine scăzută și dificultățile pe care ți le aduce

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Stima de sine a fost mereu un subiect amplu de discutat atât în terapie cât și în afara ei. Este unul din elementele de bază care se schimbă în terapie cu muncă și perseverență. Iar uneori cursul terapiei face în așa fel încât aceasta să se îmbunătățească natural, ca și consecință a acestui proces.

În acest articol scriu despre ceva ce eu numesc lanțurile stimei de sine scăzute. Le numesc așa pentru că sunt convingeri negative despre sine, lume și ceilalți, autocritică, comportamente sau atitudini care pot să ne țină efectiv în loc, ne pot sabota bucuria.

Ce este stima de sine?

Stima de sine este felul în care ne valorificăm ca oameni. Părerea pe care o ai despre propria persoană, modul în care te percepi, convingerile pe care le ai despre tine, vocea interioară care îți spune lucruri despre ce poți și ce nu poți definește stima ta de sine și evident, încrederea în sine.

Te invit să citești un articol mai detaliat despre definiția stimei de sine.

Book icon
Articol recomandat: Ce este stima de sine?

Cum se formează stima de sine?

Stima de sine se formează în copilărie, împreună cu imaginea de sine, printr-un un lung proces de învățare despre propria persoană odată cu dezvoltarea personalității. Stima de sine se formează și se schimbă ca rezultat al educației, părerilor celorlalți despre noi pe care mai apoi le interiorizăm, materialelor pe care le vizionăm la televizor sau revistelor pe care le citim, al eșecurilor și succeselor pe care le experimentăm la toate vârstele.

Mulți dintre noi dăm vina pe părinți pentru stima noastră de sine scăzută, dar hai să vedem lucrurile din altă perspectivă pentru o secundă. Ei nu sunt singurele persoane cu care am interacționat pe perioada creșterii și dezvoltării noastre ca indivizi și nu sunt singurul factor care ne-a influențat stima de sine.

Familie care se joaca cu copiii lor, sunt afara si mama arata catre zmeul inaltat

Într-adevăr există o contribuție importantă, dar la fel de importantă ca și altele. Dar mai important este ce facem de acum încolo pentru a ne dezvolta și îmbunătăți continuu pe noi înșine.

Când suntem mici, prin ochii și vorbele celorlalți ne construim ușor-ușor o imagine despre cine suntem și care este locul nostru în lume, care sunt abilitățile noastre, la ce suntem buni, la ce nu suntem buni. Astfel, putem avea stimă de sine înaltă sau scăzută.

Stima de sine se poate schimba?

Odată formată stima de sine nu rămâne bătută în cuie. Aceasta poate fluctua pe parcursul vieții în funcție de evenimentele prin care trecem, persoanele cu care ne petrecem timpul, succesele/eșecurile pe care le avem și ce învățăm din ele.

Dacă intuiești că ai avea stima de sine scăzută, nu te îngrijora. Ea poate fi îmbunătățită prin mai multe mijloace. Cele mai populare fiind psihoterapia, dezvoltarea personală sau cursul online pentru creșterea stimei de sine pe care l-am pregătit special pentru cei care doresc acest lucru.

Poți face testul stimei de sine Rosenberg pentru a vedea ce nivel de stima de sine ai.

Mai jos găsești câteva instrumente de dezvoltare personală pe care le poți utiliza pentru a-ți crește stima de sine. Mă bazez pe faptul că în tine există resurse care abia așteaptă să fie scoase la lumină și utilizate, și pe puterea interioară pe care o ai pentru a reuși să te simți mai bine. Cu toate acestea, creșterea stimei de sine poate fi un proces lung cu urcușuri și coborâșuri, dar benefic.

Înainte să treci prin lista de mai jos, vreau să îți spun două cuvinte despre cursul online pe care l-am construit special pentru a te ajuta să îți îmbunătățești stima de sine. Este un curs de dezvoltare personală care te ajută să:

  • Îți crești stima de sine
  • Înveți lucruri noi despre tine
  • Descoperi și redescoperi aspectele tale bune
  • Te valorizezi adecvat
  • Te simți mai confortabil cu tine însuți
  • Te simți mai încrezător în forțele proprii

Dacă ești pregătit să faci toate aceste lucruri și să îți îmbunătățești stima de sine și încrederea în forțele proprii, te aștept cu drag să te înscrii. Cursul pentru stima de sine este complet online, disponibil oriunde și oricând. Vezi cursul online pentru stima de sine și încredere în sine.

Book icon
Articol recomandat: Curs online Crește-ți Stima De Sine

Care sunt lanțurile stimei de sine scăzute?

Mai jos este o listă de afirmații comune persoanelor care au stima de sine scăzută. Le poți citi și identifica pe cele care ți se potrivesc:

Nu am încredere că pot duce la capăt sau că pot începe o activitate/proiect

Mi se pare mult prea greu, abandonez ușor chiar și la primul obstacol întâlnit. Cred că nu pot, că nu am abilitățile necesare, că nu sunt destul de inteligent, rapid, priceput…

Nu îmi place propria persoană

Nu mă simt bine în pielea mea. De multe ori mi-am dorit să schimb ceva la mine, la corpul meu pentru că dacă aș arăta în alt fel viața mea ar fi cu totul alta. Aș avea mai mult curaj, aș vorbi mai mult în public, bărbații/femeile ar roi în jurul meu, etc.

Mă concentrez mai mult pe partea negativă a lucrurilor

Văd dificultățile sau partea dificilă a unui lucru decât soluțiile sau cum aș putea rezolva o problemă. Astfel nici nu îmi acord șansele și nu iau oportunitățile care îmi ies în cale.

Femeie este foarte stresata

Mă învinovățesc des pentru orice lucru

De exemplu îți spui că e vina ta pentru că el/ea nu a vorbit ca de obicei de mult cu tine azi, poate i-ai zis ceva ce nu i-a plăcut și astfel te evită. Dar mai târziu după plânsete și stres afli că de fapt el se gândea cum să rezolve o problemă.

Îmi cer scuze frecvent

Mă scuz pentru tot, pentru lucruri care se întâmplă, dar nu din vina mea, deși eu consider că este vina mea pentru tot ce se întâmplă.

Îmi doresc să fac o impresie bună celor din jur

Mă port în diferite feluri care nu îmi sunt naturale. Fac asta pentru că îmi doresc ca ceilalți să vadă ce persoană valoroasă sunt și să mă placă. Scopul este unul bun – construirea de relații, menținerea lor, doar că mijlocul prin care faci asta este unul gol și în timp te va face și mai trist și mai neîncrezător în tine.

Îmi este teamă să fiu ridiculizat/ă

Îmi este teamă că ceilalți ar râde de mine pentru cine sunt sau din cauză că am spus sau făcut ceva anume, iar lucrul acesta mă face să mă gândesc la ceea ce cred ceilalți și mă face să mă simt anxios.

Mi-e greu să mă decid, iau decizii singur/ă foarte greu

Depind de mama/tata/partenerul de cuplu/oricine altcineva pentru a lua deciziile pentru mine. Practic nu am inițiativă pentru că nu știu dacă ceea ce vreau este corect sau bine, sau dacă va supăra pe cineva. Ei îmi spun ce să fac, cum să fac, iar eu îi ascult pentru că mă pot baza pe deciziile lor pentru mine. Dacă ei nu te-ar mai îndruma, nu-i așa că ar fi greu să știi ce e bine și adecvat și ce nu să faci? Ei sunt sistemul tău de referință.

Nu pot să spun NU

Când ceilalți cer mai mult și mai mult de la mine eu nu pot să îi dezamăgesc și să spun NU. Asta uneori – dacă nu tot timpul, mă enervează și mă face să mă simt ca preșul de la ușă. Simt că ceilalți trec peste limitele mele, peste timpul meu, peste nevoile mele, simt că ei chiar nu țin cont de mine. Îmi doresc să le spun cumva ceea ce simt, dar îmi este teamă că îi voi răni, nu mă vor mai plăcea și eventual mă vor părăsi.

femeie este ingrijorata isi sprijina capul in palme si se uita in jos
Adesea persoanele care au stima de sine scăzută se încarcă cu responsabilități din cauză că se tem să spună ”nu”.

Acum cu lanțurile identificate să mergem mai departe și să vedem cum acestea ne influențează relațiile și ce facem sub jugul lor.

La ce e bună stima de sine?

Stima de sine este un bun predictor al succesului în viață. Dar nu toți oamenii care au succes au stima de sine ridicată. Acest lucru nu este întotdeauna adevărat.

Stima de sine bună îți poate asigura un calm interior, orientare către soluții, proactivitate și asumare de riscuri și responsabilități, o comunicare eficientă, relații sănătoase, încredere în sine și în abilitățile tale.

Care este rolul stimei de sine în relații?

Stima de sine poate influența cursul unei relații. Este dovedit faptul că persoanele care au o stima de sine scăzută stau în relații de cuplu nefericite.

Dacă stima de sine este ridicată

Te vei respecta și vei ține cont de nevoile tale în relație cu ceilalți. Îți vei comunica și eventual negocia nevoile pentru a ajunge la un echilibru. Nu vei simți nevoia să ceri dovezi ale iubirii celuilalt. Nu vei simți nevoia să îl controlezi ca să vezi dacă partenerul îți este fidel. Nu îți va fi teamă că orice persoană de același sex cu tine este un potențial pericol/dușman pentru relația ta de cuplu. Vei ști cum să le dai celorlalți spațiul de care au nevoie. Vei cere ceea ce ai nevoie. Vei cere respectul și vei respecta la rândul tău, pentru că îți cunoști valoarea și o identifici și în ceilalți. Respectă și vei fi respectat.

Femeie priveste plina de incredere inainte

 

Dacă stima de sine este scăzută

Vei face orice ca să îi mulțumești pe ceilalți, să nu îi superi sau să nu te cerți cu ei. Te gândești că a-ți spune părerea va crea un conflict pe care îl eviți păstrând ceea ce vrei să zici pentru tine. Nu vei ști care îți sunt nevoile și le vei prioritiza pe ale celorlalți, că doar vrei să fii o persoană bună.

Vei cere mai mereu dovada de iubire de la celălalt, copleșindu-l. Nu îți vei cunoaște valoarea, potențialul, nu vei ști să ceri respect de la ceilalți. Îți va fi teamă să ieși dintr-o relație pentru că nu știi cine ești și ce sau cum va fi fără acea persoană.

Pe lângă asta, crezi că ești și norocos că ai găsit pe cineva care să te placă sau să te accepte, chiar dacă lucrurile nu sunt roz deloc între voi…ba chiar vinete uneori… Cine altcineva te-ar mai găsi atrăgător și demn de valoare dacă nu abuzatorul cu care ești în relație, nu? Aici respectul de sine este foarte scăzut.

Stima de sine și respectul de sine

Uneori intrăm în relații cu persoane care au un impact negativ în viața noastră. Relații în care abuzul există și este frecvent. Acestea sunt numite relații toxice și au capacitatea de a ne distruge stima de sine, încrederea și valoarea propriei persoane. În astfel de relații cu persoane sau în cuplu devenim dependenți de ceilalți pentru că nu mai știm cine suntem dacă nu suntem în relație cu ei.

Stima de sine și relațiile cu persoanele abuzive

În relațiile cu persoane cu comportament abuziv (verbal, fizic, sexual, emoțional) în care suntem în postura de victime cea mai bună remediere este renunțarea la relație.

Uneori ruperea de persoana care le abuzează le ține în viață pe persoanele care fac acest pas. Dacă te găsești în situația asta ieși din relație cât poți de repede, caută sprijin. Există viață și dacă relația încetează, ai să vezi. Ești o persoană valoroasă și demnă de iubirea și respectul celorlalți.

Cazul fericit

Dacă te găsești în cazul fericit, adică dacă te afli în relație cu persoane sau în cuplu sau cu oricine altcineva care te-a ajutat să crești ca persoană, să te descoperi și valorifici, să devii încrezător în forțele proprii, ești aș putea zice, un norocos. Chiar dacă viața este cum este, poți și știi că poți să te descurci în orice situație, știi la cine să mergi atunci când ai nevoie de ajutor. Ești deschis și flexibil la schimbări pentru că știi că ai toate resursele interioare pentru a face față oricărei situații. Îți spui des ”Pot face asta” sau cel puțin ”Pot încerca”.

Cum să îți îmbunătățești stima de sine?

Există metode foarte bune pentru a te ajuta să îți îmbunătățești stima de sine. Unele sunt mai simple, altele deloc. Dintre cele din lista de mai jos unele sunt ușoare iar altele deloc. Nu este ușor, reconstruirea stimei de sine ia timp și multă muncă, și chiar ar putea să fie nevoie de ajutor specializat. Dar nu te descuraja. Iată ce încă poți să faci înainte de te îndrepta către ajutorul unui specialist:

Întoarce-te la tine însuți

Cum ești acum și cum ți-ai dori să fii? Fă o listă cu tot ceea ce crezi despre tine. Vei vedea ce știi despre tine și ce poate fi îmbunătățit.

Acceptă-te așa cum ești

Dacă te accepți și cu bune și cu rele, nu-ți va mai fi teamă de cum te văd ceilalți.

Femeie zambind isi pune palemele pe inima si are ochii inchisi, se accepta asa cum este si se iubeste

Comunică-ți nevoile în mod asertiv

Fii clar și direct și arată respect celorlalți. Comunicarea asertivă face minuni când e vorba de cere ce ai nevoie, stabilirea limitelor personale sau pur și simplu a spune NU când atunci când vrei. Renunță la a le face celorlalți pe plac și ai să vezi că parcă dintr-o dată ai mai mult timp pentru tine, te îngrijorezi mai puțin sau chiar te simți mai relaxat.

Dă-ți voie să greșești

A greși este parte din procesul normal al învățării. Transformă orice greșeală sau eșec într-o lecție valoroasă despre tine și despre ce poți îmbunătăți la tine.

Experimentează lucruri noi

Descoperă la tine aspectele care îți plac sau îți plac mai puțin și vezi cum ele sunt utile în viața ta. Astfel poți să faci ca aspectele care îți plac mai puțin sau deloc să joace un rol pozitiv pentru tine.

Acceptă critica și complimentele

Răspunde cu mulțumesc la ambele. Critica constructivă este o resursă pentru ca tu să te dezvolți personal. ”Dar cu complimentele?”. Și complimentele la fel. Mai ales când le întorci imediat persoanei care ți le face. Poți începe prin a răspunde doar cu ”mulțumesc”. Ține-mă la curent cu asta.

Ai grijă de corpul tău

Nici corpul nu trebuie neglijat când ești într-un proces de întărire a stimei de sine. Ai grijă de corpul tău. Mănâncă echilibrat, dormi suficient, fă exerciții regulat.

Adoptă o postură corporală dreaptă

Postura dreaptă a corpului, verticală reprezintă faptul că te poți susține. Încearcă pe cât posibil să o menții. Îți poți pregăti corpul pentru încrederea în tine cu o postură bună, iar în timp vei deveni mai încrezător.

Tu ești cea mai importantă persoană în viața ta

Să crezi asta nu este egoism. Ci este iubire de sine.

Nu uita să mergi pe acest drum cu pași mici și fii realist.

Ai răbdare, perseverează.


Referințe:

Hagen R, Havnen A, Hjemdal O, Kennair LEO, Ryum T, Solem S. Protective and Vulnerability Factors in Self-Esteem: The Role of Metacognitions, Brooding, and Resilience. Front Psychol. 2020 Jul 3;11:1447. doi: 10.3389/fpsyg.2020.01447. PMID: 32719640; PMCID: PMC7351531.
Bailey JA 2nd. The foundation of self-esteem. J Natl Med Assoc. 2003 May;95(5):388-93. PMID: 12793795; PMCID: PMC2594522.
Marmot M. Self esteem and health. BMJ. 2003 Sep 13;327(7415):574-5. doi: 10.1136/bmj.327.7415.574. PMID: 12969900; PMCID: PMC194072.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top