cum te minti singur mimand fericirea

Cum Te Minti Singur Mimand Fericirea

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Există situații în care vrem să afișăm un chip zâmbitor și un comportament fericit când de fapt în interior ne simțim triști. Ai avut vreodată sentimentul că nu ești sincer cu tine, că ceva din ce faci nu se potrivește cu felul în care te simți în interior? Sau ai avut vreodată un sentiment de falsitate interioara? Asta se întâmplă atunci când încerci să arăți lumii că ești diferit față de cum ești tu cu adevărat. Te-ai gândit cum te minti singur? Poate îți ascunzi sentimentele adevărate mimand fericirea?

Când mimam fericirea?

Exemple de situații sunt numeroase și comună este emoția de bază, care este negativă: furie, tristețe, dezgust, rușine, frică. Desigur că aceste exemple nu este o listă completă. Acestea sunt doar câteva la care m-am putut gândi eu. Sunt curioasă ce exemple ai tu. Scrie-mi în comentarii.

  • Când te cerți cu cineva și nu îi arăți că te-ai supărat pentru că vrei să fii tare. Vrei să îi arăți că cearta nu te-a afectat, așa încât tu să îți păstrezi poziția de putere în fața celuilalt. Când de fapt cearta te-a întristat, tu râzi, îți acoperi emoția cu un comportament care arată că te simți bine.
  • Când în viața ta lucrurile nu merg prea bine și te simți demoralizat, dar la serviciu, în societate și relații ești tot timpul binevoitor, glumeț, vesel. Când ajungi acasă dezarmezi masca Entertainerului și redevii tu. Tu care ești sensibil, ai gânduri, ai frici pentru ziua de mâine, pentru cum vei reuși să continui lupta cu viața însăși.
  • Când o persoană sau un comportament al unei persoane te deranjează sau rănește însă alegi să nu îi spui, să nu faci nimic, ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Îți revine în minte faptul că acea persoană te-a rănit, dar încerci să treci cu vederea și te porți la fel.

Cauze

Mergi prin viață cu pași grei duși de jocul mimei fericirii. Și îți iese foarte bine. Mimezi cunoscuților tăi ceea ce vrei ca ei să știe despre tine, o jumătate de adevăr împletit cu sentimente care nu se văd. Cel mai probabil nu ai cel puțin o persoană căreia să îi destăinui frământările tale. Oricum tu încerci să faci totul de unul singur, fără niciun ajutor, pentru că asta fac oamenii puternici.

Poate că nu ai încredere în ceilalți. De aceea nu îi lași să îți cunoască adevărata lume interioară. E ca și cum ai construit de jur împrejurul tău un zid invizibil. Zidul acesta este unul care te ține în siguranță. Nu prea aproape și nici prea departe ce ceilalți. Doar că împreună cu masca veselă fac relațiile să fie neautentice.

Să fie un comportament învățat de la persoanele semnificative pentru noi? Să fie din cauză că ai învățat că emoțiile nu trebuie arătate sau că sunt semn de slăbiciune? Să fie pentru că vrei să nu fii vulnerabil în fața celorlalți? Sau că așa ți-e dat să suferi în tăcere și să nu știe nimeni? Oricum nimeni nu te-ar înțelege? Sau toate de mai sus?

Cum te minti singur în relații

Cert e că dacă ne dorim relații autentice, în care există un echilibru între a da și a primi, este necesar să construim metaforic o ușă în zidul nostru invizibil. Nu-ți fie teamă căci este o ușă pe care tot tu ai puterea să o închizi sau să o deschizi. O ușă prin care să ai acces la ceilalți sau ceilalți la tine în caz că nu te simți de ajuns de confortabil să ieși din fortăreața ta.

Poate să fie înfricoșător la început să îi lași pe ceilalți să te vadă așa cum ești tu. Este chiar de înțeles mai ales când vine vorba de schimbare. Multora din noi ne este frică de schimbare, iar asta este de înțeles, deoarece schimbarea ne este nefamiliară. Dar îți garantez că meriți ca cei ce te iubesc să știe că suferi și nu este deloc necesară o mască. Este natural uman să avem emoții și să fim susținuți în momentele când ne este greu. Te-ar ajuta să știi că nu ești singur și dacă te uiți în jurul tău ai putea să găsești persoane pe care poți conta atunci când ai nevoie.


Referințe:

Seger-Guttmann T, Medler-Liraz H. The Costs of Hiding and Faking Emotions: The Case of Extraverts and Introverts. J Psychol. 2016;150(3):342-57. doi: 10.1080/00223980.2015.1052358. Epub 2015 Jun 15. PMID: 26075415.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top