Cuplu partenerul o îmbrățișează pe ea.

Impactul Fricii De Abandon În Relația De Cuplu Și Cum Să O Gestionezi

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Frica de abandon este una dintre cele mai frecvente dificultăți pentru cupluri, însă nu mereu este gestionată corespunzător și poate avea efecte negative în cuplu. Frica de abandon poate fi una dintre cele mai puternice temeri ale partenerilor și poate fi atât de subtilă încât să nu fie observată imediat.

În acest articol voi scrie mai pe larg despre cum teama de abandon afectează o relație de cuplu. De asemenea, voi scrie câteva metode prin care cuplurile pot gestiona mai bine această frică pentru a avea o relație mai sănătoasă și construită pe încredere reciprocă.

Ca o mică paranteză aici pentru că este vorba despre relația de cuplu, am creat un jurnal cu exerciții pentru relația ta de cuplu pe care te invit să îl descarci gratuit completând formularul de mai jos 👇 

Ce este frica de abandon?

Frica de abandon poate avea efecte negative asupra relațiilor de cuplu. Este o teamă cu rădăcini adânci în experiențe din trecut sau traume de abandon din copilărie. Frica de abandon se poate manifesta în diferite moduri, cum ar fi agățarea excesivă de partener sau îndepărtarea lui.

Fie prin agățare excesivă sau evitare, persoana care are această frică încearcă să se mențină în siguranță, pierderea relației fiind mult prea dureroasă.

Frica de abandon indică prezența unui atașament nesigur de tip anxios sau atașament evitant.

Book icon
Articol recomandat: Ce este frica de abandon?

De ce apare frica de abandon?

În orice relație, poate veni un moment în care unul dintre parteneri se poate simți temător de plecarea celuilalt. Această teamă de abandon poate fi declanșată de o serie de lucruri precum interpretări pripite ale comportamentului partenerului, credințe despre sine, relație sau partener.

Pentru unii, ea poate fi cauzată de experiențe negative sau traumatice din trecut, cum ar fi părăsirea de către un părinte sau de către un fost partener. Astfel, dacă persoana simte că relația este în pericol și că partenerul ar putea pleca, poate simți această frică destul de intens.

Frica de abandon apare atât la femei cât și la bărbați.
Frica de abandon te poate face să te agăți prea tare de partener.

Un alt motiv pentru care ar putea apărea această frică este dacă unul dintre parteneri se simte neglijat prin lipsa de comunicare, afecțiune sau distanțare emoțională. Pentru alte persoane această frică poate apărea din cauza nesiguranței cu privire la propria lor valoare.

Alte motive ar fi faptul că se consideră insuficient de atractive pentru partener, iar acest lucru îi determină să se compare cu alte persoane. Chiar dacă au toate dovezile că sunt în regulă, atractivi și demni de dragoste, s-ar putea să simtă în continuare că partenerul lor i-ar putea părăsi în orice moment.

Cum afectează frica de abandon relația de cuplu

Frica poate pune o presiune imensă asupra relațiilor, deoarece persoana care o simte poate căuta constant reasigurare și validare din partea partenerului său. Trebuie să ținem cont că nu toată lumea simte această frică la fel, ea putând să se manifeste diferit de la om la om, sau relație.

De exemplu, o persoană care se teme de a fi abandonată poate fi excesiv de lipicioasă sau dependentă de partener. Pot cere frecvent dovezi de iubire. Această frică poate da, astfel, nevoia mai mare de asigurări sau reasigurări despre angajamentul partenerului.

Persoanele care au această frică de abandon pot cere mai mult timp cu persoana iubită, chiar dacă nu este fezabil pentru aceștia. De exemplu, pot aștepta nerealist ca partenerul să prioritizeze relația și a timpul petrecut împreună. Uneori pot cere exclusivitate sau chiar să fie peste tot împreună, în detrimentul timpului sănătos pentru sine.

Alte persoane pot deveni geloase sau posesive, presupunând rapid că partenerul lor este infidel sau că găsește pe altcineva mai atrăgător decât ele. Unele persoane pot arăta chiar furie intensă sau agresivitate față de partener atunci când simt că relațiile lor sunt amenințate. Această gelozie poate determina destul de ușor conflicte în cuplu.

O persoană care se teme de abandon poate fi predispusă să se autosaboteze prin comportamente cum ar fi începerea unor certuri, izolarea, sau îndepărtarea celor pe care îi iubește. Aceasta este o încercare de a îndepărta oamenii înainte de a fi abandonați, ca o modalitate de a se proteja de durerea inevitabilă a abandonului.

Un alt exemplu de autosabotare în relație este că uneori, oamenii ar dori confirmarea convingerilor lor despre sine (ex. că sunt nedemni de iubire / neinteresanți, etc) și să facă exact opusul a ceea ce își doresc de fapt. Ei pot deveni critici, disprețuitori sau agresivi față de partenerul lor pentru a-l îndepărta, astfel încât să îl poată abandona și să se protejeze astfel de un posibil abandon din partea partenerului. 

Cuplu au o discutie, femeia gesticuleaza
Adesea din teama de abandon oamenii doresc să se apropie mai tare de partener, sau să îl țină la depărtare, pentru a evita durerea unui posibil abandon.

Un alt mod în care se poate manifesta frica de abandon este prin căutarea de persoane care vor repeta aceleași tipare de neglijare și respingere trăite în copilărie. Acesta este, de obicei, un proces inconștient și ar putea include orice, de la cineva care este excesiv de exigent sau posesiv, cineva care este disprețuitor față de nevoile tale sau chiar cineva care te abuzează fizic. În aceste cazuri, oamenii s-ar putea simți mai în siguranță aflându-se într-un mediu în care s-au confruntat deja cu abandonul în trecut, deoarece acesta poate fi familiar. O relație sigură și plină de iubire poate fi ceva nou și necunoscut.

Din fericire, cu ajutorul unui psihoterapeut, oamenii pot învăța cum să treacă peste frica de abandon și să-și recâștige încrederea sine. 

Frica de abandon îți cauzează probleme în relația de cuplu? Programează-te la psihoterapie și depășește această frică.

Cum să faci față fricii de abandon

Frica de abandon poate fi terifiantă și uneori te poate face să simț că pierzi controlul asupra ei. Este important să știi că aceasta este doar o emoție totuși, chiar dacă uneori poate fi foarte puternică. Și ca orice emoție, ea poate fi gestionată.

Cum să gestionezi frica de abandon

O metodă eficientă este să iei o pauză pentru a putea reduce această emoție în intensitate. 20 minute în care să respiri ajută deosebit de mult în calmarea corpului în fața acestei emoții.

Pe termen lung, să te ocupi mai întâi de propriile nevoi, în loc să te concentrezi exclusiv pe nevoile partenerului tău, ajută la întărirea încrederii în sine. Fă-ți timp pentru tine și încorporează în viața ta de zi cu zi activități care îți fac plăcere. Acest lucru va contribui la consolidarea încrederii în sine, ajutând la alinarea fricii de abandon în relații.

Femeie isi calmeaza emotiile respirand incet cu ochii inchisi
Exercițiile de respirație ajută la calmarea emoțiilor puternice care apar odată cu frica de abandon.

Pentru bunăstarea relației, cuplurile pot construi în relație un cerc al siguranței care permite exprimarea nevoilor și temerilor. În acest fel, ambii parteneri pot înțelege mai bine emoțiile celuilalt și pot lucra împreună pentru a depăși orice problemă care ar putea provoca teamă în relație.

Cum să gestionați frica de abandon în cuplu

Pe lângă acțiunile pe care le poți face singur pentru a reduce frica de abandon, poți aborda această temere și împreună cu partenerul de cuplu. Atâta timp cât amândoi sunteți dedicați să vă rezolvați problemele împreună, orice problemă pălește în fața voastră.

Comunicarea este unul dintre cele mai bune instrumente pe care le aveți pentru a aborda problemele este relația voastră care pot proveni din teama de abandon. Este important să fiți deschiși și să ascultați activ, asigurați-vă că îi oferiți celuilalt șansa de a-și exprima gândurile și emoțiile. De exemplu, dacă vreunul dintre voi este deranjat de lipsa de timp petrecut împreună și acest lucru activează frica de abandon, faceți planuri pentru a vă bucura de activități împreună.

El si ea discuta pe canapea tinandu-se de mana
Comunicarea cu răbdare, empatie și înțelegere vă poate ajuta să depășiți temerea de abandon.

Dacă gelozia este de proporții, discutați despre asta. Faceți un efort conștient și empatic să înțelegeți perspectivele celuilalt. Dacă criticile și certurile își fac loc în rutina voastră, înlocuiți-le cu o comunicare asertivă, empatie și susținere reciprocă.

Cel mai important lucru este să faceți un efort pentru a înțelege perspectiva celuilalt și să găsiți modalități de a depăși împreună frica de abandon. Încercați întotdeauna să faceți un compromis și să găsiți o soluție care să funcționeze pentru amândoi.

Nu uitați, o relație puternică și de durată este construită pe încredere, respect și înțelegere, care ar trebui să vină din partea ambilor parteneri, nu doar a unuia singur!

Câteva cuvinte de final

Deși teama de abandon poate fi dificil de gestionat, cuplurile pot depăși efectele sale dăunătoare. Înțelegerea factorilor declanșatori care stau la baza acestei temeri se poate dovedi, de asemenea, utilă.

Fie că provine din experiențe din trecut sau din comportamente actuale, conștientizarea elementelor ce declanșează frica de abandon la partener este un instrument neprețuit pentru consolidarea relației.

Oferiți-vă iubire și acceptare reciprocă, mai degrabă, decât critică. Este esențială în stabilirea unui sentiment sănătos de încredere în cadrul relației.

Creați rutine care să construiască încrederea între voi. Alocați-vă timp pentru seri de conectare sau planificați împreună activități în care vă găsiți împreună bucuria!

Fă-ți o programare pentru o ședință de cuplu astăzi pentru a obține mai multă claritate asupra modului în care frica de abandon ar putea afecta relația ta de cuplu, astfel încât să vă puteți îndrepta spre reconectare cât mai curând.


Referințe:
Palihawadana V, Broadbear JH, Rao S. Reviewing the clinical significance of ‘fear of abandonment’ in borderline personality disorder. Australas Psychiatry. 2019;27(1):60-63. doi:10.1177/1039856218810154
O’Hara KL, Rhodes CA, Wolchik SA, Sandler IN, Yun-Tein J. Longitudinal effects of post-divorce interparental conflict on children’s mental health problems through fear of abandonment: does parenting quality play a buffering role? Child Dev. 2021;92(4):1476-1493. doi:10.1111/cdev.13539
Wolchik SA, Tein JY, Sandler IN, Doyle KW. Fear of abandonment as a mediator of the relations between divorce stressors and mother-child relationship quality and children’s adjustment problems. J Abnorm Child Psychol. 2002 Aug;30(4):401-18. doi: 10.1023/a:1015722109114. PMID: 12108768

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top