Femeie isi pune palmele in dreptul inimii zambind

Ce Este Psihoterapia Integrativa?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Ce înseamnă psihoterapia integrativă?

Cuvântul „integrativ” provine din cuvântul latin „întreg”, care înseamnă a face întreg, a completa. Psihoterapia integrativă înseamnă a integra, a include sau a asimila ceva într-un întreg. Prin urmare, psihoterapia integrativă înseamnă a reuni, într-un cadru armonios, diverse elemente de psihoterapie din alte abordări.

Ce este psihoterapia integrativă?

Psihoterapia integrativă este o abordare sau un tip de psihoterapie care integrează diferite elemente de psihoterapie, cum ar fi instrumente, tehnici și teorii. Psihoterapeuții au început să se îndrepte spre o abordare integrativă în jurul anilor ’30, când au observat limitele psihoterapiilor populare la acea vreme.

Aveau nevoie de un cadru mai larg de înțelegere a ființei umane, a minții și pentru a oferi o paletă mai mare de intervenții care ar putea ghida clientul mai eficient spre vindecare.

La acea vreme, tipurile de psihoterapie disponibile erau abordările dinamice (psihanaliză, fondată de părintele psihoterapiei, Sigmund Freud), abordări comportamentale și umanist-experiențiale.

Limitările psihodinamice au fost că tratamentul durează prea mult. Abordarea comportamentală a fost criticată că nu ajunge la cauzele mai profunde ale unei probleme, concentrându-se doar pe schimbările de comportament. Nu în ultimul rând, limitările abordărilor umaniste-experiențiale au fost că acestea sunt mult prea pozitive și nu tratează aspectele mai dificile ale vieții.

Prin urmare, a început căutarea integrării. Nimeni nu știa ce este psihoterapia integrativă în acel moment, dar direcția era clară: unificare și optimizare.

De exemplu, terapia cognitivă comportamentală este o abordare integrativă. Modelul cognitiv și comportamental sunt combinate într-unul unic, care este mai eficient și servește mai bine nevoilor unei persoane.

Aplicând acest exemplu la psihoterapia integrativă, ea ia elemente, tehnici și teorii din mai multe tipuri de psihoterapie și își construiește propriul cadru teoretic și practic, cum ar fi (voi numi abordările despre care am învățat în școala în care m-am format):

  • Psihanaliză
  • Psihoterapie cognitiv comportamentală sau TCC / CBT
  • Psihoterapie Gestalt
  • Psihosinteză
  • Analiză tranzacțională
  • Meditație și mindfulness
  • Psihodramă

Alți psihoterapeuți integrativi ar putea integra abordări psihoterapeutice diferite de cele de mai sus, ceea ce este ok (atâta timp cât au un fond științific, părerea mea).

Care este definiția oficială a psihoterapiei integrative?

Iată o definiție oficială pentru a afla ce este psihoterapia integrativă. Asociația Europeană de Psihoterapie Integrativă (EAIP, asociația cu care sunt afiliată) definește drept „integrativă” „orice metodologie și orientare integrativă în psihoterapie care exemplifică sau se dezvoltă către o combinație conceptuală coerentă, proprie, din două sau mai multe abordări specifice și / sau reprezintă un model de integrare în sine. ” (fragment din euroaip.eu, traducere proprie)

Cum funcționează psihoterapia integrativă?

În psihoterapia integrativă fiecare client este unic, iar planul de tratament este adaptat nevoilor și obiectivelor sale. Abordarea problemei fiecărui client este flexibilă, predispusă la modificări în orice moment al procesului.

Psihoterapeut poarta o discutie cu clienta zambind

Acest lucru este posibil deoarece psihoterapia integrativă se bazează pe cele trei școli principale ale gândirii psihoterapeutice: psihodinamice, cognitive comportamentale și umaniste:

  • Abordările psihodinamice ajută la explorarea minții inconștiente și la înțelegerea modului în care trecutul influențează momentul prezent, căutând cauza principală a dificultăților actuale.
  • Abordările comportamentale cognitive ajută la înțelegerea modului în care gândirea influențează și modifică comportamentul în momentul prezent și ajută la schimbarea tiparelor de gândire pentru a îmbunătăți starea afectivă și comportamentul.
  • Abordările umaniste ajută la descoperirea puterii clientului de a-și atinge potențialul, fiind persoana care știe cel mai bine ce funcționează pentru el.

Așa cum vedem, psihoterapia integrativă se concentrează pe momentul prezent și ajută clientul să obțină o înțelegere profundă, vindecare și schimbare pozitivă în viața sa.

Care sunt principalele tipuri de psihoterapie care se unesc în cadrul psihoterapiei integrative?

Psihoterapia integrativă reunește o serie de tipuri de psihoterapie care provin din oricare dintre principalele trei abordări detaliate mai sus. Abordările despre care eu am învățat sunt următoarele:

  • Psihanaliza a fost dezvoltată de neuropsihiatrul Sigmund Freud la sfârșitul anilor 1890. Tratamentul tulburărilor psihologice se face prin explorarea interacțiunii dintre mintea conștientă și inconștientă și aducerea în conștient a conținutului inconștient prin tehnici speciale.
  • Psihoterapia cognitiv-comportamentală este un tip de psihoterapie care evidențiază faptul că modul în care gândim despre noi înșine și despre lume ne influențează comportamentul și starea emoțională.
  • Psihoterapia Gestalt este o abordare fenomenologică existențială fondată de Friedrich Perls și soția sa Laura Perls în anii 40. Se concentrează pe experiența individuală a momentului prezent, relația pacientului cu lumea și modul în care acesta se adaptează la situațiile vieții.
  • Psihosinteza este un tip de psihoterapie fondat de Roberto Assagioli, un psihanalist italian, iar scopul principal este de a integra toate aspectele ființei umane – corp, minte, spirit.
  • Analiza tranzacțională a fost dezvoltată de către Eric Berne la sfârșitul anilor ’50. Ideea centrală a acestei abordări este că în relațiile noastre sociale sunt prezente interacțiunile dintre instanțele psihologice de  adult, părinte și copil.
  • Meditația și mindfulness-ul sunt instrumente puternice care pot fi utilizate în timpul psihoterapiei, în funcție de planul de tratament al clienților. Imageria ghidată și mindfulness-ul sunt intervenții validate științific și sunt importante în psihoterapia integrativă.
  • Psihodrama este un tip de psihoterapie fondat de Jacob Levi Moreno la începutul anilor 1900. Psihodrama folosește un cadru sigur de grup. Ideea centrală a psihodramei este de a pune în joc pe scenă sau de a juca diferitele probleme ale clientului pentru a dobândi o perspectivă nouă și a ajuta clientul să își îmbunătățească starea afectivă.

Care sunt avantajele psihoterapiei integrative?

Femeie se gandeste la cauzele emotiilor ei cu un pix si un jurnal in brate

  • Clientul este un întreg viu. În psihoterapia integrativă clientul este văzut ca un întreg cu nivelurile emoționale, comportamentale, fiziologice, psihologice și spirituale integrate pentru a forma o unitate. Viziunea asupra pacientului nu se limitează la o colecție de emoții sau comportamente.
  • Adaptabilitate și flexibilitate. Intervenția este adaptabilă la unicitatea clienților, nevoilor și obiectivelor acestora. Acest lucru se datorează integrării diferitelor abordări terapeutice. Prin urmare, psihoterapia integrativă asigură flexibilitatea planului de tratament. Planul de tratament nu se limitează la un singur cadru teoretic.
  • Clientul este o parte importantă în relația client-psihoterapeut. Psihoterapia integrativă este relațională. Alianța terapeutică dezvoltată între psihoterapeut și pacient este esențială pentru procesul psihoterapeutic și evoluția sa. Clientul este însoțit de psihoterapeut pe parcursul întregului proces.
  • Mediu sigur pentru client. Alianța de lucru (alianța sau relația client-psihoterapeut) oferă un cadru sigur pentru client să-și exploreze Sinele și să găsească soluții la problemele sale.
  • Analizează cauzele principale ale dificultăților și ghidează către vindecare. Psihoterapia integrativă permite explorarea și vindecarea rănilor profunde și dureroase care afectează clienții în viața lor de zi cu zi. În același timp, psihoterapia integrativă permite lucrul asupra dezvoltării personale și susține clienții pe drumul creșterii lor, având un impact atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Cum este diferită psihoterapia integrativă de o abordare eclectică?

Abordările terapeutice care se unesc în psihoterapia integrativă sunt psihoterapia Gestalt, psihanaliza și terapia cognitiv-comportamentală, psihosinteza, analiza tranzacțională, meditația, mindfulness-ul și psihodrama.

Aceste tipuri de psihoterapie sunt validate științific și integrate teoretic în psihoterapia integrativă. Acest lucru înseamnă că acestea sunt sintetizate pentru a crea un cadru conceptual unic pentru psihoterapia integrativă. Și mai mult, integrarea acestor abordări ajută prin a permite unei abordări să completeze punctele slabe ale alteia.

Având o gamă largă de abordări integrate, psihoterapia integrativă promovează flexibilitatea în tratarea clienților, răspunzând nevoilor lor într-un mod personalizat. Acest proces necesită un efort mai mare din partea psihoterapeutului pentru a asigura intervenții de calitate. Psihoterapeutul trebuie să fie gata în orice moment să schimbe strategiile dacă este necesar, pentru a corespunde nevoilor cognitive, emoționale, comportamentale și spirituale ale fiecărui client.

În consecință psihoterapia integrativă este diferită de o abordare eclectică a terapiei. Eclectismul este axat pe tehnicile pe care practicianul consideră că sunt eficiente pentru client, indiferent dacă sunt agreate de știință sau nu. Eclectismul nu are neapărat un fond teoretic integrativ, concentrându-se pe tehnicile utilizate. Unii psihoterapeuți se pot numi integrativi, dar pot avea de fapt o abordare eclectică în terapie.

Există dovezi științifice că psihoterapia integrativă funcționează?

Da. Există dovezi științifice importante că acest tip de psihoterapie funcționează. Asociația Europeană de Psihoterapie Integrativă enumeră criteriile de validare științifică pentru această abordare.

Psihoterapia, în diferitele sale forme, a fost testată și validată științific pentru eficacitatea sa în tratarea tulburărilor de sănătate mintală și nu numai.

În ultimul timp, a existat un consens asupra factorilor comuni ai psihoterapiilor care ajută la succesul demersului psihoterapeutic.

Book icon
Articol recomandat: De ce funcționează psihoterapia? Factori comuni ai psihoterapiilor →

Acești factori comuni stau la baza integrării și ajută la succesul terapiei. Factorii aparțin atât psihoterapeutului și clientului, cât și alianței lor de lucru. Alianța de lucru (relația terapeutică sau relația psihoterapeut-client) poate determina succesul terapiei.

Pentru ce probleme este recomandată psihoterapia integrativă?

După cum am văzut mai sus, psihoterapia integrativă oferă un cadru larg de lucru bazat pe abordările unificate. Prin urmare, poate ajuta persoanele care caută tratament psihologic pentru diverse probleme. Printre diferitele dificultăți sunt:

Care sunt beneficiile psihoterapiei integrative?

Există multe beneficii pe care un client le poate obține din psihoterapia integrativă. Fiecare persoană poate avea beneficii diferite, dar printre cele mai comune sunt:

  • Explorarea și înțelegerea cauzelor durerii emoționale, problemei sau blocajului actual.
  • O mai bună înțelegere de sine.
  • Depășirea limitărilor, obstacolelor din viață sau atingerea obiectivelor.
  • Observarea tiparelor subtile care se repetă în viață, carieră, relații, gânduri și în relație cu sine.
  • Faci pași concreți pentru a vindeca durerea, trauma sau alte dificultăți emoționale.
  • Conștientizare sporită a conținutului inconștient.
  • Integrarea aspectelor despre sine într-o ființă mai sănătoasă, completă și mai echilibrată.

Rezumat

În acest articol ai aflat despre ce este psihoterapia integrativă:

  • Psihoterapia integrativă se referă la integrare și este o abordare psihoterapie care unifică alte tipuri de psihoterapie într-un cadru teoretic și conceptual propriu, unic și coerent.
  • Printre abordările psihoterapeutice unificate sub umbrela psihoterapiei integrative sunt psihanaliza, psihoterapia cognitiv-comportamentală sau TCC / CBT, psihoterapia Gestalt, psihosinteză, analiză tranzacțională, meditație și mindfulness și nu în ultimul rând, psihodrama.
  • Psihoterapia integrativă are multe avantaje și beneficii care prioritizează și răspunde nevoilor și obiectivelor fiecărei persoane.
  • Psihoterapia integrativă este susținută de dovezi științifice pentru eficacitatea sa.
  • Acest tip de psihoterapie este recomandat pentru o mare varietate de dificultăți și probleme de sănătate mintală.

Referințe:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Scroll to Top