Cuplu la sedinta de psihoterapie pentru relatia lor se uita unul la celalalt stand pe canapea in fata psihoterapeutului

Ce Este Psihoterapia?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Psihoterapia este o atât o metodă de tratament pentru tulburările mintale, cât și o metodă prin care putem găsi răspunsuri la problemele pe care le avem, a ne înțelege și a ne cunoaște mai bine, dar și a ne ajuta să vindecăm durerile emoționale sau să schimbăm anumite aspecte la noi. Este important să știm ce este psihoterapia pentru că poate fi un cadru prin care ne putem îmbunătăți calitatea vieții și relațiile.

Mulți dintre noi ne confruntăm la un moment dat cu dificultăți pe care ne este greu să le depășim singuri și primim recomandări sau ne gândim să vizităm un psiholog sau psihoterapeut. Psihoterapia a apărut ca răspuns la nevoia oamenilor de a primi sprijin în viețile lor și a de se simți mai bine.

Părintele psihoterapiei este Sigmund Freud, medic psihiatru austriac care a trăit între anii 1856-1939. El a studiat problemele emoționale ale pacienților săi și a fondat prima formă de tratament psihoterapeutic numit psihanaliză. Sigmund Freud a dat mai departe cunoștințele sale discipolilor lui care au dezvoltat mai departe conceptele lui și au fondat alte abordări terapeutice. De exemplu Carl Gustav Jung, fondatorul psihologiei analitice.

Sigmund Freud, numit și părintele psihoterapiei, a pus bazele a tot ceea ce este psihoterapia astăzi (1859 - 1939).
Sigmund Freud a studiat psihicul uman, și tot ce este psihoterapia astăzi se bazează pe studiile sale. (Photocolorization, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

Desigur, astăzi psihoterapia este cu mult diferită de cum era la începuturile ei, având la bază studii științifice și acoperind multe dintre problematicile clientului.

În acest articol scriu pe scurt despre ce este psihoterapia și cum te poate ajuta, sperând că pot să îți ofer un răspuns simplu pentru întrebările tale.

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este o atât o metodă de tratament pentru tulburările mintale, cât și o metodă prin care putem găsi răspunsuri la problemele pe care le avem, a ne înțelege și a ne cunoaște mai bine, dar și a ne ajuta să vindecăm durerile emoționale sau să schimbăm anumite aspecte la noi. Psihoterapia poate fi un cadru prin care ne putem îmbunătăți calitatea vieții și relațiile.

Psihoterapia denumită și ”terapia prin vorbire”, sau unele persoane o numesc ”consiliere”, este o metodă complexă care poate fi aplicată doar de specialiști care au studiat sau s-au format într-o școală de psihoterapie. Aceasta conține variate tehnici aplicate validate științific (multe dintre ele) care ajută clientul sau pacientul să își atingă obiectivele.

Există mai multe tipuri de psihoterapie (pe care noi le numim abordări) în funcție de fondator, dar toate ajută clienții în procesul lor terapeutic. Exemple de tehnici utilizare în psihoterapie sunt (unele tehnici sunt specifice unui tip de psihoterapie):

  • întrebările Socratice
  • tehnica scaunului gol
  • tehnici de imagerie ghidată și meditație, mindfulness (datorită beneficiilor lor sunt preluate de multiple abordări terapeutice)
  • tehnici de art-terapie (desen, pictură, modelaj)
  • tehnici prin jocul cu nisip (mai ales aplicate în intervențiile pentru copii)
  • ABC-ul cognitiv comportamental
  • jocul de rol sau punerea în scenă

Aceste tehnici pot fi utilizate de către psihoterapeuți școliți în diferite abordări. Tehnicile utilizate depind foarte mult de fiecare psihoterapeut (alegeri, preferințe, personalitate), de cum se ajustează planul de tratament, de nevoile și personalitatea clientului.

Ce este psihoterapia - tehnica scaunului gol
Tehnica scaului gol este o tehnică populară în psihoterapie, din abordarea Gestalt.

Este dovedit faptul că indiferent de abordare (sau tip de psihoterapie), clientul are anumite beneficii din ședințele de psihoterapie. A merge la psihoterapeut este mai bine decât a nu merge. Și mai mult decât atât, este bine să știi ce dorești de la psihoterapie. Este musai să avem în vedere obiectivele tale, ale clientului. Fără aceste obiective nu avem o direcție în care să mergem.

Îți recomand articolul de mai jos în care scriu pe larg care sunt motivele care duc la succesul psihoterapiei.

Book icon
Articol recomandat: De ce funcționează psihoterapia

Cum te ajută psihoterapia?

Psihoterapia a apărut ca răspuns la nevoia pacienților de a găsi răspunsuri la problemele lor, a se simți mai bine și a se vindeca de diferite probleme de sănătate mintală. Astfel psihoterapia poate fi ajutorul pe care îl cauți pentru o varietate foarte mare de probleme.

Oricine poate sti ce este psihoterapia si cum te ajuta.
Psihoterapia este un instrument sau un mijloc prin care tu poți readuce starea de bine în viața ta.

Psihoterapia poate oferi metode de tratament sau suport în funcție de problemă. Câteva exemple:

Book icon
Articol recomandat: Cum te ajută psihoterapia

Psihoterapia ajută și datorită relației pe care o creezi cu psihoterapeutul ales. Dacă simți că nu te potrivești cu specialistul ales este bine să comunici acest lucru și să mergi la un altul. Acest lucru este important pentru că relația terapeutică este unul dintre factorii care pot determina succesul procesului de vindecare.

Relația terapeutică este bună atunci când nu te simți judecat, limitat în vreun fel de către specialist, când ai încredere să te deschizi și te simți ascultat și înțeles. Psihoterapeutul trebuie să fie un specialist care nu știe mai multe despre tine decât știi tu, este un specialist care nu te judecă și nu caută să îți spună cum ești tu sau ce faci greșit, ci să înțelegeți ce ți s-a întâmplat și cum te poate asista să faci față dificultăților pe care le ai în acest moment.

Până la finalul tratamentului sau al ședințelor deja te vei fi simțit mai bine și vei fi învățat diferite abilități noi pentru a te ajuta în viitor.

Psihoterapia integrativă

Psihoterapia integrativă este un tip de psihoterapie în care m-am format eu. Această abordare are ca specific integrarea diferitelor elemente de psihoterapie, cum ar fi instrumente, tehnici și teorii pentru a crea un cadru conceptual propriu și pentru a răspunde cât mai prompt și eficient nevoilor și obiectivelor clientului.

Știind ce este psihoterapia o putem accesa mai ușor
Psihoterapia integrativă este o abordare din psihoterapie care se bazează pe mai multe teorii și școli de psihoterapie, având o flexibilitate mai mare în diversitatea intervențiilor care pot fi efectuate în cadrul ședințelor.

Te invit să citești pe larg despre această formă de psihoterapie deosebit de eficientă în articolul acesta:

Book icon
Articol recomandat: Ce este psihoterapia integrativă

Flexibilitatea în schema de tratament sau terapie este de asemenea un aspect central și un avantaj foarte mare, terapeutul putând să își ajusteze planul atunci când este necesar.

Focusul psihoterapiei integrative sunt:

  • relația terapeutică
  • atenția pe nevoile și individualitatea clientului
  • motivația clientului pentru psihoterapie
  • nivelurile afectiv, fiziologic, cognitiv și comportamental de funcționare a clientului
  • clientul este arhitectul propriei vieți

Cum ajungi la psihoterapie?

Majoritatea persoanelor cu care eu am lucrat au ales să vină la cabinet sau la ședințe online prin a face o programare. Aceste persoane au știut care a fost problema lor și ce îi poate ajuta (psihoterapia). Însă sunt și alte persoane care au ajuns să mă vadă după ce s-au consultat cu medicul de familie sau cu un medic psihiatru și au primit această recomandare.

Niciodată nu este prea târziu să vii la psihoterapie. Din contră, mai bine să vii oricând ar fi decât să nu ai parte de sprijinul și tratamentul de care ai nevoie.

Book icon
Articol recomandat: De ce să mergi la psihoterapie?

Ce nu este psihoterapia?

Psihoterapia este destul de nouă la noi în țară, având în vedere că în perioada comunismului psihologia a fost pusă la pământ de către conducere. Însă este îmbucurător că oamenii conștientizează nevoia de psihoterapie. Mă bucură să observ o deschidere către psihoterapie la persoanele de toate vârstele.

Este foarte bine că se întâmplă acest lucru pentru că astfel reușim să demontăm miturile și ignoranța din această sferă. Câteva exemple de mituri comune sunt acestea:

  • La psihoterapie mergi doar dacă ai probleme grave de sănătate mintală
  • Psihologul îți citește gândurile
  • Psihoterapia durează mult timp și este scumpă
  • Psihoterapia nu are suport științific
  • Psihoterapia te transformă într-un alt om

Evident, acestea sunt doar mituri, nu realitate. Te invit să citești articolul în care încerc să demontez câteva dintre miturile despre psihoterapie

Book icon
Articol recomandat: Mituri despre psihoterapie

Psihoterapia nu este:

  • șarlatanie
  • sfătuire
  • o metodă prin care ți se spune ce să faci în viața ta
  • o metodă de intervenție doar pentru oamenii cu tulburări din sfera psihiatrică
  • la fel pentru toți psihoterapeuții și clienții (este o metodă foarte diversificată și este experimentată diferit de către clienți)

Sper că acest articol a reușit ceea ce și-a propus, și anume să îți aducă detalii importante despre psihoterapie și să îți răspundă la întrebările pe care le ai. Dacă mai ai întrebări scrie-mi pe mail sau lasă-mi un comentariu.


Resurse:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top