Psihoterapeut poarta o discutie cu clienta zambind

De Ce Să Mergi La Psiholog?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Te-ai gândit vreodată să mergi la psiholog ca și cum ai merge la doctor? Mersul la un psiholog sau psihoterapeut e ca mersul la doctor. Chiar dacă întârziem să ajungem la el încă se mai poate face ceva pentru a ne îmbunătăți starea. La fel cum avem afecțiuni fizice, avem și afecțiuni psihice, emoționale pe care le putem trata.

Recent am citit părerea unei persoane care le dădea sfaturi altora și spunea că a merge la psiholog înseamnă slăbiciune. Că de fapt toți oamenii ar trebui să nu își mai plângă de milă, să se îmbărbăteze și să treacă peste tot. Că de fapt totul stă în puterea de caracter și în voință.

În realitate lucrurile nu stau așa deloc.

Mersul la psiholog este o necesitate, moft sau slăbiciune?

Femeie la psihoterapeut intr-un moment dificil

Hai să facem din nou o paralelă cu mersul la doctor. Te doare piciorul, să zicem, și se umflă. În unele zile îți simți piciorul greu și umflat, în alte zile e mai bine. După vreo jumătate de an vezi că nu s-a îmbunătățit nimic și că piciorul tău chiar dacă nu te doare, s-a umflat mai tare și se observă o diferență mare între piciorul bolnav și cel sănătos. Atunci te gândești că poate ar fi bine să te consulte un medic.

Ei, cum ar fi în momentul acela să-ți fie teamă să mergi la un medic pentru că ar fi văzută ca o slăbiciune?! Ce, nu poți să îți iei viața în mâini și să te vindeci singur? Sau să te îmbărbătezi ca să îți treacă? Cum ar fi să nu poți să primești ajutorul de specialitate pentru că ai fi privit ca un ciudat dacă mergi să îți vindeci problema de sănătate?

Exact așa este și cu vizita la psiholog. Nu poți să te îmbărbătezi și să îți treacă durerea emoțională. Chiar dacă nu o mai simți peste o săptămână ea nu a dispărut, ci este tot acolo și îți va conduce, din umbră, comportamentul.

Timpul nu vindecă, de fapt, nimic.

Nevoia omului modern pentru psihoterapie este una reală. Poți citi aici mai multe detalii despre psihoterapia integrativa.

Pe tine ce te face să te decizi când trebuie să mergi la psiholog?

Este bine să reușim să ne monitorizăm starea psihică exact așa cum am observa o durere fizică. Este foarte ușor de identificat o afecțiune fizică, dar mai greu de cuprins o afecțiune psihică.

Iată cum îți poți da seama că ai nevoie de ajutorul unui specialist:

Simți că nu mai funcționezi la nivel optim în viața ta

Perioada prin care treci îți afectează calitatea vieții, locul de muncă și relațiile. Problema pe care o ai te împiedică să îți atingi obiectivele sau să îți desfășori viața în maniera în care îți dorești.

Te simți neputincios, trist, îngrijorat, nu mai ieși afară din casă, ai o părere proastă despre tine, te izolezi de ceilalți, îți este mai tot timpul teamă, îți este teamă fără motiv, ai redus contactele sociale, simți că angajarea în activități care îți plăceau altă dată este acum de prisos ori este un efort prea mare, ești foarte ușor iritabil, ești tensionat ori obosit mai mereu, nu te mai înțelegi cu ceilalți, relația de cuplu scârțâie.

Tot ceea ce ai încercat până acum pentru a-ți îmbunătăți starea nu a avut niciun rezultat

Fie că ai citit cărți psihologice, cărți de dezvoltare personală sau ai căutat pe internet materiale informative și articole de dezvoltare personală, ai făcut și sport și ai vorbit cu persoanele apropiate despre problemele tale, nimic din toate acestea nu te-au ajutat să te simți mai bine.

Te refugiezi în abuz de substanțe deoarece crezi că acestea fac problemele să dispară

Din păcate aceasta nu este decât o credință iluzorie pentru că problemele încă sunt acolo când revii la realitate, nu?

Abuzul de substanțe nu face decât să întrețină problemele pe termen lung, și să le amplifice. Este o dorință a fiecăruia dintre noi să facem ceva ca toate problemele noastre să dispară. Însă acest lucru nu este posibil în lumea reală în care trăim.

Ce putem face în această lume este să apelăm la ajutorul unui specialist atunci când simțim că avem nevoie și să lucrăm împreună cu el pentru a ne simți mai bine.

Ai suferit o traumă sau ai trecut printr-un eveniment traumatizant pe care nu știi cum să îl depășești

Prima sedinta de psihoterapie Prima sedinta la psiholog

Traumele și evenimentele traumatizante își pun amprenta adânc în sufletul nostru și sunt foarte dureroase. Exemple de astfel de traume sunt: abuzul fizic, sexual, emoțional, pierderi de bunuri, pierderea de persoane dragi.

Ai trecut sau treci printr-un divorț sau tocmai ai ieșit în mod dureros dintr-o relație. Ai fost nevoită să întrerupi o sarcină. Ești victima bullyingului la școală, la serviciu sau online. Ai fost victima unui accident.

Probabil că după cele enumerate mai sus, te gândești acum că afecțiunea ta nu este chiar atât de rea. Poate că nu e chiar acum momentul să mergi în terapie. Nu este nimic în neregulă cu asta, este chiar foarte bine.

Însă, este bine de știut că, exact ca și o problemă fizică pe care corpul nu o poate vindeca prin mobilizarea resurselor de care dispune și are nevoie de tratament medicamentos pentru vindecare altfel boala avansează în timp, și problemele de natură emoțională sau psihică pot evolua în timp, dacă prin resursele noastre nu reușim să le vindecăm sau nu le acordăm atenția cuvenită.

De ce să mergi la psiholog când există prieteni?

De cele mai multe ori apelăm la prieteni sau la familie pentru a găsi suport când avem nevoie.E adevărat că prietenii și familia reprezintă sistemul nostru de suport emoțional cel mai accesibil. Îi poți chiar alege pe aceia în care ai încredere să te destăinui și îi poți evita pe aceia care crezi că te pot critica pentru alegerile făcute. Ei ne pot ajuta cu sfaturi alături de o cană cu cafea, într-un bar, sau când discutăm la telefon.

Diferența este că la psihoterapeut nu îți este teamă că te va judeca sau critica. În plus confidențialitatea este lege de aur. Ești liber să abordezi ce probleme și subiecte dorești. Psihoterapeutul are pregătit un cadru special pentru procesul terapeutic, folosește metode specifice în mod intenționat pentru a te ajuta să te înțelegi și să găsești cele mai bune strategii de coping și soluții la problemele care te frământă.

Tu cum îți dai seama că ai nevoie de ajutor psihologic?


Referințe:

Signs you may need private therapy

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top