Barbat este fericit ca a reusit, este pe un camp cu flori si are ochii inchisi, bratele ridicate de fericire

Ce Este Și Ce Nu Este Dezvoltarea Personală?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

În acest articol îmi doresc să descriu la obiect ce este dezvoltarea personală și ce nu este, pentru că întâlnesc adesea oameni care nu înțeleg foarte bine acest concept. Pe foarte scurt, dezvoltarea personală înseamnă să te ocupi de tine și să schimbi anumite aspecte în bine, lucru care poate fi considerat o creștere.

Fie că îți dorești să cunoști mai multe despre dezvoltarea personală sau vrei să începi să lucrezi cu cineva, acest articol este pentru tine.

Voi descrie și un exercițiu pentru a te ajuta să treci prin câțiva pași și a experimenta ce înseamnă un proces de dezvoltare personală și să îți faci o idee mai clară despre ea. Și îți voi prezenta platforma noastră de cursuri de dezvoltare personală online, PsihoSensus Academy.

Să trecem la treabă!

Ce este dezvoltarea personală?

Dezvoltarea personală este un proces prin care schimbi în bine ceva la tine: cine ești, ce faci și ce simți. Astfel, dezvoltarea personală este o creștere interioară, o îmbunătățire a relației cu tine, a modului în care te vezi, dar și o creștere exterioară prin modul în care acționezi.

Vrei să știi dacă ai nevoie să te dezvolți personal? Poți începe cu un test pentru stima de sine.

Acest proces de creștere începe întotdeauna cu aspectele interioare deoarece acestea pot fi obstacole în dezvoltarea ta personală. De exemplu, într-un proces de dezvoltare personală pot fi abordate următoarele:

  • credințe despre sine
  • modul de a gândi
  • emoțiile negative
  • convingeri negative
  • obișnuințe cu impact negativ

Te invit să citești mult mai pe larg despre dezvoltarea personală în articolul de mai jos, unde descriu cum te ajută și de ce este importantă.

Book icon
Articol recomandat: Ce este dezvoltarea personală

Dezvoltarea personală este întotdeauna un angajament dinamic. Deoarece indiferent de cât de multe cărți de dezvoltare personală citești, indiferent de cât de multe cursuri de dezvoltare personală frecventezi, indiferent de cât de multe citate motivaționale sau bloguri de dezvoltare personală citești, nimic nu te va ajuta dacă nu faci ceva cu ceea ce acumulezi.

În dezvoltarea personală funcționează foarte bine principiul ”use it or lose it”, adică ”folosește-l sau pierde-l”. Acest lucru se întâmplă pentru că:

  • memoria noastră nu stochează toată informația, care oricum se pierde pe parcursul timpului dacă nu o revizităm
  • pentru că orice informație nouă trebuie exersată dacă vrem să obținem rezultate

A ști nu este egal cu a fi sau a face, iar dezvoltarea personală se observă în comportament și în modul nostru de a gândi și a vedea lucrurile. De aceea ședințele de dezvoltare personală sunt adesea dinamice, aplicate, practice.

Ce înseamnă să te dezvolți personal?

Să te dezvolți personal înseamnă să crești din acele puncte de vedere importante pentru tine. Dacă de exemplu vii la dezvoltare personală pentru că vrei să ai mai multă încredere în tine, atunci lucrezi pentru acest rezultat. Ai în vedere ce înseamnă încrederea în tine în acest moment și peste o perioadă de timp te reevaluezi și observi dacă s-au produs îmbunătățiri.

Să te dezvolți personal poate însemna:

  • să faci ceva mai bine, fiind vorba de o abilitate, îmbunătățirea unui comportament sau obicei nociv
  • să ai mai mult curaj să faci ce îți dorești, să fii tu însuți, să îți atingi obiectivele
  • să ai încredere în tine și în competențele tale
  • să îți crești stima de sine
  • să te cunoști mai bine, care sunt valorile tale, ce te motivează, ce îți place să faci
  • să schimbi un comportament în mai bine
  • să ai o relație mai bună cu tine însuți

Toate aceste lucruri pot fi mai degrabă procese de lungă durată și nu neapărat un rezultat final. Când intrăm într-un proces de dezvoltare personală, în fiecare zi facem niște pași pentru a crește și a deveni cea mai bună variantă a noastră din acel moment.

Ce nu este dezvoltarea personală

Dezvoltarea personală nu este:

  • doar citit de cărți pe acest subiect
  • nu este a te crede mai presus decât ceilalți
  • nu este a începe să le dai sfaturi altora
  • nu este despre a-i analiza și diagnostica pe ceilalți
  • nu este psihoterapie sau coaching, deși pot avea arii unde se suprapun (încrederea în sine spre exemplu)

Cum te poți dezvolta personal?

Există mai multe mijloace prin care să te dezvolți personal. Preferatul meu este prin cursurile online. De curând am lansat și platforma noastră online de dezvoltare personala PsihoSensus Academy, care îți pune la dispoziție o bogăție de cursuri pentru creșterea ta.

În PsihoSensus Academy ai cursuri pe teme variate, de la inteligență emoțională, până la well-being, toate bogate în materiale care te susțin pe drumul tău de creștere.

De ce nu ne faci o vizită să vezi despre ce este vorba?

Exercițiu de dezvoltare personală

Pentru a înțelege ce este dezvoltarea personală de fapt, îți propun un exercițiu care să îți ofere o experiență. Ce alt mod mai bun de a învăța despre ceva dacă nu prin a face? Tocmai acesta este și secretul dezvoltării noastre ca oameni. De fiecare dată când vrem să creștem într-un domeniu, trebuie să învățăm și să aplicăm.

Dacă dorești să lucrezi mai multe exerciții de dezvoltare personală te invit să descarci jurnalul cu exerciții de dezvoltare personală.

Iată care este exercițiul pe care ți-l propun, este pentru extinderea zonei de confort.

Materiale

Vei avea nevoie de:

  • reviste vechi sau ziare cu imagini
  • foarfecă
  • creion, creioane colorate sau carioci
  • lipici sau bandă adezivă
  • coli de A4 sau A3

Instrucțiuni

  1. Gândește-te la câteva arii din viața ta (pentru început 3) unde îți dorești o schimbare dar momentan nu ai făcut niciun pas. Acele zone unde ai căutat informații, te-ai documentat și cunoști teoria, dar nu ai luat acțiune.
  2. Apoi caută în reviste și alege imagini care reprezintă aceste 3 arii din viața ta, decupează-le și lipește-le pe fiecare pe o coală de hârtie individuală deoarece va trebui să scrii câte ceva la fiecare și să mai adaugi niște imagini.
  3. Alege una dintre aceste zone din viața ta reprezentate de o imagine de pe coala de hârtie, pe are îți dorești să o schimbi și te simți pregătit să faci asta, și cu creioanele colorate sau cu un pix, depinde de preferința ta, scrie răspunsurile la următoarele întrebări:
    • Ce te blochează să faci schimbarea dorită?
    • Care sunt temerile tale?
    • Cum știi că ești pregătit pentru schimbare?
  4. Apoi, scrie care sunt acțiunile pe care le-ai putea face pentru a-ți extinde aria de confort în fiecare dintre aceste domenii din viața ta. Ce poți face diferit în următoarele 7 zile? Poți scrie o acțiune pentru fiecare zi. Astfel ai un mic plan cu provocări pentru următoarea săptămână care te poate ajuta să te dezvolți personal sau să aduci o schimbare pozitivă pe unul dintre palierele din viața ta.
  5. La fiecare acțiune scrisă, caută să completezi cu un simbol pe care îl desenezi alături cu creioanele colorate, sau prin a căuta în reviste imagini care să ilustreze aceste acțiuni și pe care le lipești pe coala de hârtie.
  6. În fiecare zi îndeplinește acea acțiune pe care ți-ai propus-o.
  7. După cele 7 zile reflectează la acest proces și identifică dacă s-au produs ceva schimbări, și dacă da, ce fel? Interioare sau exterioare?

Ține minte că starea de confort poate fi un obstacol în creșterea personală pe palierele dorite. De aceea este important să identifici, confrunți și să îți extinzi zonele de confort. Tu ești cel care își creează propria viață, iar zona de confort este numai un concept mental.

Te invit să îmi scrii dacă ai aplicat acest exercițiu de dezvoltare personală, și dacă da, ce insight-uri ți-a adus? De asemenea, dacă dorești să te ocupi de tine și să te dezvolți personal, scrie-mi.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top