Femeie se uita pe geam in ploaie

Simti Ca Lipseste Ceva Din Viata Ta? Partea I

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Ai simțit vreodată că nu ești mulțumit dar nu știi de ce? Că nu ai ceva anume în viața ta, dar nu poți spune exact că simti ca lipseste ceva? Mulți dintre noi ne simțim așa la un moment dat. Fie nu știm ce avem nevoie, fie ne este greu să dăm ochi în ochi cu adevărul nostru.

Te voi îndruma pas cu pas pe drumul care te va duce la conștientizarea lucrului care îți lipsește și a nevoii din spatele lui. Vom lucra împreună după un model reflectiv, pe care l-am gândit special pentru tine, pentru acest moment și pentru acest scop. Vom începe de la exterior și apoi vom merge treptat în planuri mai profunde ale ființei tale.

Modelul reflectiv pe care îl propun înseamnă să te gândești prin intermediul întrebărilor ajutătoare și să scrii răspunsurile pe care le obții astfel undeva, pe o foaie sau agendă. Este important să păstrezi acea foaie cu răspunsuri deoarece va constitui o considerabilă sursă de autocunoaștere. Ține minte că acest articol nu obligă la luarea unei decizii, este un exercițiu pentru conștientizare și autocunoaștere care poate aduce un plus de valoare în viața ta.

Să trecem la treabă.

Simti ca lipseste ceva din nivelul 1: Nevoile fiziologice, de siguranță și de apartenență

Uită-te bine în jurul tău și ia-ți cât timp ai nevoie pentru a te gândi și a răspunde la următoarele întrebări:

  • Ai ce-ți trebuie?
  • Ai unde să stai, ce să mănânci, există persoane care să-ți fie alături, ai un loc de muncă, ai prieteni?
  • Ești sănătos?
  • Există lucruri care te nemulțumesc la cele de mai sus?
  • Există schimbări în mediul tău exterior pe care le poți face imediat sau în timp?
  • Ar contribui aceste schimbări la sentimentul tău de mulțumire, de împlinire pe termen lung?

Acordă-ți timp cât îți dorești pentru a identifica eventualele lipsuri din casa ta, din dieta ta, garderoba, familia ta, cariera ta, din relațiile tale. S-ar putea să descoperi că există unele îmbunătățiri de făcut, chiar necesare.

Probabil că nu ai chiar tot la ce ai visat că vei avea până acum, dar poate că nu îți lipsește nimic la acest nivel

Slavă domnului ai tot ce îți trebuie, și totuși … totuși simti ca lipseste ceva, îți trebuie ceva mai mult, ceva în plus. Este oare necesar un Iphone XYZ ca să fii fericit? un colier nou? un credit nou? a 35432-a bluză nouă pe care o agăți pe umeraș și o uiți luni de zile încă cu eticheta și prețul pe ea?

Atunci când neîmplinirea vine din niveluri mai adânci ale ființei noastre tendința este de a compensa prin lucruri materiale care aduc fericirea doar momentan. Pentru că nu conștientizăm care este lipsa sau nevoia noastră adevărată căutăm să aducem sentimentul de împlinire sau fericire prin a cumpăra ceva, a mânca sau bea ceva anume, a schimba al 7-lea job în 2 ani, sau a face diferite excese.

Acestea sunt surogate de fericire. Încercăm să umplem niște goluri pe care le avem, însă metaforic doar le acoperim, golurile existând în continuare.

Și atunci ce poți face? Citește mai departe ca să afli care sunt următorii pași pentru ca tu să nu simti ca lipseste ceva ci să te simți împlinit.

Simti ca lipseste ceva din nivelul 2: Nevoile superioare: de cunoaștere de sine, dezvoltare personală

Acum va fi nevoie să ne punem niște ochelari speciali ca să ne uităm în interiorul nostru.
Uită-te bine în interiorul tău și încearcă să găsești răspunsurile următoarelor întrebări, la fel, luându-ți atâta timp cât ai nevoie:

  • Ești prieten cu tine însuți? Da, prieten cu tine însuți, cum sună asta?
  • Cum este relația pe care o ai cu propria persoană?
  • Ai încredere în tine?
  • Îți cunoști potențialul?
  • Ești mulțumit de potențialul tău și de ceea ce ai realizat până acum?
  • Te simți bine în pielea ta?
  • Ești așa cum îți dorești să fii?
  • Există obstacole care te împiedică să ai rezultatele pe care ți le dorești?

Atunci te rog să cauți răspunsul la următoarea întrebare cheie: care sunt lecțiile pe care crescând le-ai învățat despre ceea ce poți sau nu poți face, ai voie să faci și ce nu ai voie să faci?

Cu siguranță că a existat cineva în viața ta care să îți spună toate lucrurile acestea. Fie indirect le-ai învățat din evenimentele prin care ai trecut.

Ca de exemplu:

  • tu nu ai voie să vorbești
  • e greșit ce spui
  • tu ești mic, tu nu înțelegi
  • tu nu știi
  • tu nu poți să faci cutare și cutare lucru
  • e rușine să faci gălăgie
  • ne faci de râs dacă apari așa în familie
  • continuă tu lista de aici

Unele dintre aceste gânduri despre sine sunt distorsiuni cognitive, sau reguli interne după care ne ghidăm în viață.

Ce legătură au gândurile noastre cu stima de sine?

Acestea au legătură strânsă cu stima de sine și sentimentul de mulțumire de sine.

Învățând încă de mici că trebuie să fim într-un anumit fel și că trebuie să facem anumite lucruri pentru a-i mulțumi pe ceilalți, construim o mască – sau mai multe, în funcție de împrejurări.

Aceste măști sunt întreținute de cerințele celorlalți de la noi pe care le-am luat de-a gata și care produc disociere între cine arătăm că suntem și cine suntem cu adevărat.

E normal să simti ca lipseste ceva sau să te simți neîmplinit și frustrat atunci când nu poți să te afirmi în totalitate, atunci când nu poți fi tu în orice situație (exceptând relația cu șeful tău 😉 ), când nu poți face ceea ce îți dorești.

Până aici am lucrat destul de mult și ai material valoros la care să te gândești, să scrii și eventualele conștientizări și întrebări pe care ai vrea să mi le adresezi. Partea I se sfârșește aici, iar pentru întrebări poți folosi secțiunea de comentarii de mai jos. Dacă simți că acest articol nu este de ajuns, te invit să citești cum te poate ajuta psihoterapia.

În partea a doua vom merge la un nivel și mai profund și vom lucra la găsirea lucrurilor care lipsesc din viața ta, precum și la a identifica nevoile și dorințele tale.


Referințe:
Baker ZG, Watlington EM, Knee CR. The Role of Rapport in Satisfying One’s Basic Psychological Needs. Motiv Emot. 2020 Apr;44(2):329-343. doi: 10.1007/s11031-020-09819-5. Epub 2020 Jan 11. PMID: 34079151; PMCID: PMC8168610.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Scroll to Top