agorafobia, barbat in metrou aglomerat, aglomeratie in metrou

Ce Este Agorafobia Și Cum Se Tratează?

Ai momente în care trebuie să iei transportul în comun și de fiecare dată simți cum te ia amețeala, ai senzație de leșin, ți se face frică și ai prefera mai degrabă să nu urci în metrou, autobuz sau un alt mijloc de transport în comun? Sau dacă urci suporți cu greu aceste momente, cu groază, și abia aștepți să cobori? Aceste simptome pot fi ale unei tulburări anxioase numită agorafobie. Aceste simptome pot apărea și în alte situații, nu doar legate de transportul în comun.

Ca să putem înțelege mai bine agorafobia, în acest articol scriu despre caracteristicile, simptomele și opțiunile de tratament ale acestei tulburări anxioase.

Hai să vedem ce este agorafobia mai întâi.

Caracteristicile agorafobiei

Agorafobia este tulburarea anxioasă în care persoana simte frică sau anxietate foarte intense legate de imposibilitatea de a ieși dintr-un spațiu aglomerat. Agorafobia apare când persoana este expusă sau anticipează expunerea în anumite situații specifice, în care poate fi greu de ieșit sau crede că se poate întâmpla ceva grav.

Persoana care suferă de agorafobie tinde să evite posibilele situații care îi provoacă frica sau anxietatea. Adesea ele supraestimează pericolul care poate fi prezent în situațiile evitate, în funcție de cât de intense sunt simptomele lor de anxietate sau alte simptome somatice.

Această tulburare anxioasă are un impact semnificativ în viața persoanei, afectând paliere importante de funcționare: profesional, social, relațional. În formele foarte grave agorafobia poate face ca persoana afectate să fie incapabilă să își părăsească locuința. Astfel, din cauza acestei tulburări, dacă rămâne netratată, persoana poate fi incapabilă să muncească.

Evoluția acestei tulburări poate fi lentă. De aceea este importantă diagnosticarea și tratarea acesteia din timp pentru a preveni agravarea ei.

Iată care sunt simptomele agorafobiei.

Care sunt simptomele agorafobiei?

În DSM-5 (Manualul de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale ediția a 5a) agorafobia este descrisă cu următoarele simptome:

 • frica sau anxietatea marcate privind două (sau mai multe) dintre următoarele situații:
  • utilizarea transportului public
  • prezența în spații deschise sau închise
  • statul la rând sau în mulțime
  • ieșirea singur în afara casei
 • persoana se teme sau evită aceste situații deoarece crede că poate fi greu să scape sau le poate lipsi ajutorul în cazul în care apar simptome de panică sau li se întâmplă ceva incapacitant sau jenant
 • situațiile agorafobice provoacă aproape întotdeauna frică sau anxietate
 • frica sau anxietatea sunt disproporționate față de pericolul real prezentat de situațiile fobice
 • persoanele evită sau au nevoie de prezența unei persoane pentru companie, sau suportă cu mult greu expunere în situațiile fobice
 • frica și anxietatea sunt persistente

Agorafobia poate fi însoțită de atacuri de panică, dar nu este obligatoriu ca acestea să fie prezente pentru a fi diagnosticat cu această tulburare. Atacurile de panică pot exista sau nu în agorafobie.

Factori de risc pentru a dezvolta agorafobie

Unele persoane pot fi mai vulnerabile la a dezvolta agorafobia. De exemplu evenimentele negative sau traumatice din copilărie, protecția excesivă a copilului de către părinți. Există și o predispoziție genetică, caracterul ereditar fiind de 61%.

De asemenea alți factori de risc pentru agorafobie comuni pentru majoritatea tulburărilor anxioase sunt factorii de temperament, adică inhibiția comportamentală și dispoziția nevrotică.

Cum tratăm agorafobia?

Agorafobia se tratează în principal cu psihoterapie. În funcție de severitate și de gradul de dizabilitate produs de această tulburare în viața persoanei afectate se pot prescrie și medicamente precum anxiolitice, antidepresive cu efecte anti anxietate.

Este foarte important ca diagnosticul și tratarea acestei tulburări să se facă cât mai timpuriu, deoarece evoluția ei în timp poate fi insidioasă și poate deveni foarte gravă, făcând persoana incapabilă să părăsească locuința sau să muncească.

Psihoterapia poate ajuta persoana care suferă de agorafobie să:

 • învețe despre agorafobie
 • învețe tehnici de gestionare a anxietății și panicii
 • să își confrunte gândurile legate de situațiile care îi provoacă anxietatea
 • să tolereze mai bine situațiile fobice
 • să se reîntoarcă la activitățile pe care le-a evitat

Psihoterapia se poate face și la distanță prin platformele online, dacă anxietatea este atât de gravă încât persoana afectată nu poate ieși din casă.


Referințe:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top