exercitiu mindfulness cu o cana de ceai

Exercitiu Mindfulness Cu O Cana De Ceai

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Știi momentele acelea când te surprinzi pe meleagurile îndepărtate ale minții, atât de depărtate încât pierzi contactul cu prezentul? Sau ai momente când mintea ta este atât de încărcată de gânduri că te simți copleșit/ă și nu mai trăiești în momentul prezent?

Ni se întâmplă tuturor, uneori, să trăim mai mult în cap, în minte, și să intrăm pe pilot automat. Atunci ne deconectăm de la acel moment lăsând ceea ce facem în mâinile automatismelor.

Un mic exercițiu de mindfulness poate ajuta să ne readucem în momentul prezent. Poți face acest exercițiu antistres cu o cană de ceai, și îl poți extinde și la orice alte activități din viața ta.

Ce este mindfulness-ul?

Mindfulness-ul este o practică meditativă prin care alegem conștient să ne îndreptăm atenția către ceea ce este în momentul prezent. Ne poate ajuta să ne conectăm cu propriile trăiri și să devenim conștienți de ceea ce se află în interiorul cât și în afara noastră. De exemplu, putem deveni conștienți de anumite senzații din corp, anumite emoții și gânduri, precum și de mediul în care acționăm (lucruri pe care le auzim, vedem, gustăm, atingem, mirosim, sau lucruri care se mișcă).

De ce este important mindfulness-ul? Pentru că are mai multe beneficii pentru sănătatea noastră. Pe scurt, iată câteva dintre aceste beneficii:

Beneficii ale mindfulness-ului

  • Reduce stresul și gândurile care generează anxietate lăsându-ne mai relaxați. De asemenea, putem fi mai calmi pentru că nu ne mai concentrăm pe gândurile negative care ne trimit în viitor (ce se va întâmpla dacă…/ ce-ar fi dacă…) sau în trecut (dacă făceam … nu s-ar mai fi întâmplat …) , și ne ajută să ne ancorăm mai mult în prezent.
  • Ne ajută să ne antrenăm atenția și să filtrăm informațiile care nu ne sunt de folos. Astfel putem să ne concentrăm mai bine și să fim mai eficienți eliminând ceea ce ne distrage.
  • Ajută la gestionarea emoțiilor. Practicarea mindfulness-ului ne ajută să devenim mai conștienți de propriile emoții și reacții la emoții.
  • Pentru că reduce stresul, ajută sistemul imunitar să devină mai puternic, îmbunătățind astfel starea generală de sănătate fizică și psihică.
  • Ne ajută să ne simțim bine și să creștem calitatea vieții și a relațiilor noastre.

Câteva repere pentru acest exercitiu mindfulness

exercitiu mindfulness - cana cu ceai

Iată mai jos cât de simplu poți aduce aceste beneficii în viața ta, cu o simplă cană de ceai. Înainte de exercițiu, câteva repere:

  • Ceaiul poate fi cel care îți place cel mai mult și dacă dorești poți folosi cana preferată.
  • Alege un loc potrivit unde vrei să bei ceaiul și să faci acest exercițiu. Poate fi un loc relaxant în natură sau stând pe un scaun, fotoliu sau canapea.
  • Baza pentru exercițiul mindfulness este concentrarea pe cele cinci simțuri: văz, auz, miros, gust și simțul tactil.
  • Când te surprinzi navigând cu gândurile tale, fără să te judeci, continuă exercițiul de unde ai rămas și ghidează-ți atenția pe unul dintre simțuri.
  • Fii deschis/ă la ceea ce vezi, auzi, simți, fără să judeci.
  • Poți face acest exercitiu mindfulness și fără să urmezi toți pașii în detaliu. Ia aceste sugestii ca un ghid, libertatea exercițiului aparținându-ți total.

Exercițiul mindfulness propriu-zis

Începe prin a te așeza confortabil, cu cana de ceai în apropiere. Mai întâi concentrează-te numai pe inspirație și expirație. Simte cum aerul pătrunde în plămâni și îți umple pieptul. Urmărește mișcările abdomenului cum se ridică atunci când inspiri și cum se golește atunci când expiri.

Dacă stai în fotoliu, concentrează-te pe punctele de contact cu fotoliul și podeaua. Observa cum simți greutatea corpului tău susținută de fotoliu. Mută-ți atenția pe punctul de contact între tălpile tale și podea. Îți simți picioarele susținute, relaxate? Ce alte senzații mai ai în acel punct de contact?

Adu-ți cana cu ceai în fața ta și urmărește cum apa își schimbă culoarea la contactul cu pliculețul de ceai. Observă cana, culorile, forma și temperatura ei. Când devii conștient/ă că mintea se duce către preocupările zilnice, și probabil se va întâmpla, întoarce-ți blând atenția către ceea ce făceai înainte.

exercitiu mindfulness cand bei un ceai

Cât timp lași ceaiul la infuzat fii curios: ce se întâmplă cu ceaiul? simți mirosul lui? există sunete pe care le auzi? simți vreo senzație în corp?

Când scoți plicul de ceai din cană, fii atent/ă la greutatea acestuia în timp ce îl ridici, la culoarea lui, la sunetele pe care le auzi în timp ce pui plicul de-o parte.

Dacă dorești să îndulcești ceaiul sau să adaugi un alt ingredient la el, fii atent la ce simți în corp atunci când te îndrepți să iei acel ingredient. Cum iei această decizie? Ce motiv există pentru această decizie, ori este un gest automat, habitual? În timp ce amesteci în ceai, observă sunetele pe care lingurița le face la atingerea cănii, cum se mișcă ceaiul, cum se îmbină zahărul/laptele cu ceaiul. Apar schimbări? Ce fel de schimbări?

Când iei cana cu ceai în mână, ce simți? Ce temperatură are cana? Ce altceva mai simți când ții cana în mâini?

Când vrei să bei din ceai, mai întâi uită-te la ceai, observă-i din nou culoarea, miroase-l, fii atent/ă și la sunetele dimprejur. După aceea, soarbe puțin ceai și concentrează-te pe gustul ceaiului. Ce observi? Are un gust diferit față de alte momente când îl bei? Descoperi accente noi? Ce senzații noi apar?

Când înghiți ceaiul fii atent/ă la senzațiile pe care le ai. Ce altceva mai apare? Există gânduri care revin, emoții?

Data viitoare când sorbi din ceai poți închide ochii și repeta concentrarea pe simțuri. Se schimbă ceva atunci când închizi ochii în comparație cu atunci când îi ții deschiși?

Pe măsură ce bei ceaiul, observi cum devine mai rece, la fel și cana? Are același gust mai rece decât cald? Când termini de băut ceaiul poți așeza cana la loc susținând aceeași prezență ca până acum.

Te poți reîntoarce pe contactul dintre tine și fotoliu, și pe respirație, ca o încheiere a exercitiului mindfulness.

Gata. Cum te simți acum?

În încheiere

Acesta a fost exercițiu mindfulness cu cana de ceai pe care ți-l propun. Poți extinde acest gen de exercițiu și la alte activități, de exemplu mâncatul. Desigur că nu trebuie să urmezi întocmai pașii propuși, aceștia sunt doar sugestii. Poți adăuga, dacă simți să faci acest lucru, și concentrarea pe alte elemente și simțuri, și poți schimba chiar, ordinea în care îl desfășori.

Succes!


Referințe:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top