Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje

Psihoterapia Online – Avantaje

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Psihoterapia este un mijloc prin care oamenii pot câștiga pacea sufletească și își pot vindeca diferitele suferințe. În zilele noastre, datorită tehnologiei disponibile, numeroase servicii se pot desfășura pe internet. Astfel fiecare persoană are acces la psihoterapie online oriunde se află.

Psihoterapia online în comparație cu psihoterapia din cabinet are câteva avantaje și dezavantaje pe care este bine să le cunoaștem atunci când optăm să lucrăm online.

Iată care sunt, din punctul meu de vedere, câteva avantaje și dezavantaje ale psihoterapiei online:

Care sunt avantajele psihoterapiei online?

Ai acces mai ușor la psihoterapie dacă locuiești în zone rurale

Mediul online înlătură barierele accesului la servicii de specialitate. Astfel, persoanele care au internet și locuiesc în zone rurale ale țării, pot solicita sprijin psihologic prin diferitele platforme de telemedicină existente (Skype, Zoom, Teams, Webex, etc.)

Poți lucra cu un psihoterapeut care este din alt oraș

Am întâlnit persoane care, din cauză că locuiesc în orașe mici, au ezitat să meargă la cabinetul unui psiholog. Le era teamă să nu fie văzuți de cunoscuți. Din păcate stigma mersului la psiholog încă există și oamenii doresc să țină aceste vizite mai mult secrete.

De aceea, orașele mici sau satele unde toată lumea cunoaște pe toată lumea prezintă un oarecare dezavantaj din punctul de vedere al confidențialității. Psihoterapia online vine în sprijinul acestor persoane și le aduce specialistul în confortul propriilor lor case… până când vom învăța că a merge la psiholog este ceva normal, chiar necesar și nu este de ascuns.

Salvezi timp

Când avem atâtea lucruri de făcut, abia dacă mai reușim să ne prioritizăm task-urile astfel încât să ne încadrăm în cele 24 de ore dintr-o zi. Psihoterapia online te ajută să economisești timp pentru că nu mai trebuie să te deplasezi de acasă nicăieri.

Reduci astfel timpul petrecut în trafic și câștigi cel puțin o oră în ziua terapiei (timpul de transport dus-întors).

Este o opțiune excelentă pentru persoanele care au o dizabilitate sau nu se pot deplasa fizic la cabinetul de psihologie

Persoanele care au nevoie de însoțitor sau au o dizabilitate pot beneficia foarte bine de pe urma terapiei online. Aceasta le facilitează accesul la sprijin psihologic atunci când au nevoie.

Dacă te simți rău și totuși vrei să mergi la psiholog

Psihoterapia online este de ajutor atunci când să zicem ai răcit și încă nu te simți 100% pregătit/ă să ieși din casă.

Sau de exemplu când te simți atât de rău emoțional, încât preferi să stai în casă. În aceste cazuri psihoterapia online este un quick-fix pe moment, după care ședințele pot continua la cabinet.

Poți continua terapia și dacă pleci o perioadă mai lungă din țară

Terapia online te ajută să păstrezi și să îți continui parcursul terapeutic pe perioada când ești plecat din țară. Este în beneficiul tău să continui online terapia începută în cabinet.

Astfel nu este nevoie să abandonezi terapia o perioadă de timp până te întorci în țară.

Atunci când te afli în străinătate poți lucra cu psihoterapeut român care vorbește limba ta

Românii stabiliți în alte țări au posibilitatea de a primi sprijin psihologic de la psihoterapeuți români. A-ți putea vorbi limba natală este important pentru procesul tău terapeutic.

Un alt aspect care apare aici este și economisirea banilor. Serviciile de psihoterapie online cu un specialist român sunt mai ieftine decât cele cu un specialist din țara gazdă.

Iată și un infografic care cuprinde informația din acest articol.

psihoterapie online avantaje

 

Acestea sunt, din punctul meu de vedere, avantaje ale psihoterapiei online. Cu toate acestea, ea are și dezavantaje pe care le vom discuta în articolul despre dezavantajele psihoterapiei online.

Citește mai multe detalii despre terapia online.


Resurse:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top