femeie care are dificultati sa respire pune mana pe piept, tulburarea de panica, atacul de panica

Ce Este Tulburarea De Panică?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Ai trăit vreodată un atac de panică, un moment de groază sau frică intensă urmat de alte simptome precum respirație rapidă, palpitații, bătăi rapide ale inimii, senzație de leșin, sau teama de a ”înnebuni”? Deși este posibil ca oricine să aibă un atac de panică la un moment dat în viață, nu oricine dezvoltă tulburarea de panică. Tulburarea de panică este o tulburare caracterizată de mai multe atacuri de panică și de teama puternică a persoanei afectate de a nu avea un atac de panică în viitor.

Citește mai jos despre tulburarea de panică, o tulburare anxioasă care poate avea efecte negative foarte puternice în viața celui afectat. Vom trece în revistă principalele cauze, simptome și metode de tratament pentru această tulburare de panică.

Tulburarea de panică, o tulburare anxioasă

Tulburarea de panică este o tulburare anxioasă care se manifestă prin atacuri de panică ce apar brusc pe neașteptate și simptomele produc un disconfort intens. Atacul de panică poate fi recurent, adică poate apărea de mai multe ori, cu o durată de la câteva secunde la câteva minute, iar frecvența poare fi variabilă.

Unele persoane au atacuri de panică previzibile, atunci când apar în prezența unui stimul care le declanșează. Alte persoane au atacuri de panică imprevizibile adică pot să apară din senin fără un motiv anume. Totuși prezența atacurilor previzibile nu exclud diagnosticul de tulburare de panică. Pentru un diagnostic corect, evaluarea este una complexă făcută de un specialist în sănătate mintală.

Test icon
Test psihologic recomandat: testul online pentru anxietate

Tulburarea de panică produce o suferință marcată persoanei afectate prin faptul că acestora le este teamă ca nu cumva atacul de panică să apară în momente importante, nepotrivite. De asemenea, aceștia pot evita să facă lucrurile normale zilnice din cauza imprevizibilității atacurilor de panică.

Care sunt cauzele tulburării de panică?

Cauzele exacte ale tulburării de panică nu sunt cunoscute, dar există anumiți factori de risc care pot crește probabilitatea de a o dezvolta. Printre aceștia se numără:

  • un istoric familial de tulburări de anxietate sau depresie
  • expunerea la evenimente traumatice sau factori de stres în copilărie
  • dificultăți în gestionarea stresului și a emoțiilor dificile
  • un somn neregulat sau o calitate slabă a somnului

Atacurile de panică pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex. Ele se pot întâmpla oricui se simte copleșit de o situație sau de simptomele sale, chiar dacă nu are antecedente de anxietate sau probleme de sănătate mintală. Unii oameni pot fi mai predispuși la atacuri de panică din cauza factorilor genetici, a factorilor de stres din timpul vieții și a altor factori psihologici. Persoanele cu probleme de sănătate mintală existente, cum ar fi depresia și anxietatea, sunt mai susceptibile să  experimenteze atacuri de panică.

Care sunt simptomele tulburării de panică?

Femeie sta pe canapea cu o mana pe piept ingrijorata, cu anxietate
Tulburarea de panică are simptome specifice: atacuri de panică recurente, imprevizibile, pot fi și nocturne.

O persoană care are tulburare de panică va avea următoarele simptome, conform DSM-5 (Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică al Tulburărilor Mintale, a cincea ediție):

  • accelerarea ritmului cardiac, palpitații, bătăi puternice ale inimii
  • transpirații
  • tremor sau frisoane
  • senzație de respirație dificilă sau de sufocare
  • senzație de asfixie
  • dureri sau disconfort precordial (în dreptul inimii)
  • greață sau disconfort abdominal
  • senzație de amețeală, instabilitate, cap gol sau lipotimie (leșin)
  • senzație de frig sau căldură
  • parestezii (senzații de amorțeală sau furnicături)
  • derealizare (sentimentul irealității) sau depersonalizare (detașare de sine)
  • frica de a pierde controlul sau de a ”înnebuni”
  • frica de moarte
  • atacurile de panică sunt imprevizibile, fără un motiv anume, apariția bruscă poate apărea pe fondul unei stări de calm sau a unei stări anxioase
  • atacurile de panică sunt recurente

Alte caracteristici comune ale tulburării de panică sunt atacurile de panică nocturne, când persoana afectată se trezește noaptea cu atac de panică. Acest tip de atac de panică este comun și apare cel puțin o dată la aproximativ 15% până la 30% dintre cei cu tulburare de panică, dintre care majoritatea au și atacuri de panică diurne (pe timpul zilei).

Book icon
Articol recomandat: Anxietatea și atacul de panică

La persoanele care au această tulburare apare preocuparea sau îngrijorarea persistentă pentru apariția unui nou atac de panică. Se tem ca nu cumva atacul de panică să apară în momente importante, nepotrivite. De asemenea, aceste persoane pot evita să facă lucrurile normale zilnice din cauza imprevizibilității atacurilor de panică.

De asemenea, teama de consecințele atacului de panică este foarte puternică și comună: teama de pierderea controlului, teama de a nu avea un infarct, teama de a nu ”înnebuni”.

Atacul de panică poate apărea asociat și altor tulburări mintale, de aceea este foarte important ca pentru un diagnostic corect să mergem la psihiatru sau la psihoterapeut.

Cum gestionezi tulburarea de panică?

Dacă ai fost diagnosticat cu tulburare de panică, există mai multe strategii pe care le poți folosi pentru a gestiona simptomele. De exemplu, s-a constatat că implicarea într-o rutină de exerciții fizice regulate reduce simptomele de anxietate și îmbunătățește atât sănătatea mentală generală, cât și sănătatea fizică.

Practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi exercițiile de mindfulness, respirație profundă sau meditația, poate ajuta la reducerea nivelului de stres și tensiune din corp.

Tulburarea de panică este o tulburare psihică ce necesită o abordare holistică pentru a putea fi depășită.
Meditația poate aduce o schimbare semnificativă în starea de calm și bine a unei persoane care suferă de tulburare de panică.

Nu în ultimul rând, psihoterapia urmată cu un psihoterapeut acreditat îți poate oferi instrumentele necesare pentru a face față mai eficient situațiilor dificile din viața ta care pot influența starea ta afectivă.

Cum se tratează tulburarea de panică?

Tratamentul pentru tulburarea de panică ajută persoanele afectate să reducă simptomele și frecvența apariției atacurilor de panică. Tratamentul poate consta într-o combinație de medicamente prescrise de medicul psihiatru și psihoterapie.

Medicația ajută la calmarea anxietății și prevenirea atacurilor de panică. Cele mai comune medicamente prescrise sunt benzodiazepinele și medicamentele anti anxietate sau antidepresivele cu efect anxiolitic (anti-anxietate).

Book icon
Articol recomandat: Exerciții pentru anxietate

În majoritatea cazurilor tratamentul medicamentos este prescris pentru o perioadă limitată de timp, însă poate dura o perioadă mai lungă în funcție de severitatea tulburării.

Medicația ajută persoanele cu tulburare de panică să ajungă la un nivel mai bun de funcționare unde pot învăța prin psihoterapie cum să facă față atacurilor de panică și anxietății.

Psihoterapia pentru anxietate mai ajută prin:

  • psihoeducație – învățarea despre această tulburare și mecanismele ei
  • învățarea tehnicilor eficiente de reducere a panicii și anxietății
  • învățarea de tehnici de relaxare
  • învățarea de tehnici mindfulness pentru atacurile de panică
  • intervențiile la nivelul gândurilor și comportamentelor disfuncționale care pot activa și menține simptomele tulburării de panică

Concluzie

Tulburarea de panică este o afecțiune gravă de sănătate mintală care poate afecta viața de zi cu zi a oamenilor. Din fericire, există multe modalități de a o gestiona eficient. De la exerciții fizice regulate, meditație, până la sesiuni de psihoterapie cu un profesionist în domeniul sănătății mintale, aceste strategii pot ajuta persoanele care suferă de tulburare de panică să preia din nou controlul asupra vieții lor.

Dacă ai atacuri de panică, poate fi un indiciu că ai putea putea avea tulburare de panică sau orice alt tip de afecțiune anxioasă. Este important să cauți ajutor, și noi suntem aici pentru tine. Fă o programare astăzi, și primește ajutorul de care ai nevoie ca să poți începe să te simți mai bine și să obții controlul asupra afecțiunii tale.

 


Referințe:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top