Femeie zambind increzatoare

Ce Este Stima De Sine?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Cu toții știm ce este stima de sine într-o oarecare măsură. Stima de sine înseamnă prețuirea și respectul acordate propriei persoane în funcție de calități, merite sau alte aspecte relevante din punct de vedere subiectiv. Este important să avem pe ce să ne bazăm atunci când ne apreciem. 

Avem o anumită imagine despre ce înseamnă să ai stimă de sine și faptul că este de ajutor, poți fi mai motivat, mai centrat pe soluții și pe faptul că poți dacă ai stimă de sine. Dar ea nu este întotdeauna la fel. Poate varia și poate produce anumite efecte în plan personal, profesional, relațional.

Vom vedea mai jos ce este stima de sine, de câte feluri este și ce înseamnă fiecare, cum ne ajută stima de sine și cum ne-o putem proteja de-a lungul timpului.

Stima de sine nu este ceva cu care ne naștem. O învățăm, și nu este constantă de-a lungul vieții. Iar acest lucru este o veste bună pentru că, dacă avem stimă de sine scăzută, putem să lucrăm pentru a o îmbunătăți. În ședințe de psihoterapie sau dezvoltare personală îi ajut pe clienții mei să capete mai multă încredere în sine.

Pe lângă acestea, am creat special un curs online pentru stima de sine, și este pentru tine dacă îți dorești să te cunoști, să îți crești stima de sine și să ai mai multă încredere în tine.

Ce este stima de sine?

În DEX ”stimă” înseamnă STÍMĂ s. f. Sentiment de prețuire și de respect determinat de meritele sau de calitățile cuiva sau a ceva; considerație; p. ext. atitudine respectuoasă. (preluat de pe dexonline.ro). Putem stima alte persoane, dar și pe sine.

Așadar stima de sine înseamnă prețuirea și respectul acordate propriei persoane în funcție de calități, merite sau alte aspecte relevante din punct de vedere subiectiv. Este important să avem pe ce să ne bazăm atunci când ne apreciem. Altfel nu ne creăm de fapt o stimă de sine înaltă, ci ne creăm doar o fațadă.

În psihologie numim stimă de sine ca o evaluare personală și subiectivă a propriei persoane, valori, capacități, calități. Cu cât ne vedem într-o lumină mai bună cu atât stima de sine va fi înaltă. Invers, dacă din diferite motive ne vedem într-o lumină mai puțin pozitivă, atunci și stima de sine suferă.

Astfel, stima de sine poate fi influențată de oamenii pe care îi întâlnim și de experiențele pe care le avem, de boală, aspecte genetice, gânduri și credințe despre sine, feedback-ul de la ceilalți, comparații, vârstă și personalitate.

Pe toți ne ajută să știm ce este stima de sine, atât pe femei cât și pe bărbați
Stima de sine sănătoasă este o asumare a puterii personale fără sentimentul de superioritate asupra celorlalți.

Importanți psihologi definesc stima de sine în general ca o măsură pentru cât de mult o persoană se valorizează, apreciază, aprobă, sau se place pe sine (1).

Vrei să știi dacă ai o stimă de sine sănătoasă? Poți începe cu un test pentru stima de sine.

Stima ta de sine este definită de patru componente importante:

  • sentimentul de siguranță: strâns legat de ceea ce faci și cum faci, de activitățile noi pe care le încerci și încurajarea pe care o primești de la ceilalți, de a acționa fără teamă de critica celorlalți sau teamă de eșec
  • identitatea: ceea ce tu cunoști despre tine, despre cine ești, rolurile tale, calități, personalitate, abilități, nevoi, sentimente și emoții
  • sentimentul de apartenență la diferitele grupuri sociale, culturale, profesionale, relațiile și experiențele pe care le ai cu oamenii din aceste grupuri
  • sentimentul competenței: încrederea în propria capacitate de a face ceva

De câte feluri este stima de sine?

Stima de sine poate fi de mai multe feluri. Unele clasificări includ două feluri: înaltă sau scăzută. Alte clasificări adaugă un al treilea tip, stima de sine gonflată. Fiecare dintre aceste tipuri are caracteristici importante, pe care le putem observa pentru a le schimba. Desigur că ideal este să avem o stimă de sine înaltă, ea fiind cea care ne aduce beneficii.

Femeie in postura increzatoare zambindStima de sine înaltă se observă la cei care sunt deschiși, comunicativi, pot primi o critică constructivă, își acceptă greșelile și vor să le îndrepte, gândesc cât se poate de realist, nu iau lucrurile personal, se apreciază pe sine, au încredere în propriile competențe și nu le este teamă de eșec, se iubesc pe sine.

Citește articolul pe care l-am scris despre iubirea de sine. Am inclus și un jurnal cu exerciții care te pot ajuta să te iubești mai mult și să îți crești astfel și stima de sine.

Femeie fara incredere in sine se uita in lateral acoperindu-si fata cu mana pe care are desenat un X marePersoanele care au stimă de sine scăzută tind să îi pună pe ceilalți pe primul loc, nu se apreciază, au o părere negativă despre sine, lume și ceilalți, se simt nesiguri și au dificultăți în a comunica deschis, se compară adesea cu alte persoane, iar acest lucru le scade și mai mult stima de sine.

Îți recomand acest articol mai detaliat despre stima de sine scăzută, unde scriu și câteva sfaturi pentru a o îndrepta.

Book icon
Articol recomandat: Lanțurile stimei de sine scăzute

Barbat imbracat in costum are o privire aroganta, se uita de susPersoanele care au o stimă de sine gonflată se cred mai presus de ceilalți, mai speciali, poate chiar perfecți, îi subestimează pe ceilalți, le este greu să asculte sau să înțeleagă nevoile sau opiniile altei persoane, se laudă adesea și nu acceptă să facă greșeli.

Aceste caracteristici ale stimei de sine gonflate sunt caracteristice narcisismului, despre care scriu succint în articolul despre iubirea de sine. Îți recomand să vizitezi articolul și să te uiți la tabelul unde fac comparația dintre stimă de sine, iubire de sine și narcisism.

Ce înseamnă să ai stimă de sine?

Să ai stimă de sine înseamnă că evaluarea propriei persoane este pozitivă, înseamnă să te stimezi, respecți. De obicei a avea stimă de sine este asociat stimei înalte, unei aprecieri pozitive de sine, pe când a nu avea stimă înseamnă a avea stimă de sine scăzută, sau a se vedea într-o lumină negativă.

Pe lângă aspectele enumerate mai sus, o persoană cu stima de sine înaltă are următoarele caracteristici:

  • se simte încrezătoare și sigură pe sine
  • poate comunica asertiv
  • poate primi feedback
  • îți poate comunica nevoile, dorințele fără să se simtă vinovat/ă, rușinat/ă
  • își acceptă propriile aspecte pozitive și negative
  • își poate dori să se dezvolte personal
  • crede că este o persoană valoroasă
  • este capabil/ă să pună limite acolo unde este cazul, oprind eventuale manipulări
  • se vede egal cu ceilalți, nu mai presus și nici mai prejos
  • are grijă de sine și de propriile nevoi
Ce este stima de sine - Femeie ascuta muzica si danseaza, se simte bine in piele ei
Să ai stimă de sine înseamnă să te simți bine în pielea ta.
  • se respectă pe sine și pe ceilalți
  • are curajul să încerce lucruri noi
  • are încredere că se poate descurca în situații dificile
  • nu ia lucrurile foarte personal
  • se iubește pe sine

Cum îți influențează stima de sine viața?

Vrem, nu vrem, stima de sine poate avea un impact important în viața noastră pe toate palierele. Poate ridica sau scădea calitatea vieții noastre. Dacă avem stimă de sine înaltă ne vom bucura mai mult de viață și vom performa la niveluri optime, vom avea relații bune atât cu sine, dar și cu ceilalți.

  • pe plan personal stima de sine înaltă aduce un sentiment de bine cu sine, de confort și acceptare, compasiune, acceptarea diferențelor și lipsa comparației cu ceilalți
  • pe plan relațional putem avea relații mai satisfăcătoare deoarece ne simțim siguri, deschiși, capabili să ascultăm, să împărtășim și să creăm relații armonioase
  • pe plan profesional putem merge pe un plan ascendent, cu încredere în propriile competențe și dorință de învățare, afirmare, dezvoltare

Cum să ai stimă de sine înaltă?

Așa cum am zis stima de sine variază de-a lungul vieții în funcție de anumite lucruri. Astfel putem schimba modul în care ne vedem pentru a avea o stimă de sine înaltă. Cunoașterea de sine, acceptarea și iubirea de sine ajută la creșterea stimei de sine. Poți încerca metode pe cont propriu sau prin ajutor specializat prin dezvoltare personală sau psihoterapie… sau cursul online pentru creșterea stimei de sine despre care ți-am spus mai devreme 🙂

Dezvoltarea personală

Ajută și este foarte eficientă pentru creșterea stimei de sine. Este procesul prin care începi să te cunoști mai bine și să îți dezvolți anumite abilități și calități. Astfel stima de sine se poate schimba în bine.

Book icon
Articol recomandat: Ce este dezvoltarea personală?

Dezvoltarea personală poate contribui la creșterea încrederii și a stimei de sine în mai multe moduri. Unul dintre aceste moduri este acela de a-ți oferi instrumentele și cunoștințele de care ai nevoie pentru a te simți bine în pielea ta. Unele persoane preferă cărțile de dezvoltare personală, articole pe această temă, programe audio, coaching-ul sau consilierea pentru dezvoltare personală, cursurile online sau chiar psihoterapia.

Femeie se uita in laptop
Cursurile online te pot ajuta să îți ai o stimă de sine mai bună.

Dezvoltarea personală poate contribui la creșterea încrederii și a stimei de sine și prin faptul că te poate ajuta să îți stabilești și să își atingă obiectivele. Acest lucru se poate face prin lucruri precum crearea unui vision board, crearea unui to-do list sau a obiectivelor pe termen lung sau utilizarea metodelor de recalibrare a gândurilor negative pentru a consolida gândurile și comportamentele pozitive.

Indiferent de strategiile specifice utilizate, dezvoltarea personală s-a dovedit a fi extrem de eficientă în a-i ajuta pe oameni să se simtă mai bine în relația cu ei înșiși și cu viața lor. Prin preluarea controlului asupra propriei dezvoltări, îți poți crea viața pe care ți-o dorești și îți poți construi încrederea și stima de sine necesare pentru a-ți atinge obiectivele.

Este importantă găsirea strategiilor care funcționează cel mai bine pentru tine și la utilizarea lor în mod constant pentru a câștiga beneficiile dezvoltării personale. Indiferent dacă decizi să te concentrezi pe stabilirea obiectivelor, pe echilibrarea gândurilor negative sau pe dezvoltarea de noi abilități, faptul că îți faci timp să investești în tine însuți este un lucru deosebit de important.

Așadar, dacă ești în căutarea unor modalități de a deveni mai încrezător și de a-ți crește stima de sine, ia în considerare posibilitatea de a începe astăzi cu dezvoltare personală și fă o programare.

Psihoterapia

Psihoterapia este una dintre cele mai eficiente modalități care te ajută să te dezvolți personal și să îți crești stima de sine. Prin intermediul terapiei, vei învăța cum să te înțelegi mai bine pe tine însuți, să gestionezi mai eficient factorii de stres și să construiești reziliența în fața greutăților. În plus, lucrând la problemele din trecut care pot contribui la stima de sine scăzută, poți începe să te simți mai bine în legătură cu tine și cu locul tău în lume.

Book icon
Articol recomandat: Ce este psihoterapia?

Stima de sine poate fi îmbunătățită și prin psihoterapie deoarece este un proces complex care poate atinge aspecte esențiale creșterii stimei de sine:

  • prin acest proces sunt transformate credințele negative (limitative) despre sine, lume și ceilalți
  • se poate îmbunătăți atitudinea față de sine
  • se poate reduce auto-critica negativă
  • persoana poate învăța să aibă o apreciere corectă a aspectelor legate de sine
  • se pot vindeca anumite părți rănite din sine

Îți stau la dispoziție dacă te hotărăști să îți îmbunătățești stima de sine. Te invit să facem o programare.

Femeie la psihoterapeut intr-un moment dificil
Psihoterapia te poate ajuta ă schimbi la tine acele lucruri care îți scad stima de sine și să faci alegeri mai potrivite care te aută să ai o stimă de sine sănătoasă.

Așadar, psihoterapia poate contribui la creșterea încrederii și a stimei de sine, prin a te învăța cum să faci față emoțiilor tale, să gestionezi stresul de la serviciu sau de acasă și să dezvolți mecanisme sănătoase de adaptare în situațiile încărcare din viața ta.

Psihoterapia te poate ajuta să te înțelegi mai bine și să înveți să te accepți așa cum ești. În plus, terapia îți poate oferi sprijin și îndrumare în momentele dificile, ceea ce este uneori un bonus 🙂 . De asemenea, psihoterapia te poate ajuta să te simți mai bine în pielea ta și cu viața ta, ceea ce poate duce la creșterea încrederii și a stimei de sine.

Aducerea în terapie a problemelor din trecut care îți scad stima de sine, cum ar fi o copilărie dificilă, abuzuri sau traume, îți va permite să lucrezi la aceste probleme și să îți îmbunătățești încrederea în tine și stima de sine.

Psihoterapia te mai poate ajuta să-ți recunoști propriile puncte forte și să te bazezi pe ele pentru a dezvolta o mai mare încredere și stimă de sine. Dacă ești în căutarea unui psiholog care să te ajute în acest proces, ia în considerare posibilitatea de a lucra cu cineva specializat în dezvoltare personală, cum ar fi un psihoterapeut sau care are o specializare în coaching sau consiliere pentru dezvoltare personală.

Cunoaște-te

Când știi cine ești este mai ușor să ai încredere în tine. Cunoașterea de sine înseamnă a explora aspecte ale propriei persoane, de la calități psihologice, până la aspecte fizice.

Învață să te accepți

Multor persoane le este greu sau teamă să accepte aspectele pozitive la ei. Mai degrabă le vine mai ușor să accepte aspectele negative și să se critice decât să aprecieze ceea ce este bun la ei. Totuși acest lucru este incorect față de ei înșiși pentru că o atitudine echilibrată ar însemna acceptarea și a pozitivului dar și a negativului în egală măsură.

Noi nu avem numai părți bune sau numai părți rele. Le avem pe amândouă, iar integrarea acestor aspecte ajută stima de sine prin reducerea perfecționismului.

Încearcă să te compari mai puțin

Un citat al lui Theodore Roosevelt spunea că ”comparația este hoțul bucuriei” / ”comparison is the thief of joy”. Eu aș adăuga că este și hoțul stimei de sine dacă nu știm cum să transformăm gelozia sau invidia (care sunt niște emoții normale, naturale) pe care le simțim din urma comparației, în ceva util pentru noi. În cursul online pentru gestionarea emoțiilor te ghidez să înveți cum să faci aceste emoții să lucreze pozitiv pentru tine.

Secretul este să ne acceptăm latura mai puțin perfectă, și dacă tot vrem să ne comparăm, măcar să luăm ca un exemplu pe cel cu care ne comparăm.

Ideal ar fi să admirăm și să complimentăm, să ne bucurăm pentru celălalt, și nu să ne comparăm.


Resurse:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top