Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut |
Ce este fobia? Fobia specifică este tulburarea anxioasă în care persoana afectată are frică sau anxietate foarte intensă legată de un obiect sau o situație specifică. Această anxietate intensă apare imediat aproape de fiecare dată când persoana este aproape de sau expusă la stimulul fobic.
”Am fobie de gândaci” îmi spune o prietenă și nici mie nu îmi face plăcere să văd gândaci, dar ea are o reacție fobică prin: țipăt, frică puternică, fugă din locul unde este gândacul, și mai mult decât atât, evită să meargă în locuri sau în camerele unde a văzut gândaci. Fobia este o reacție puternică de frică sau anxietate cu privire la ceva. De aceea această tulburarea anxioasă poartă numele de fobie specifică.
Pentru ca o reacție fobică să fie tulburare anxioasă trebuie îndeplinite anumite criterii, în special gradul de afectare a celui care o are. Astfel, mai jos vei găsi detalii despre fobia specifică, o tulburare care poate produce efecte negative puternice în viața unui om.
Ce este fobia specifică?
Ce este fobia? Fobia specifică este tulburarea anxioasă în care persoana afectată are frică sau anxietate foarte intensă legată de un obiect sau o situație specifică. Această anxietate intensă apare imediat aproape de fiecare dată când persoana este aproape de sau expusă la stimulul fobic.
Stimulul fobic este obiectul sau situația de care se teme persoana care are fobia specifică.
Pentru a deosebi frica normală de o fobie specifică, trebuie avută în vedere intensitatea anxietății sau fricii care la fobie este foarte intensă sau severă. Teama poate lua forma unui atac de panică și este prezentă de fiecare dată când persoana este în prezența obiectului fobiei, nu ocazional. Frica poate apărea ocazional, reacția fobică nu. De asemenea fobia specifică întotdeauna va avea efecte negative în ariile importante de funcționare pentru persoana afectată.
Există foarte multe fobii cu nume pentru fiecare dintre ele. Poți consulta o listă de fobii sortate alfabetic pe wikipedia. Reacția de fobie poate fi legată de:
- animale și insecte
- situații precum zborul cu avionul, mersul cu liftul
- mediu natural, de exemplu înălțime
- sânge, injecții sau leziuni
- alte tipuri, dar care declanșează reacția de anxietate puternică
Printre cele mai comune fobii specifice sunt:
- acrofobia – teama de înălțime
- aerofobia – teama de zbor
- agorafobia – teama de spatii închise
- arachnofobia – teama de păianjeni
- belonofobie – teama de înțepăturile cu acul
- cancerofobia – teama de cancer
- claustrofobia – teama de a fi în spatii închise
- coulrofobie – teama de clovni
- demonofobia – teama de spirite
- entomofobia – teama de insecte
- glossofobia – teama de a vorbi în public
- hematofobia – teama de sânge
- microfobia – teama de germeni sau microbi
- nictofobia – teama de întuneric
- ofiofobie /ofidiofobie – teamă de șerpi
- thantofobia – teama de moarte
Comportamentul de evitare a obiectului fobiei este foarte comun la persoanele care au această tulburare anxioasă. Deși evitarea contactului cu stimulul produce liniștire persoanei care are fobie specifică, ea nu reprezintă vindecarea de această tulburare.
De exemplu, o persoană care are fobie legată de mediul medical sau de sânge, va evita să meargă să își facă analizele ceea ce ar putea duce la complicații în sănătate. Alte persoane se mută din zonele de unde sunt prezente animale sau insecte de care se tem. Ori refuză să avanseze în carieră dacă acest lucru presupune de exemplu călătoria cu avionul.
Care sunt simptomele fobiei specifice?
Fobia specifică are simptome marcante care pot provoca disfuncții în viața unei persoane. Printre simptome se numără (conform Manualului de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale ediția a 5a):
- frica sau anxietatea legată de un obiect sau situație specifică. La copii frica se poate manifesta prin plâns, furie, agățare de părinți, agitație
- prezența sau anticiparea prezenței obiectului provoacă aproape întotdeauna frică sau anxietate imediată
- evitarea conștientă a stimulului fobic, sau este suportat și frică sau anxietate intensă
- frica sau anxietatea este disproporționată față de pericolul real al stimulului fobic
- frica sau anxietatea este persistentă și produc un comportament de evitare
- comportamentul de evitare cauzează disconfort sau deficit în diferite arii ale vieții (social, profesional, relațional)
Alte simptome care ajută la formarea diagnosticului de fobie specifică sunt comportamentul persistent de evitare, persoanele care au fobie de sânge prezintă o reacție de sincopă vaso-vagală (leșin), evitarea obiectelor asemănătoare cu obiectul fobic, supraevaluarea pericolului.
Fobia specifică poate semăna cu agorafobia prin elementele comune legate de spațiile închise, zbor. Diferența este legată de numărul elementelor fobice, gândurile sau obiectul specific care produce anxietatea sau teama. La agorafobie, teama sau anxietatea sunt legate de majoritatea situațiilor în care persoana ar fi în spații închise, de faptul că nu ar putea scăpa sau pleca ușor din acele spații dacă i s-ar întâmpla ceva sau ar avea simptomele de panică, ar fi blocat sau rușinat.
La fobia socială persoana se teme de evaluarea negativă a celorlalți sau că s-ar putea face de rușine. De aceea evită situațiile din contextele sociale.
Cum se tratează fobiile?
Fobiile specifice se tratează cu psihoterapie și în funcție de gradul de afectare al calității vieții se prescriu și medicamente. Prin psihoterapie persoana afectată învață despre această tulburare anxioasă și cum să gestioneze anxietatea sau frica simțite. Pe lângă acestea, psihoterapia este utilă pentru momentele de panică, și pentru normalizarea reacției în prezența sau anticiparea stimulului fobic.
O abordare eficientă în tratamentul fobiilor specifice reprezintă expunerea. Expunerea este o metodă de tratament al fobiei prin care persoana afectată se expune gradual la stimulul fobic până ce persoana este asimptomatică în prezența stimulului.
Expunerea este de două feluri: in vivo sau prin imagerie, sau o combinație dintre cele două. Mai mult, datorită tehnologiei disponibile astăzi, terapia fobiei se poate face și prin expunerea prin realitate virtuală sau VR (virtual reality).
Referințe:
- DSM-5
- Specific Phobia, Chandan K. Samra; Sara Abdijadid, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan
- Specific phobias, William W Eaton, O Joseph Bienvenu, and Beyon Miloyan, Lancet Psychiatry. 2018 Aug; 5(8): 678–686.
doi: 10.1016/S2215-0366(18)30169-X - Recent developments in the intervention of specific phobia among adults: a rapid review, F1000 Research, 2020 Mar 19. doi: 10.12688/f1000research.20082.1