Cum ajuta psihoterapia

Cum Ajuta Psihoterapia?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Acest articol este despre cum ajuta psihoterapia. Primesc adesea cu drag invitația de a vorbi despre psihoterapie și cum te ajută psihoterapia. Psihoterapia se adresează persoanelor cu suferințe din cele mai diverse, și nu doar celor care de află în criză sau au un diagnostic anume. Are numeroase beneficii și este excelentă pentru a ne îmbunătăți starea emoțională și calitatea vieții.

Din ce în ce mai mult observ că oamenii doresc să afle despre cum îi ajută psihoterapia și sunt mai deschiși să ceară suport specializat pentru a-și alina suferințele și pentru dezvoltarea lor personală.

Fiecare motiv care aduce pe cineva în cabinetul de psihoterapie este important. Sunt momente în viață când pur și simplu nu mai putem să facem față singuri.

Minimizarea problemelor comparându-le cu ale altora ne pot face să stagnăm și să nu avem acces la sprijinul de care avem nevoie. ”Eu nu am probleme grave„, și ”mai pot aștepta„ au rădăcini în lipsa de informare asupra disponibilității și beneficiilor psihoterapiei.

A cere ajutor specializat atunci când ai nevoie este o dovadă de curaj și nu de boală sau slăbiciune.

Te invit să demontăm stigma și necunoașterea și să vedem cum ajuta psihoterapia.

Psihoterapia te ajută să devii conștient de tine și să te înțelegi

Te ajută să îți conștientizezi propriile gânduri, emoții, tipare relaționale sau comportamentale pe care tinzi să le repeți.

Este important să știi de ce faci sau nu faci anumite lucruri. De ce repeți un comportament sau de ce ai numai un anumit tip de relație de cuplu care te nemulțumește.

Apoi terapia te ajută să schimbi aceste tipare problematice pe care le-ai conștientizat, pentru binele tău, pentru a-ți crea viața pe care o dorești și o meriți.

Psihoterapia îți oferă spațiul în care te poți descărca emoțional

ce sunt emotiile: cele 6 emotii de baza Îți oferă cadrul în care poți să golești bagajele în care ai păstrat toate acele emoții și gânduri, nemulțumiri pe care le ai, în siguranță, în prezența psihologului care este neutru și nu te judecă.
E diferit când vorbim cu prietenii la o cafea și când vorbim în cabinet cu psihoterapeutul. În plus toate lucrurile de care te eliberezi sunt ținute în siguranță în limitele confidențialității.

Psihoterapia te ajută să depășești momentele dificile din viața ta

Când chiar nu mai putem să facem față problemelor care ajung la o așa intensitate încât ne copleșesc, este ok să recunoaștem că avem nevoie de sprijin sau vindecare.

Nu putem să ne descurcăm singuri pentru că deocamdată nu avem acele metode sau abilități pe care să le folosim pentru a face față dificultăților. Aici intervine psihoterapia. Te ajută să îți construiești noi seturi de abilități sau le îmbunătățești pe cele existente ca să faci față dificultăților din viața ta, sau care apar în timpul dintre ședințe ori după terminarea terapiei.

Psihoterapia te ajută să te raportezi la tine cu compasiune și blândețe

În terapie am întâlnit foarte mulți oameni care au un sentiment de dezamăgire de sine. Acest sentiment are rădăcinile într-o autocritică severă, un dialog intern compus din cuvinte pe care niciodată nu le-ar spune unei alte persoane în carne și oase.

În terapie înveți să te respecți pe tine însuți, să îți respecți nevoile și limitele, stima ta de sine având mult de câștigat.

Fă un test online pentru stima de sine

Psihoterapia te ajută să schimbi modul în care obișnuiești să vezi lumea, pe ceilalți și pe tine însuți

Ni se întâmplă tuturor uneori să percepem aceste lucruri în manieră care nu corespunde neapărat cu realitatea și care are un impact negativ asupra noastră. Psihoterapia ajută la schimbarea perspectivei asupra acestora, implicit a modului obișnuit al gândirii.

Psihoterapia este o oră pe săptămână numai pentru tine

Poate fi și o oră la două săptămâni sau pe lună, dar este o oră în care te concentrezi numai pe tine.

O oră în care nu trebuie să asculți problemele nimănui. O oră în care simți că ești ascultat și că nu trebuie să faci absolut nimic ca să corespunzi.

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă spui lucrurile corecte. Nu trebuie să te cenzurezi sau să ambalezi frumos ceea ce comunici. Sau să te îngrijorezi că îl copleșești pe celălalt cu problema ta.

Psihoterapia te ajută să construiești relații armonioase cu ceilalți

În terapie te aduci pe tine în relație cu psihoterapeutul. Relația dezvoltată între tine și terapeut are rol vindecător, în sensul că este un model care îți poate schimba modul în care creezi și menții relații cu ceilalți, acestea devenind echilibrate și mai satisfăcătoare.


Referințe:

Locher C, Meier S, Gaab J. Psychotherapy: A World of Meanings. Front Psychol. 2019 Mar 22;10:460. doi: 10.3389/fpsyg.2019.00460. PMID: 30984050; PMCID: PMC6448000.
Cook SC, Schwartz AC, Kaslow NJ. Evidence-Based Psychotherapy: Advantages and Challenges. Neurotherapeutics. 2017 Jul;14(3):537-545. doi: 10.1007/s13311-017-0549-4. PMID: 28653278; PMCID: PMC5509639.
Malhotra S, Sahoo S. Rebuilding the brain with psychotherapy. Indian J Psychiatry. 2017 Oct-Dec;59(4):411-419. doi: 10.4103/0019-5545.217299. PMID: 29497182; PMCID: PMC5806319.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top