stresul de sarbatori este comun

Cum Să Faci Față Stresului De Sărbători

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Perioada sărbătorilor se apropie cu pași repezi și deja mulți dintre noi ne gândim la cum vom petrece Crăciunul și anul nou. Fie cu prietenii, fie cu familia, vom împărtăși bucuria acestor zile minunate. Sau poate nu chiar atât de minunate. Stresul de sarbatori creste și el tot mai mult, mai ales sentimentul de inadecvare dacă nu suntem în ton cu bucuria sărbătorilor.

Pentru unii dintre noi perioada sărbătorilor chiar vine și cu o doză de stres sau anxietate. Fie că aceste zile ne amintesc de anumite evenimente neplăcute, fie simțim durere din cauza pierderii unor persoane dragi, ori anticipăm situații neplăcute sau trebuie să fim cu oameni pe care nu ne plac. Uneori avem pe umeri responsabilități în plus și bani puțini. Astfel zilele de sărbători chiar sunt motive de încordare.

Pe lângă stresul cumpărăturilor de cadouri pentru Crăciun, iarna cu zilele ei scurte și lipsite de razele soarelui adaugă un risc crescut la declanșarea depresiei cu tipar sezonier. Cum să te bucuri de sărbători cu atâtea pe cap?

Fă acest test online pentru depresie sezonieră.

Faptul că ne simțim încordați sau stresați de sărbători nu înseamnă să ele sunt stresante. Este important să reușim să ne gestionăm eficient stresul. Astfel putem să privim aceste zile speciale ca fiind o oportunitate pentru a petrece un timp de calitate cu cei apropiați nouă, a ne exprima gratitudinea față de ei, a fi mai senini și mai bucuroși.

Însă greutățile pe care le putem întâmpina sunt piedici în a ne simți bine.

Haideți să vedem cum putem să reducem stresul de sarbatori.

Iată ce poți face pentru a reduce stresul de sarbatori si a te simți bine

Relaxează-te

Când ai atâtea de făcut este foarte important să îți acorzi puțin timp să te relaxezi. În această perioadă cu toții avem nevoie să ne reîncărcăm bateriile.

Relaxarea și concentrarea pe momentul prezent te va ajuta sa te simți mai bine. Aceasta este un dublu câștig atât pentru tine cât și pentru cei din jurul tău pentru că și ei se vor simți mai bine în compania ta.

Găsește metode care îți aduc relaxarea.

Unii oameni se relaxează cu o baie fierbinte, o alergare dimineața, colorând mandale sau cărți de colorat pentru adulți. Alte persoane preferă meditația și exercițiile mindfulness.

Ție cum îți place să te relaxezi?

Fii realist

Nimic nu este perfect, nici măcar petrecerile de sărbători, masa de Crăciun sau cadourile. Și nici nu trebuie să fie pentru că nu există perfecțiune decât în imaginația noastră.

Este bine să facem ceea ce putem mai bine și să apreciem ceea ce facem. În fond dacă ceva nu a ieșit bine de sărbători, putem învăța din acea experiență sau o putem păstra ca amintire.

Exprimă-ți gratitudinea

Exprimă-ți gratitudinea față de persoanele pentru care simți asta. Gratitudinea exprimată în diverse feluri îi poate aduce pe oameni mai aproape unul față de celălalt și este unul din mijloacele care poate contribui la starea de fericire.

Onorează-i pe cei plecați dintre noi

Dacă te afli printre persoanele care sunt în doliu în această perioadă, cu siguranță că sărbătorile îți pot fi umbrite de durerea sufletească pe care o simți. Astfel nu te poți bucura la fel ca ceilalți de această perioadă.

Poți reflecta la momentele frumoase pe care le-ai trăit cu cei care nu mai sunt printre noi. Ori te poți gândi la ceva ce ai putea face ca să îi onorezi pe cei pe care i-ai pierdut.

Dă-ți voie să te simți bine

Concentrează-te pe aspectele pozitive din întâlnirile cu familia, mai ales dacă există conflicte din trecut sau conflicte noi care apar pe moment.

Sărbătorile aduc familiile laolaltă și este bine ca experiența per total să fie una pozitivă.

Ar fi păcat să nu te bucuri de Crăciun și să stai îmbufnat. Poate reîntâlnirea cu familia este un prilej pentru a uita de conflicte, a ierta persoanele care ți-au greșit, și chiar a te împăca cu ele.

Cum te pot ajuta?

Dacă ceea ce am scris mai sus nu este de ajuns pentru a te simți mai bine și din contră te simți în continuare stresat și copleșit, poți considera ajutorul specializat al unui psihoterapeut.

Te pot ajuta să identifici ariile problematice din viața ta care îți cauzează stres, să pui la punct un plan pentru a le îmbunătăți, și astfel să îți gestionezi mai eficient nivelul de stres.

De asemenea, putem lucra doliul prin care treci astfel încât să ai sprijinul necesar să parcurgi această perioadă dureroasă, putem identifica și schimba unele comportamente nesănătoase și îmbunătăți starea emoțională.

Putem de asemenea prelucra în terapie anumite conflicte cu persoanele din viața ta și alte relații în care apar aspecte problematice sau conflictuale.

Poți vedea detaliile despre serviciile de psihoterapie și psihoterapie online.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top