intrebari despre psihoterapie

Top 10 Intrebari Despre Psihoterapie

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Întâmpin frecvent aceste intrebari despre psihoterapie. Le redau mai jos împreună cu răspunsurile lor.

1. Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este un proces in care pacientul si psihoterapeutul lucreaza impreuna pentru a facilita starea de bine a pacientului si pentru cresterea calitatii vietii acestuia. Aceasta se desfasoara sub un acord asupra obiectivelor, duratei si frecventei sedintelor, in functie de nevoile pacientului.

Frecventa si durata sedintelor depinde de nevoile pacientului, de scopuri si de progresul terapiei. Tratamentul psihoterapeutic se poate acorda atat unei persoane in sedinte individuale, cat si mai multor persoane in grup, in cuplu sau familie.

2. Ce este psihoterapia integrativa?

Psihoterapia integrativa este o abordare unificata coerenta a metodelor terapeutice care are scopul de a ajuta pacientul sa gaseasca vindecare si solutii potrivite la problemele din viata sa.

Psihoterapia integrativa lucreaza la nivel de corp, minte si spirit, respectand unicitatea si complexitatea fiecarei persoane. Poti citi mai mult despre abordarea psihoterapeutică integrativă.

3. De ce este eficienta psihoterapia?

Exista o multitudine de studii stiintifice (ca de exemplu acesta) care sprijina eficienta psihoterapiei, iar raspunsul la aceasta intrebare este mai mult decat complex. Eficienta psihoterapiei se bazeaza pe: pregatirea psihoterapeutului, relatia dintre psihoterapeut si client, dezvoltarea profesionala a psihoterapeutului, implicarea clientului in propria sa munca terapeutica si nu in ultimul rand pe flexibilitatea planului de tratament.

Dacă dorești să obții beneficiile psihoterapiei, te invit să începi chiar azi procesul tău de vindecare.

[cp_popup display=”inline” style_id=”13393″ step_id = „1”][/cp_popup]

Citește mai mult despre eficiența psihoterapiei.

4. Care este diferenta dintre psiholog, psihoterapeut si psihiatru?

Tot mai mult in zilele noastre se promoveaza importanta pe care o are psihologul in planul de interventie asupra unei afectiuni. Cand avem o problema de natura psihica stim oare unde sa mergem? Multi dintre noi inca nu stiu care este diferenta dintre un psiholog, psihiatru si psihoterapeut. Mai intai vom defini pe scurt si pe intelesul tuturor ce inseamna fiecare pentru ca mai apoi vom putea face diferentele intre ei.

Psihologul este absolvent al unei facultăți de psihologie care deține atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România. Doar terminarea facultății de psihologie nu dă dreptul absolvenților de a se numi psihologi, ci Licențiați în Psihologie, așa cum nici un absolvent al facultății de drept nu se numește avocat.

Psihiatrul este medicul care prescrie medicamente pentru afecțiunile psihice. Este absolvent al facultății de medicina. Este sigurul specialist care pune diagnostic pentru afecțiunile psihice.

Psihoterapeutul este psihologul cu drept de liberă practică, atestat de Colegiul Psihologilor din România, care a absolvit un program masteral sau de formare în psihoterapie. Nu pune diagnostic, deși are o vasta cunoaștere despre afecțiunile psihologice, și nu prescrie medicamente. Psihoterapeutul aplica metode speciale care ajută pacienții să își îmbunătățească starea mintala, afectivă și comportamentală.

Utilizarea oricărei titulaturi profesionale, în cazul nostru de psiholog sau psihoterapeut fără acreditare și fără dreptul de liberă practică este împotriva legii și există consecințe.

5. La ce ma pot astepta de la prima sedinta de psihoterapie?

Prima sedinta de psihoterapie este dedicata cunoasterii dificultatilor care aduc pacientii in cabinet. De obicei se discuta motivele pentru care clientii doresc sa beneficieze de psihoterapie, daca au mai fost in trecut in terapie, ce anume au facut pentru a-si rezolva problema pana acum si nu a mers.

Obiectivele terapiei sunt un alt aspect important discutat si care sunt asteptarile clientilor de la aceasta si de la terapeut. Alte detalii abordate sunt confidentialitatea si limitele ei, costul si durata unei sedinte de psihoterapie, frecventa intalnirilor si planul de tratament in linii mari.

6. Cat costa o sedinta de psihoterapie?

Costul unei sedinte de psihoterapie variaza in functie de mai multi factori cum ar fi: formarea profesionala a psihoterapeutului si specializarile sale, tipul de psihoterapie sau experienta sa.

Exista servicii psihologice pentru toate buzunarele, iar plata sedintelor de psihoterapie o poti vedea ca pe o investitie in tine cu multiple beneficii pe planul relational, al sanatatii, starii sufletesti si vietii cotidiene.

Află detalii despre tarifele pentru serviciile psihologice.

7. Ce modalitati pentru psihoterapie sunt disponibile?

In principal serviciile psihologice sunt acordate in cabinetului de psihologie. Alte modalitati sunt disponibile platformele de telemedicină sau telepsihologie online (Skype, Zoom, etc.). Sedintele se planifica de comun acord intre psihoterapeut si client si exista anumite diferente si limitari specifice consilierii la distanta prin internet fata de psihoterapia efectuata in cabinet.

8. Care este frecventa sedintelor de psihoterapie?

De obicei frecventa sedintelor de psihoterapie este de 1 pe saptamana, stabilita de comun acord cu pacientul. Dupa nevoile terapeutice ale pacientului si planul de tratament, frecventa poate fi schimbata pentru a intampina aceste nevoi.

9. Cat dureaza o sedinta de psihoterapie?

Timpul de lucru este diferit in functie de tipul de psihoterapie. De exemplu, o sedinta de psihoterapie individuala poate dura, intre 45 si 60 minute, o sedinta de cuplu sau familie 70 de minute.

10. Pentru cine este psihoterapia?

Psihoterapia se adreseaza tuturor persoanelor care intampina diferite probleme personale si relationale, persoanelor care sufera de diferite afectiuni psihologice sau care vor sa vindece anumite suferinte.

Pot merge la psiholog nu doar persoanele cu tulburari psihice, ci si persoanele care au nevoie sa isi imbunatateasca parerea despre sine, persoane care au nevoie de autocunoastere si optimizare personala, persoane care sufera, persoane care trec prin stari emotionale dificile, conflictuale, creatoare de confuzie, persoane care nu gasesc motivele bolilor lor prin mijloacele oferite de medicina alopata, persoane care nu isi gasesc locul in lume, persoane care au probleme cu relatia de cuplu sau probleme conjugale.

Iata cateva mituri interesante despre mersul la psiholog.

Acestea sunt cele mai frecvente intrebari despre psihoterapie pe care eu le-am intalnit de-a lungul anilor de practica in cabinet. Daca ai intrebari care nu sunt listate mai sus, te rog sa le impartasesti prin sectiunea de comentarii.


Resurse:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top