Un grup de oameni care comunică și gesticulează cu mâinile

Curs De Comunicare Si Dezvoltare Personala

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Te-ai aflat vreodată într-o conversație în care nu ai simțit că ești ascultat? Sau poate că ai fost în situația în care ai rămas tăcut în loc să vorbești, doar pentru a regreta mai târziu acest lucru. Dacă da, atunci nu ești singurul care face asta. Mulți dintre noi au probleme în a comunica asertiv, dar vestea bună este că este o abilitate care poate fi învățată cu puțină practică și cu îndrumarea corectă. De exemplu, a urma un curs de comunicare și dezvoltare personală te poate ajuta să înveți să comunici asertiv, și noi am pregătit acest curs în platforma de dezvoltare personală online, PsihoSensus Academy.

Dacă ești pregătit să îmbunătățești felul în care comunici, să vorbești cu încredere și să te faci auzit, te invit să te înscrii la curs.

Comunică eficient, comunică asertiv, înscrie-te la cursul online
Cursul online de comunicare asertivă pe PsihoSensus Academy te ajută să înveți să comunici eficient

În acest curs de comunicare asertivă vei învăța foarte multe lucruri utile:

  • Să înțelegi ce este comunicarea asertivă și cum să o implementezi tu în viața de zi cu zi
  • Vei învăța tehnicile de bază ale comunicării asertive
  • Vei învăța patru strategii speciale diferite de comunicare asertivă
  • Să aplici comunicarea asertivă în situații dificile, să stabilești limite, să răspunzi mai bine la feedback și critici
  • Vei învăța să identifici și să corectezi comunicarea non-asertivă în viața ta de zi cu zi și în comunicarea digitală

Ce este comunicarea asertivă?

Comunicarea asertivă sau non-violentă este o formă de comunicare care îți permite să te exprimi clar și sincer, respectând în același timp sentimentele și opiniile celorlalți. Este diferită de comunicarea pasivă sau agresivă, ambele putând duce la neînțelegeri și la sentimente rănite.

Există mai multe tipuri de comunicare. Unul este asertiv, pe care l-am definit mai sus. Celelalte tipuri de comunicare sunt: pasivă, agresivă și manipulativă (sau pasiv-agresivă). Cele patru cadrane de mai jos oferă o prezentare rapidă a modului în care tipurile acestea de comunicare diferă unele de altele.

 

Cele patru stiluri de comunicare - asertiv, pasiv, agresiv și pasiv-agresiv (manipulator)
Există patru stiluri de comunicare principale: asertiv, pasiv, agresiv și pasiv-agresiv (manipulator). Tu în care te regăsești?

Majoritatea oamenilor consideră comunicarea asertivă greu de învățat, însă te asigur că nu este. Cheia este să înveți ce este comunicarea asertivă și apoi să o practici. Dacă încerci să faci trecerea de la comunicarea pasivă sau agresivă, așteaptă-te că va fi nevoie de un pic timp și practică investită pentru a reuși. Totuși, odată ce ai prins obiceiul de a vorbi asertiv, non-violent, ar trebui să observi o mare diferență în modul în care oamenii îți răspund.

Din fericire vreau să îți spun că am lucrat la un curs online de comunicare asertivă și dezvoltare personală pentru a ușura foarte mult pentru tine învățarea acestui stil de comunicare. Este un curs online complet, de 12 săptămâni sau un curs online în ritm propriu accesibil oriunde și oricând, care te ajută să înveți elementele de bază și strategiile avansate ale comunicării asertive.

Cum să comunici asertiv?

Mai jos sunt câteva sfaturi care te pot ajuta să începi să te afirmi și să devii asertiv în stilul tău de comunicare.

  • Primul pas pentru a învăța să comunici asertiv este să înțelegi ce înseamnă cu adevărat acest lucru. Acest lucru include acordarea permisiunii de a avea propriile gânduri și opinii, chiar dacă acestea diferă de cele ale celorlalți. Implică, de asemenea, să învățați să vă apărați și să vă susțineți nevoile, fără a-i răni pe ceilalți sau a acționa nepoliticos.
  • Fii atent la limbajul corpului și la tonul vocii tale. Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă mulți oameni atunci când încearcă să comunice asertiv este comunicarea lor non-verbală. Aceasta include stabilirea contactului vizual, folosirea unui limbaj corporal deschis și vorbirea cu o voce calmă și clară.
  • Gândește-te înainte de a vorbi. Înainte de a comunica cu alte persoane, ia-ți un moment pentru a te gândi la ceea ce vrei să spui și la modul în care cealaltă persoană este posibil să răspundă. Acest lucru te va ajuta să formulezi un mesaj care să fie atât clar, cât și respectuos.

Atunci când comunicăm asertiv, ne exprimăm nevoile și dorințele în mod clar și direct, fără a jigni sau ataca cealaltă persoană. De asemenea, ascultăm cu atenție ceea ce are de spus cealaltă persoană și ne abținem să o întrerupem. Comunicarea asertivă este caracterizată de respect reciproc și de un dialog deschis și are adesea ca rezultat soluții avantajoase pentru ambele părți.

Acordă atenție limbajului corpului și tonului vocii tale

Atunci când ne simțim anxioși sau furioși, acest lucru se reflectă adesea în postura noastră și în modul în care vorbim. Simpla atenție la aceste indicii ne poate ajuta să ne reglăm emoțiile și să dăm impresia că suntem calmi și liniștiți. Dacă limbajul corpului este deschis și primitor, va fi mai ușor pentru cealaltă persoană să se deschidă și ea față de tine.

Exprimă-te la persoana I

O altă modalitate de a rămâne calm și calm este să te exprimi la persoana I  atunci când vorbești. De exemplu, „Mă simt nerespectat când mă întrerupi” are mai multe șanse să fie bine primit decât „Mă întrerupi mereu”. Prin exprimarea la persoana I eviți ca ceea ce spui să sune acuzator sau defensiv, ceea ce face mai probabil ca cealaltă persoană să fie receptivă la ceea ce ai de spus.

Practică ascultarea activă

Ascultarea activă este o abilitate care presupune acordarea unei atenții deosebite la ceea ce spune cealaltă persoană, fără a o judeca sau întrerupe. De asemenea, implică reflectarea a ceea ce s-a spus, astfel încât cealaltă persoană să știe că a fost ascultată. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca și cum ai spune ceva de genul: „Văd cât de supărat/ă ești din cauza asta” sau „Se pare că te simți trist/ă”. Ascultarea activă arată că ne interesează să înțelegem perspectiva celeilalte persoane și adesea ajută la dezamorsarea situațiilor tensionate înainte ca acestea să escaladeze și mai mult.

Ascultarea activă este o parte esențială a comunicării asertive și poți afla totul despre ea în cursul nostru online despre ascultarea activă. În cursul online pentru ascultarea activă vei învăța cum să îl asculți pe celălalt cu adevărat:

  • Să înțelegi ce este ascultarea activă și cum să o implementezi tu în viața de zi cu zi
  • Vei învăța tehnicile de ascultare activă
  • Vei învăța trei modele avansate diferite de ascultare activă
  • Să asculți activ și să depășești blocajele în orice dialog pe care îl ai

Câteva cuvinte de final

Comunicarea asertivă este o abilitate care practicată poate fi stăpânită, și care aduce numeroase beneficii în viața ta. Prin comunicare asertivă contribui la îmbunătățirea relațiilor tale atât acasă, cât și la locul de muncă. Data viitoare când te afli într-o conversație dificilă, încearcă să folosești unele dintre sfaturile de mai sus și vezi cum te ajută să îți exprimi punctul de vedere fără să faci valuri.

Dacă ai nevoie de mai mult, te invit să te înscrii la cursul online pentru comunicare asertivă și să primești astfel toate beneficiile de dezvoltare personală în viața ta.


Referințe:
Lavner JA, Karney BR, Bradbury TN. Does Couples’ Communication Predict Marital Satisfaction, or Does Marital Satisfaction Predict Communication? J Marriage Fam. 2016 Jun 1;78(3):680-694. doi: 10.1111/jomf.12301. Epub 2016 Mar 22. PMID: 27152050; PMCID: PMC4852543.
Maloney ME, Moore P. From aggressive to assertive. Int J Womens Dermatol. 2019 Nov 7;6(1):46-49. doi: 10.1016/j.ijwd.2019.09.006. PMID: 32042885; PMCID: PMC6997833.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top