lipsa de afectiune

Lipsa De Afectiune În Cuplu Sau De Ce Ajungem Să Ne Simțim Neiubiți

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Lipsa de afectiune este o capcană în care cad multe cupluri. La un moment dat, unul dintre parteneri (sau ambii) nu mai primește de la celălalt ce are nevoie pentru a se simți iubit, apreciat, văzut, adică valoros în relația de cuplu. Lipsa de iubire este una dintre cele mai mari probleme în cuplu care pot duce la despărțire. Iar pentru această problemă, cuplurile adesea apelează la psihoterapie de cuplu.

În articolul de astăzi ne uităm la lipsa de afecțiune resimțită de parteneri și la cauzele declanșatoare.

Hai să vedem ce se întâmplă cu deficitul acesta de afecțiune: cum apare, ce impact are asupra partenerilor și cuplului.

Ca o mică paranteză aici pentru că este vorba despre relația de cuplu, am creat un jurnal cu exerciții pentru relația ta de cuplu pe care te invit să îl descarci gratuit completând formularul de mai jos 👇 

De ce ajungem să ne simțim neiubiți?

Un studiu publicat în 2013 în Journal of Social and Personal Relationships arată că partenerii de cuplu își opresc intenția de a oferi afecțiune partenerului în medie de 5 ori pe săptămână.

Asta înseamnă că deși a existat în parteneri dorința de a arăta afecțiune, aceștia nu au exprimat-o din diferite motive, unele întemeiate dar altele nu.

Studiul arată că afecțiunea a fost oprită adecvat în unele contexte. În alte contexte a fost folosită pentru a pedepsi partenerul și pentru a controla sau menține o anumită imagine în fața celuilalt.

Cuplu distant se uită fiecare in telefonul său

Impactul unui astfel de comportament ce denotă lipsa de afectiune ridică dificultăți pentru ambii parteneri și ceea ce construiesc împreună, relaţia lor.

Lipsa de afectiune îi poate determina pe parteneri să se închidă față de celălalt. Închizându-și astfel calea către inimile lor, devine din ce în ce mai greu să ajungă unul la celălalt.

Fiind ființe emoționale, când partenerii nu primesc ceea ce au nevoie de la celălalt, pot trage concluzii pripite. Pot gândi că nu sunt importanți pentru partenerul lor. De asemenea, că nu sunt iubiți și ajung să se simtă singuri în relație, dezamăgiți și triști.

Afecțiunea într-o relație de cuplu este ca grija pe care o acordăm unei flori pentru a crește frumos. Este unul din secretele care țin în viață relațiile, le fac fericite și de lungă durată.

Cum apare lipsa de afectiune în viața de cuplu?

De ce ajunge afecțiunea să lipsească în anumite cupluri? De ce nu mai depun efortul de a comunica unul altuia emoții pozitive sau cuvinte frumoase de apreciere? De ce nu se mai ating? De ce se îmbrățișează tot mai puțin și își reproșează tot mai multe lucruri?

Lipsa de afectiune apare într-un cuplu din mai multe motive. Fiecare cuplu este unic și este greu să punctăm toate motivele existente. Mai jos le pot enumera pe cele pe care le-am întâlnit în cabinet.

Obișnuința

De exemplu, atunci când partenerii (valabil și doar pentru unul din parteneri) se obișnuiesc unul cu celălalt. Atunci când relația este mai veche și unul dintre parteneri (sau ambii) se așteaptă ca celălalt să știe că este iubit, gesturile de afecțiune fiind considerate inutile. Unul dintre ei poate spune lucruri de genul ”dar știi că te iubesc, de ce mai e nevoie să îți și arăt?”

lipsa de afectiune in cuplu

Granițe slăbite

Un alt exemplu este când anumite granițe ale respectului au fost slăbite. Astfel ajung sa își permită unul față de celălalt ceea ce în primele luni de relație nu și-au permis să facă. Aceste lucruri care trec anumite granițe pot face ca atracția față de partener să slăbească. Apoi gesturile de afecțiune scad și ele odată cu scăderea atracției.

Credința că celălalt ne aparține

Să ne imaginăm că la cele de mai sus adăugăm și faptul că odată cu întemeierea relației (a căsniciei sau a familiei), cei doi cred că își aparțin unul altuia și nu mai există nimic de cucerit.

Știi cum e la începutul relației. Fluturi în stomac, pasiune, cât mai mult timp petrecut împreună, dor nespus și nopți nedormite. Armele celor doi sunt toate puse la bătaie pentru a-l cuceri pe celălalt.

Ei bine, după ce și-au atins scopul cuceririi, nu mai au ce să cucerească. Și se plafonează acolo. Nu mai depun atât efort, nu mai dăruiesc atenția și afecțiunea de la început. Și acesta poate fi un motiv pentru care dispare afecțiunea din cuplu, sau devine o prezență rară.

Pedepsirea partenerului

Un alt motiv pentru dispariția afecțiunii pe care l-am observat este unul tragic din punctul meu de vedere.

Cei doi pot folosi deprivarea de afecțiune pentru a-și pedepsi partenerii. Pedeapsa aceasta poate veni când unul dintre ei a făcut o greșeală. Mesajul astfel transmis este: ”dacă faci o greșeală nu te mai iubesc”.

Acest mesaj este unul foarte trist pentru că de cele mai multe ori, persoana care folosește această strategie a suferit la rândul ei același tratament. În consecință este un comportament învățat și perpetuat, care are un efect deosebit de negativ asupra cuplului, dar și asupra celor doi, individual.

Testarea partenerului

Uneori dozarea afecțiunii poate fi folosită pentru a testa partenerul, scopul fiind observarea reacțiilor și învățarea. Acest motiv nu are neapărat un efect negativ în general. Testarea devine o problemă atunci când consecințele ei fac ca afecțiunea să dispară. Iar acest lucru, având consecințe negative la rândul său asupra cuplului.

Vrem să păstrăm imaginea de om dur

O altă latură a lipsei de afecțiune în cuplu apare atunci când dorim să facem pe oamenii duri și puternici. Ne apărăm această imagine chiar în fața partenerilor noștri.

Astfel semnalele pe care le trimitem nu arată iubire sau vreun interes pentru celălalt. Ținând la imaginea de oameni de nepătruns, nu putem răspunde la nevoia de afecțiune pe care partenerul nostru o are, devenind indisponibili emoțional.

De ce au unele persoane această nevoie? Poate avea legătură cu a se simți vulnerabili. Poate fi o reacție prin care se apără de viitoare suferințe. Putem afla dacă întrebăm.

Femeile vor să vadă fisuri în armura partenerilor lor de cuplu. Vor să le vadă acea latură sensibilă și afectuoasă. Bărbații au și ei nevoie de partenere care să le arate afecțiune. Este normal și uman.

Cu toții avem nevoie de parteneri disponibili emoțional care să ne facă să ne simțim văzuți, înțeleși și iubiți. Desigur, există și persoane care nu doresc afecțiune și nu o dau. Dar aceasta este cu totul o altă poveste.

lipsa de afectiune in cuplu 2

Chiar dacă există urcușuri și coborâșuri în orice cuplu, lipsa de afecțiune dintre cei doi parteneri face ca relația lor să slăbească. Dăruirea continuă de afecțiune în cuplu hrănește relația și o face mai puternică.

Tu cum îți hrănești relația de cuplu?


Resurse:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top