ce sunt emotiile: cele 6 emotii de baza, 6 chipuri care exprima emotii, emotii universale

Ce Sunt Emotiile? Cele 6 Emotii De Baza, Universale

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

„Emotiile tale sunt sclavele gândurilor tale, și tu ești sclavul emoțiilor tale.” spune Elizabeth Gilbert în cartea ei ”Mănâncă, roagă-te, iubeşte: O femeie caută lucrurile cu adevărat importante în Italia, India şi Indonezia”

Și are dreptate.

Emoțiile noastre ne pot influența acțiunile. Uneori putem simți că emoțiile noastre ne domină, dar în realitate dacă alegem, putem deține controlul.

Dar ce sunt emoțiile și cum putem să câștigăm controlul asupra lor pentru o stare mentală și emoțională mai bună?

Aceste întrebări sunt motivele pentru care am început să scriu despre emotii. Îmi doresc să te ajut să înțelegi și să recunoști emoțiile tale. Și sper ca acest articol să îți ofere informațiile de care ai nevoie.

Ca să aflăm ce sunt emotiile și ca să le înțelegem, vom discuta câteva aspecte de bază despre ele precum scopul lor, impactul asupra comportamentului, corpului și deciziilor.

Nu în ultimul rând, vom detalia emotiile de baza, universale, după Dr. Paul Ekman, un cercetător important în domeniul emoțiilor. Dr. Ekman este cunoscut și pentru faptul că a fost consilierul științific pentru producția serialului ”Lie to me” / Minte-mă și pentru filmul ”Inside out”.

Ca bonus, vom explora o listă de ecuații cu emoții descrise de Chip Conley în cartea sa ”Emotional Ecuations”.

Înainte să începem vreau să te invit să arunci un ochi peste cursul online pentru gestionarea emoțiilor pe platforma noastră de dezvoltare personală, PsihoSensus Academy!

Acest curs pentru gestionarea emoțiilor negative este special creat pentru tine dacă vrei să înveți mai multe despre emoții și cum să le faci față în mod sănătos. În acest curs abordez toate emoțiile de baza, în mod special furia, tristețea și frica, emoții negative, și te ghidez pas cu pas să preiei tu conducerea.

Ce sunt emotiile?

În psihologie emoțiile sunt stări psihologice complexe care sunt simțite ca schimbări fizice și fiziologice, și care ne influențează gândirea și comportamentul. Fiecare persoană le experimentează în felul propriu ca răspuns la evenimente interne sau externe: de exemplu amintiri, senzații fizice corporale, boală, relații, alte persoane, fenomene naturale și alte evenimente sau lucruri exterioare.

Deoarece emotiile își au originea în sistemul limbic, au un impact mai mare asupra comportamentului decât cogniția și luarea deciziilor raționale, care sunt prelucrate de neocortex.

Sistemul limbic este o parte a creierului care cuprinde mai multe zone, și care se dezvoltă complet până la vârsta de 3 ani. Pe când sistemul limbic este complet dezvoltat la 3 ani, neocortexul și funcțiile acestuia se dezvoltă treptat, până în jurul vârstei de 28 ani.

Emotiile angajează o activitate complexă la nivelul creierului și pot influența sau distorsiona senzația, percepția, atenția, gândirea, memoria. Spre exemplu, atunci când simțim teamă, ne poate fi greu să ne concentrăm, iar stimulul care a produs această emoție poate fi văzut ca fiind mult mai periculos decât este de fapt. Când simțim furie se poate ca gândirea noastră să fie afectată și să nu avem gânduri raționale.

Pe lângă faptul că emoțiile pot influența procesele psihice, ele produc schimbări în tot corpul nostru – de la mușchi, schimbări ale expresiei faciale, schimbări în tonul vocii sau în nivelul de energie. Vom vedea mai jos cum se simt în corp cele 6 emotii de baza sau emotiile universale, ce schimbări determină pe chipul și în comportamentul nostru.

Care este scopul emoțiilor de bază?

Emotiile au scopuri foarte importante. Ele ne pot ajuta să ne mobilizăm și să acționăm, să luăm decizii, să evităm pericolele, să supraviețuim și să prosperăm, și nu în ultimul rând să îi înțelegem pe ceilalți.

Emotiile de bază ne mobilizează să acționăm și să supraviețuim

Cuvântul „emoție” se trage din cuvântul latin ”ēmōtus„, participiul trecut al lui ”ēmoveō„, format din ”ē„ – “afară„ și ”moveō„ care înseamnă ”a mișca„. Astfel, ”emoție„ înseamnă a mișca afară, a pune în mișcare.

Emoțiile ne pun cu adevărat în mișcare și ne motivează să acționăm. De exemplu:

  • Rușinea sau umilirea ne pot face să vrem să ne ascundem. Este comun pentru persoanele care simt rușine să spună că vor ”să intre în pământ„ (de rușine).
  • Dezgustul ne mobilizează să ne îndepărtăm de ceea ce este ne poate contamina.
  • Furia ne ghidează să combatem, să amenințăm sau să intimidăm.
  • Ura ne determină să anihilăm sau să distrugem.
  • Iubirea ne mobilizează să ne apropiem și să ne conectăm cu persoana iubită.
  • Teama ne poate face să ne apărăm, să fugim, să evităm pericolele pentru a supraviețui.
  • Surprinderea ne poate activa instinctul de supraviețuire

Emoțiile de bază ne pot ajuta să luăm decizii

În funcție de emoțiile pe care le simțim putem lua decizii diferite. De exemplu, dacă simțim plictiseală, putem să decidem să vizionăm un show pentru amuzament și a ne simți bine. Dacă suntem fericiți deciziile noastre pot să difere foarte mult față de momentele când suntem triști. Emotiile pot influența ce haine purtăm, cum ne aranjăm, cum ne purtăm cu ceilalți, ce vom mânca la prânz, cum ne petrecem timpul liber.

Deciziile pe care le luăm mânați de emoții pozitive ne pot ajuta să prosperăm. Deciziile luate pe fondul emoțiilor negative pot avea un efect devastator asupra noastră sau relațiilor noastre.

Este foarte important ca nicio decizie definitivă să nu fie luată atunci când simțim emoții puternice. Deoarece emoțiile au un impact dominant asupra noastră, este bine să nu le lăsăm să ne controleze. Putem să învățăm cum să recunoaștem emoțiile, efectul lor și cum să le gestionăm eficient.

Citește mai multe despre gestionarea emotiilor și învață cum să deții controlul asupra lor și să iei deciziile cele mai bune pentru tine.

Emoțiile de bază ne ajută să îi înțelegem pe ceilalți, dar și pe ceilalți să ne înțeleagă pe noi

Emoțiile pe care le recunoaștem la ceilalți ne dau o mulțime de informații despre ei. Observând și acceptând emoțiile celorlalți putem învăța ce le place sau displace, ce nevoi au, ce impact au anumite evenimente asupra lor și cum îi putem ajuta.

Aceste informații de ajută să îi putem înțelege și ne putem ajusta comportamentul pentru a răspunde adecvat. De exemplu atunci când vedem că prietenul nostru este trist, un răspuns adecvat este să întrebăm ce se întâmplă și ce putem face pentru el.

La fel, și emoțiile pe care le arătăm celorlalți îi pot ajuta să ne înțeleagă. Dacă evităm să le arătăm celorlalți emoțiile noastre, ei pot să nu știe ce se întâmplă cu noi, se pot simți confuzi și să nu înțeleagă de ce avem anumite comportamente. Exprimându-ne emoțiile prin comportament, limbaj corporal sau verbal, le oferim celorlalți informații importante care îi pot ajuta să își adapteze și ei comportamentul și să răspundă adecvat, potrivit nevoilor noastre.

”Ca să găsim o lume nouă am avut nevoie de o hartă, și ca să ne găsim o minte calmă avem nevoie de o hartă a emoțiilor noastre.” Dalai Lama

Care sunt emotiile de baza, universale?

Emoțiile de baza, universale pentru ființele umane, sunt în număr de șase precum a descoperit cercetătorul Paul Ekman în 1972:

  • Fericire
  • Tristețe
  • Teamă
  • Furie
  • Surprindere
  • Dezgust

Le vom detalia pe fiecare mai jos.

Uneori recunoașterea emotiilor poate fi dificil de făcut, mai ales dacă nu le-am acordat atenție. Dar este de fapt ușor de făcut. Mai jos găsești toate informațiile despre cele 6 emoții de bază, ca să te ajute să începi.

Iată o listă cuprinzătoare a emoțiilor, dar desigur incompletă, pe care o poți folosi pentru a-ți dezvolta vocabularul emoțiilor.

Fericirea

ce sunt emotiile: Fericirea
Fericirea – exprimare pe chip

Fericirea este o emoție caracterizată prin o stare de bine care apare atunci când se întâmplă ceva ce ne dorim, ceva care ne face să ne simțim bine, când ne atingem scopurile ori evaluarea vieții noastre ne împlinește.

Cum se simte fericirea în corp?

Fericirea este experimentată diferit de fiecare persoană în parte. De obicei oamenii care simt fericire descriu reacții corporale ca o senzație de expansiune în piept, se simt ușori, energizați, pot simți furnicături pe piele.

Cum se manifestă fericirea pe chip?

Emoțiile noastre sunt vizibile pe chip. Pot fi recunoscute și diferențiate între ele prin indicii pe care fiecare emoție îl lasă pe fața fiecărei persoane. Astfel, fericirea se poate observa așa cum se vede și pe chipul femeii din imaginea de mai sus: zâmbetul închis sau deschis (cu dinții expuși), ridicarea obrajilor, micșorarea ochilor sau ridicarea pleoapei inferioare și formarea la colțul lor exterior a ridurilor ”labă de gâscă„.

Cum se manifestă fericirea în comportament?

Oamenii se poartă diferit când sunt fericiți. De exemplu își pot ridica brațele în sus și striga de fericire, pot plânge, zâmbi larg, pot începe să danseze sau să alerge de colo-colo. Toate acestea sunt manifestări ale fericirii.

Tristețea

ce sunt emotiile: Tristetea
Tristețea – exprimare pe chip

Tristețea este o emoție adesea etichetată ca fiind negativă. Ea este opusul fericirii și apare atunci când trecem printr-un eveniment cu impact negativ asupra noastră: pierdere în general (pierderea unei persoane dragi, a unei relații sau a unui obiect, a unor resurse sau status social, a stării de sănătate, a serviciului sau a afacerii), când ni se face o nedreptate, suntem răniți sau dezamăgiți de cineva, sau când avem o nereușită.

Deși tristețea este etichetată ca fiind negativă, ea ne aduce diferite resurse care ne pot ajuta să ne cunoaștem mai bine. Citește mai multe despre tristețe și partea ei bună.

Tristețea nu este depresie. Se întâmplă să le confundăm, însă între ele există diferențe majore. Citește mai multe despre depresie în comparație cu tristețea.

Cum se simte tristețea în corp?

Este comun ca atunci când suntem triști să simțim că ne doare inima sau că avem o durere în piept. De asemenea, se poate simți un gol interior, lipsa de energie, sau chiar ca o greutate care te apasă.

Cum se manifestă tristețea pe chip?

Chipul bărbatului din imagine este sugestiv pentru tristețe. Colțurile buzelor sale trag în jos, colțurile interne ale sprâncenelor sunt puțin ridicate. De obicei o persoană care simte tristețe se uită în jos și pot apărea riduri între sprâncene și pe frunte. Când tristețea este intensă bărbia poate să tremure și să împingă în sus buza inferioară. Această reacție se observă îndeosebi la copiii care plâng.

Cum se manifestă tristețea în comportament?

Tristețea ne poate face să ne purtăm altfel decât când nu avem această emoție. De exemplu putem să ne simțim lipsiți de energie și entuziasm, putem plânge, striga de durere și face gesturi necontrolate.

Teama

ce sunt emotiile: Frica
Teama – exprimare pe chip

Teama sau frica este o emoție care apare ca răspuns la o amenințare externă care ne poate pune în pericol viața sau integritatea fizică. Teama nu este anxietate.

Există diferențe clare între teamă și anxietate, deși adesea sunt confundate între ele. Te invit să citești mai multe despre aceste diferențe dintre teamă și anxietate.

Cum se simte teama în corp?

Teama este o emoție adânc înrădăcinată în mecanismul de supraviețuire. Când această emoție este prezentă corpul poate să tremure, inima să bată rapid, gura poate să devină uscată, pot apărea simptome gastro-intestinale.

Cum se manifestă teama pe chip?

Când simțim teamă, sprâncenele noastre pot să fie ridicate, ochii larg deschiși, gura închisă formând o linie dreaptă sau întredeschisă. Fruntea este tensionată și apar riduri între sprâncene și pe centrul frunții.

Cum se manifestă teama în comportament?

Când simțim această emoție corpul nostru poate să manifeste unul din cele trei răspunsuri generale la pericol: se pregătește să lupte, să fugă, sau îngheață. Scopul acestor reacții este a putea supraviețui. Corpul se poate strânge și face mai mic pentru a se proteja. Putem să încercăm să ne ascundem sau să evităm întâlnirea cu stimulul periculos. Pot apărea lacrimile și plânsul.

Furia

ce sunt emotiile: Furia
Furia – exprimare pe chip

Furia este o emoție normală care adesea este egalată cu agresivitatea ori violența. Diferența dintre furie și agresivitate este că furia este o emoție, iar agresivitatea sau violența este furia manifestată în comportament.

Ne simțim furioși când setul nostru intern de reguli și limitele proprii sunt încălcate. Când cineva ne înșală așteptările, când suntem răniți emoțional sau fizic putem simți de asemenea, furie. La fel și când ni se face o nedreptate sau nu suntem tratați corespunzător.

 

Cum se simte furia în corp?

Când simțim furie putem avea mai multe simptome fizice. De exemplu inima bate mai tare, avem o stare de agitație și disconfort intern intens. Poate apărea senzația de căldură, înroșirea feței, tremurături ale mâinilor și picioarelor, tensionarea mușchilor, schimbare în tonul vocii. Furia crește tensiunea arterială și face unele vene vizibile sub piele.

Cum se manifestă furia pe chip?

Chipul femeii din imaginea de mai sus oglindește furia foarte bine. Arătarea dinților este o manifestare comună mamiferelor pentru avertizarea că pot ataca. Femeia își arată dinții, buzele sunt deschise larg (pot fi și închise și colțurile drepte sau în jos), nările sunt dilatate, pleoapele inferioare sunt încordate și ridicate, pleoapele superioare sunt și ele încordate și coborâte datorită presiunii sprâncenelor, iar sprâncenele sunt coborâte și între ele se formează riduri paralele.

Cum se manifestă furia în comportament?

Atunci când simțim furie putem să ne lăsăm dominați de ea. În acel moment putem spune sau să face lucruri pe care apoi le regretăm. Furia poate fi exprimată de fiecare persoană în mod diferit sau poate să nu fie exprimată deloc. Adesea o persoană care simte această emoție poate vorbi urât, înjura, striga, poate lovi obiecte sau persoane, și poate avea un comportament confruntativ sau agresiv.Surprinderea

ce sunt emotiile: surpriza
Surprinderea – exprimare pe chip

Surprinderea este o emoție care se manifestă și dispare brusc. Poate avea valență negativă sau pozitivă și nu durează mai mult de câteva secunde. De regulă este urmată de o altă emoție ca răspuns la stimulul care a produs surprinderea.

Surprinderea poate apărea ca răspuns la lucruri sau evenimente la care nu ne așteptăm să apară în acel moment.

De exemplu te întâlnești cu un prieten drag în trafic (valență pozitivă): simți surprindere pentru că nu te așteptai să îți vezi prietenul, și apoi simți bucurie pentru că îți iubești prietenul. Dacă cineva te sperie (valență negativă): simți surprindere și apoi teamă, apoi poate și furie pentru că acea persoană te-a speriat.

Cum se simte surprinderea în corp?

Când simțim această emoție corpul nostru activează un răspuns automat de tresărire și ajustare la stimul. Dacă emoția are o intensitate mare și o valență negativă, poate activa răspunsurile de supraviețuire ale corpului (luptă, fugă sau îngheț). Cele mai comune manifestări în corp sunt prezența unui fior pentru puțin timp, un gol în stomac, bătăi rapide ale inimii, respirația se poate opri pentru puțin timp.

Cum se manifestă surprinderea pe chip?

Așa cum observăm pe chipul tinerei femei din imagine, surprinderea se manifestă de regulă prin ridicarea și arcuirea sprâncenelor, deschiderea largă a ochilor, gura deschisă sau întredeschisă și ridurile orizontale pe frunte. Desigur că nu toate persoanele vor manifesta surprinderea pe chip așa cum o manifestă femeia din imagine. Fiecare persoană are propria expresie facială care indică surprinderea.

Cum se manifestă surprinderea în comportament?

Surprinderea determină în comportament diferite gesturi și răspunsuri verbale necontrolate. Gesturile pot fi de apărare cu mâinile, ridicarea umerilor pentru protejarea gâtului, scăparea obiectelor ținute în mâini, țipatul, înjuratul, tragerea bruscă aer în piept.

Dezgustul

ce sunt emotiile: dezgustul
Dezgustul – exprimare pe chip

Dezgustul este o emoție care apare atunci când intrăm în contact cu lucruri care nu ne plac ori le considerăm murdare, respingătoare, ofensive sau revoltătoare.

Dezgustul se simte prin raportarea la unul sau mai multe din simțuri: miros, gust, văz, auz, atingere.

De exemplu putem simți dezgust când ceva miroase urât sau are gust neplăcut. Dacă vedem ceva respingător, auzim un sunet nearmonic sau atingem ceva murdar putem simți această emoție.

Cum se simte dezgustul în corp?

Dezgustul se manifestă în special în jurul stomacului. Unele persoane pot simți cum le doare stomacul sau li se face greață. Pot apărea dureri în „capul pieptului” și pot chiar, în funcție de intensitatea emoției să aibă reflexul de a vărsa, tuse, sau chiar să verse efectiv.

Cum se manifestă dezgustul pe chip?

Dezgustul apare pe chip astfel: buza superioară ridicată cu dinții expuși sau nu, buza inferioară ridicată și împinsă în sus de bărbie, bărbia în tensiune și pot apărea riduri pe ea, nasul poate fi și el ridicat și ridat mai ales în partea superioară, pleoapa inferioară este și ea ridicată dar nu tensionată, iar fruntea poate fi lăsată în jos pleoapele superioare fiind împinse în jos din cauza presiunii frunții. Este ca și cum întregul chip se adună și se tensionează în jurul nasului ca și centru.

Cum se manifestă dezgustul în comportament?

Când simțim dezgust tindem să respingem acele lucruri care ne provoacă această emoție prin blocarea contactului, evitarea sau îndepărtarea fizică de ele. Ne putem acoperi nasul sau gura pentru a ne proteja. Alte persoane își ating gâtul sau fața, sau exclamă cuvinte ca ”iac„, „bleah” sau altele.

Care este impactul emoțiilor asupra corpului?

Emotiile produc schimbări majore în corp. Creierul trimite semnale către mușchi și organe, accelerează sau descresc ritmul cardiac și respirator. De asemenea, emotiile pot avea un impact determinant în toleranța la durere sau plăcere. Teama poate spori durerea simțită, iubirea poate spori plăcerea pe care o simțim la atingerile partenerului/partenerei.

Emotiile se manifestă prin apariția unor senzații în anumite zone din corp. Potrivit unui studiu în care au participat 700 de persoane, s-a efectuat o hartă universală a emoțiilor simțite conștient în corp.

În imaginea de mai jos avem două rânduri de siluete colorate. Primul rând arată activarea și dezactivarea corporală simțită în cazul emoțiilor de bază pe care le-am descris mai sus (furie, teamă, dezgust, fericire, tristețe, surprindere, neutru – în ordinea din imagine de la stânga la dreapta). Pe al doilea rând avem activarea și dezactivarea în cazul emoțiilor sau stărilor emoționale complexe (anxietate, iubire, depresie, dispreț, mândrie, rușine, invidie).

Activarea zonelor corporale este colorată în culori calde: roșu, oranj, galben. Dezactivarea este colorată în culori reci: albastru închis, albastru, bleu. Zonele colorate cu negru sunt zone care nu au suferit nici activare, nici dezactivare.

Emotiile de baza in corp
Harta emotiilor in corp – Lauri Nummenmaa, Enrico Glerean, Riitta Hari, și Jari K. Hietanen

Deși rezultatele acestui studiu se bazează pe declarația subiectivă a fiecărui participant și nu pe măsurători concrete (ca de exemplu schimbări de temperatură la nivelul corpului), cred că acesta evidențiază cum sunt percepute emoțiile în corp, în general, de către oameni.

Sunt curioasă să văd o astfel de hartă și pentru emoțiile complexe precum vină, gelozie, admirație, ură, gratitudine.

Emoțiile în creier: tipare neuronale specifice emoțiilor

Studiile în domeniul emoțiilor continuă să se dezvolte. Neuro-științele se implică din ce în ce mai mult în studiul emoțiilor. Există câteva studii care au utilizat imagistica prin rezonanță magnetică pentru a studia patern-urile neuronale care se activează în creier atunci când simțim emoții.

Unul dintre studii este cel efectuat de către cercetătorii de la Duke University, Kevin LaBar și colegii săi. Aceștia au publicat în 2016 în PLOS Biology studiul privind activarea de patern-uri neuronale în prezența emoțiilor. Studiul a constat în analiza RMN a creierului subiecților care au fost rugați să se odihnească și să nu se gândească la ceva special. Astfel, în stare de repaus sau relaxare, subiecții au avut momente spontane în care mintea lor a rătăcit și au apărut emoții.

În imaginea de mai jos putem să vedem patern-uri observate specifice fiecărei emoții: cu roșu mulțumirea, cu galben amuzamentul, verde pentru surprindere, turcoaz pentru teamă, albastru pentru furie, mov pentru tristețe și roz pentru starea neutră.

Credit: Decodarea Stărilor Emoționale Spontane în Creierul Uman - Philip A. Kragel, Annchen R. Knodt, Ahmad R. Hariri, Kevin S. LaBar
Decodarea Stărilor Emoționale Spontane în Creierul Uman – Philip A. Kragel, Annchen R. Knodt, Ahmad R. Hariri, Kevin S. LaBar

Cercetătorii au utilizat rezultatele unui studiu precedent privind patern-uri neuronale activate pentru emoții specifice și au încercat să le egaleze cu imagistica obținută de la subiecții lor. Pe baza RMN-ului, rata de succes a predicției emoției simțite de subiecți în comparație cu declarația lor subiectivă a fost de 75%.

Ecuații cu emoții

În cartea sa, ”Emotional Ecuations„, Chip Conley oferă un punct de vedere interesant pentru a înțelege ce sunt emotiile. El le scrie din perspectivă matematică și logică sub forma unor ecuații. Desigur că autorul nu validează aceste ecuații ca având fundament științific, însă ne oferă o perspectivă, perspectiva lui.

Ecuatiile pe care le-am selectat din lucrarea autorului sunt următoarele:

  • Prima ecuație care apare în carte este aceasta: Emoții = Viață. Sunt total de acord cu ea. Faptul că avem emoții înseamnă că suntem în viață. Ele ne ghidează viața, deciziile, relațiile și le oferă semnificație.
  • Bucuria = Iubire – Frică
  • Frica = Lipsa cunoașterii – Speranță
  • Anxietatea = Incertitudine x Lipsă de putere
  • Dezamăgirea = Așteptări – Realitate
  • Regretul = Dezamăgire + Responsabilitate
  • Suferința = Durere x Rezistență
  • Disperarea = Suferință – Sens
Ecuatii cu emotii – preluate din „Emotional Ecuations” de Chip Conley

Referințe:

  • Ekman, P. (1999). Basic emotions, in Dalgleish, T; Power, M, Handbook of Cognition and Emotion. Sussex, UK: John Wiley & Sons.
  • Lauri Nummenmaa, Enrico Glerean, Riitta Hari, and Jari K. Hietanen (2013): Bodily maps of emotions, PNAS January 14, 2014. 111, 646-651
  • Emotional Equations: Simple Truths for Creating Happiness + Success, Kindle Edition, by Chip Conley
  • Decoding Spontaneous Emotional States in the Human Brain, Philip A. Kragel, Annchen R. Knodt, Ahmad R. Hariri, Kevin S. LaBar, 2016

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

6 thoughts on “Ce Sunt Emotiile? Cele 6 Emotii De Baza, Universale”

  1. Avatar

    Foarte interesant cum ați detaliat despre emoțiile fundamentale, sunt foarte utile pentru cei care lucrăm în branșă.Felicitari și la cât mai multe referate!

    1. Valentina Dragomir
      Valentina Dragomir

      Multumesc, Maria, si pentru ca te-ai oprit la mine pe site. Te invit sa vezi si celelalte articole despre emotii si gestionarea lor.
      O zi frumoasa!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top