Femeie sta pe un covor de frunze uscate tinand in maini o frunza galbena

Depresia – Simptome Si Tratament

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

X, un tânăr student suferă de depresie. Mai jos voi vei regăsi pe scurt ce este depresia, care sunt simptomele și cum se procedează pentru tratament în general.

Iată gândurile lui X, despre cum se simte:

”Îmi doresc să dispar așa, de-o dată. Nimic nu mai are sens. De ce trăiesc? Noroc că o am pe Irina. E singurul lucru de care mă mai agăț ca să supraviețuiesc.”

Se întâmplă ca gândurile suicidare să fie parte din tabloul clinic al depresiei majore severe. Simptomele depind de la persoană la persoană și de severitatea depresiei, însă nu înseamnă că dacă cineva se gândește la moarte își și dorește acest lucru. Aceste gânduri reflectă de multe ori, mai degrabă dorința de a depăși starea de boală și reintrarea pe făgașul normal, cotidian al vieții.

Info icon
Dacă ești în situație de criză și ai gânduri de suicid contactează de urgență Alianța Română de Prevenție a Suicidului la nr. de telefon 0800-801-200 / site: https://www.antisuicid.com/

Care sunt simptomele depresiei conform DSM-5?

Potrivit DSM 5, simptomele depresiei sunt următoarele:

 • Stare depresivă majoritatea zilei, aproape în fiecare zi.
 • Interes și plăcere diminuate în toate sau aproape toate activitățile, majoritatea zilei, aproape în fiecare zi.
 • Pierdere în greutate semnificativă fără o dietă anume sau câștigare în greutate, sau creștere/descreștere în pofta de mâncare aproape în fiecare zi.
 • Insomnie sau hipersomnie aproape în fiecare zi.
 • Agitație sau încetineală psihomotorie aproape în fiecare zi, observabilă de către ceilalți.
 • Oboseală sau pierderea energiei aproape în fiecare zi.
 • Sentiment de lipsa de valoare sau vină excesivă (care poate fi delirantă) aproape în fiecare zi.
 • Capacitate de concentrare și gândire diminuate, indecizie, aproape în fiecare zi.
 • Gânduri recurente de moarte (nu doar frica de moarte), gânduri suicidare recurente fără un plan specific, sau încercare de suicid, sau un plan pentru a comite suicid.

În cazul lui X, el nu mai face lucrurile care înainte îi plăceau. Consideră că orice activitate este un efort și nu merită. Nu mai are nici grijă de el, igiena sa fiind minimă. Se simte slăbit și obosit toată ziua. Se trezește obosit și nu se poate concentra la învățat. Ca efect al stării sale de boală, a încheiat semestrul cu câteva restanțe.

Tratamentul depresiei depinde de la persoană la persoană și severitatea depresiei. În cazul lui X, el ia tratament pentru depresie de 2 săptămâni, puțin pentru ca pastilele să își facă simțit efectul. În depresia severă, ca a lui X, diagnosticată de către un psihiatru tratamentul constă în medicație și psihoterapie. Astfel sunt abordate aspectele psihologice și fiziologice care determină și mențin depresia.

Unele cauzele depresiei nu pot fi vindecate cu medicamente.

Cum se tratează depresia?

Psihoterapia integrativa pentru depresie este definită de un cadru conceptual complex prin intermediul căruia se urmărește însănătoșirea clientului.

Există literatură de specialitate și dovezi psihoterapia – indiferent de orientare – este la fel de eficientă în tratamentul depresiei, precum medicația. Însă cauzele psihologice și emoționale ale depresiei nu pot fi vindecate cu medicamente, acestea limitându-se la refacerea echilibrului chimic din creier care poate reduce simptomele stării de boală.

Scopul medicamentelor este să îl aducă pe cel care suferă într-o stare de funcționare care să îi permită să meargă în terapie pentru a se vindeca.

Terapia nu este o pastilă magică și nu promite vindecarea rapidă a depresiei. De obicei este necesar un număr minim de 10-12 ședințe înainte ca rezultatele terapiei să apară. Cu toate acestea, durata terapiei depresiei variază de la pacient la pacient și în funcție de severitate. În cazul depresiei severe tratamentul medicamentos este indicat, și combinat cu psihoterapie, poate da rezultate eficiente și durabile.

Terapia are cel mai mare succes atunci când clientul se implică activ în sesiunile de terapie. Procesul terapeutic cere timp, efort și perseverență pentru a avea rezultatele cele mai bune.

Este indicat ca atunci când cineva intuiește că ar avea depresie să se consulte cu un specialist – psiholog sau psihiatru pentru a primi indicațiile potrivite.

De asemenea, pe site există un test pentru depresie care ajuta la evaluarea informativă a depresiei, care nu înlocuiește consultul de specialitate.

Este important de știut că simptomele depresiei pot face parte și din tabloul clinic al altor tulburări psihice, de aceea este importantă vizita la un psiholog clinician, psihoterapeut sau psihiatru pentru a face diagnosticul diferențial.


Referințe:

DSM-5
Chand SP, Arif H. Depression. [Updated 2023 Apr 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847/
Brigitta B. Pathophysiology of depression and mechanisms of treatment. Dialogues Clin Neurosci. 2002 Mar;4(1):7-20. doi: 10.31887/DCNS.2002.4.1/bbondy. PMID: 22033824; PMCID: PMC3181668.
Chand SP, Arif H. Depression. 2023 Apr 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 28613597.
Karrouri R, Hammani Z, Benjelloun R, Otheman Y. Major depressive disorder: Validated treatments and future challenges. World J Clin Cases. 2021 Nov 6;9(31):9350-9367. doi: 10.12998/wjcc.v9.i31.9350. PMID: 34877271; PMCID: PMC8610877.
Trivedi MH. The link between depression and physical symptoms. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2004;6(Suppl 1):12-6. PMID: 16001092; PMCID: PMC486942.
Gautam S, Jain A, Gautam M, Vahia VN, Grover S. Clinical Practice Guidelines for the management of Depression. Indian J Psychiatry. 2017 Jan;59(Suppl 1):S34-S50. doi: 10.4103/0019-5545.196973. PMID: 28216784; PMCID: PMC5310101.
Albert PR. Why is depression more prevalent in women? J Psychiatry Neurosci. 2015 Jul;40(4):219-21. doi: 10.1503/jpn.150205. PMID: 26107348; PMCID: PMC4478054.
McCarter T. Depression overview. Am Health Drug Benefits. 2008 Apr;1(3):44-51. PMID: 25126224; PMCID: PMC4115320.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

2 thoughts on “Depresia – Simptome Si Tratament”

 1. Avatar

  Cum sa ma simt mai bine anxietate nu am suficienta serotonina depresie o stare de tristete iau med.fara ele nu se poate ..

  1. Psihoterapeut Valentina Dragomir

   Buna ziua, multumesc pentru ca mi-ati scris. Din cate inteleg din mesajul dumneavoastra, suferiti atat de anxietate cat si de depresie.
   Este foarte bine ca luati tratament. Continuati sa va luati tratamentul asa cum vi l-a prescris medicul psihiatru. Daca sunteti nemultumita de rezultatele medicamentelor, mergeti sa vorbiti cu medicul care vi le-a prescris. Acesta va poate ajusta medicatia in functie de nevoia dumneavoastra.
   Asa cum am scris si in articol, medicamentele nu vindeca acele cauze care au determinat aparitia si instalarea depresieie si anxietatii. De aceea, va recomand sa mergeti la un psihoterapeut cu care sa lucrati in terapia personala aceste detalii. Psihoterapia este deosebit de eficienta atat in tratamentul depresiei cat si al anxietatii. Deoarece dumneavoastra deja luati tratament, daca reusiti sa il combinati cu psihoterapie in care sa va implicati activ la recuperarea dvs, puteti sa incepeti sa va simtiti mai bine in curand.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top