barbat trist se uita pe geam

Tristetea Si Partea Ei Buna

Ce este tristetea?

Tristetea este durere emoțională asociată cu pierderea, dezamăgirea, doliul, nedreptatea. Etichetată ca fiind negativă, dăunătoare și trebuie să fie eliminată din viața noastră cu orice preț. Cu alte cuvinte, este o emoție problemă pe care o evităm și o ascundem în colțurile mai întunecate ale ființei noastre. Această emoție este una din cele 6 emoții de bază, pe lângă fericire, dezgust, surprindere, furie și teamă.

Peste tot avem sfaturi despre cum să scăpăm de tristețe, cum să uităm că suntem triști făcând orice altceva. De la supra-aglomerarea cu proiecte pe care trebuie să le finalizăm, la shopping, la navigarea fără noimă pe Fb, sau alte activități care ne distrag atenția de la ceea ce simțim.

Avem peste tot mesaje care încurajează gândirea și acționarea pozitivă care ne fac fericiți, punând tristețea într-o lumină nefavorabilă ca fiind dăunătoare și nevaloroasă.

Tristețea este o emoție pe care ne ferim să o arătăm celorlalți. Ea ne face vulnerabili și atrage compasiunea și suportul celor din jur. Este adevărat că un chip zâmbitor este mai luminos și mai prietenos decât un chip umbrit de durere, însă tristețea nu este așa de lipsită de importanță pe cât se pare.

Ea vine împreună cu câteva puncte pozitive făcând-o o emoție importantă și sănătoasă. Și dacă înveți cum să gestionezi tristețea eficient, o poți transforma în aliata ta. Pentru a te ajuta să îți gestionezi tristețea am creat un curs online pentru gestionarea emotiilor prin cate te ghidez pas cu pas în procesul de cunoaștere a propriilor tale emoții și a gestionării lor.

Mai jos găsești calitățile bune ale acestei emoții, pe care ideal ar fi să nu o mai alungăm, ci să o lăsăm să existe în noi, căci o simțim cu un rost.

Tristetea este depresie?

În cultura noastră se spune că timpul le rezolvă pe toate, rezolvă chiar și tristețea – că tot vorbim azi despre ea. Însă studiile de specialitate (1, 2) ne spun cu totul altceva. Durerea emoțională prezintă un risc de agravare în timp.

Poate duce către depresie sau alte tulburări precum tulburarea de stres posttraumatic. Timpul nu vindecă nimic dacă nu faci nimic. Este vorba despre ce faci cu timpul care trece ca să te ajuți să te simți mai bine. Altfel timpul doar trece.

Termenul de ”depresie” a intrat în vocabularul uzual și este folosit ca echivalent pentru tristețe, ceea ce este din punctul meu de vedere, o eroare. Te-ai certat cu X aseară, azi ai depresie. Azi n-ai mai găsit ciocolata preferată la Mega așa că ai o depresie.

Depresia este o tulburare de dispoziție caracterizată de tristețe intensă și persistentă și care afectează foarte mult funcționarea cotidiană. Pe când tristețea este o emoție pe care o simțim ca răspuns normal la o ceartă, despărțire, și afectează puțin sau deloc funcționarea persoanei.

Secretele tristeții

Tristetea are avantajul de a ne face mai înțelegători față de suferința celorlalți

Acest lucru se întâmplă deoarece experimentând ce înseamnă durerea, putem deveni empatici și sensibili la durerea celorlalți. Astfel, ne poate apropia de ceilalți prin oferirea sprijinului și poate ajuta la solidificarea relațiilor.

Tristetea ne poate ajuta să conștientizăm valoarea lucrurilor pierdute

Uneori suntem atât de ocupați și atât de obișnuiți să avem ceea ce avem, suntem sau facem, încât nu le mai simțim. Uneori nu mai apreciem ceea ce avem, decât după ce pierdem acele lucruri. Atunci în această lumină, tristețea ne ajută să apreciem lucrurile pe care le avem sau cu care am rămas după pierdere, și astfel să avem mai multă grijă de ele în viitor.

Tristetea ne poate ajuta să vedem aspectele pozitive ale unor persoane care nu mai sunt in viata noastră

Tristetea, chiar dacă este o emoție dureroasă, aduce lumină asupra amintirilor plăcute pe care le avem cu o persoană care nu mai e în viața noastră, animăluțul iubit, lucruri pierdute, relații încheiate. Când suntem triști adesea plângem, acest lucru având rol de descărcare, după care ne simțim mai bine. În cazul pierderii (de exemplu doliu) durerea emoțională este o etapă prin care trecem pe drumul către vindecare.

Tristetea poate fi un motor al motivării

Ea ne poate ajuta să facem lucrurile mai bine, mai bune, ne poate ajuta să ne dorim schimbarea! De exemplu, după 3-4 interviuri pe care nu le-am trecut, este normal să ne simțim triști. Și atunci putem să începem să ne punem întrebări, să ne dorim să învățăm mai mult, să ne pregătim mai bine pentru a ne crește șansele de a lua următorul interviu. Sau un alt exemplu este că ne poate ajuta să ne dorim să ieșim dintr-o relație abuzivă, sau să ne schimbăm situația în mai bine.

Nu în ultimul rând, tristetea ne poate inspira să creăm

Multe opere de artă au fost inspirate de durere, tristețe, pierdere, ca de exemplu multe din operele marilor artiști ca Van Gogh, Virginia Woolf sau Frida Kahlo.

Tu ce faci cu tristețea ta? Care sunt părțile bune ale tristeții pe care le identifici în viața ta? Scrie-mi conștientizările tale în secțiunea de comentarii de mai jos.

3 thoughts on “Tristetea Si Partea Ei Buna”

    1. Valentina Dragomir

      Mulțumesc ca v-ați oprit la mine pe site.
      Este sănătos să ne trăim emoțiile, să le lăsăm să existe. Însă în același timp să le tratăm ca atare și să le ținem pe locul potrivit pentru ele, adică alături de și în echipă cu o gândire echilibrată.

Lasă un comentariu

În perioada 27 martie-1 aprilie nu se pot face programări

Scroll to Top