agorafobia, barbat in metrou aglomerat, aglomeratie in metrou

Ce Este Agorafobia Și Cum Se Tratează?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Agorafobia este tulburarea anxioasă în care persoana simte frică sau anxietate foarte intense legate de imposibilitatea de a ieși dintr-un spațiu aglomerat. Agorafobia apare când persoana este expusă sau anticipează expunerea în anumite situații specifice, în care poate fi greu de ieșit sau crede că se poate întâmpla ceva grav.

Ai momente în care trebuie să iei transportul în comun și de fiecare dată simți cum te ia amețeala, ai senzație de leșin, ți se face frică și ai prefera mai degrabă să nu urci în metrou, autobuz sau un alt mijloc de transport în comun? Sau dacă urci suporți cu greu aceste momente, cu groază, și abia aștepți să cobori? Aceste simptome pot fi ale unui tip de tulburare anxioasă numită agorafobie. Aceste simptome pot apărea și în alte situații, nu doar legate de transportul în comun.

Ca să putem înțelege mai bine agorafobia, în acest articol scriu despre caracteristicile, simptomele și opțiunile de tratament ale acestei tulburări anxioase.

Hai să vedem ce este agorafobia mai întâi.

Test icon
Test psihologic recomandat: Fă testul online pentru anxietate

Ce este agorafobia și care sunt caracteristicile agorafobiei?

Agorafobia este tulburarea anxioasă în care persoana simte frică sau anxietate foarte intense legate de imposibilitatea de a ieși dintr-un spațiu aglomerat. Agorafobia apare când persoana este expusă sau anticipează expunerea în anumite situații specifice, în care poate fi greu de ieșit sau crede că se poate întâmpla ceva grav.

Persoana care suferă de agorafobie tinde să evite posibilele situații care îi provoacă frica sau anxietatea. Adesea ele supraestimează pericolul care poate fi prezent în situațiile evitate, în funcție de cât de intense sunt simptomele lor de anxietate sau alte simptome somatice.

Această tulburare anxioasă are un impact semnificativ în viața persoanei, afectând paliere importante de funcționare: profesional, social, relațional. În formele foarte grave agorafobia poate face ca persoana afectate să fie incapabilă să își părăsească locuința. Astfel, din cauza acestei tulburări, dacă rămâne netratată, persoana poate fi incapabilă să muncească.

Evoluția acestei tulburări poate fi lentă. De aceea este importantă diagnosticarea și tratarea acesteia din timp pentru a preveni agravarea ei.

Iată care sunt simptomele agorafobiei.

Care sunt simptomele agorafobiei?

În DSM-5 (Manualul de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale ediția a 5a) agorafobia este descrisă cu următoarele simptome:

  • frica sau anxietatea marcate privind două (sau mai multe) dintre următoarele situații:
    • utilizarea transportului public
    • prezența în spații deschise sau închise
    • statul la rând sau în mulțime
    • ieșirea singur în afara casei
  • persoana se teme sau evită aceste situații deoarece crede că poate fi greu să scape sau le poate lipsi ajutorul în cazul în care apar simptome de panică sau li se întâmplă ceva incapacitant sau jenant
  • situațiile agorafobice provoacă aproape întotdeauna frică sau anxietate
  • frica sau anxietatea sunt disproporționate față de pericolul real prezentat de situațiile fobice
  • persoanele evită sau au nevoie de prezența unei persoane pentru companie, sau suportă cu mult greu expunere în situațiile fobice
  • frica și anxietatea sunt persistente

Agorafobia poate fi însoțită de atacuri de panică, dar nu este obligatoriu ca acestea să fie prezente pentru a fi diagnosticat cu această tulburare. Atacurile de panică pot exista sau nu în agorafobie.

Factori de risc pentru a dezvolta agorafobie

Unele persoane pot fi mai vulnerabile la a dezvolta agorafobia. De exemplu evenimentele negative sau traumatice din copilărie, protecția excesivă a copilului de către părinți, tulburări de anxietate, evenimente traumatice din trecut, genetică, antecedente familiale de tulburări de anxietate. Predispoziție genetică, caracterul ereditar fiind de 61%. Cei care se confruntă deja cu fobie socială sau tulburare de panică sunt mai predispuși să dezvolte agorafobia.

Alți factori de risc pentru agorafobie comuni pentru majoritatea tulburărilor anxioase sunt factorii de temperament, adică inhibiția comportamentală și dispoziția nevrotică.

Cum gestionăm agorafobia?

Gestionarea agorafobiei poate fi o provocare, dar cu un plan de tratament adecvat, este posibil să reducem simptomele și să creștem calitatea vieții. Tratamentul pentru agorafobie poate include psihoterapie (terapia cognitiv-comportamentală – CBT – este adesea recomandată) sau medicamente, cum ar fi antidepresivele sau anxioliticele.

Pe lângă acestea, tehnicile de relaxare cum ar fi exercițiile de respirație profundă și meditația mindfulness, pot ajuta la reducerea anxietății și stresului. Dezvoltarea unor mecanisme sănătoase de gestionare a stresului este importantă în gestionarea anxietății, deoarece ne permite să facem față mai bine situațiilor stresante.

Strategiile de adaptare sănătoase pot include discuții cu prietenii, pauze din mediile stresante, exerciții de relaxare, activitățile fizice și solicitarea de ajutor profesional atunci când este necesar. Având la îndemână aceste instrumente benefice, avem mai multe șanse să gestionăm cu succes agorafobia și anxietatea în general.

Cum tratăm agorafobia?

Agorafobia se tratează în principal cu psihoterapie. În funcție de severitate și de gradul de dizabilitate produs de această tulburare în viața persoanei afectate se pot prescrie și medicamente precum anxiolitice, antidepresive cu efecte anti anxietate.

Book icon
Articol recomandat: Psihoterapia, tratament anxietate

Este foarte important ca diagnosticul și tratarea acestei tulburări să se facă cât mai timpuriu, deoarece evoluția ei în timp poate fi insidioasă și poate deveni foarte gravă, făcând persoana incapabilă să părăsească locuința sau să muncească.

Psihoterapia, cum ar fi psihoterapia cognitiv-comportamentală (CBT), poate fi un instrument util în tratamentul agorafobiei. CBT ajută la schimbarea comportamentului prin modificarea proceselor de gândire și a convingerilor despre mediul perceput de cineva. Psihoterapia îi ajută pe pacienți să învețe cum să își confrunte temerile iraționale și să dezvolte abilități sănătoase de a face față situațiilor stresante.

În timpul psihoterapiei, psihoterapeutul va lucra cu pacientul pentru a identifica factorii declanșatori care pot activa anxietatea sau atacurile de panică și pentru a dezvolta strategii de gestionare a acestor factori declanșatori. În plus față de psihoterapia individuală, terapia de grup îi poate ajuta pe pacienți să învețe modalități mai eficiente de gestionare a stresului și a anxietății.

Psihoterapia poate ajuta persoana care suferă de agorafobie să:

  • învețe despre agorafobie
  • învețe tehnici de gestionare a anxietății și panicii
  • să își confrunte gândurile legate de situațiile care îi provoacă anxietatea
  • să tolereze mai bine situațiile fobice
  • să se reîntoarcă la activitățile pe care le-a evitat

Psihoterapia se poate face și la distanță prin platformele online, dacă anxietatea este atât de gravă încât persoana afectată nu poate ieși din casă.

Dacă ai anxietate, poate fi un indiciu că ai putea putea avea o tulburare anxioasă. Este important să cauți ajutor, și noi suntem aici pentru tine. Fă o programare astăzi, și primește ajutorul de care ai nevoie ca să poți începe să te simți mai bine și să obții controlul asupra anxietății.


Referințe:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top