psihoterapeut sta pe canapea in apropierea clientei si asculta empatic

Ce Este Un Psihoterapeut?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Ce este un psihoterapeut? Poate că ai auzit de acest specialist și vrei să afli mai multe. În articol descriu mai pe larg ce este psihoterapeutul și ce face mai concret, scopul fiind să îți ofer răspunsul la această întrebare. Dacă ești interesat să lucrezi cu un psihoterapeut, să cunoști mai multe despre ce înseamnă acest rol profesional sau vrei să devii unul, continuă să citești.

Hai să trecem la subiect!

Ce este un psihoterapeut?

”Psihoterapeut” este un cuvânt derivat din cuvântul grecesc psyche (ψυχή) care înseamnă minte, spirit, suflet, și cuvântul therapeia (θεραπεία) care înseamnă ”vindecare”, ”tratament”. Așadar psihoterapeutul este un specialist care ajută la vindecarea minții și sufletului unui om.

Psihoterapeutul este un specialist în sănătate mintală care aplică tehnici speciale validate științific pentru a-i ajuta pe clienții săi. Munca psihoterapeutului include a-i sprijini pe clienți să găsească curajul de a-și asculta și înțelege emoțiile dificile, a depăși obstacolele pe care le întâlnesc în viață pentru a se simți mai bine și a evolua.

Psihoterapeutul are un parcurs profesional foarte specific, și nu oricine poate urma această cale. De obicei psihoterapeuții sunt oameni dedicați în serviciul altor oameni, în serviciul sănătății, sensibili, empatici și răbdători.

Mulți psihoterapeuți preferă să își spună psihologi sau terapeuți pentru că fie este mai simplu, fie le place mai mult.

A fi psihoterapeut este un rol complex. Implică foarte multe lucruri, abilități, calități, reguli, proceduri, birocrație.

Ce nu este un psihoterapeut?

Rolul de psihoterapeut este un rol destul de tânăr în țara noastră și ne putem întâlni cu câteva confuzii pe care oamenii le fac. Există și prejudecăți pe care le au din cauză că nu știu ce este și ce face un psihoterapeut. Este în regulă să nu știm, dar este bine să ne informăm corect. Câteva dintre aceste confuzii sau prejudecăți sunt:

  • Psihoterapeutul e ca un prieten pe care îl plătești să te asculte. Psihoterapeutul nu va fi niciodată prietenul tău și întotdeauna va face ceea ce un prieten s-ar putea să nu facă pentru tine: te ascultă neîntrerupt fără să te judece, fără să fie iritat că treci prin aceeași problemă din nou, să îți dea imediat sfaturi sau soluții, fără să schimbe subiectul, fără să înceapă să vorbească despre el când tu destăinuiai lucruri despre tine. În plus, psihoterapeutul întotdeauna va avea un punct de vedere obiectiv, ceea ce mulți prieteni poate nu au, și nu este legat emoțional în niciun fel de tine, astfel că nu vei simți că îl încarci cu problemele tale. Mai mult decât atât, psihoterapeutul are ani de studii de specialitate despre mintea umană, despre procesele psihice și mecanismele de funcționare, plus experiență de lucru pentru a te ajuta cât mai eficient.
  • Psihoterapeutul este un șarlatan. Psihoterapeutul este un specialist în sănătatea umană, sănătatea mintală și emoțională. Nu este un șarlatan pentru că nu prostește pe nimeni cu titlul său. Are o educație în spate și abordarea sa este bazată pe studii științifice, și mai mult decât atât are și rezultate în munca sa.
  • Psihoterapeutul îți spală creierul, îți spune ce să faci sau să gândești. Majoritatea psihoterapeuților nu vor face acest lucru. Psihoterapeuții nu sunt specialiști în a-ți gestiona ție viața. Ei pot da indicații despre exerciții de urmat care să te ajute să îți atingi obiectivele pentru psihoterapie. Nu vor lua decizii de viață pentru tine în locul tău și nu te vor împinge să faci tu o anumită decizie care ei cred ca este cea bună. Ci te vor sprijini să găsești decizia cea mai potrivită pentru tine și te vor susține în procesul tău într-o manieră plină de acceptare și non-judecată.

Care sunt calitățile unui psihoterapeut?

Psihoterapeutul trebuie să aibă vocație pentru această profesie. Nu oricine poate asculta activ și fi empatic cu oamenii cu care lucrează. De obicei psihoterapeuții au câteva calități în comun, dar fiecare specialist este diferit în felul lui.

După părerea mea, calitățile unui psihoterapeut pot include:

  • empatia este esențială. Nu poți face o treabă bună dacă ești împietrit emoțional
  • răbdare
  • etică
  • capacitatea de a rezolva probleme
  • creativitate
  • flexibilitate
  • interes pentru binele clientului
  • curiozitate
  • plăcerea de a învăța
  • respect pentru limitele clientului
  • stabilitate emoțională
  • sensibilitate și acceptare a diferențelor de cultură și altele asemenea

Poate un psihoterapeut să pună un diagnostic?

Psihoterapeutul folosește metode de diagnostic psihologic pentru a evalua starea de sănătate și funcționare psihică a unui om. Psihodiagnosticul astfel stabilit este valabil pentru ședințele de psihoterapie și ajută la stabilirea unui obiectiv terapeutic, a pașilor necesari pentru vindecarea pacientului.

Un psihoterapeut este un bun cunoscător al tulburărilor de sănătate psihică, emoțională și folosește Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM) ediția a 5a.

Psihoterapeutul nu poate pune un diagnostic medical și nu poate prescrie tratament medicamentos pentru tulburările psihice. Acest lucru stă în competența medicului psihiatru.

Psihoterapeutul nu poate diagnostica problemele de sănătate fizică. Acest lucru stă în competența unui medic (sau specialist în sănătate fizică). Cu toate acestea, psihoterapeutul poate fi un fin cunoscător al modului în care funcționează corpul sub acțiunea stresului, traumei, sau a altor factori psihologici.

De obicei atunci când pacientul are simptome fizice și analizele medicale nu indică o problemă de sănătate fizică, problemele țin de sănătatea psihică / emoțională.

Care este educația unui psihoterapeut?

Pentru a fi psihoterapeut este necesară formarea într-o școală de psihoterapie, sau absolvirea unui master în specialitatea psihoterapie. Această formare durează 4 ani după absolvirea facultății de psihologie de 3 ani, masterul durează 2 ani. Dar studiul de fapt nu se termină niciodată, ca și la medici, avocați și alți specialiști. Este important ca psihoterapeut să fii la curent cu ultimele studii și descoperiri din această sferă pentru a-i putea ajuta pe clienți cât mai bine.

Un psihoterapeut se poate numi astfel numai după ce este acceptat de Colegiul Psihologilor din România. Pentru a fi psihoterapeut trebuie să:

  • faci o facultate de psihologie care durează 3 ani (alte licențe acceptate pentru acest parcurs sunt medicina în orice specializare, filozofia, teologia)
  • absolvi o școală de psihoterapie (4 ani) sau un master de psihoterapie (2 ani)
  • accesul în profesie (acreditarea)
  • după care urmează formarea continuă pentru acumularea creditelor necesare anuale prin
    • conferințe anuale
    • webinarii și alte cursuri acreditate de către colegiu
  • opțional, urmarea altor cursuri sau formări în alte abordări terapeutice pentru îmbogățirea profesională (mulți psihoterapeuți nu se limitează doar la o singură abordare terapeutică, având formări și în alte abordări)

Personal cred că învățarea nu se termină niciodată pentru că mereu apare ceva nou și util pentru practica din cabinet. Astfel fac eforturi ca documentarea personală și învățarea continuă să fie o rutină și particip frecvent la cursuri și conferințe din din sfera psihologiei.

De asemenea, pe lângă acreditarea colegiului am obținut și acreditare europeană. Te invit să citești mai multe despre pregătirea mea profesională în CV-ul meu. Poți vedea acolo ce înseamnă pentru mine să fiu pregătită pentru acest rol.

La ce te poți aștepta de la un psihoterapeut

Un psihoterapeut încă de la prima ședință va avea o atitudine potrivită și va fi ghidat de etica profesională. În prima ședință de psihoterapie cu siguranță că te va întreba anumite lucruri importante din povestea ta de viață, și care este problema curentă. Alte lucruri la care te poți aștepta în general de la un psihoterapeut sunt:

  • să îți păstreze confidențiale toate datele și informațiile pe care le discutați
  • să te asculte și să îți adreseze întrebări care te pot ajuta să descoperi răspunsurile de care ai nevoie
  • faptul că nu va ști ce gândești, ci va fi interesat de ce se întâmplă în mintea ta pentru a te putea ajuta
  • să îți acorde respectul cuvenit
  • o atitudine binevoitoare și cordială
  • la faptul că este și el/ea om ca și tine

În concluzie, psihoterapeuții sunt oameni profesioniști, primitori și empatici de care nu ar trebui să îți fie teamă.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top