Cuplu fericit, barbat o imbratiseaza pe femeie

Psihoterapie De Cuplu: Ce Este Și Când Să Mergi La Terapie Cu Relația De Cuplu

Ai probleme în relația de cuplu? Deși nicio relație de cuplu sau căsnicie nu este lipsită de dificultăți, poate fi dificil să găsești pace și armonie mai ales atunci când aceste probleme există de mult timp și se agravează. Dar există speranță! Cu psihoterapia pentru cuplu poți, împreună cu partenerul (sau soțul sau soția), să depășești mai ușor aceste probleme din relație.

Terapia de cuplu poate fi ceea ce tu și partenerul tău, soția sau soțul, aveți nevoie pentru a vă ajuta căsnicia sau relația de cuplu să devină o relație de cuplu fericită.

În acest articol vom discuta elementele de bază ale psihoterapiei relației de cuplu, explicând cine ar putea beneficia de ea și cum funcționează. Având în vedere că atât de multe studii de specialitate arată faptul că psihoterapia de cuplu este cu adevărat utilă și foarte puține cupluri o accesează, din păcate, îmi doresc să ofer cuplurilor câteva informații esențiale despre psihoterapia de cuplu și cât de utilă este ea.

Există multe cupluri aflate în suferință, însă nu toate se destramă. Ratele de divorț care au crescut mai ales după pandemie, când relațiile au fost constrânse de izolare. Rata divorțurilor în 1990 era la 16%, iar la finalul lui 2020 a ajuns la 28,5% . Cred că toate cuplurile care întâmpină dificultăți ar trebui să caute ajutor cât mai curând posibil dacă simt că relația lor amoroasă este într-un impas.

Ce este psihoterapia de cuplu și care sunt beneficiile ei?

Psihoterapia de cuplu este o formă de psihoterapie care se concentrează pe relația dintre cei doi parteneri din relație. Psihoterapia de cuplu ajută cuplurile căsătorite sau necăsătorite să își rezolve conflictele și să construiască relații mai puternice. Terapia de cuplu punând accent pe relație, și nu pe persoană, îi implică pe cei doi să lucreze pentru binele relației. Psihoterapia pentru cuplu este un instrument eficient pentru rezolvarea conflictelor într-un mod sănătos.

Partenerii de cuplu (sotul si sotia) se tin de maini stand pe canapea in cabinetul de psihoterapie
Psihoterapia de cuplu poate ajuta cuplurile aflate în impas.

Ședința de terapie de cuplu este locul și timpul dedicat relației de cuplu în care partenerii pot învăța strategii pentru gestionarea acceselor de furie, identificarea emoțiilor și gândurilor care duc la conflicte și găsirea unor soluții eficiente la problemele lor care să îi satisfacă pe ambii parteneri.

Psihoterapia de cuplu poate fi deosebit de utilă pentru cuplurile care au probleme de comunicare, încredere în partener, există nevoi neîmplinite, probleme care se tot repetă, probleme legate de comportamente dăunătoare, sau diferite temeri precum teama de abandon. Prin psihoterapie, cuplurile pot învăța cum să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să reușească să vadă mai profund perspectiva și comportamentul celuilalt și să construiască o conectare emoțională mai puternică.

De asemenea, terapia de cuplu ajută să reconstruiască un sentiment de siguranță în relație și un atașament sigur între parteneri. Adesea este nevoie de suport pentru partenerii care au atașament anxios sau atașament evitant pentru a-i ajuta să dezvolte sentimentul de siguranță în relație.

Unele dintre beneficiile cheie ale psihoterapiei relației de cuplu includ:

 • Îmbunătățirea comunicării
 • Creșterea încrederii în relație, partener
 • Creșterea sentimentului de conectare între parteneri și a intimității
 • Un sentiment de satisfacție în relație
 • Înțelegerea mai profundă a celuilalt
 • Îmbunătățirea abilităților de gestionare a conflictelor
 • Sprijin emoțional din partea psihoterapeutului care este neutru
 • Dezvoltarea empatiei și compasiunii față de partener
 • O mai bună conștientizare de sine și de soț/soție

Pe lângă aceste beneficii psihoterapia ajută cuplurile să își consolideze relația. Chiar dacă nu sunt probleme grave în relație precum infidelitate, violență fizică, abuzuri, cuplurile pot beneficia de pe urma terapiei de cuplu. Orice cuplu poate lucra în terapie metodele să construiască o relație mai puternică, o relație care poate rezista la provocările întâlnite în viață.

Care sunt cele mai comune probleme și cum ar putea fi îmbunătățite prin psihoterapie de cuplu?

Fiecare relație are suișuri și coborâșuri, dar dacă un cuplu caută modalități să își construiască o relație mai împlinitoare, psihoterapia de cuplu este deosebit de utilă. Psihoterapia în general este un instrument puternic care ajută oamenii, inclusiv cuplurile să construiască relații mai puternice. Prin intermediul terapiei de cuplu partenerii pot aborda și problemele mai profunde care adesea cauzează conflictele lor, pot învăța cum să își gestioneze emoțiile și să recapete încredere unul în altul.

Partenerii unui cuplu se tin de mana
Psihoterapia de cuplu poate ajuta cuplurile să depășească cele mai comune probleme care apar în relație.

Cuplurile care ajung la psihoterapie vin dintr-o varietate de motive. Un studiu publicat în Journal of Sex & Marital Therapy a chestionat 2371 de persoane recent divorțate. Aceștia au trebuit să selecteze unul sau mai multe motive pentru divorțul lor. Iată ce au ales (procentul indică procentul de persoane care au ales acel motiv):

 • Lipsa iubirii și a intimității 47%
 • Probleme în comunicarea lor 44%
 • Lipsa de empatie, respect sau încredere 34%
 • Distanțarea dintre parteneri 32%
 • Infidelitate 27%
 • Lipsa sexului / probleme sexuale 23%
 • Comportament enervant 12%
 • Incompatibilitate 12%
 • Personalitatea 11%
 • Boală / accident 7%
 • Dependență 6%
 • Violență 6%
 • Alte motive 3%

Lipsa iubirii și a intimității

Așa cum evidențiază studiul menționat mai sus, una dintre cele mai frecvente probleme care duc spre divorț sunt deconectarea emoțională, lipsa iubirii și a intimității. Prin intermediul terapiei de cuplu oamenii pot să înțeleagă mai profund ce nevoi și dorințe are partenerul de relație, și cum să se conecteze mai bine astfel încât să recreeze intimitatea în cuplu. Acest tip de conștientizare poate ajuta la crearea unei legături mai puternice între cei doi și îi poate face să se simtă mai conectați, reducând pericolul unei separări.

Probleme în comunicare

O altă problemă principală care contribuie la despărțiri, sunt dificultățile de comunicare. Comunicarea problematică poate duce la neînțelegeri și conflicte în orice relație și este adesea unul dintre primele lucruri care sunt abordate într-o terapie de cuplu. Când lucrez cu un cuplu cu probleme, comunicarea este întotdeauna defectuoasă. Prin tehnici de terapie de cuplu speciale, cum ar fi comunicarea asertivă, ascultarea activă, activități de joc de rol și comunicare sinceră despre sentimente și așteptări, cuplurile pot să învețe cum să comunice mai eficient, astfel încât să se poată înțelege mai bine.

Lipsa de empatie, respect sau încredere

O altă problemă frecventă în rândul relațiilor cu probleme este reprezentată de problemele de încredere datorate infidelității sau altor forme de trădare. Cuplurile pot apela la terapie dacă doresc să repare relația după după o aventură. Infidelitatea este o problemă care afectează deosebit de mult încrederea în partener. O altă formă de trădare este promisiunea încălcată sau a minciuna. Psihoterapeuții specializați în psihoterapia de cuplu sunt experți care îi ajută pe clienți să își înțeleagă experiențele și să identifice resursele necesare pentru a ajuta relația să depășească un impas.

Distanțarea dintre parteneri

O altă problemă evidențiată de acest studiu este distanțarea dintre parteneri. Distanțarea poate fi o problemă semnificativă pentru relația de cuplu, ca o prăpastie între parteneri. Atunci când partenerii încep să se simtă distanți unul de celălalt, este posibil să nu-și mai împărtășească unul altuia gândurile, sentimentele și experiențele. Terapia de cuplu ajută cuplurile să depășească distanțarea prin oferirea unui mediu sigur și de susținere pentru a-și explora ariile care îi conectează și a lucra pentru a-și reconstrui conexiunea.

Alte probleme comune relațiilor de cuplu

Într-un alt studiu publicat în Couple Family Psychology (2013), cele mai des raportate cauze majore ale divorțului au fost lipsa de angajament, infidelitatea și conflictele/discuțiile. Cele mai frecvente cauze „ultima picătură” au fost infidelitatea, violența domestică și consumul de substanțe. În același studiu sunt menționate alte motive comune separării:

 • Căsătoria la o vârstă prea fragedă
 • Probleme financiare
 • Abuzul de substanțe
 • Violența domestică
 • Probleme de sănătate
 • Lipsa de sprijin din partea familiei
 • Diferențe religioase
 • Educație premaritală puțină sau deloc

Cum știți dacă aveți nevoie de terapie de cuplu?

Studiile arată că, în medie, cuplurile într-o relație de lungă durată ajung la terapie abia după 6 ani (Gottman, 1999) după ce au observat problemele prezente în relația lor. Alt studiu spune că o perioadă medie de așteptare până ce cuplurile ajung la terapie este de aproape 2 ani jumate ( mai exact 2.68 ani, după William J. Doherty, Steven M. Harris, Eugene L. Hall, Aimee K. Hubbard, 2021). Este important să căutăm ajutor încă de când începem să avem probleme care nu se rezolvă, indiferent de momentul când ele apar, dacă apar.

Cuplu la terapie in cabinetul psihologului
Este recomandat să observăm din timp nevoia de terapie de cuplu pentru a evita complicațiile din relație.

Este important de reținut că a apela la terapie de cuplu nu este o înfrângere sau un eșec. Din contră. Este o dovadă de asumare și maturitate, de dorința de a lucra acele aspecte dureroase pentru a vă ajuta relația să redevină sănătoasă.

Imaginează-ți că în casa ta se sparge o țeavă care din când în când inundă casa. La început mai puțin încât nici nu băgați de seamă, apoi din ce în ce mai mult. Tu și partenerul tău / partenera ta (soțul/soția) încercați să reparați țeava, ea se oprește uneori și apa se duce din casă, dar afectând pereții, podeaua, tapetul, covoarele, mobila, ce mai aveți prin casă. După o vreme, la puțin timp în care casa nu s-a uscat complet, țeava se sparge iar și casa este inundată din nou, mai puternic de fiecare dată. Inundația afectează iar podeaua, tapetul, pereții, după o vreme parchetul și mobila se umflă și apare mucegai, se inunda și vecinii. Ai face aceleași lucruri timp de 2-6 ani ca să căutați ajutor să reparați țeava? Probabil că nu. Cel mai probabil, la prima inundație căutați un instalator ca să vă repare țeava și alți specialiști să vă ajute cu zugrăvitul.

De ce nu ai face la fel și cu problemele din cuplu?

Relația de cuplu la fel este afectată de problemele recurente nerezolvate. Adunați resentimente, vă faceți o imagine negativă despre partener, sentimentele sunt erodate, încrederea afectată. În timp, acestea pot deveni destul de greu de remediat fără ajutor de specialitate și fără disponibilitatea partenerilor la lucru pe relație. Cuplurile care ajung la terapie au șanse mult mai mari să repare acolo unde se poate repara, să vindece acolo unde se poate vindeca, să corecteze acolo unde se poate corecta, și să își ajute relația să fie mai sănătoasă.

Iată câteva semne cheie care indică faptul că aveți nevoie de terapie de cuplu:

 • Nu reușiți să comunicați eficient, vă certați des și, uneori, în legătură cu aceleași probleme care nu se rezolvă.
 • Vă răniți adesea unul pe celălalt cu reproșuri, critici sau dispreț. Acestea sunt un semnal de alarmă foarte mare că relația voastră nu este atât de sănătoasă.
 • Alte semne ar putea include o lipsă de intimitate sau sentimentul de deconectare de la partenerul tău.
 • Sentimentul de singurătate în relație este, de asemenea, un semn de distanțare, ceea ce este un semn că relația are nevoie de ajutor.
 • Te simți copleșit, neînțeles, singur sau ai alte sentimentul că ești nesusținut/ă, sunt alte simptome că aveți nevoie de terapie de cuplu.
 • Partenerul sau tu refuzați conectarea, nu mai faceți activități împreună.
 • Ai impresia că nu îți mai cunoști partenerul/partenera.

Cu ajutorul unui terapeut de cuplu, puteți învăța să vă înțelegeți mai bine unul pe celălalt, să construiți abilități de comunicare mai puternice și să învățați abilități care vă vor consolida relația.

Fă o programare la terapie de cuplu azi, și începe să te bucuri din nou de relația ta!

Cum să vorbești cu partenerul tău despre terapia de cuplu

Comunicarea este cheia oricărei relații armonioase și, uneori este necesar să vorbim despre mersul la terapie. Este de înțeles să aveți emoții sau să ezitați să aduceți în discuție subiectul terapiei de cuplu cu partenerul vostru. Așadar, cum aduceți acest subiect în discuție? Hai să vedem câțiva pași esențiali pentru a aduce acest subiect în discuție.

El si ea discuta pe canapea tinandu-se de mana
Comunicarea cu răbdare, empatie și înțelegere te poate ajuta să aduci cu succes în discuție cu partenerul tău posibilitatea de a merge la terapie de cuplu.

Este o idee bună să începi prin a-ți exprima îngrijorările legate de cuplu și motivele pentru care crezi că terapia de cuplu ar putea fi benefică pentru voi.

Imaginează-ți că relația voastră este ca o floare de care amândoi sunteți responsabili să aveți grijă. Dacă floarea se ofilește sau are vreo boală, lucrați împreună pentru a ajuta floarea să (re)devină sănătoasă.

Atunci când vorbiți despre mersul la terapia de cuplu, cel mai bine este să nu începi să critici sau să îți învinovățești partenerul pentru orice problemă prezentă în relație. În schimb, concentrează-te pe exprimarea propriilor tale griji, emoții, dorințe, nevoi. Oferă-i spațiu partenerului pentru a-și exprima propriile gânduri, fără a-l judeca sau critica.

De asemenea, este important să nu faci presupuneri cu privire la ceea ce se va întâmpla în timpul terapiei de cuplu. Este bine să știi doar, de la început, că ședințele de terapie sunt un loc sigur și confidențial în care ambii parteneri își pot împărtăși perspectivele fără teama de a fi judecați sau criticați.

Fii sincer și deschis și permite-i partenerului tău să își exprime propriile gânduri și sentimente în legătură cu psihoterapia de cuplu. Nu uita că terapia nu înseamnă să dați vina pe cineva, nu înseamnă să găsiți un țap ispășitor, ci mai degrabă să găsiți soluții și să vă întăriți relația.

Ține minte că aceste conversații despre a merge la terapie de cuplu arată dorința la un angajament de a lucra la relație pentru a o îmbunătăți. Este esențial să abordezi conversația într-un mod deschis și cu respect pentru opinia, sentimentele și credințele celuilalt.

Ce trebuie să faci să maximizezi terapia de cuplu?

Psihoterapia pentru cuplu este un instrument eficient pentru rezolvarea conflictelor din cuplu într-un mod sănătos. Cu toate acestea, pentru ca terapia de cuplu să fie eficientă, este important să cunoști câteva lucruri care vă pot ajuta să profitați la maximum de fiecare ședință. Deschiderea, sinceritatea, empatia și angajamentul pentru relație sunt câteva puncte de plecare pentru ședințe de terapie de cuplu eficiente.

Barbat si femeie rad uitandu-se unul la altul, femeia isi sprijina fruntea cu mana
Sinceritatea și obiectivele comune ajută să maximizezi psihoterapia de cuplu.

Un sfat este să stabiliți obiective clare cu privire la ceea ce doriți să discutați sau să realizați în timpul fiecărei ședințe. Acest lucru vă poate ajuta să rămâneți concentrat și să vă asigurați că abordați problemele care sunt cele mai importante pentru voi.

Nu încerca să îți faci partenerul să pară mai prejos decât tine. Scopul terapiei de cuplu nu este să găsim un vinovat, ci este să lucrăm împreună pentru recuperarea armoniei în cuplu.

Un alt sfat util este să fiți deschiși și sinceri în ședințele de terapie de cuplu, cu privire la gândurile și sentimentele voastre, chiar dacă acestea sunt greu de exprimat. Amintiți-vă că terapia este un spațiu sigur și confidențial în care vă puteți explora emoțiile fără teama de a fi judecați.

Treaba terapeutului nu este să vă judece sau să vă spună ce să faceți, să ia partea cuiva sau să fie arbitru. Așa că nu are rost să vă temeți că ceea ce ați putea împărtăși este rău sau vă face să dați o impresie proastă. Terapeutul vostru este acolo pentru a vă ajuta, nu pentru a vă ține o predică.

Ce se întâmplă dacă vrem să divorțăm sau să ne despărțim?

Terapia de cuplu este adesea văzută ca o ultimă soluție pentru cuplurile care se străduiesc să își facă relația să funcționeze. Este bine totuși să nu ajungem în ultimul moment la terapie de cuplu. Uneori poate fi prea târziu. Cu toate acestea, există beneficii ale terapiei de cuplu care pot fi semnificative pentru cuplurile care sunt dispuse să depună un efort.

Obiectivele cuplului ar trebui să fie întotdeauna clare încă de la început, pentru a vă asigura că toată lumea este pe aceeași pagină și se îndreaptă în aceeași direcție.

Terapia poate oferi un mediu sigur și de susținere în care ambii parteneri își pot exprima sentimentele și pot lucra împreună la problemele lor.

Chiar dacă relația se termină în cele din urmă cu un divorț sau o despărțire, terapia de cuplu vă poate ajuta pe ambii parteneri să mergeți mai departe cu o mai bună înțelegere a fiecăruia dintre voi și a nevoilor voastre.

un cuplu tin cu mainile partile rupte ale unei inimi din hartie

În cazul în care un cuplu decide să nu-și continue relația, după despărțire fiecare partener poate merge la un terapeut diferit pentru ședințe individuale. Astfel se pot ajuta pe ei înșiși să meargă mai departe și să se vindece după durerea despărțirii.

Un cuvânt de încheiere

Psihoterapia de cuplu ajută cuplurile să își abordeze problemele și să își consolideze relația. Ea oferă cuplurilor posibilitatea de a crește empatia, înțelegerea, comunicarea, gestionarea conflictelor și rezolvarea problemelor.

De multe ori este greu de spus când este momentul pentru terapia de cuplu, dar indicatorii generali includ certuri din ce în ce mai multe, probleme nerezolvate, acuzații sau ranchiună între parteneri.

Pentru a deschide conversația despre psihoterapia de cuplu este important să fiți respectuoși și să vă sprijiniți în discuție, astfel încât ambii parteneri să se simtă în siguranță.

În timpul ședințelor asigurați-vă că amândoi vă concentrați pe soluții în loc de probleme, că vă implicați în discuții productive și că renunțați la reproșuri.

Fiți deschiși la minte, deoarece uneori încercările care păreau imposibile pot ajunge să fie realizabile dacă depuneți împreună un efort. În timp ce psihoterapia nu vă va scăpa de toate problemele din relația de cuplu sau din căsnicie, cu siguranță că vă ajută să le faceți ușor de gestionat, îmbunătățind în același timp calitatea relației și conexiunea emoțională dintre voi.

Reține că dacă mergi la terapia de cuplu vă poate ajuta să ajungeți la soluții adecvate.

Fă o programare pentru terapia de cuplu chiar astăzi și oferă-ți ocazia să îți îmbunătățești relația!


Resurse:
Reasons for Divorce and Recollections of Premarital Intervention: Implications for Improving Relationship Education

Are Problems that Contribute to Divorce Present at the Start of Marriage, or Do They Emerge Over Time?

How long do people wait before seeking couples therapy? A research note

Lasă un comentariu

Scroll to Top