Prima sedinta de psihoterapie Prima sedinta la psiholog

Prima Sedinta La Psiholog Și Cum Să Îți Valorifici Terapia La Maximum

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Cum e prima sedinta la psiholog? Dacă nu îți va plăcea? Ce întrebări ți se vor adresa? Dacă nu ți se potrivește psihoterapia, dacă nu îți place de psihoterapeut? Poți avea multe alte întrebări de genul acesta.

Prima sedinta la psiholog, fie că este o consultație sau psihoterapie, poate fi înfricoșătoare pentru majoritatea dintre noi.

Emoțiile de dinainte de prima sedinta la psiholog sunt comune. Cu toții le avem, în special când știm că poate ne vom deschide sufletul față de o persoană necunoscută.

Ca psiholog și psihoterapeut știu aceste lucruri, mai ales că le văd aproape la fiecare primă ședință cu un client. Apoi emoțiile nu îmi sunt străine. Eu însămi am avut aceste emoții și întrebări atunci când am mers pentru prima dată la psiholog.

Cu acest articol îmi propun să te ajut să găsești răspunsuri la întrebările pe care le ai.

Voi scrie despre ce se petrece în prima sedinta la psiholog și la ce te poți aștepta de la aceasta. Desigur că există moduri diferite ale psihoterapeuților de a conduce o primă ședință și aceasta se poate desfășura personalizat în funcție de nevoile fiecărui client.

Mai jos sunt câteva lucruri de care eu țin cont în prima ședință.

Ce trebuie să știu înainte să merg la psiholog?

Iată câteva lucruri importante de știut înainte să mergi la psiholog:

 • Caută și informează-te despre diferitele tipuri de psihoterapie (integrativă, cognitiv comportamentală, hipnoterapie, etc) pentru a ști care este cea mai bună pentru tine.
 • Este foarte important să știi ce este psihoterapia integrativa și care sunt avantajele ei. De asemenea, poți citi și care sunt principalele tipuri de psihoterapie și pentru ce probleme este ea utilă.
 • Așa cum fiecare medic are specializarea sa, de exemplu cardiologie, dermatologie (etc), avocații au specializarea lor, de exemplu avocat în drept digital (sau în drept civil, etc), și psihoterapeuții au specializare proprie, de exemplu psihoterapeut specializat în psihoterapie de cuplu sau a copiilor, sau în psihoterapia anxietății/depresiei (etc). Poți întreba psihoterapeutul dacă are specializări.
 • Psihoterapeutul este acolo pentru tine și te va ajuta fără să te judece sau să te condamne.
 • Faptul că ai ales să vii în terapie înseamnă că ești o persoană puternică, nu slabă. Este nevoie de curaj să conștientizezi și să accepți faptul că ai nevoie de ajutor și să îl ceri.
 • Pentru a apela la terapie nu trebuie să fii în situație de criză sau să ai probleme extrem de dificile sau probleme de sănătate mintală.
 • Un alt lucru important este că se desfășoară sub acoperirea confidențialității. Aspectele și problemele pe care dorești să le abordezi în cabinetul de terapie sunt protejate de confidențialitate, însă există și anumite limite ale confidențialității.
 • Recomandarea mea este ca pe parcursul terapiei să ții pentru tine ceea ce se întâmplă în psihoterapia ta. Recomand acest lucru pentru a menține experiența autentică și a nu o dilua cu părerile și credințele altor persoane.
 • Înainte de ședința de psihoterapie este necesară o programare. Pentru asta poți folosi datele din pagina de Contact, dar și pentru a cere detalii sau pentru a-mi adresa întrebările pe care le ai.

Cum faci o programare pentru prima sedinta la psiholog?

Metodele prin care poți face o programare sunt:

Când suni pentru programare vom stabili o dată și o oră care convine amândurora. Apoi îți voi explica unde este cabinetul de psihoterapie. Dacă îți este mai confortabil să îmi scrii, îmi poți trimite un e-mail. Îți voi răspunde în cel mai scurt timp.

Cum se desfășoară prima sedinta la psiholog?

Prima sedinta la psiholog este dedicată cunoașterii dificultăților care te aduc în cabinet și cum te afectează. Vom discuta motivele pentru care dorești să beneficiezi de psihoterapie. Dacă ai mai fost în trecut la psiholog și care a fost motivul. Ce anume ai mai făcut ca să îți rezolvi problema până acum și nu a mers.

Vom vorbi și despre așteptările tale de la psihoterapie.

Vom discuta despre confidențialitate, costul și durata unei ședințe de psihoterapie.

Vom stabili frecvența întâlnirilor care și se potrivește.

Îți voi spune cum te pot ajuta pentru a-ți atinge obiectivele.

După care vom fixa o dată și o oră care îți va fi dedicată doar ție pentru psihoterapie.

Cu ce pleci din prima sedinta la psiholog?

După ședință poți să îți faci o părere despre psihoterapie și psihoterapeut. Dacă stilul lui/ei ți se potrivește, dacă este de încredere.

Ai încredere în ceea ce simți. Dacă nu îți place ceva poți să nu continui să mergi la acel psihoterapeut. Este absolut în regulă să cauți un profesionist care să îți placă. Este important să te simți confortabil să lucrezi cu persoana care-ți va fi psihoterapeut.

După cele discutate în prima sedinta la psiholog, ar trebui în mare, să știi cum poți fi ajutat. De asemenea, să cunoști care ar fi în linii mari parcursul terapiei.

Terapia se poate îndepărta uneori de la această planificare. Acest lucru de întâmplă datorită unor lucruri neprevăzute care se întâmplă să apară în terapia cuiva. Uneori sunt persoane vin în terapie cu o temă și descoperă că mai pot lucra la rezolvarea altor două probleme care le întrețin problema inițială.

Cum să îți valorifici psihoterapia la maximum?

Pune întrebări despre orice anume prezintă o neclaritate pentru tine

Întreabă cum, de ce, pentru ce, cine, unde?

Întreabă despre acreditări, competențe, experiență, pentru a face cea mai bună alegere pe care o consideri în legătură cu psihoterapeutul.

Poți să verifici pe site-ul Colegiului Psihologilor din România datele din Registrul Unic al Psihologilor partea I (RUP partea I). Acolo găsești date importante despre psihoterapeutul pe care dorești să îl alegi, de exemplu dacă este acreditat (înscris sau nu la Colegiul Psihologilor) sau suspendat.

Este bine să ai o idee despre ce vrei să vorbești și despre ce anume dorești să obții de la psihoterapie

Îți poți stabili singur câteva obiective de dinainte să ajungi în cabinet. În terapie poți vorbi despre absolut orice probleme, dileme, gânduri, care îți provoacă suferința.

Între psihoterapeut și pacient se află spațiul unde toate problemele sunt discutate și lucrate. Scopul este de a aduce progres și vindecare.

Fii conștient că tu ești cea mai importantă persoană în procesul terapeutic

Psihoterapeutul te ajută să ajungi acolo unde îți dorești. Încearcă atât cât poți să fii tu însuți în relația cu psihoterapeutul. Este probabil cel mai sigur loc pentru a face asta și ești în siguranță să explorezi și să găsești soluții la problemele tale.

Ține terapia pentru tine

Recomand ca ceea lucrezi în procesul tău psihoterapeutic să ții pentru tine. Scopul este să te protejezi de sfaturile neavizate ale altor persoane care pot declanșa neplăceri.

Fii deschis la schimbare și fă-ți temele pe care le stabilești împreună cu terapeutul

Prin definiție psihoterapia este un proces care aduce schimbare. Schimbarea presupune să treci prin puțin disconfort, însă te poate ajuta să ieși din acele tipare sau automatisme care îți declanșează și mențin problemele.

Soluțiile pe care ți le dorești pot fi mai aproape de tine și prin temele pe care le lucrezi între ședințele de psihoterapie.

Folosește timpul dintre ședințe aplicând ceea ce lucrezi în terapie

Timpul dintre ședințele de psihoterapie este foarte important. Poți să aplici tot ce înveți în cabinet. De asemenea, poți să ții un jurnal în care scrii despre evenimente, dificultăți sau succese prin care treci în acest timp. Este o cale excelentă de a vedea încotro se îndreaptă terapia, dacă există sau nu progrese. Poți vedea astfel ce lucruri vrei să schimbi sau pot fi îmbunătățite.

Discută cu terapeutul despre orice lucru care te deranjează la el

Comunică dacă există ceva ce te deranjează. Nu încerca să fii „pacientul cel bun și cuminte” pentru că scopul nu este ca terapeutul să te placă și să fiți prieteni. Pe de-o parte poți cere ce ai nevoie de la terapeutul tău dacă există ceva ce nu primești.

Pe de altă parte, modul în care interacționezi cu psihoterapeutul te poate ajuta să înțelegi dacă aceste interacțiuni se repetă undeva în viața ta și cum le poți schimba dacă sunt problematice. Ține minte că relația terapeutică este un mediu sigur unde poți aduce aceste subiecte în discuție.

Dă-ți timp să reflectezi asupra ceea ce lucrezi în terapie

Eventual scrie în jurnal. Este o metodă bună de a-ți da frâu liber gândurilor. Implică-te activ în propria vindecare și ai încredere în proces.

Când se termină terapia?

Sfaturi psihologice pentru sănătatea mintală și liniștea sufletească în Noul An

În general persoanele care vin în terapie rămân între 6-12 luni, uneori mai mult. Chiar dacă inițial au fost stabilite să zicem între 6-10 ședințe, durata se poate schimba. Este important să înțelegi că dacă inițial au fost stabilite un număr de ședințe, nu înseamnă că toate problemele vor fi rezolvate în acest timp. Astfel nu îți stabilești așteptări nerealiste.

Succesul unei psihoterapii depinde de mai mulți factori despre care te invit să citești în acest articol.

Pentru că totul în această lume are un început și un sfârșit, și terapia ajunge la un final. Nu se poate să stai în terapie la infinit. Este alegerea ta când și cum să închei terapia. Fie atunci când dorești, fără să fi atins obiectivele terapiei, din motive personale, sau atunci când simți că obiectivele fixate au fost atinse.

Terapeutul nu va insista să rămâi în terapie doar de dragul de a veni. Însă este sănătos să îți spună ce anume mai este de lucrat sau ce este neterminat.

Nu îți fie teamă de sfârșit. Te poți întoarce atunci când simți nevoia deoarece finalul este al terapiei, și nu al relației cu psihoterapeutul.

Finalul este al unui proces

Fiecare psihoterapeut își dorește ca pacienții săi să plece mai puternici și mai limpezi înapoi în viața lor. Și de fiecare dată cu sentimentul că au găsit rezolvarea la problemele lor.

Aștept cu drag orice întrebări ai despre o primă ședință.


Referințe:

Odell M, Quinn WH. Therapist and client behaviors in the first interview: effects on session impact and treatment duration. J Marital Fam Ther. 1998 Jul;24(3):369-88. doi: 10.1111/j.1752-0606.1998.tb01091.x. PMID: 9677542.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

2 thoughts on “Prima Sedinta La Psiholog Și Cum Să Îți Valorifici Terapia La Maximum”

 1. Avatar

  Am început sa merg la psiholog pt ca ma aflam intr-o stare proasta,la prima ședința psihologul ma întrebat dacă am tentative de suicid,deși mie nu îmi trecuse niciodată așa ceva prin minte și răspunsul este categoric nu…nu am înțeles de ce mi-a adresat aceasta întrebare,am continuat ședințele dar aceasta întrebare încă ma bântuie și nu înțeleg dacă este normal sa fii întrebat așa ceva in primele ședințe,când ma gândesc mi se pune un nod in gât…in loc sa scap de îndoielile mele aceasta întreabare ma nelinisteste f mult și nu reușesc sa o scot din subconștientul meu…și acum întreb este normal așa ceva sau psihologul meu a greșit sau ce motive a avut sa ma întrebe așa ceva!
  [numele a fost modificat pentru protejarea confidentialitatii pe psihosensus.eu]

  1. Valentina Dragomir
   Valentina Dragomir

   Buna ziua, Adriana,

   In primul rand felicitari pentru ca ai mers la psiholog!

   Referitor la intrebarea ta, sfatul meu este sa il intrebi pe psihologul la care mergi de ce ti-a adresat aceasta intrebare. Poti afla de la el care au fost motivele pentru care te-a intrebat. Ii poti spune chiar ca aceasta intrebare te nelinisteste si astfel puteti prelucra impreuna temerile sau neclaritatile in legatura cu aceasta intrebare.

   Si eu intreb acest lucru daca consider ca este relevant sau important. Este o intrebare care poate face parte din anamneza initiala (sau interviul initial), mai ales daca persoana care vine in cabinet are depresie sau alte suferinte care pot da ganduri de suicid. Aceasta este perspectiva mea, si sper ca raspunsul de care ai nevoie sa vina de la profesionistul la care mergi.

   Toate cele bune!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top