femeie este ingrijorata isi sprijina capul in palme si se uita in jos

Tulburarea Anxioasă Generalizată

O altă tulburare anxioasă pe lângă cele despre care am scris deja este tulburarea anxioasă generalizată. Aceasta are simptome specifice dar poate fi confundată cu o altă tulburare din aceeași clasă. Dar pentru mai multă claritate asupra ei, trebuie să cunoaștem simptomele principale.

Așadar vom trece în revistă atât semnele acestei tulburări, cât și metodele principale de tratament, care se prescrie de obicei în funcție de gradul de afectare al individului.

Ca orice tulburare psihică, tulburarea anxioasă generalizată are efecte deosebit de negative în viața unei persoane. Poate produce disconfort semnificativ și deficite în domeniile importante ale vieții: social, relațional, profesional.

Hai să vedem mai întâi care sunt simptomele tulburării anxioase generalizate.

Simptome

Caracteristic pentru tulburarea anxioasă generalizată este îngrijorarea excesivă cu privire la o varietate foarte largă de lucruri. Fie pot fi mai multe obiecte de îngrijorare, fie numai unul singur. Dar cel mai important este ca, pentru a avea aceasta tulburare, anxietatea să producă disconfort semnificativ în viața persoanei afectate.

Pentru că griji avem cu toții, nu oricine se îngrijorează are tulburare anxioasă generalizată. Aceste îngrijorări și anxietatea sunt disproporționate față de impactul evenimentului anticipat sau de probabilitatea ca evenimentul să se întâmple, sunt greu de controlat, persistente și apar fără un motiv anume.

Subiectele de grijă pentru persoanele adulte pot fi legate de rutina cotidiană precum: responsabilitățile de serviciu, sănătatea personală sau a membrilor familiei, situația financiară. Pot fi de altfel și motive minore precum activitățile casnice. Motivele îngrijorărilor se poate schimba de-a lungul timpului și evoluției tulburării.

La copii, aceștia se pot îngrijora excesiv pentru performanța școlară.

Simptomele tulburării anxioase generalizate conform DSM-5 (Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale ediția a 5a) sunt:

 • anxietate și îngrijorare excesive, majoritatea zilelor, cu privire la anumite evenimente sau activități
 • individului îi este dificil să controleze îngrijorarea
 • anxietatea și îngrijorarea sunt însoțite de simptome somatice:
  • neliniște sau senzație de nerăbdare
  • obosește ușor
  • dificultăți de concentrare sau senzația de golire a minții
  • iritabilitate
  • tensiune musculară
  • perturbări ale somnului (dificultăți la adormire sau de a menține somnul, neliniște, somn nesatisfăcător)

La persoanele care au tulburare de anxietate generalizată mai pot apărea și simptomele caracteristice ale anxietății: tulburări gastrointestinale, tahicardie, palpitații, greață, transpirații, tremurături.

Consecințele tulburării anxioase generalizate

Grija și anxietatea excesive pe care le simte o persoană care are tulburare anxioasă generalizată are consecințe negative destul de mari.

Persoanei îi poate fi greu să realizeze rapid și eficient activitățile pe care le are de făcut la serviciu sa acasă. Timpul petrecut îngrijorându-se este mare, consumul de energie este de asemenea important.

Această tulburare poate produce un grad de afectare foarte mare, până la incapacitatea persoanei de a putea munci. În SUA tulburarea anxioasă generalizată este una dintre cauzele de incapacitate de muncă anual.

Cum tratăm tulburarea anxioasă generalizată

Tulburarea anxioasă generalizată se tratează în general cu psihoterapie, și în funcție de cât de severă și debilitantă este, se pot prescrie și medicamente. Metodele de tratament actuale combină psihoterapia cu tratamentul medicamentos.

Medicamentele sunt utile pentru reducerea simptomelor anxioase. Printre acestea sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, benzodiazepine, buspirona, și alte medicamente anti anxietate sau anti depresive.

Psihoterapia poate fi individuală (la cabinet sau online) sau familială, sau o combinație dintre acestea două dacă efectele tulburării se reflectă și în familia celui afectat.

Psihoterapia poate ajuta o persoană care are tulburare anxioasă generalizată să:

 • învețe mai multe lucruri despre ce este această tulburare, efectele și mecanismele ei
 • să cunoască cauzele personale care au dus la dezvoltarea acestei tulburări
 • să identifice și să schimbe factorii care mențin această tulburare
 • să gestioneze gândurile anxioase și grijile care apar
 • să își regleze nivelul de stres și de anxietate
 • să reducă simptomele tulburării anxioase

Referințe:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top