Femeie stand pe canapea cu catelusul ei bea o cana de cafea uitandu-se in stanga

De Ce Este Important Timpul Dintre Sedintele De Psihoterapie?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

De ce este important timpul dintre sedintele de psihoterapie? Cât timp trebuie să fie între ședințe? De ce o săptămână? Cine stabilește frecvența ședințelor de psihoterapie? Are vreun efect asupra terapiei? Vom afla răspunsurile la aceste întrebări în paragrafele de mai jos.

Care este frecvența ședințelor de psihoterapie?

După cum probabil știți deja, ședințele de psihoterapie au o anumită frecvență și distanță de timp între ele. De obicei timpul dintre sedintele de psihoterapie este de o săptămână. Dar poate fi și de câteva zile, mai multe săptămâni sau luni.

Frecvența este stabilită de comun acord cu clientul astfel încât ședințele să corespundă nevoilor și obiectivelor sale. În psihoterapie nevoia clientului este cea mai importantă, așa că nimic nu este decis fără consimțământul său.

Dacă problema clientului este de natură severă sau urgentă, acesta poate veni la cabinet chiar de 2-3 ori pe săptămână, sau ori de câte ori simte că are nevoie. După stabilizarea problemei clientului frecvența poate scădea la o ședință pe săptămână.

Frecvența de o ședință săptămânală poate continua o perioadă mai mare de timp. Psihoterapia este un proces de lungă durată. Poți citi mai multe detalii despre psihoterapia integrativa si tipurile de psihoterapie.

Mai jos mă voi referi la săptămână ca fiind timpul dintre sedintele de psihoterapie standard utilizat.

Recurența săptămânală ajută la dezvoltarea relației terapeutice?

În general șapte zile între ședințele de psihoterapie sunt de preferat ca și distanță de timp din mai multe motive. Primul motiv și cel mai important este dezvoltarea relației terapeutice care ajută procesul clientului.

Recurența stabilă dată de frecvența de o ședință pe săptămână este foarte bună pentru dezvoltarea relației terapeutice. Aceasta oferă o conexiune rezonabilă între client și terapeut.

Acest număr de zile sunt critice mai ales la debutul psihoterapiei când relația terapeutică este într-un stadiu incipient, este vulnerabilă și se află într-un proces de dezvoltare și consolidare.

Calitatea relației terapeutice este un bun predictor pentru un rezultat pozitiv al terapiei! Maturitatea acesteia permite deschiderea clientului față de terapeut și față de lucrul terapeutic. Acest lucru ducând la vindecarea acelor aspecte sau probleme care îl aduc în cabinet.

Timpul dintre sedintele de psihoterapie poate slăbi relația terapeutică?

Dacă trece mai mult timp între ședințe relația terapeutică se poate slăbi. În plus poate apărea uitarea unor lucruri/evenimente importante pentru terapie. Aceasta poate îngreuna reluarea terapiei din punctul de unde a rămas.

Ședința care are loc după o perioadă mai mare de timp poate să nu fie suficientă pentru tot ceea ce clientul aduce nou în terapie. De exemplu pot apărea aspecte noi care deviază terapia de la obiectivele ei inițiale stabilite.

Acest lucru nu este neapărat rău deoarece este importantă fenomenologia clientului. Alteori poate să nu fie nici benefic atunci când nu este gestionat corespunzător.

Timpul dintre sedintele de psihoterapie poate fi folosit în scop terapeutic?

Ședințele de psihoterapie pot fi foarte intense și solicitante, iar timpul dintre acestea este important pentru client pentru că poate integra ceea ce s-a întâmplat în acele 50 minute. Același lucru este valabil și pentru ședințele de terapie de grup care durează mai multe ore.

Astfel, în acea săptămână dintre ședințe clientul poate înțelege mai bine procesul său terapeutic și sedimenta experiența sa. Chiar dacă aparent nu s-a întâmplat ceva extraordinar în acea ședință, ea este o oră extrem de valoroasă concentrată pe lucrul individual.

În aceasta au fost aduse în conștientizare anumite aspecte, elemente ale sinelui, și alte aspecte importante din viața clientului. Această săptămână este utilă deoarece în acest timp pot apărea insight-uri și întrebări. Mai mult, se pot face noi legături și pot apărea experiențe care pleacă de la lucrul din cabinet.

Chiar dacă psihoterapia are loc o oră pe săptămână, ea continuă în timpul dintre ședințe. Timpul dintre sedintele de psihoterapie este esențial pentru a putea aplica ceea ce clienții învață în psihoterapie.

Atunci când este potrivit, recomand clienților anumite activități pe care să le facă în timpul dintre ședințe. Acestea teme au scopul de a ajuta procesul terapeutic.

Clienții își dezvoltă astfel câmpul percepției despre ei înșiși. Sunt ajutați să afle despre cine sunt ei, pot pune în practică noi comportamente sănătoase și experimenta schimbări. De exemplu în lucrul cu anxietatea, îi îndrum pe clienți să facă exerciții de relaxare. Acestea îi ajută să meargă mai departe în psihoterapia lor și să se simtă mai bine.


Din punctul meu de vedere acestea sunt aspecte importante despre timpul dintre sedintele de psihoterapie pe care mi-am dorit să le împărtășesc cu tine. Dacă ai întrebări legate de ceea ce am scris mai sus, îți stau la dispoziție pe email la [email protected], la telefon 0773394730


Referințe:

Høglend P. Psychotherapy research: new findings and implications for training and practice. J Psychother Pract Res. 1999 Fall;8(4):257-63. PMID: 10523428; PMCID: PMC3330564.
Stubbe DE. The Therapeutic Alliance: The Fundamental Element of Psychotherapy. Focus (Am Psychiatr Publ). 2018 Oct;16(4):402-403. doi: 10.1176/appi.focus.20180022. Epub 2018 Oct 18. PMID: 31975934; PMCID: PMC6493237.
Luborsky L, McLellan AT, Woody GE, O’Brien CP, Auerbach A. Therapist success and its determinants. Arch Gen Psychiatry. 1985 Jun;42(6):602-11. doi: 10.1001/archpsyc.1985.01790290084010. PMID: 4004503.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top