Se merita sa mergi la terapie de cuplu dupa infidelitate?

Terapie De Cuplu După Infidelitate: Mai Poți Salva Relația?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

După câteva discuții încărcate vă decideți că este o idee bună să veniți la terapie de cuplu după infidelitate. Mai poate ajuta psihoterapia de cuplu, o relație erodată de infidelitate? În acest articol discutăm despre psihoterapia de cuplu după ce ai fost înșelat sau ai înșelat. Fie că este vorba despre tine sau despre partener(ă), vom explora ce puteți face în psihoterapia de cuplu după ce a ieșit la suprafață triunghiul amoros și cum vă poate ajuta un proces terapeutic să vă salvați relația sau căsnicia.

În fața infidelității, calea spre recuperare poate părea o cale dificilă. Este o călătorie plină de emoții de toate felurile, complexitate și incertitudine. Cu toate acestea, în mijlocul acestui teren minat uneori, există speranță și o oportunitate pentru amândoi să redescoperiți puterea relației voastre de cuplu.

Faptul că vă gândiți să mergeți la terapie de cuplu dupa infidelitate este un pas foarte curajos. Reflectă un angajament comun de a înfrunta dificultățile pe care le întâmpinați, dorința de a reconstrui relația voastră, de a vă vindeca și de a ieși mai puternici ca niciodată. Nu uitați că a căuta ajutor nu este un semn de slăbiciune, ci o dovadă de maturitate, asumare, și dedicare a voastră unul față de celălalt.

Înainte să vedem cum te ajută terapia de cuplu după infidelitate, hai să înțelegem mai întâi ce este infidelitatea.

Ce este infidelitatea?

Infidelitatea se referă la actul de trădare a angajamentului față de partenerul tău într-o relație romantică sau sexuală prin intrarea într-o relație secretă, de obicei sexuală, emoțională sau romantică, cu o persoană din afara relației de cuplu principale. Infidelitatea implică întotdeauna o trădare a încrederii prin acțiuni care sunt ascunse de partener și care pot include aventuri sexuale, conexiuni emoționale prin îndrăgostire sau interacțiuni online de natură romantică cu o altă persoană.

Impactul infidelității asupra relațiilor este adânc și poate avea consecințe de grave. Cu alte cuvinte, așa cum multe studii științifice pe tema divorțului sau a separării concluzionează, infidelitatea este unul dintre motivele principale pentru care relațiile se destramă.

Motivele pentru care oamenii ajung sa isi insele partenerul de cuplu
Fiecare persoană este diferită si pot exista mai multe motive pentru care poate ajunge să își înșele partenerul de cuplu. Cu toate acestea, nu toată lumea înșală, indiferent de câte motive ar avea.

Partenerul trădat simte o pierdere profundă a încrederii în partener, durere emoțională imensă, furie, uneori disperare, chiar dorința de răzbunare. De asemenea, poate pierde din stima sa de sine și poate dezvolta credințe negative despre propria persoană. Sentimentul de inadecvare, că nu este suficient de bun, pot persista chiar dacă partenerul care a înșelat alege să își îndrepte comportamentul.

Partenerul care a înșelat poate simți vinovăție și rușine deosebit de puternice. Și de multe ori nu pot explica celuilalt acest comportament, mai ales că majoritatea devăluirilor despre infidelitate sunt neașteptate.

Infidelitatea poate afecta cu totul climatul din casă. Dacă există și copii, și ei vor simți instabilitatea și atmosfera încărcată din cămin.

Efectele infidelității pot persista pe termen mai lung, unele persoane putând dezvolta chiar anumite semne care seamănă cu stresul post traumatic. De exemplu:

 • Au gânduri intruzive despre partener și cealaltă persoană
 • Au anxietate, simptome depresive
 • Au dificultate de concentrare
 • Sunt iritabili, se enervează și reacționează nervos ușor
 • Au dificultăți legate de somn
 • Se angajează în comportamente riscante (de răzbunare)
 • Evită ceea ce îi poate pune în contact cu partenerul sau persoana cu care au fost înșelați

Dacă nu se destramă după descoperirea acestui eveniment regretabil, relația suferă efectele pe termen lung. Pot ieși la suprafață în momente grele ale relației, sentimente reziduale după infidelitate care pot face dificilă recuperarea relației. Cu toate acestea, cuplurile care merg la terapie de cuplu dupa infidelitate pășesc într-un cadru de lucru pentru depășirea acestei probleme.

Ca o mică paranteză aici pentru că este vorba despre relația de cuplu, am creat un jurnal cu exerciții pentru relația ta de cuplu pe care te invit să îl descarci gratuit completând formularul de mai jos 👇 

De ce înșală oamenii?

Nimeni nu înșală fără motiv. Acest lucru nu înseamnă că dacă există un motiv oricine va înșela. Nu. Aici este vorba de unicitatea fiecărui om care îl duce către sau departe de a înșela. De fapt problemele din cuplu care au dus la un triunghi conjugal, au început cu mult dinaintea acestuia. Acțiunea de a înșela este în sine un simptom al unei relații conjugale sau de cuplu care nu mai era de mult timp funcțională.

Hai să vedem care sunt câteva cauze tipice ale infidelității.

Dragostea insuficientă sau absentă

Motivele de infidelitate pot varia de la o persoană la alta, în funcție de ceea ce este important pentru ele și le lipsește în relația prezentă. De exemplu, dacă unei persoane îi place să primească afecțiune fizică (atingeri, îmbrățișări) și lipsa acestora o nemulțumește profund, poate căuta aceste lucruri la o altă persoană care i le poate oferi. Astfel, când iubirea acordată nu este suficientă sau împlinitoare o perioadă mai mare de timp, există un risc ca partenerii să intre în relații extraconjugale.

Lipsa de conexiune emoțională

Un alt motiv poate fi lipsa de conexiune emoțională. Lipsa percepută a unei conexiuni emoționale cu partenerul actual îi poate face pe oameni să caute intimitate emoțională în altă parte. Exemple de intimitate emoțională: împărășirea despre emoții, sentimente, probleme sau succese.

Diferitele nemulțumiri din relație

Nemulțumirea față de relație este un alt motiv pentru care oamenii pot ajunge să își înșele partenerul. Nemulțumirea continuă față de comunicarea pe care o au, conflictele sau discuțiile pe probleme care se repetă, lipsa de intimitate sexuală, și aspectul financiar, sunt doar câteva exemple de dificultăți care pot produce sentimentul de nemulțumire.

Plictiseala

Alți oameni au o dorință aprigă de noutate și experiențe, consumând relația de bază ajung să se plictisească și caută adrenalina în altă relație. Emoția și noutatea unei noi întâlniri romantice sau sexuale, activitățile diverse, dorința de varietate și aventură, toate acestea pot duce la infidelitate.

Incompatibilitatea sexuală

Nemulțumirea sexuală este unul dintre motivele populare pentru care partenerii pot ajunge să înșele. Lipsa unei bune compatibilități sexuale, frecvența sau limitările în explorarea vieții sexuale în cuplu, îi poate determina pe parteneri să caute satisfacția sexuală cu o altă persoană.

La terapie de cuplu dupa infidelitate

Dacă ați ajuns în punctul în care vă gândiți la terapia de cuplu dupa infidelitate, este posibil ca, deși există o durere imensă, relația voastră să se poată repara. Psihoterapia de cuplu este deosebit de importantă pentru un cuplu aproape pus la pământ de existența unei relații extraconjugale. Infidelitatea este o problemă profund tulburătoare pentru ambii parteneri, și terapia de cuplu poate oferi un cadru sigur și structurat, de sprijin pentru depășirea unei astfel de provocări capitale în cuplu.

Mergeti la terapie de cuplu dupa infidelitate, va poate ajuta sa va recuperati relatia
Terapia de cuplu după infidelitate este o opțiune care poate ajuta cuplurile să iasă din acest impas.

Iată cum ajută psihoterapia de cuplu în urma infidelității, și care sunt din punctul meu de vedere principalele beneficii ale acesteia:

 • Aveți un loc confidențial unde puteți exprima propriile sentimente și gândurile în siguranță pentru a ajuta procesul terapeutic de recuperare al relației.
 • Vă puteți (re)face relația de cuplu mai armonioasă, mai sănătoasă și mai împlinitoare.
 • Identificăm cauzele profunde ale infidelității și restabilim fundamentele unei relații de cuplu sănătoase.
 • Aplicăm strategii de psihoterapie de cuplu pentru gestionarea problemelor existente dintre parteneri care au adus cuplul în acest punct.
 • Prelucrăm emoțiile simțite după infidelitate.
 • O direcție importantă poate fi iertarea partenerului infidel.
 • Aveți suport emoțional pentru repararea relației după infidelitate.
 • Vă explorați și vă cunoașteți mai bine atât pe sine cât și pe partener.
 • Descoperiți lucruri noi și înțelegeți mai bine dinamica din cuplul vostru, de asemenea, aveți oportunitatea să o îmbunătățiți.
 • Aveți sprijin profesionist pentru depășirea momentelor de criză în cuplu.

Pentru ca psihoterapia de cuplu dupa infidelitate să funcționeze este necesar, din punctul meu de vedere, ca ambii parteneri să fie deschiși să lucreze problema infidelității. De asemenea, să conștientizeze partea fiecăruia de contribuție la această situație care erodează cuplul. Și mai mult decât atât, să poată accepta durerea și emoțiile neplăcute ca parte normală din procesul de recuperare a relației de cuplu. Și nu în ultimul rând, să poată ierta și să știe că iertarea este și ea un proces în sine.

Oricât de dificil ar fi momentul prezent, psihoterapia oferă speranța unui viitor mai bun. Este un parcurs de transformare care, atunci când este abordată cu dedicare, poate duce la o relație de cuplu mult mai rezistentă și mai satisfăcătoare. Nu uitați că faptul că vreți să mergeți la terapie de cuplu dupa infidelitate este o dovadă a angajamentului vostru unul față de celălalt. Este un pas mare spre construirea unui viitor în cuplu care este modelat de călătoria voastră.

Cum alegi un psihoterapeut potrivit pentru terapie de cuplu dupa infidelitate

Specialistul potrivit pentru voi înseamnă să simțiți că sunteți înțeleși, nejudecați, sprijiniți în demersul vostru important. Pentru început, iată câteva aspecte esențiale pe care ți le propun când alegi psihoterapeutul pentru terapia de cuplu dupa infidelitate:

Psihoterapeutul specializat în psihoterapie de cuplu are pregătirea profesională necesară pentru a susține un cuplu în recupearea sa. Dacă optați pentru consiliere de cuplu (sau maritală), fiți atenți ca cei care oferă acest serviciu să fie psihologi cu drept de liberă practică acreditați de Colegiul Psihologilor din România.

Eu personal recomand lucrul pe problemele din relație, doar cu specialiști din domeniul sănătății psihice și relaționale care au studiat psihoterapia de cuplu, adică doar cu psihoterapeuți specializați în terapia de cuplu.

Alege psihoterapeutul potrivit pentru terapia de cuplu dupa infidelitate
Fă o programare la psihoterapie de cuplu.

Ce să întrebi psihoterapeutul înainte de a face programarea:

 • Dacă are acreditare de la Colegiul Psihologilor din România
 • Ce tip de psihoterapie a studiat și ce presupune aceasta pentru cuplu
 • Dacă are experiență în psihoterapia de cuplu
 • Dacă are experiență de lucru cu problemele legate de infidelitate în cuplu

După ce ați ales un psihoterapeut și ați avut o primă ședință, este bine să poți evalua cum v-ați simțit în timpul ședinței, dacă v-a fost ușor să comunicați problemele și obiectivele voastre. Un alt aspect important este ca psihoterapeutul să fie obictiv și neutru, adică să nu facă alianță cu unul dintre parteneri împotriva celuilalt. Dacă simțiți că persoana din fața voastră este neutră, vă înțelege și vă susține fără judecată, probabil ați găsit psihoterapeutul potrivit.

Mai poți salva relația de cuplu dupa infidelitate?

Da! Este posibil să puteți salva relația de cuplu după infidelitate. Există posibilitatea de vindecare a relației de cuplu după infidelitate, însă nu este o garanție. Multe cupluri reușesc să depășească infidelitatea și provocările generate de ea. Procesul terapeutic le poate ajuta să crească în maturitate și conexiunea dintre ei să fie mai puternică și mai sănătoasă.

Mai poți salva relația de cuplu dupa infidelitate?
Chiar dacă poate părea greu, există posibilitatea de a vă recupera ca și cuplu după infidelitate.

Deși vindecarea relației este posibilă, nu toate relațiile de cuplu supraviețuiesc infidelității. Fiecare relație este unică și fiecare om răspunde diferit la trădare. Unele cupluri pot constata că, în ciuda eforturilor lor, ruptura în cuplu este prea mare pentru a fi reparată… Alții, însă, ies din această experiență cu o înțelegere mai profundă a propriei persoane, și a relației lor, după ce au navigat printre provocările vindecării după infidelitate.

Din experiența mea, cuplurile în care ambii parteneri doresc depășirea acestui obstacol în relația lor și își asumă în totalitate angajamentul în terapie, au șanse deosebit de mari să își recupereze relația de cuplu. De asemenea, pe lângă angajament, mai este nevoie și de răbdare, comunicare deschisă, transparență, deschiderea de a putea avea încredere din nou în partenerul infidel, și evident, așteptări realiste.

Întrebări frecvente despre infidelitate și terapia de cuplu după infidelitate

De-a lungul anilor de experiență cu cuplurile în cabinet, am întâlnit mai multe întrebări despre infidelitate și despre terapia de cuplu după infidelitate. Iată care sunt ele și care este perspectiva mea asupra acestora.

Câte cupluri rezistă după infidelitate?

Studiile de specialitate arată că în jur de 15-20% dintre cuplurile căsătorite înșală. Iar statisticile arată că 31% dintre cuplurile căsătorite vor rămâne împreună și vor încerca să își refacă relația de cuplu sau căsnicia. Ratele de divorț sunt însă destul de ridicate, infidelitatea fiind cauza principală pentru 20-40% dintre cazurile de divorț.

Cuplurile formate din infidelitate au puține șanse să reziste pe termen lung, studiile arătând că rata divorțului la acestea este de peste 75%.

Ar trebui să continui relația de cuplu după ce ai aflat de infidelitatea partenerului?

Acest lucru după părerea mea este o alegere și personală, și în doi. Problemele care au dus la infidelitate sunt probleme care de obicei se pot depăși în cuplu dacă există resurse pentru acest lucru.

Cât de curând ar trebui să mergeți la terapie după descoperirea infidelității?

Unele cupluri aleg să meargă imediat la terapie de cuplu. Altele pot avea nevoie de timp pentru a procesa emoțiile individual înainte de a intra în terapie de cuplu dupa infidelitate. Este important să acordați prioritate unui acord în acestă privință, după ce emoțiile s-au mai calmat. Luați în considerare terapia atunci când amândoi vă simțiți pregătiți.

Cât timp durează terapia de cuplu după infidelitate?

Durata terapiei variază în funcție de fiecare cuplu. Unele cupluri pot observa progrese în câteva ședințe, dar alte cupluri pot avea nevoie de terapie pe termen mai lung. Consecvența și dedicarea față de proces sunt factori cheie.

Este posibil să ai din nou încrederea după ce ai aflat de infidelitatea partenerului?

Încrederea poate fi reconstruită, dar este un proces treptat. Terapia vă poate ajuta să aveți din nou încredere în parteneri. Acest lucru poate însemna un angajament profund legat de reguli noi în cuplu sau un comportament stabil care denotă această încredere.

Cum știi că funcționează terapia de cuplu după infidelitate?

Din experiența mea din cabinet, progresul în terapia de cuplu după infidelitate poate fi îmbunătățirea comunicării, înțelegerea problemelor de la baza infidelității și chiar o reconstrucție gradată a încrederii în partenerul de cuplu. Faptul că vă simțiți mai conectați, că puteți vorbi despre ceea ce simțiți fără să intrați în defensivă, și că reușiți să atingeți obiectivele pe care le-ați stabilit în cadrul terapiei sunt semne pozitive de progres.

Câteva cuvinte de final

Experiența din cabinet îmi arată că traversarea consecințelor infidelității este una dintre cele mai dificile călătorii cu care se poate confrunta un cuplu. Cu toate acestea, decizia de a merge la terapie de cuplu dupa infidelitate este un mare semn de speranță. Această decizie arată un angajament pentru vindecare. Este o asumare a faptului că relația merită efortul, că dragostea poate depăși trădarea și că o poveste împărtășită poate fi baza pentru o relație de cuplu matură.

Terapia de cuplu dupa infidelitate este un proces și poate dura un timp, fiecare cuplu fiind unic și având nevoi și ritm specifice. Răbdarea, comunicarea deschisă și dorința de a vă confrunta cu adevăruri dificile sunt stâlpii acestui proces terapeutic.

 


Referințe:
Barraca J, Polanski TX. Infidelity treatment from an integrative behavioral couple therapy perspective: Explanatory model and intervention strategies. J Marital Fam Ther. 2021 Oct;47(4):909-924. doi: 10.1111/jmft.12483. Epub 2021 Mar 26. PMID: 33772820.
Kröger C, Reißner T, Vasterling I, Schütz K, Kliem S. Therapy for couples after an affair: a randomized-controlled trial. Behav Res Ther. 2012 Dec;50(12):786-96. doi: 10.1016/j.brat.2012.09.006. Epub 2012 Oct 6. PMID: 23089084.
Padmavathi, N., Sunitha, T. S., & Jothimani, G. (2013). Post infidelity stress disorder. Indian J Psy Nsg, 5, 56-59.
Roos, L. G., O’Connor, V., Canevello, A., & Bennett, J. M. (2019). Post-traumatic stress and psychological health following infidelity in unmarried young adults. Stress & Health: Journal of the International Society for the Investigation of Stress, 35 (4), 468-479
Atkins DC, Eldridge KA, Baucom DH, Christensen A. Infidelity and behavioral couple therapy: optimism in the face of betrayal. J Consult Clin Psychol. 2005 Feb;73(1):144-50. doi: 10.1037/0022-006X.73.1.144. PMID: 15709841.
Atkins DC, Marín RA, Lo TT, Klann N, Hahlweg K. Outcomes of couples with infidelity in a community-based sample of couple therapy. J Fam Psychol. 2010 Apr;24(2):212-6. doi: 10.1037/a0018789. PMID: 20438197.
Gordon KC, Baucom DH, Snyder DK. Treating couples recovering from infidelity: an integrative approach. J Clin Psychol. 2005 Nov;61(11):1393-405. doi: 10.1002/jclp.20189. PMID: 16161129.
Infidelity and Behavioral Couple Therapy: Relationship Outcomes Over 5 Years Following Therapy

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top