ce va zice lumea - femeie gânditoare

Ce Va Zice Lumea?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

”Ce va zice lumea?” Patru cuvinte care adesea ne limitează în a ne exterioriza, a lua decizii ori a ne urma visele.

”Ce o sa zica lumea?”, vecinii, colegii, este o propoziție interogativă care ne pune la îndoială propriile dorințe, vise, poate propria identitate. Este o propoziție menită să ne întemnițeze spontaneitatea, autenticitatea, creativitatea și să ne controleze.

”Lumea” poate fi oricine. Pot fi vecinii, familia, colegii de serviciu, colegii de la școală, oamenii pe lângă care treci pe stradă.

Lumea este de fapt o masă de oameni cărora le atribuim dreptul și capacitatea de a ne judeca. ”Lumea” devine parcă un balaur care stă tot timpul cu ochii pe noi și de care ne temem. Iar noi devenim supuși acestui balaur citindu-i parcă gândurile.

De unde vine ”ce va zice lumea”?

Mulți dintre noi găsim această propoziție familiară, sunt sigură de asta. Fie am auzit vorbindu-se despre asta în familie sau cercul social apropiat.

În variantele ei o putem găsi sub foarte diverse și variate forme: ”o să râdă copiii de tine”, ”ce va zice doamna învățătoare?”, ”te vede lumea, nu ieși așa pe stradă”, ”vrei să râdă colegii de tine?”.

Am auzit-o de exemplu când părinții noștri (sau cei care aveau grijă de noi) încercau să ne educe să stăm frumos, să nu facem gălăgie, să purtăm hainele curate când ieșim în lume sau când aveam musafiri. Că așa au învățat și ei că este bine. Iar dacă nu făceam așa, îi făceam de râs pe ei, dar ne făceam și noi de râs.

Din corecțiile pe care un copil le primește (dacă nu sunt făcute corespunzător) învață că ceva nu este în regulă la el. Începe să se rușineze de propriile dorințe, comportamente, și să le corecteze pentru a fi dezirabile. Învață să se teamă de ochii celor din jur și de faptul că ar putea fi judecați. Ba mai rău, cred că ei nu sunt buni, nu au încredere în ei și vor fi respinși dacă nu corespund normelor ”lumii”.

O perspectivă evoluționistă

Nevoia de a aparține unui grup, de fi acceptați, incluși în cercurile sociale sunt nevoi pe care le avem cu toții. Ele sunt nevoi umane profunde și foarte vechi. Chiar și strămoșii noștri le aveau, acceptarea socială aducând anumite beneficii membrilor.

Din punct de vedere evoluționist, dacă erai parte dintr-un grup sau trib, erai puternic. Nu erai vulnerabil și expus prădătorilor. Astfel supraviețuiai și puteai avea urmași. Includerea într-un grup sau trib, înseamnă aderarea la normele lui, la ce este bine și ce nu.

Ieșirea de sub reguli presupune excluderea din trib, iar acest lucru înseamnă a fi vulnerabil și expus pericolelor, poate chiar moartea individului.

”Ce va zice lumea” este o frână care țintește în aceste nevoi umane fundamentale: nevoia de apartenență și de a fi acceptați. Probabil că mulți dintre noi am crescut cu această cenzură care ne-a fost impusă din exterior și care a devenit normală în timp. Când încercăm să corespundem ne ajustăm comportamentul pentru a fi dezirabili și acceptați.

Care sunt efectele lui ”ce va zice lumea”?

Pe când societatea reușește să păstreze o anumită ordine și funcționare pe baza unor cenzuri, ”ce-o să zică lumea”, la nivel individual, nu are un rol adaptativ. Poate ne ajută să nu ne asumăm anumite riscuri și să rămânem într-o zonă de oarecare confort.

Aceste cuvinte au consecințe în plan psihologic. Iată mai jos câteva la care m-am gândit.

ce va zice lumea - barbat care poarta o masca, sta trist la fereatra

Simțim rușine

O consecință a lui ”ce va zice lumea” este faptul că învățăm să ne simțim rușinați pentru cine suntem. Rușinea vine de obicei din credința că ceva este în neregulă la noi. Și dacă lumea va critica și eticheta, atunci atribuim acele etichete propriei persoane. Aceste etichete pot fi de exemplu ”eu nu sunt bun/ă”. Păstrăm aceste etichete care devin credințe despre noi, apoi devin parte din identitatea noastră. Astfel, noi suntem cine ”zice lumea” că suntem, sau încercăm să păcălim ”lumea” că suntem altfel. Dacă avem credința că nu suntem buni îndeajuns, simțim rușine pentru propria persoană.

Ne scade stima de sine

Stima de sine fluctuează în funcție de mai multe aspecte. Două aspecte importante sunt credințele pe care le avem despre noi și feedback-ul primit de la persoanele din jurul nostru. Dacă ne temem de ”ce va zice lumea”, credem faptul că noi nu suntem ok și lumea ne va judeca. Și atunci nu mai facem ceea ce ne dorim, iar acest lucru ne poate scădea încrederea în noi și stima de sine.

Poți face un test online pentru stima de sine aici.

Întărește teama de eșec

Ce o să zică lumea dacă pici examenul? Te va judeca, iar tu vei căuta vina la tine. Ceva este în neregulă la tine dacă pici examenul. Faptul că ne imaginăm că ”lumea” abia așteaptă să comenteze la cea mai mică abatere, ne afectează foarte mult. Ajungem să ne fie teamă să greșim, să avem insuccese, deoarece acestea atașează etichete negative persoanei noastre.

Poate genera starea de anxietate

”Ce va zice lumea” activează un tipar de gândire specific anxietății. Acest tipar este acela de a anticipa că ceva rău se va întâmpla în viitor. Probabil anticipăm că ne vom simți rușinați sau umiliți în vreun fel. Desigur că nimeni nu își dorește să se simtă așa. Astfel ne creăm tot felul de scenarii nefavorabile care ne fac să simțim anxietate.

”Ce-o să zică lumea” poate deveni chiar un gând obsesiv pe care nu ni-l mai putem scoate din minte. Și astfel ne creăm o stare persistentă de anxietate. Părerea mea este că, cu cât anxietatea este mai mare, cu atât ceea ce vrem să facem (sau ascundem de ”lume”) arată mai direct și profund către sufletul nostru.

Gășește câteva exerciții pentru a face față anxietății. Poți face un test online pentru anxietate aici.

Funcționează ca autocenzură

”Ce va zice lumea” este o propoziție menită să ne întemnițeze spontaneitatea, creativitatea, autenticitatea. Astfel, atunci când dorim să ne exprimăm libertatea de a face ceva, această frână intervine pentru a ne opri.

Ne creăm măști

Când ne temem de ”ce va zice lumea” nu ne putem da voie să fim autentici 100% în unele privințe. Deși poate nu suntem autentici 100% niciodată, când ne temem de părerea lumii despre noi, asta mai fură o bună parte din personalitatea noastră.

Unele părți din noi devin astfel reprimate, neexprimate și acoperite adesea de măști care credem că sunt dezirabile. Aceste măști uneori fac posibile integrarea și acceptarea noastră în grupul social. Credem că măștile ne ajută să supraviețuim acestui balaur care este cu ochii pe noi, deși majoritatea timpului ele nu ne sunt de fapt utile.

Facem altceva decât ceea ce ne dorim

Putem ajunge să facem altceva decât ce ne dorim, pentru că vrem ca ”lumea” să ne vadă bine. De exemplu putem urma o anumită facultate și nu cea pe care ne-o dorim, de ochii lumii. Putem să pierdem oportunități din teama de părerea lumii. Putem rămâne în relații toxice sau care nu ne mai împlinesc, de ochii lumii. Ori să căutăm cu disperare un/o partener/ă, tot din teama de a fi judecați de ”lume”. Bineînțeles că acestea sunt doar câteva exemple de alegeri pe care le putem lua din această teamă, lista fiind poate, infinit de lungă.

Cum să renunți la ”ce va zice lumea”?

”Filozofia mea este că nu este treaba mea ce zice sau gândește lumea despre mine. Eu sunt ceea ce sunt, și fac ceea ce fac. Nu aștept nimic și accept totul. Și asta îmi face viața atât de ușoară. – Anthony Hopkins

Ca să nu ne fie teamă de această propoziție este important să nu îi dăm valoare. Putem să învățăm să nu ne măsurăm pe noi în funcție de ce zic ceilalți și standardele lor.

ce va zice lumea - femeie care se joaca cu frunze uscate, toamna

Este important să reușim să ne cunoaștem pe noi. Cine suntem, care sunt abilitățile noastre, la ce suntem buni, care sunt zonele unde mai putem lucra.

Odată cu aceste achiziții vine și încrederea în sine adică ne creștem stima de sine. Încrederea în sine poate schimba modul cum ne raportăm la noi înșine și la ”lume”.

Cu cât mai mult vedem propria valoare, cu atât ne va interesa mai puțin de ”ce va zice lumea”.

Ce zice lumea despre tine este o manifestare a propriilor lor gânduri. Spune mai multe despre ei decât despre tine.

Se spune că marea nu poate scufunda un vas dacă nu există crăpături în el. Astfel că, cu cât vom avea mai multă grjă de crăpăturile din scutul nostru, cu atât ”ce va zice lumea” ne va afecta mai puțin.

Da, e adevărat că unii oameni nu vor fi de acord cu noi, cu ce facem. Dar oare chiar avem nevoie de asta?

Sunt unii oameni care știu să găsească negativul în totul despre noi, însă asta dacă nu ne ajută să creștem, de ce le-am acorda importanță lor și cuvintelor lor?

Hater-ii vor exista și vor fi hateri mereu, indiferent de cine suntem. Însă atâta timp cât ne vedem de treaba noastră, de pătrățica noastră (așa îmi place mie să spun), de nevoile noastre, și atâta timp cât asta ne face fericiți și nu deranjăm pe nimeni (intenționat), de ce să ne pese de ce zice ”lumea”?

Ce bun aduce ”ce zice lumea” în viața noastră?


Referințe:

Leary MR. Emotional responses to interpersonal rejection. Dialogues Clin Neurosci. 2015 Dec;17(4):435-41. doi: 10.31887/DCNS.2015.17.4/mleary. PMID: 26869844; PMCID: PMC4734881.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top