femeie este ingrijorata isi sprijina capul in palme si se uita in jos

Tulburarea Anxioasă Generalizată

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

O altă tulburare anxioasă pe lângă cele despre care am scris deja este tulburarea anxioasă generalizată. Tulburarea de anxietate generalizată (GAD) este o tulburare de sănătate mintală caracterizată prin îngrijorare, teamă și anxietate excesivă și persistentă. Aceasta are simptome specifice dar poate fi confundată cu o altă tulburare din aceeași clasă. Așa că pentru mai multă claritate asupra acestei tulburări, trebuie să cunoaștem simptomele principale.

Vom trece în revistă atât semnele acestei tulburări, cât și metodele principale de tratament pentru anxietate care se recomandă de obicei în funcție de gradul de afectare al individului.

Ca orice tulburare psihică, tulburarea anxioasă generalizată are efecte deosebit de negative în viața unei persoane. Poate produce disconfort semnificativ și deficite în domeniile importante ale vieții: social, relațional, profesional.

Femeie isi calmeaza emotiile respirand incet cu ochii inchisi
Exercițiile de respirație ajută persoanele care au tulburare de anxietate generalizată să calmeze simptomele de anxietate.

Hai să vedem mai întâi care sunt simptomele tulburării anxioase generalizate.

Test icon
Test psihologic recomandat: Test anxietate online

Simptome

Caracteristic pentru tulburarea anxioasă generalizată este îngrijorarea excesivă cu privire la o varietate foarte largă de lucruri. Fie pot fi mai multe obiecte de îngrijorare, fie numai unul singur. Persoanele cu tulburare anxioasă generalizată au dificultăți în a-și controla grijile, iar acest lucru poate interfera cu activitățile lor zilnice. Aceste îngrijorări sunt adesea însoțite de simptome fizice, cum ar fi oboseala, neliniștea, iritabilitatea, tensiunea musculară, durerile de cap și dificultatea de concentrare.

Dar cel mai important este ca, pentru a avea aceasta tulburare, anxietatea să producă disconfort semnificativ în viața persoanei afectate.

Pentru că griji avem cu toții, nu oricine se îngrijorează are tulburare anxioasă generalizată. Aceste îngrijorări și anxietatea sunt disproporționate față de impactul evenimentului anticipat sau de probabilitatea ca evenimentul să se întâmple, sunt greu de controlat, persistente și apar fără un motiv anume.

Subiectele de grijă pentru persoanele adulte pot fi legate de rutina cotidiană precum: responsabilitățile de serviciu, sănătatea personală sau a membrilor familiei, situația financiară. Pot fi de altfel și motive minore precum activitățile casnice. Motivele îngrijorărilor se poate schimba de-a lungul timpului și evoluției tulburării.

La copii, aceștia se pot îngrijora excesiv pentru performanța școlară.

Simptomele tulburării anxioase generalizate conform DSM-5 (Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale ediția a 5a) sunt:

  • anxietate și îngrijorare excesive, majoritatea zilelor, cu privire la anumite evenimente sau activități
  • individului îi este dificil să controleze îngrijorarea
  • anxietatea și îngrijorarea sunt însoțite de simptome somatice:
    • neliniște sau senzație de nerăbdare
    • obosește ușor
    • dificultăți de concentrare sau senzația de golire a minții
    • iritabilitate
    • tensiune musculară
    • perturbări ale somnului (dificultăți la adormire sau de a menține somnul, neliniște, somn nesatisfăcător)

La persoanele care au tulburare de anxietate generalizată mai pot apărea și simptomele caracteristice ale anxietății: tulburări gastrointestinale, tahicardie, palpitații, greață, transpirații, tremurături.

Consecințele tulburării anxioase generalizate

Tulburarea de anxietate generalizată (GAD) poate avea un impact semnificativ asupra vieții unei persoane. Persoanele cu tulburare anxioasă generalizată întâmpină adesea dificultăți în a-și gestiona grijile, ceea ce poate interfera cu relațiile lor, cu munca sau cu performanța școlară. Ei se pot simți tensionați sau iritabili și pot avea dificultăți de concentrare sau de somn. În timp, GAD poate duce la simptome fizice, cum ar fi oboseala, dureri de cap, tensiune musculară și probleme digestive. În cele din urmă, efectele pe termen lung ale GAD netratate pot include scăderea calității vieții și depresia.

Tulburarea de anxietate generalizata se dagnostichează și se tratează de către specialiștii în sănătate mintală (psihoterapeut, psihiatru)
O ședință inițială de psihoterapie la psiholog te poate ajuta să înțelegi ce este anxietatea generalizată și care sunt metodele de tratament.

Grija și anxietatea excesive pe care le simte o persoană care are tulburare anxioasă generalizată are consecințe negative destul de mari. Persoanei îi poate fi greu să realizeze eficient activitățile pe care le are de făcut la serviciu sa acasă. Timpul petrecut îngrijorându-se este mare, consumul de energie este de asemenea important.

Această tulburare poate produce un grad de afectare foarte mare, până la incapacitatea persoanei de a putea munci. În SUA tulburarea anxioasă generalizată este una dintre cauzele de incapacitate de muncă anual.

Cum gestionăm tulburarea de anxietate generalizată (GAD)?

Gestionarea tulburării de anxietate generalizată (GAD) poate fi un proces provocator, dar plin de satisfacții. Tratamentul implică, de obicei, o combinație de medicamente, psihoterapie și modificări ale stilului de viață.

De asemenea, un aspect deosebit de important în gestionarea acestei tulburări este reducerea nivelului de stres din viața de zi cu zi. Tehnicile de relaxare cum ar fi meditația, practicarea de exerciții fizice în mod regulat, limitarea consumului de cofeină și o odihnă adecvată ajută enorm la recuperarea din această tulburare.

De asemenea, sprijinul din partea prietenilor, membrilor familiei și a profesioniștilor din domeniul sănătății mintale este esențială pentru a face față cu succes acestei tulburări. Cu sprijinul adecvat și cu un plan de tratament adecvat vei vedea îmbunătățiri în starea ta de spirit.

Cum tratăm tulburarea anxioasă generalizată

Tulburarea anxioasă generalizată se tratează în general cu psihoterapie, și în funcție de cât de severă și debilitantă este, se pot prescrie și medicamente. Metodele de tratament actuale combină psihoterapia cu tratamentul medicamentos.

Medicamentele sunt utile pentru reducerea simptomelor anxioase. Printre acestea sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, benzodiazepine, buspirona, și alte medicamente anti anxietate sau anti depresive.

Psihoterapia poate fi individuală (la cabinet sau online) sau familială, sau o combinație dintre acestea două dacă efectele tulburării se reflectă și în familia celui afectat.

Femeie stă pe canapea în cabinetul de psihoterapie și zâmbește fericită către psihoterapeut
Psihoterapia individuală ajută persoanele care suferă de tulburare de anxietate generalizată.

Psihoterapia poate ajuta o persoană care are tulburare anxioasă generalizată să:

  • învețe mai multe lucruri despre ce este această tulburare, efectele și mecanismele ei
  • să cunoască cauzele personale care au dus la dezvoltarea acestei tulburări
  • să identifice și să schimbe factorii care mențin această tulburare
  • să gestioneze gândurile anxioase și grijile care apar
  • să își regleze nivelul de stres și de anxietate
  • să reducă simptomele tulburării anxioase

Concluzie

În concluzie, tulburarea de anxietate generalizată (GAD) este o afecțiune care poate fi gestionată cu un tratament adecvat și cu schimbări în stilul de viață. Deși poate fi copleșitoare, este important ca cei care se confruntă cu GAD să caute sprijin din partea familiei și a profesioniștilor din domeniul sănătății mintale (psihoterapeut, psihiatru).

Cu o atenție deosebită la reducerea stresului și la dezvoltarea unui plan de tratament eficient, cei care au această tulburare anxioasă își pot crește semnificativ calitatea vieții.

Dacă ai anxietate poate fi un indiciu că ai putea putea avea tulburare anxioasă generalizată sau orice alt tip de afecțiune anxioasă. Este important să cauți ajutor, și noi suntem aici pentru tine. Fă o programare astăzi, și primește ajutorul de care ai nevoie ca să poți începe să te simți mai bine și să obții controlul asupra anxietății.


Referințe:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top