comunicarea in cuplu este o abilitate care se poate dezvolta

Comunicarea În Cuplu: Comunică mai bine și îmbunătățește relația de cuplu

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Comunicarea este o piatră de temelie în orice relație de cuplu. Este liantul care leagă partenerii și un instrument vital prin care creăm înțelegere reciprocă și rezolvăm conflictele care apar. În ședințele de psihoterapie de cuplu, subliniez cât de importantă este comunicarea pentru sănătatea relațională, fiind un element central în atingerea obiectivelor de cuplu. Comunicarea în cuplu este importantă pentru că este unicul intrument prin care ne exprimăm sentimentele, dorințele și așteptările, iar felul în care alegem să facem acest lucru poate întări sau deteriora conexiunea cu partenerul de cuplu sau soțul (soția).

Deși pare că nu este greu să exprimăm ceea ce dorim, comunicarea în cuplu este adesea presărată cu provocări. Prespectiva proprie și emoțiile pe care le simțim ne pot face să ne pierdem abilitatea de a comunica adecvat mesajul pe care vrem să îl transmitem, și de aici să pornească un adevărat scandal. Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă nici nu dorim acest lucru.

De aceea, să înțelegem perspectiva diferită a partenerului și a ne gestiona eficient momentele tensionate din cuplu, sunt competențe care se dezvoltă în timp. Așa că pentru a te susține pe parcursul tău de a-ți dezvolta aceste competențe, am creat un curs online de comunicare asertivă. Acest curs online îți oferă toate instrumentele de care ai nevoie pentru a-ți dezvolta această abilitate de nelipsit din arsenalul tău de dezvoltare personală, instrumente de rezolvare de conflicte și îmbunătățire a relațiilor din viața ta.

Comunică eficient, comunică asertiv, înscrie-te la cursul online
Cursul online de comunicare asertivă pe PsihoSensus Academy te ajută să înveți să comunici eficient

În acest articol îmi propun să trecem prin următoarele secțiuni care să te ajute să comunici mai bine cu partenerul de cuplu sau soțul / soția:

  • Să înțelegem ce este comunicarea asertivă și de ce este crucială pentru o relație sănătoasă.
  • Cum depășim provocările din comunicarea în cuplu.
  • Ce resurse avem pentru a ne dezvolta abilitatea de a comunica asertiv cu persoana iubită.

De ce este importantă comunicarea în cuplu

Comunicarea intre soti are beneficii nenumarate
Problemele legate de comunicare sunt printre cele mai frecvente în cupluri.

Comunicarea asertivă este temelia pe care se construiește o relație de cuplu sănătoasă. Atunci când nu știm să comunicăm asertiv în cuplu, putem avea diferite neînțelegeri și distanțare emoțională. Comunicarea asertivă sau non-violentă, este modul de comunicare diplomat, prin care împărtășim gânduri, sentimente și nevoi într-un mod respectuos. Astfel, avem șanse foarte mici să facem ca partenerul nostru să intre în defensă, să se închidă emoțional sau chiar să se iște un conflict.

Cum comunici asertiv în cuplu

Comunicarea asertivă în cuplu se bazează pe exprimarea clară a propriilor gânduri și sentimente fără a încălca drepturile partenerului tău. Acest lucru presupune ascultare activă și oferirea de feedback constructiv. Iată câteva strategii de comunicare asertivă eficientă care te pot ajuta:

  • Folosim ”eu”, persoana întâi singular în comunicare în loc de ”tu” persoana a doua: Aceasta metoda reduce riscul de a-l face pe celălalt să se simtă acuzat. De exemplu, pot spune, „(Eu) simt dezamăgire când întârzii fără să mă anunți”, în loc de „(Tu) mă dezamăgești când întârzii”. Sună diferit, nu? Testează acest mod de a te exprima și observă efectele sale 🙂
  • Exprimăm mesajul cu claritate: Este important să fiu direct și la obiect, fără a lasa loc  celuilalt să facă interpretări eronate.
  • Evităm presupunerile: Când nu sunt sigur de ceva, întotdeauna întreb în loc să presupun. Astfel evit să ne înțelegem greșit și să creăm tensiuni nejustificate.

Am scris un articol despre cum să comunicăm asertiv, pe care te invit să îl citești pentru mai multe detalii utile despre cum să comunici asertiv în cuplu.

Book icon
Articol recomandat: Ce este comunicarea asertivă?

Comunicarea nonverbală

Limbajul corpului, tonul și timbrul vocii joacă un rol important în transmiterea mesajelor, unde uneori, ce nu spun este la fel de important precum ce spun. Gesturile, postura și expresiile faciale pot adesea să dezvăluie mai mult decât cuvintele rostite. Dacă mai adăugăm și tonul, timbrul și viteza pe care comunicăm mesajul, acesta poate căpăta un cu totul alt sens în urechile celui care ne ascultă. De exemplu, contactul vizual sugerează prezență și implicare în discuție, în timp ce o postură închisă poate indica reticență sau discomfort.

Ca o mică paranteză aici pentru că este vorba despre relația de cuplu, am creat un jurnal cu exerciții pentru relația ta de cuplu pe care te invit să îl descarci gratuit completând formularul de mai jos 👇

  • Congruența între verbal și nonverbal: Asigură-te că semnalele nonverbale se potrivesc cu cele verbale și astfel poți să îmbunătățești mesajul pe care îl transmiți.
  • Atenție la semnalele partenerului: Observă limbajul corporal al partenerului și poți primi indicii valoroase asupra sentimentelor sale. Acest lucru te ajută să răspunzi într-un mod care favorizează o comunicare bună între voi.
  • Folosește un ton potrivit pentru mesajul e care dorești să îl transmiți: De exemplu, folosește un ton cald, blând când vrei să îți susții partenerul, și un ton ferm când dorești să trasezi o limită sănătoasă.

Obstacole în comunicarea în cuplu

Adesea istoricul de viață și percepția eronată asupra comportamentului celuilalt sau interpretarea acțiunilor sale, duc la probleme de comunicare în cuplu.

În experiența mea din cabinetul de psihoterapie, am observat că unele dintre cele mai frecvente obstacole în comunicarea între soți sunt ascultarea deficitară și gestionarea neadecvată a propriilor emoții. Acestea pot duce la conflicte, deconectare între parteneri și treptat la lipsa de comunicare în cuplu, ceea ce afectează profund sănătatea relației.

De aceea, în munca mea de psihoterapeut pentru cuplu, ajut cuplurile să învețe ascultarea activă pentru a preveni lipsa de comunicare eficientă.

Care sunt stilurile de comunicare în cuplu?

Stilurile de comunicare sunt moduir prin care comunicăm cu ceilalți. Ele sunt: stilul de comunicare pasiv, agresiv, și pasiv-agresiv.

În comunicarea dintre soți, stilul de comunicare utilizat poate avea un impact profund asupra calității și satisfacției în relație. Hai să vedem care sunt stilurile de comunicare pe care le cunoaștem:

Comunicarea asertivă

Eu consider comunicarea asertivă drept cea mai sănătoasă formă de comunicare în cuplu. Ea implică exprimarea gândurilor și nevoilor proprii respectuos și fără a-l răni pe partener. Comunicarea ssertivă sau non-violentă prioritizează înțelegerea și respectul reciproc, contribuind la o relație de cuplu armonioasă. Dacă nu avem abilitatea de a comunica asertiv din diferite motive, atunci vom avea un stil de comunicare care nu este asertiv, și anume:

  • Stil pasiv
  • Stil agresiv
  • Stil pasiv-agresiv

Dar, așa cum am spus mai sus, comunicarea asertivă se poate învăța. Oricine poate să învețe cum să comunice asertiv și astfel să își îmbunătățească calitatea relației de cuplu.

Comunicarea pasivă

Comunicarea pasivă se caracterizează prin evitarea exprimării sentimentelor sau nevoilor mele, de multe ori din dorința de a evita conflictul. Acest stil poate duce la neînțelegeri acumulate pe termen lung, deoarece partenerul nu va ști ce este cu adevărat în gândul sau inima noastră. Unele persoane adoptă acest stil de comunicare de-a lungul vieții pentru că a fost cel potrivit în anumite circumstanțe, însă în momentul prezent ar putea cauza mai mult rău decât bine: deconectare, lipsa de comunicare în cuplu, absența din dialog, lipsa de proactivitate și altele.

Comunicarea pasiv-agresivă

Când adopt comportamentul pasiv-agresiv, exprim nemulțumirea într-un mod indirect, prin sarcasm sau prin acțiuni care ascund adevăratele mele gânduri și sentimente. Acest stil de comunicare poate eroda încrederea dintre parteneri, fiind adesea o sursă de frustrare și confuzie. Sarcasmul poate fi văzut ca și critică, faptul că nu exprim de fapt ce am nevoie și devin pasiv duce la acumularea de frustrări care mai târziu ajung să dea pe afară. De aceea apar și conflictele când unul dintre parteneri are un stil de comunicare pasiv-agresiv.

Comunicarea agresivă

Utilizarea stilului agresiv înseamnă că-mi voi exprima gândurile și emoțiile într-un mod care poate fi interpretat ca fiind agresiv sau dominator. Acest mod de comunicare tinde să fie însoțit de ridicarea vocii sau de critică și poate fi dăunător relației, distrugând sentimentul de siguranță și deschidere dintre parteneri sau soți. Persoana care are un stil agresiv de comunicare poate de asemenea să agreseze verbal, să critice, să își impună punctul de vedere, nefiind deschis să își asculte partenerul.

Stilul de comunicare asertiv este cel care are cele mai multe beneficii pe termen lung în cuplu. Hai să vedem ce înseamnă comunicarea eficientă în relația de cuplu sau căsnicie.

Ce înseamnă comunicarea eficientă în cuplu?

În relația de cuplu, o bună comunicare este puntea carea leagă partenerii.

Am observat, și cuplurile cu care lcurez și am lucrat, mi-au demonstrat ani la rândul, că una dintre cheile de bază ale unei relații de succes este comunicarea eficientă. Aceasta este de bază pentru dezvoltarea și menținerea intimității în cuplu. Prin comunicare asertivă devenim transparenți și vulnerabili, ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce simțim și propriile nevoi, dezvoltăm legătura de intimitate între noi și partenerul de cuplu, și nu în ultimul rând, rămânem pe calea optimă pentru o relație armonioasă.

Dezvoltăm intimitatea în cuplu prin ceea ce și cum comunicăm

Prin cuvintele pe care le alegem, putem să construim punți de intimitate sau, din contră, să creăm bariere. Când vorbim deschis cu partenerul de cuplu, împărtășim nu doar informații, ci și o parte din ceea ce este intimitatea emoțională. Facem asta pentru că intimitatea se hrănește din cuvinte și gesturi care transmit emoții și gânduri personale. În cazul lipsei de comunicare în cuplu, sentimentul de conectare intimă dintre parteneri poate fi compromis.

Importanța vulnerabilității în relația de cuplu

A fi vulnerabil în fața celuilalt înseamnă a-mi asuma riscul de a fi autentic, de a fi cine suntem, să ne arătăm așa cum suntem. Așadar, vulnerabilitatea este un ingredient cheie în comunicarea între soți sau parteneri. A-mi exprima temerile, gândurile, dorințele sau neîmplinirile în fața partenerului de viață înseamnă că am încredere că voi fi auzit și înțeles. Și nu doar atât, ci și că sunt în siguranță când fac asta și vom găsi un mod să ne înțelegem mai bine nevoile unul altuia. Este o cale directă să aprofundăm conexiunea dintre noi și partenerul de cuplu și a face relația mai puternică.

Transparența emoțională în comunicarea dintre parteneri

Când vorbesc despre transparența emoțională, am în vedere capacitatea de a-mi împărtăși vulnerabilitățile și temerile fară teama de a fi judecat. Am observat că, prin împărtășirea autentică a emoțiilor, pot crea un spațiu sigur pentru ca partenerul meu să facă același lucru. Dacă-mi exprim bucuriile și năzuințele, dar și momentele de incertitudine, ajut la construirea unei înțelegeri reciproce unde comunicarea între soți devine un pod ce conectează lumea interioară a ambilor parteneri.

Dacă aleg să fiu transparent și îmi împărtășesc gândurile și emoțiile cu partenerul de cuplu, întăresc comunicarea în cuplu și pun astfel bazele unei încrederi mai mari între noi. Îmi asum să fiu sincer în exprimarea sentimentelor, să ascult cu atenție și să respect perspectiva partenerului meu. Aceasta este abordarea pe care o consider deosebit de utilă pentru a naviga prin complicațiile relației și pentru a menține o legătură puternică.

Putem să punem limite prin comunicarea din cuplu?

Comunicarea în cuplu trebuie să fie una asertivă pentru a putea crea sentimentul de deschidere și siguranță necesare într-o relație sănătoasă.

Pentru mine, stabilirea granițelor prin comunicare înseamnă să clarific ce este acceptabil și ce nu în relația de cuplu. Îmi exprim sentimentele și așteptările fără ambiguitate, asigurându-mă că partenerul înțelege nevoia mea de spațiu personal și de timp propriu. Este esențial să mențin un echilibru între deschiderea totală și păstrarea unui spațiu propriu, care să permită fiecăruia dintre noi să ne regăsim și să ne reîncărcăm. Respectarea acestor granițe de către ambii parteneri contribuie la o comunicarea sănătoasă în cuplu, la creșterea individualității, autonomiei, conturarea personalității proprii diecărui partener, și în consecință, la conectare și respect mutual.

De exemplu, dacă avem nevoie de timp personal, putem negocia o limită în ceea ce privește timpul petrecut împreună. Putem spune ceva asertiv, ca în exemplul următor: „Îmi place să petrec timp cu tine, și simt că am nevoie și de timp individual. Mi-ar plăcea să creăm un program care să ne ofere echilibrul potrivit între timpul petrecut împreună și timpul personal. Ai fi de acord să facem asta?”

Strategii de îmbunătățire a comunicării

Pentru a contracara lipsa de comunicare în cuplu și a construi un dialog deschis și sănătos, iată câteva metode concrete pe care eu le consider foarte eficiente. Ajut cuplurile cu care lucrez să învețe să asculte activ și cu empatie pe partenerul de cuplu, și să știe cum să ofere un feedback constructiv.

Ascultarea activă

Ascultarea activă presupune mai mult decât a auzi cuvintele partenerului. Este vorba despre înțelegere și empatie. Înseamnă să încerci să înțelegi sentimentele și motivele din spatele cuvintelor. Când lipsa de comunicare în cuplu își face simțită prezența, adesea acest lucru se întâmplă pentru că nu ne dedicăm suficient timp să ascultăm cu adevărat. Eu ajut cuplurile cu care lucrez să se străduiască să acorde atenție nu doar cuvintelor, ci și tonului vocii și limbajului corporal al partenerului, întărind astfel comunicarea între soți.

O tehnică adesea folosită în psihoterapia de cuplu este de a reflecta ceea ce spune celălalt, reformulând cu propriile tale cuvinte ceea ce ai înțeles. Asta ajută la asigurarea că ai prins mesajul corect și că nu există neînțelegeri. De exemplu, dacă partenerul tău spune că este obosit de muncă și are nevoie de timp pentru sine, ai putea răspunde: „Se pare că ai avut o zi extenuantă, e normal să ai nevoie de timp pentru tine”.

Iată câteva puncte importante pentru a asculta activ:

  • Evită întreruperile când celălalt vorbește.
  • Parafrazează sau reformulează pentru a arăta că ai înțeles mesajul.
  • Întreabă partenerul ca să demonstreazi interesul și prezența ta.

Dacă vrei să înveți să asculți activ și să îți îmbunătățești comunicarea în cuplu, te invit să accesezi cursul nostru online pentru ascultare activă. Acest curs cuprinde activități practice care te vor ajuta să deprinzi arta ascultării active pentru relații mai armonioase.

Cursul online ”Ascultă cu adevărat” de pe PsihoSensus Academy te poate ajuta să înveți să asculți activ partenerul de cuplu și să devii un comunicator și ascultător excelent.

Oferă feedback constructiv

În comunicarea din cuplu primim și oferim constant feedback. Este important ca feedback-ul oferit să fie constructiv pentru a putea ajuta partenerul să facă efectiv ceva cu el. Dacă feedback-ul nu este constructiv, el nu este decât o părere oricum, dar poate fi perceput răutăcios sau critic, ceea ce îl poate face pe partener să se retragă sau să înceapă o ceartă.

Ca să dau un feedback constructiv, mă asigur că feedback-ul meu este specific și centrat pe comportamente, nu pe caracterul persoanei. În loc să spun „Nu ești un bucătar bun”, prefer să folosesc afirmații la persoana întâi, cum ar fi „Mâncarea ta este minunata, și cred că data viitoare ai putea adăuga mai multă sare. Ție cum ți se pare?”. Acesta este un mod mai puțin acuzator de a exprima propria opinie și a oferi o cârjă care deschide calea către o discuție productivă. Astfel, subliniază aspectele pozitive mai întâi, apoi să adu în discuție ce ar putea fi îmbunătățit: comportamente, nu caracter!

Și pentru că este possibil să învățăm și cum să oferim feedback în relația de cuplu sau căsnicie, sau în orice altă relație, avem un curs special pentru a te ajuta să deprinzi această abilitate. Te invit să vezi cursul nostru online pentru a primi și a oferi un feedback constructiv, cârja noastră pentru tine în comunicarea asertivă de zi cu zi.

Feedback-ul este o parte esențială din comunicarea asertivă, și poate ajuta să primești și să oferi feedbck fără frustrare și dureri de cap. Accesează cursul online (acces gratuit pentru 24h) pe PsihoSensus Academy.

Prevenirea și gestionarea conflictelor din relația de cuplu

Conflictul este inevitabil în orice relație de cuplu, dar modul în care îl prevenim și îl gestionăm poate consolida sau afecta negativ o relație. Observ că dacă eu sunt proactiv și încerc să abordez problemele incipient, pot preveni escaladarea lor. De asemenea, un aspect esențial este recunoașterea propriilor greșeli și deschiderea către compromis pentru a menține o comunicare eficientă între soți. Faptul că recunoaștem că și noi am contribuit la escaladarea unui conflict ne ajută de fapt să ne asumăm responsabilitatea pentru propriile acțiuni, și să încercăm să aplanăm sau să rezolvăm acea problemă.

Rezolvarea conflictelor în cuplu într-un mod în care ne aduce mai aproape de partener și nu ne separă, este o modalitate utilă pentru menținerea unei relații sănătoase. În absența unei comunicări eficiente, neînțelegerile pot escalada rapid și pot afecta negativ legătura dintre parteneri. Una dintre tehnicile eficiente la care este bine să apelăm când gestionăm conflictele din cuplu, este negocierea. Acest proces de negociere implică identificarea nevoilor și dorințelor ambele părți și căutarea unui front comun. Astfel, asigură-te că îți exprim clar și calm punctul de vedere fără a trece peste sentimentele partenerului tău. De exemplu, dacă simți că ți se ignoră opinia într-o decizie, vei spune direct: „Pentru mine este important ca și opinia mea să fie auzită. Hai să găsim o soluție cu care amândoi să ne simțim bine.”

Iată câteva strategii pentru gestionarea conflictelor din cuplu:

  • Identifică acele cauze ale conflictului fără a căuta un țap ispășitor.
  • Menține-ți calmul și a o atitudine deschisă la soluții.
  • Caută soluții în care ambii parteneri se fiți înțeleși, auziți și respectați.

Managementul emoțiilor pentru o relație de cuplu armonioasă

Gestionarea adecvată a emoțiilor este baza pe care se stabilește o comunicare bună. Emoțiile pe care le simțim pot prelua cârma într-o discuție, și adesea putem regreta ceea ce am zis sau făcut. O emoție neplăcută este adesea locul de unde pornesc conflictele în cuplu.

Book icon
Articol recomandat: Ce sunt emoțiile?

Ca să gestionez corect emoțiile și să le țin sub control, trebuie să fie conștient că tonul vocii mele și limbajul corpului transmit multe, așa că mă străduiesc să rămân calm și să evit comportamente care ar putea pune gaz pe foc în discuție. Respir profund când sunt frustrat și mă concentrez pe faptul că scopul nostru este de a ajunge la un acord, nu de a câștiga o argumentație. Mă asigur că nu las lipsa de comunicare să ne despartă, ci încerc mereu să punem pe primul plan înțelegerea reciprocă.

Scopul principal pentru gestionarea emotiilor este să te ajute să câștigi control asupra felului în care te simți și acționezi atunci când simți emoții puternice, pentru a avea mai multă stăpânire de sine utilă în conversațiile încărcate din cuplu. Și dacă îți dorești să înveți în profunzime cum să îți gestionezi emoțiile negative, am creat pentru tine un curs online special. Știu, știu, ți-am arătat până acum mai multe cursuri online din platforma noastră, și ele te ajută să câștigi abilitățile necesare să faci față încercărilor din viața de cuplu de zi cu zi.

Curs online emotii Gestioneaza-te emotiile - test inteligenta emotionala
Cursul online Gestionează-ți emoțiile, devino maestrul emoțiilor tale este un curs online structurat și practic pentru cei care își doresc să învețe să își regleze emoțiile cu succes.

Acest curs online pentru gestionarea emoțiilor te ajută să devii maestrul propriilor tale emoții. De la furie, la frică, la gelozie sau invidie, poți învăța cum să preiei tu controlul asupra lor și să le faci prietenele tale.

Impactul tehnologiei asupra comunicării dintre parteneri

Tehnologia a schimbat fundamentul pe care se bazează comunicarea în cuplu, influențând atât modul în care interacționăm, cât și frecvența acestor interacțiuni. Am observat că, pe măsură ce utilizăm mediile sociale, atât de mult cresc și schimbările în dinamica relațiilor personale. În relațiile conjugale, mesajele instant și postările pe rețelele de socializare au înlocuit o bună parte din discuțiile față în față. Această schimbare are atât aspecte pozitive, cum ar fi îmbunătățirea conexiunii atunci când partenerii sunt fizic separați, cât și aspecte negative, inclusiv posibilitatea interpretărilor greșite datorate absenței indiciilor non-verbale.

Este evident că mediile sociale pot avea un impact asupra sentimentului de intimitate și securitate în relația de cuplu. Conform unui studiu despre comunicarea online și impactul ei în relația de cuplu, aceste noi tehnologii au introdus forme noi de manifestare a comunicării, care pot atât să unească, cât și să distanțeze partenerii, mai ales dacă pentru ei acest tip de comunicare contează.

De exemplu, uneori tendința de a verifica constant telefonul (fenomen numit „technoference„) poate cauza distres și poate fi văzută ca o invadare a momentelor intime sau importante pentru parteneri. E deosebit de important ca atunci când petrece timpul cu partenerul de cuplu, să uităm de existența rețelelor sociale și să să găsim un echilibru între prezența online și viața reală, deoarece aceasta afectează direct calitatea și profunzimea conexiunii cu partenerul de cuplu.

Întrebări frecvente despre comunicarea în cuplu

Înainte de a răspunde specific la întrebările comune pe tema comunicării în cuplu, aș vrea să subliniez faptul că o comunicare eficientă se întemeiază întotdeauna pe deschidere, încredere și respect reciproc.

Cum pot îmbunătăți comunicarea cu partenerul/partenera când pare că nu mai vorbim ca înainte?

Pentru a îmbunătăți comunicarea cu partenerul sau partenera, este important să găsim momente propice pentru a discuta, să ne exprimăm fără critici sau judecăți și să ne ascultăm reciproc. Acceptarea diferențelor, perspectivelor ambilor parteneri și încrcarea de a menține o perspectivă obiectivă asupra vieții comune sunt pași esențiali în acest proces.

Cum să abordezi situația când partenerul petrece prea mult timp pe telefon și nu comunică suficient cu tine?

Este important să discuți despre ceea ce simți atunci când se întâmplă acest lucru fără a-l acuza pe partener. Stabiliți împreună reguli clare cu privire la momentele în care telefonul nu este permis, pentru a vă asigura că aveți timp de calitate împreună.

În ce moduri pot construi o relație de cuplu care să susțină și să promoveze comunicarea eficientă?

Construirea unei relații de cuplu care promovează comunicarea eficientă implică practicarea empatiei, împărtășirea experiențelor personale și încurajarea partenerului să participe la conversaţii. O bună comunicare este baza pe care ne construim relații fericite.

Ce să faci dacă simți că partenerul/partenera evită conversațiile importante sau se închide emoțional?

Dacă observi că partenerul sau partenera evită conversațiile importante, încearcă să inițiezi discuția într-un moment liniștit, exprimându-ți îngrijorarea și dorința de a înțelege motivele din spatele comportamentului său. Ajută-ți partenerul să se simtă în siguranță când purtați astfel de discuții.

Cum să gestionezi lipsa de comunicare în cuplu cu iubitul/iubita fără a crea conflicte suplimentare?

Pentru a gestiona lipsa de comunicare fără a provoca conflicte suplimentare, este util să te concentrezi pe propria exprimare în mod calm, să te străduiești să înțelegi perspectiva celuilalt și să propui soluții constructive, cum ar fi sesiuni regulate de comunicare în cuplu.


Referințe:

Sullivan, K. T., Riedstra, J., Arellano, B., Cardillo, B., Kalach, V., & Ram, A. (2020). Online communication and dating relationships: Effects of decreasing online communication on feelings of closeness and relationship satisfaction. Journal of Social and Personal Relationships, 37(8-9), 2409-2418. https://doi.org/10.1177/0265407520924707
Johnson, M. D., Lavner, J. A., Mund, M., Zemp, M., Stanley, S. M., Neyer, F. J., Impett, E. A., Rhoades, G. K., Bodenmann, G., Weidmann, R., Bühler, J. L., Burriss, R. P., Wünsche, J., & Grob, A. (2022). Within-Couple Associations Between Communication and Relationship Satisfaction Over Time. Personality and Social Psychology Bulletin, 48(4), 534-549. https://doi.org/10.1177/01461672211016920
De Netto PM, Quek KF, Golden KJ. Communication, the Heart of a Relationship: Examining Capitalization, Accommodation, and Self-Construal on Relationship Satisfaction. Front Psychol. 2021 Dec 13;12:767908. doi: 10.3389/fpsyg.2021.767908. PMID: 34966329; PMCID: PMC8710473.
McDaniel BT, Drouin M. Daily Technology Interruptions and Emotional and Relational Well-Being. Comput Human Behav. 2019 Oct;99:1-8. doi: 10.1016/j.chb.2019.04.027. Epub 2019 May 1. PMID: 32831467; PMCID: PMC7430699

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top