Barbat isi tine partenera de cuplu in spate, la mare

Secrete Pentru Relatia Ta De Cuplu

Relatia de cuplu fericita: fericire sau probleme

Fiecare dintre noi avem o idee despre ce înseamnă să ai relatia de cuplu fericita. Ne-o dorim atât de mult, visăm la ea zi de zi când suntem singuri. Când suntem totuși într-un cuplu uneori observăm că scenariul mult visat se cam schimbă și lucrurile nu merg întocmai planurilor noastre.

Ce faci când relația începe să scârțâie? Cum o repui pe picioare? Sau cum faci încă de la începutul relației ca aceasta să fie armonioasă?

În cele mai multe cazuri terapia de cuplu ajută la armonizarea relației de cuplu atât în cuplurile căsătorite, cât și în cele necăsătorite.

Am pregătit mai jos câteva informații care să răspundă acestor întrebări și să te ajute să repari sau să construiești împreună cu partenerul de cuplu o relație sănătoasă.

În acest articol vei găsi cuvintele ”partenerul, el, lui” care sunt folosite pentru ”partener” indiferent de genul său.

Cum să faceți o relație de cuplu fericită?

O relație fericită necesită o combinație de elemente esențiale. În primul rând, o legătură de prietenie între parteneri este fundamentul în fața căruia orice conflict pălește. Apoi o comunicare eficientă este vitală. Exprimarea deschisă a gândurilor, emoțiilor și grijilor, problemelor, în timp ce se ascultă activ unul pe celălalt, stabilește o bază solidă de încredere între parteneri.

Onestitatea este la fel de importantă, aducând un sentiment profund de încredere în cadrul relației de cuplu. Petrecerea de timp de calitate împreună, implicarea în activități comune și crearea de amintiri prețioase consolidează și mai mult legătura romantică.

Este esențial să îți arăți aprecierea pentru toate eforturile, calitățile, valorile celuilalt. Aprecierea este carburantul care ține vie dragostea și admirația. Menținerea unui echilibru sănătos între unitate și individualitate permite o creștere personală și o legătură mai puternică.

El si ea discuta pe canapea tinandu-se de mana
Aprecierea partenerului are beneficii deosebite pentru relația voastră.

Disponibilitatea de a face compromisuri, respectarea limitelor celuilalt și oferirea unui sprijin emoțional sunt factori-cheie în depășirea conflictelor care pot apărea într-o relație de cuplu.

Intimitatea, atât fizică, cât și emoțională, asigură o conexiune profundă care aduce împlinire ambilor parteneri. Dacă reușim să ne concentrăm pe aceste aspecte în cuplu și mai puțin pe cine are dreptate sau cine are dreptul să fie mai supărat, atunci cu siguranță putem crea și menține relații de cuplu sigure și de durată.

Fii sincer cu partenerul tău

Sinceritatea este deosebit de importantă în cuplu, ca și față de tine însuți și în viață. O relație romantică construită pe o fundație de onestitate este o relație trainică și armonioasă.

Atunci când știi că partenerul tău de cuplu este sincer simți că poți avea încredere în el și nu îți faci griji. Astfel te simți mult mai confortabil în relație și în explorarea ei și a lumii alături de partener.

A fi sincer înseamnă a spune adevărul, dar într-o manieră care nu rănește. Sinceritatea crudă face mai mult rău decât bine, așa că cea mai bună opțiune este să fii blând atunci când ești sincer. Mângâie cu onestitatea ta, nu împunge.

Comunică eficient cu partenerul tău

Nu pot să pun suficient accent pe cât de importantă este comunicarea într-o relație de cuplu. Comunicarea clară, sinceră și asertivă.

Atunci când aveți mici dispute este necesar să vă opriți puțin să vă calmați și apoi să vorbiți. Pune întrebări dacă nu înțelegi ce se întâmplă sau când mintea îți joacă feste.

Luați-vă timp să vă spuneți care vă sunt nevoile, cum vedeți situația, și care credeți că sunt opțiunile pe care le puteți pune în aplicare pentru a vă soluționa problemele. Sună inteligent, nu-i așa? Este o metodă de a comunica matur și a găsi soluții constructive împreună cu partenerul de cuplu.

Dacă simți că ai nevoie să înveți să comunici asertiv, am pregătit pentru tine un curs deosebit de util pe această temă. Începe cursul online pentru comunicare asertivă și îmbunătățește-ți chiar de azi modul de comunicare în cuplu.

Comunică eficient, comunică asertiv, înscrie-te la cursul online
Cursul online de comunicare asertivă pe PsihoSensus Academy te ajută să înveți să comunici eficient

Petrece timp de calitate împreună cu partenerul tău

Dar timp de calitate căci cantitatea nu este neapărat importantă. În zilele noastre timpul liber a ajuns să fie un lux.

Singura comoară pe care o deținem în această lume este timpul. Și ar fi înțelept din partea fiecăruia dintre noi să oferim din comoara noastră pentru lucrurile care contează cu adevărat.

Suntem bombardați zi de zi cu task-uri de îndeplinit, cu deadline-uri de urmărit, cu vase de spălat, cu dureri de cap, etc, etc, etc, și există astfel riscul să nu mai putem să ne îndeplinim un rol esențial, rolul conjugal.

Este bine să ne luăm măcar 30 de minute sau o oră pe zi pe care să o petrecem împreună cu cel iubit vizionând un film sau jucând un joc, gătind cina sau să fiind intimi, sau vorbind despre evenimentele de peste zi.

Respectă-ți partenerul

Ce este o relație fără respect? Îți poți imagina? Eu nu, căci aceea nu este relație. A respecta pe cineva înseamnă a-i recunoaște valoarea.

O relație în care există respect reciproc este o relație în doi în care ambii parteneri co-există și co-creează.

Cuplu se țin de mână
Respectul pentru partenerul de cuplu este deosebit de important pentru o relație sigură și armonioasă.

Astfel, respectându-l pe celălalt suntem conștienți de drepturile, dorințele și emoțiile sale. Acest lucru înseamnă să luăm în considerare nevoile celuilalt.

De exemplu nevoia de a fi singur, de a avea prieteni sau viață socială cu propriul cerc de prieteni, nevoia de intimitate a conversațiilor, a mesajelor trimise către alte persoane, a contului de Facebook, a portofelului, genții, a spațiului personal.

Chiar dacă simțim că avem dreptul să știm tot ce se întâmplă, limitele sunt necesare și atunci când sunt stabilite ar fi frumos să le acceptăm și să le respectăm. Cu toate acestea, limitele nu ar trebui folosite pentru a fugi de responsabilitate.

Înțelege cum vrea să fie iubit

Aceasta este partea mea preferată din acest material. Am lăsat-o ultima în listă ca să fie ideea principală cu care să rămâi după ce termini de citit articolul.

Simți uneori că nu primești iubire de la partener așa cum ai vrea?

Sau nu ești mulțumit de felul în care își exprimă afecțiunea?

Ori cu toate că aveți o relație stabilă și armonioasă ești respins adeseori când încerci să te apropii de celălalt?

Asta se poate întâmpla datorită faptului că fiecare din noi avem un anumit mod în care putem să acceptăm iubirea celuilalt.

Care sunt pentru tine dovezile de iubire care te satisfac? Complimentele? Spațiul? Cadourile? Mângâierile? Sexul? Cina gourmet? Același lucru este valabil și pentru partener. Cum îi place să fie iubit? Află tot ce îi place și încearcă să îi împlinești aceste nevoi.

Imaginează-ți că la temelia fiecărui mod de a-i arăta că îl iubești pe placul lui se află sentimentul pe care i-l porți, iubirea.

Oferă sprijin emoțional partenerului

Sprijinul emoțional oferit partenerului tău este un pilon esențial al unei relații sănătoase. Sprijinul emoțional implică crearea unui spațiu sigur și lipsit de prejudecăți pentru ca acesta să își exprime emoțiile, temerile și gândurile în legătură cu lucrurile din viața sa.

Fii un ascultător plin de compasiune și atent, oferă empatie și înțelegere. Astfel îi permiți partenerului tău să se simtă auzit și validat.

Oferă confort și încurajări în momentele dificile ca să îi arăți că îl susții fără rezerve. Recunoașterea și acceptarea emoțiilor lui, fără a le minimiza sau a le respinge, face ca legătura dintre voi să fie mai profundă. Toate acestea creează un sentiment de siguranță și încredere în cadrul relației.

Câteva cuvinte de încheiere

O bună parte din satisfacția în cuplu se află în controlul nostru. Construirea unei relații fericite și împlinite necesită dedicare, efort și un angajament autentic față de partenerul tău. Lucrând să îmbunătățești anumite aspecte ale relației voastre, vă pot ajuta să aveți o relație mai împlinită.

Ține minte că nu există relație perfectă, nu există soluții perfecte la probleme, ci există relația voastră și ce funcționează pentru voi.

Așa că atunci când îți dorești să aduci un aport pozitiv în relația ta de cuplu, ia în considerare particularitățile relației și personalității voastre.

Și dacă simțiți că vă blocați pe undeva în relația voastră și asta vă aduce suferință, puteți opta pentru psihoterapia de cuplu.

Lasă un comentariu

Scroll to Top