lipsa de afectiune in cuplu 2

Cu Relația De Cuplu În Izolare. Mini-Ghid De Supraviețuire

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Când suntem un cuplu in izolare, cu parterul sau partenera, soțul sau soția, putem avea momente dificile care ne pot pune relația la încercare. Poate că deja în mai mult de două luni de izolare ai trecut prin stări dificile legate de relația de cuplu. Conflicte în cuplu apărute din nimicuri, neînțelegeri, cereri de iertare, împăcare, reîmpăcare și tot așa. Află că mai multe cupluri pot avea aceste probleme indiferent de perioada traversată.

De ce?

Pentru că stând acasă și petrecând aproape tot timpul împreună te întâlnești cu părți din celălalt pe care nu ai avut timp să le întâlnești înainte. Sau părți care nu te-au deranjat pentru că nu ai avut timp să te deranjeze fiind la lucru poate 5 zile din 7 și întâlnindu-vă la finalul zilei. Acest program de multe ori dând impresia de o relație de cuplu satisfăcătoare.

Și astfel putem să ajungem să ne simțim neiubiți. Sau să simțim că ne distanțăm de partener sau că nu mai iubim.

Ce faci acum și cum gestionezi aceste probleme? Totuși, cu puțin ghidaj putem face ca acest timp dificil pentru relații să treacă mai ușor și cu mai puține hopuri.

Deși mai multe cupluri întâmpină dificultăți, sunt și cupluri care nu au conflicte nerezolvabile în relație. Ei muncesc mereu să le rezolve și reușesc. Conflictele sau confruntările în cuplu sunt ceva normal și este important să învățăm să ne certăm constructiv. Putem face asta dacă ne unim cu partenerul și rezolvăm conflictele când suntem de aceeași baricadă. Dacă lăsăm problema să intervină între noi putem avea mai degrabă rezultate negative.

Ca o mică paranteză aici pentru că este vorba despre relația de cuplu, am creat un jurnal cu exerciții pentru relația ta de cuplu pe care te invit să îl descarci gratuit completând formularul de mai jos 👇 

Sper ca acest mini-ghid de supraviețuire a cuplului în pandemie să te ajute să fii printre cei care rezolvă problemele din cuplu. Dacă simți că relația ta se destramă în ultima perioadă, acest articol este pentru tine. Îmi doresc să te ajut să aduci un aport bun în relația ta și să continui să o vindeci acolo unde poți.

De ce avem probleme în cuplu în perioada izolării?

Avem probleme în cuplu pentru că situația curentă are un impact pe mai multe planuri din viața noastră. Și deja suntem stresați, furioși, și anxioși, iar acest lucru se reflectă și în relația de cuplu. Suntem mai vulnerabili la conflicte atunci când avem emoții negative.

Apoi, pe fondul emoțional deja negativ în mare parte, fiecare partener aduce propriul bagaj: propriile frici relaționale, tiparul de atașament nesigur (anxios, evitant, și ambivalent) și mecanisme deficitare, propriul nivel de dezvoltare personală, răbdare și alte resurse care pot fi puse la încercare în această perioadă.

O bună parte din conflictele din cuplu pot fi gestionate foarte bine dacă învățăm să ne prelucrăm propriile emoții atunci când suntem într-un conflict.

Book icon
Articol recomandat: Ce este stilul de atașament anxios

Un alt motiv pentru care avem dificultăți în cuplu sunt nevoile neîmplinite ale fiecărui partener. Mai sunt și conflictele din trecut care nu au fost rezolvate și au rămas latente, ca niște bube care nu s-au vindecat și care se activează în momentele de încercare pentru cuplu.

Astfel posibile cauze pentru conflictele din cuplu pot fi:

  • Impactul negativ al situației prezente în viața fiecărui partener
  • Emoțiile negative simțite: confuzie, dezamăgire, tristețe, pierdere, vulnerabilitate, furie, doliu, singurătate
  • Fricile relaționale
  • Stilul de atașament și mecanismele deficitare
  • Propriul nivel de dezvoltare personală
  • Răbdarea
  • Capacitatea de a ierta

Ce fel de probleme în cuplu sunt comune?

Perioada aceasta fiind nouă pentru fiecare dintre noi, poate aduce încercări noi. Hai să vedem care ar fi orientativ cele mai des întâlnite dificultăți ale cuplurilor.

Copleșirea partenerului

Prea mult timp petrecut împreună cu familia sau copiii ne pot face să ne copleșim reciproc. Ne putem pierde răbdarea și se pot isca certuri. Neînțelegerile pot fi comune în zilele de izolare sau carantină.

Fiecare persoană are nevoie și de timp cu sine sau cu alte persoane, iar dacă această nevoie nu este împlinită, mai ales la cei care au atașament evitant, pot apărea conflicte.

Nevoile neîmplinite

Nevoile neîmplinite de atenție, afecțiune, apreciere sau validare, aprobare, autonomie, intimitate, pot fi fundamentul pe care se pot desfășura conflictele din cuplu.

Este important să ceri ceea ce îți dorești sau ai nevoie.

Cei patru călăreți: critica, disprețul, atitudinea defensivă și împietrirea

Dacă mai adăugăm și critica, atitudinea disprețuitoare, atitudinea defensivă, sau indisponibilitatea (împietrirea) emoțională, acestea singure pot produce conflicte. Și mai mult, sunt numite de cei de la institutul Gottman (specializați în terapia de cuplu) cei patru călăreți ai apocalipsei din cuplu.

Ei spun că dacă acești călăreți nu sunt gestionați, în 90% din cazuri relația se destramă.

Multe dintre conflicte se pot rezolva. În limitele fiecăruia, deschiderea și dorința de a rezolva conflictele sunt foarte importante.

Cum să ai o relație de cuplu armonioasă în această perioadă?

Dacă ai conflicte în cuplu poți folosi acest timp pentru a-ți face relația de cuplu mai puternică.

a great marriage is not when a perfect couple comes together, it is when an imperfecr couple learns to enjoy their differences - Dave Meurer

Iată câteva repere:

Bucură-te de timpul petrecut împreună

Pentru a profita de acest timp împreună, redescoperiți-vă unul pe altul. Vorbiți despre lucruri care sunt semnificative pentru amândoi. De exemplu, de la cărțile sau filmele preferate, la sex.

Află mai multe despre partener, pune întrebări și ascultă. Conectarea în acest mod creează și îmbunătățește gradul de intimitate dintre voi.

Aplică empatia și compasiunea

Fii empatic cu partenerul tău. Această perioadă de izolare sau carantină este dificilă pentru toată lumea, așa că poate fi nevoie să fii un pic mai flexibil și mai iertător.

Creați o rutină împreună

Construiește o rutină împreună, pe lângă propria rutină. Este sănătos să ai timp pentru tine și, de asemenea, timp împreună. Rutina ajută la consolidarea relației deoarece te poți bucura de prezența celuilalt în timp ce faceți ceva util sau plăcut pentru amândoi.

Asigură-te că ai și timp pentru tine

A petrece ceva timp singur sau a face ceva de unul singur poate fi util pentru relație. Poți face lucruri care te ajută să te aduci pe tine mai calm, mai blând, mai plin de resurse în relația ta.

De exemplu, poți folosi acest timp pentru a învăța despre ce te aprinde într-un conflict, cum poți  comunica eficient sau cum să gestionezi emoțiile pe care le simți.

Comunică și cere ce ai nevoie

Singurul lucru care îți poate ajuta partenerul să înțeleagă ce ai nevoie este să comunici. Să dai glas nevoilor și dorințelor tale. Negociază. Și așteaptă-te să asculți și ce are partenerul de zis.

Aceste lucruri sunt importante și te pot ajuta să gestionezi dificultățile din relație mai bine.

Cum să gestionezi momentele dificile din cuplu?

Asumă-ți responsabilitatea pentru partea ta din conflict

Este important să renunți la a încerca să dai vina pe altcineva dacă apar conflicte. Se spune că atunci când arătăm cu degetul spre cineva, trei degete arată spre noi…

arata cu degetul - e vina ta

Încearcă să vezi și care este partea ta în conflict. A te debarasa de responsabilitate și a-ți blama partenerul este ceva care nu poate decât să creeze și mai multă tensiune și să rănească relația pe care o aveți. Asumați-vă amândoi responsabilitatea pentru ceea ce simțiți, spuneți și faceți.

Victimele abuzurilor sunt un caz aparte, ele nu sunt responsabile pentru că sunt agresate de către partener.

Urmează-ți rațiunea și nu impulsurile

După ce cuvintele au fost spuse sau ai făcut ceva, nu mai poți da timpul înapoi. De aceea, dacă ai un conflict cu partenerul, încearcă să nu acționezi așa cum îți dictează impulsurile tale.

Book icon
Articol recomandat: Gestioneză-ți emoțiile eficient

Dă-ți o pauză pentru a respira și asculta partenerul. Astfel pui spațiu între a simți și a acționa (sau a spune ceva). Încearcă te pui și în locul lui și să-i înțelegi perspectiva. Asta poate face diferența în gestionarea situațiilor stresante sau adâncirea în conflict.

Acceptă diferențele dintre voi

Renunțarea la „Eu am dreptate și tu nu” este o carte pe care cuplurile armonioase nu o joacă. Dacă simți că tu tinzi să fii cel care le știe pe toate în cuplu, poate știi că asta nu aduce mari beneficii întotdeauna. Dacă încerci să îți asculți partenerul și să accepți și opinia lui poate fi mai ușor să construiți un pod între voi, un front comun unde ambele opinii (deși opuse), pot exista fără probleme.

Asta îți poate transforma perspectiva din ”Eu am dreptate și tu nu”, în „Avem aceste două opinii diferite. Este ok așa. Hai să vedem cum putem soluționa conflictul astfel încât relația să fie cea mai câștigată”.

Sunteți oameni diferiți, bineînțeles că veți gândi diferit. Ambele opinii pot exista în același timp și ambele voci sunt importante. Încercați să transformați acest lucru într-o oportunitate de a afla despre partener și de a construi punți între voi doi.

Când toate acestea nu sunt de ajuns

Mergeți la un psihoterapeut de cuplu. Terapia de cuplu ajută cuplurile aflate în impas să depășească cu ușurință problemele pe care le întâmpină. Terapia online este utilă și în cazul cuplurilor.

Câteva cuvinte de încheiere

  • Putem avea perioade dificile care pot aduce provocări în relația de cuplu.
  • Datorită timpului petrecut mai mult împreună pot apărea conflicte sau tensiuni în cuplu.
  • Exemple de probleme sunt neînțelegerile, nevoile neîmplinite, problemele legate de tiparele de atașament nesigur, și cele dictate de cei patru călăreți critica, disprețul, atitudinea defensivă și împietrirea
  • Cu toate acestea îți poți construi o relație armonioasă creând momente de calitate cu partenerul, acordându-i compasiune, înțelegere și comunicând.
  • O parte foarte importantă pentru rezolvarea momentelor dificile din cuplu este gestionarea eficientă a propriilor emoții care pot apărea într-un conflict.
  • Asumă-ți responsabilitatea pentru partea ta vină într-un conflict.
  • Acceptă diferențele dintre voi.
  • Ia-ți timp pentru tine fără partener. Este sănătos pentru relația voastră de cuplu să fiți și împreună și să vă dezvoltați și separat.

Referințe:

Beeney JE, Hallquist MN, Scott LN, Ringwald WR, Stepp SD, Lazarus SA, Mattia AA, Pilkonis PA. The Emotional Bank Account and the Four Horsemen of the Apocalypse in Romantic Relationships of People with Borderline Personality Disorder: A Dyadic Observational Study. Clin Psychol Sci. 2019 Sep;7(5):1063-1077. doi: 10.1177/2167702619830647. Epub 2019 Apr 18. PMID: 32670673; PMCID: PMC7363036.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top