Persoana tine ridicata o pereche de ochelari cu lentila rosie

Simti Ca Lipseste Ceva Din Viata Ta? Partea II

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Dacă nu ai prins prima parte a acestui articol, te invit să o citești înainte de a continua, accesând următorul link simți că lipseste ceva din viata ta?  Partea I.

Acum pentru că ai cunoașterea că există o mască sau măști cu care te acoperi pentru siguranța ta, dar care te copleșesc în viața de zi cu zi, cunoști și cum au apărut ele și ai înțeles cum îți influențează viața, ești pregătit să cobori la un nivel mai profund…

Să ne întoarcem la lucru.

Nivelul 3: Ce îți dorești cu adevărat?

Acum va fi puțin mai dificil decât la nivelul precedent, pentru că la acest nivel te vei întâlni cu centrul tău dezvelit de măști și de dorințele celorlalți.

Pentru că mai sus ai identificat câteva afirmații sau voci care rulau undeva în fundalul minții tale și pentru că le-ai adus în planul conștient, te voi ruga să încerci să le dai la o parte pentru un moment.

Nu este o pierdere, nu îți cer să te debarasezi de ele, e mult prea devreme să faci asta acum. Doar să le dai de-o parte pe aceste voci care atât amar de timp au tot cerut câte ceva de la tine și pe care te-ai simțit obligat să le mulțumești.

În această categorie de voci interioare sau gânduri pot intra și:

  • vocea mamei care spune că fetele trebuie să fie cuminți,
  • vocea iubitei care spune că trebuie neapărat să ai pantofii curați că altfel…,
  • vocea comunității care spune că trebuie neapărat să fii deja căsătorit până la vârsta de …,
  • sau vocea mediei care spune că trebuie să arăți ca modelele masculine și feminine de pe copertă pentru că altfel nu corespunzi, pentru că altfel nimeni nu te va plăcea, pentru că altfel vei rămâne singur, iar persoanele singure nu sunt văzute bine în societate.

Dacă ai reușit să te distanțezi cât de puțin de ele, te FELICIT!

Acesta este un moment de care îți recomand să profiți la maxim și să te gândești

Care sunt lucrurile cu adevărat importante pentru tine?

Ce îți dorești tu și numai tu cu adevărat de la lume, viață, de la tine, de la ceilalți?

Fii sincer cu tine și notează toate aceste dorințe care îți vin în minte oricât de neobișnuite ar fi, pe o listă a dorințelor proprii și personale care te-ar face cu adevărat fericit dacă s-ar împlini.

E important să fii realist pentru a nu scrie dorințe din romanele științifico-fantastice care oricum nu s-ar împlini niciodată. Gândește-te la contextul în care trăiești și la posibilitățile tale.

Notând aceste dorințe doar ale tale ai atins un prag important al cunoașterii de sine. Realizezi ce progres ai făcut?

Următorul nivel: Și acum ce?

Și acum doamnelor și domnilor este momentul să ieșim din profunda reflectare. Este timpul să ne dăm jos ochelarii introspecției.

Ai mers din exterior treptat în interiorul tău și acum e momentul să revii cu bogăția de informații pe care le-ai obținut despre tine însuți.

Dar ce faci mai departe cu tot ce ai obținut?

Acum că știi ce îți lipsește și ce îți dorești să ai, să fii sau să faci, nu mai e decât un pas de mers.

Un pas, da, și apoi ești liber.

Acela care te trece dincolo de bariera invizibilă a propriilor limite. Acum între tine și împlinirea dorințelor tale stai doar tu. Dacă ai reușit să ajungi până aici cu lucrul propus de mine înseamnă că ai puterea necesară și curajul ca să îl faci. Trebuie doar să accepți asta și să te simți confortabil cu atâta putere.

Acest articol este un exercițiu pentru conștientizare și autocunoaștere. Dacă simți că ai nevoie de mai mult, te invit să citesti despre psihoterapie și cum te poate ajuta.


Referințe:
Baker ZG, Watlington EM, Knee CR. The Role of Rapport in Satisfying One’s Basic Psychological Needs. Motiv Emot. 2020 Apr;44(2):329-343. doi: 10.1007/s11031-020-09819-5. Epub 2020 Jan 11. PMID: 34079151; PMCID: PMC8168610.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top