pregatirea psihica pentru cutremur - dezastru natural bucuresti

Pregatirea Psihica Pentru Cutremur

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Cutremurul din noaptea 28 octombrie 2018 de la 3:38 a fost simțit de mai mulți bucureșteni. A avut 5.8 grade Richter și intensitatea lui a produs sperieturi puternice multor persoane.

Serviciul pentru apeluri de urgență a înregistrat 25 de apeluri de la persoane care au avut atac de panică.

Acest cutremur a fost cel mai puternic din ultimii 14 ani și m-a determinat să scriu acest articol despre pregătirea psihica pentru cutremur.

Cutremurele și catastrofele naturale au un puternic impact psihologic asupra oamenilor. De aceea, pentru a putea răspunde cel mai bine unei situații de acest fel, este important să învățăm cum să ne pregătim.

Pregătirea trebuie să fie făcută înainte ca un astfel de eveniment să se declanșeze. Mă întreb câți oameni sunt sau au fost pregătiți pentru un cutremur pe 28 octombrie. Și cât de mult contribuie la pregătirea noastră faptul că pe 28 am avut șansa ca acest cutremur să nu fie unul de peste 7 grade Richter, precum cel din 1977 care a ucis peste 1500 oameni din care peste 1400 doar în București.

Info icon
Informarea și pregătirea pentru situațiile de urgență trebuie făcută doar din surse autorizate.

Din punctul meu de vedere, în România este o chestiune de timp până vom avea un alt cutremur puternic. Ce putem face este să acceptăm lucrul acesta și să ne asigurăm că învățăm și planificăm tot ceea ce este necesar pentru a face față unei catastrofe, pentru a ne proteja atât pe noi cât și pe familia noastră, prietenii sau vecinii, sau pe oricine care are viața în pericol.

Ce putem face în cazul unui cutremur?

Pregătirea pentru un dezastru are beneficiul de a ne ajuta să trecem cu bine peste și să ne revenim mai ușor. Când știm ce trebuie și ce putem face în cazul unei calamități naturale, ne asigurăm un nivel de siguranță de bază.

Astfel, șansele noastre de supraviețuire sunt mai mari. Când nevoile de supraviețuire sunt acoperite, pe putem concentra mult mai bine pe starea noastră psihică din timpul și după cutremur și putem să ne gestionăm emoțiile mai ușor. Este foarte important să ne pregătim, oricât de mult putem, și să nu lăsăm evitarea să ne stea în cale.

Există mai multe feluri în care ne putem pregăti pentru un cutremur. De exemplu avem pregătirea resurselor (mâncare, apă, etc), a kitului pentru situațiile de urgență, pregătirea psihică, emoțională. Pregătirile constau în câțiva pași esențiali care ne pot salva viața. Trebuie să urmăm instrucțiunile autorităților și să ne asigurăm că știm cum să reacționăm și ce să avem la îndemână în cazul unui cutremur.

Iată câteva resurse importante:

Este foarte important să știm că nimeni în acest moment nu poate prezice când va avea loc următorul cutremur. Deși observ în media că prezicătorii de cutremure ajung pe ecrane după ce un cutremur are loc, precum ciupercile după ploaie. De asemenea, nu există nicio aplicație care să trimită alerte înainte ca un cutremur să aibă loc.

Ce înseamnă pregatirea psihica pentru cutremur?

E de-a dreptul terifiant să fim direct implicați într-un eveniment care ne poate amenința viața. Acest lucru ne poate afecta capacitatea de a gândi clar, de a lua decizii și de a acționa / reacționa.

Pregătirea psihica pentru cutremur (sau orice alt dezastru natural) ne poate ajuta să gândim mai limpede și să reducem posibilitatea de a fi vătămați grav.

A fi pregătit psihic pentru cutremur înseamnă a ne cunoaște și antrena propriul răspuns în situațiile de criză. Ne putem anticipa reacțiile emoționale și comportamentale și le putem gestiona. Astfel, nu doar că ne ajutăm pe noi și ne putem crește posibilitatea de a ieși cu bine dintr-un cutremur, dar îi putem ajuta și pe ceilalți.

Învață despre cutremur și pregătește-te conform autorităților

Cunoștințele despre ce se poate întâmpla când se declanșează un cutremur te pot ajută să știi la ce să te aștepți și ce poți face.

Asigurarea celor necesare supraviețuirii poate ameliora o bună parte de stres și anxietate

Sunt mituri sau superstiții faptul că dacă te pregătești te vei simți anxios, vei atrage răul, sau te vei îngrijora. Din contră, te poți concentra mai mult pe nivelul emoțional și pe a-i ajuta pe ceilalți, știind că ai asigurată baza pentru supraviețuire. Este normal să te simți îngrijorat sau să ai anxietate în situațiile de criză. Și este bine să știi că poți să le faci față.

Ce poți face dacă cel mai rău scenariu se întâmplă

Cum te vei descurca dacă cel mai grav scenariu pe care ți-l imaginezi se va întâmpla? Răspunsurile la această întrebare te pot ajuta să știi că nu este totul pierdut, că poți fi ajutat și te poți descurca dacă cel mai rău scenariu devine realitate.

Păstrează o viziune optimistă

Optimismul ne ajută să ne gestionăm stresul sau durerea mai bine. Așteaptă-te ca lucrurile să se termine cu bine, oricât de gravă este situația. Crezi în tine și în ceea ce poți face. Până la urmă, Bucureștiul și locuitorii lui, care au supraviețuit cutremurului din 1977, și-au revenit. Bucureștiul a crescut și oamenii și-au continuat viața așa cum s-a putut mai bine.

Învață despre emoții, despre cum să le identifici la tine și să ți le gestionezi

Citește acest articol despre emoțiile de bază și despre cum să îți gestionezi emoțiile. Acest lucru te ajută să devii conștient de propriile reacții emoționale și să le controlezi. Chiar mai mult, îi poți ajuta pe ceilalți să învețe cum să își gestioneze propriile emoții în situațiile de criză.

Învață despre anxietate, panică, și cum să le faci față

Este foarte important să ști cum să identifici și să gestionezi anxietatea și panica în cazul unui cutremur. Aceste reacții sunt normale și le poți face față. Citește mai mult despre cum să te calmezi când ai anxietate sau atac de panică.

Practică cu regularitate meditația sau relaxarea

Exercițiile de meditație și relaxare ajută la reducerea stresului și te pot pregăti pe termen lung pentru un răspuns în situația unui cutremur.

Învață un exercițiu de respirație care te poate calma atunci când ai nevoie

Exercițiile de respirație sunt foarte eficiente pentru a calma anxietatea sau un atac de panică. Iată un exercițiu simplu: așează-te într-o poziție confortabilă cu ochii închiși și încearcă să inspiri adânc în abdomen, apoi expiră. Nu trebuie forțat nimic. Încearcă să respiri cât de normal poți. Singura diferență a acestui tip de respirație față de respirația zilnică este faptul că direcționezi aerul în abdomen. Lucrează acest exercițiu timp de 2 minute zilnic, dar și atunci când simți că ai nevoie să te calmezi, și observă-i efectele benefice.

În cazul unui dezastru îi poți învăța pe ceilalți să folosească acest exercițiu de respirație pentru a se calma.

Gestionarea incertitudinilor

Este bine să știm faptul că unele evenimente sunt inevitabile. De exemplu, în urma unei catastrofe, se pot întâmpla pierderi de orice fel. Nu poți schimba ce se întâmplă, dar poți schimba modul în care te raportezi la ce se întâmplă. Schimbarea perspectivei ajută să faci față situației mai ușor.

Care este impactul unui cutremur asupra psihicului?

Cutremurele și alte calamități naturale sunt experiențe traumatice și au un impact uneori devastator și asupra psihicului oamenilor, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Experiența emoțională din timpul și în urma unui cutremur poate pune o amprentă adâncă asupra modului în care simțim, gândim și acționăm. Persoanele care suferă de diferite tulburări precum depresia sau anxietatea, sunt mai vulnerabile la evenimentele traumatice și pot simți o amplificare a simptomelor lor.

Deși un cutremur are un impact puternic asupra psihicului, unii oameni găsesc resurse să își revină destul de repede, unii oameni nu. Acest lucru este normal deoarece cu toții funcționăm diferit și avem resurse psihice diferite.

Cum te simți în timpul unui cutremur?

Iată la ce te poți aștepta:

  • Șoc

În timpul unui cutremur este normal să ne simțim speriați, șocați. Aceasta se întâmplă deoarece, în comparație cu alte calamități naturale, cutremurele sunt impredictibile. Inima începe să bată mai tare, mâinile și picioarele pot să tremure, gândirea este neclară. Creierul determină faptul că aceasta este o situație periculoasă și declanșează răspunsurile de supraviețuire: fugă, luptă sau îngheț.

  • Panică

Dacă șocul urcă în intensitate, putem să ne imaginăm că cel mai rău lucru se poate întâmpla și putem să avem un atac de panică.

Semne că ai un atac de panică

Atunci când ai un atac de panică poți simți mai multe din următoarele simptome:

  • Ceva groaznic urmează să se întâmple
  • Frica intensă, groaza sau teroarea sunt emoții care apar în atacul de panică
  • Greață sau senzația de a vărsa
  • Amețeală sau senzația că vei leșina
  • Respirația poate deveni superficială și rapidă
  • Senzația că te sufoci sau că nu mai poți respira
  • Dureri în piept
  • Transpirații abundente și/sau frisoane
  • Sentimentul că pierzi total controlul și că nu te poți liniști
  • Sentimentul că ceea ce se întâmplă nu este real

Ce putem face după un cutremur?

Foarte mulți oameni au puternice reacții emoționale sau comportamentale după un dezastru, așa cum am arătat mai sus.

Iată câteva lucruri de care să ții cont după un cutremur puternic, care încurajează recuperarea:

Încearcă să menții o rutină normală

Rutina ajută să menții o stare de confort, constanță și stabilitate, care te poate ajuta să gestionezi mai ușor ce se întâmplă, precum și trecerea printr-un eveniment traumatic.

Petrece timp cu oamenii importanți pentru tine

Este foarte important să nu ne izolăm și să rămânem în contact cu cât mai multe persoane: familie, vecini, prieteni. Este bine să vorbim despre cum ne simțim și să ne împărtășim gândurile despre eveniment. Prezența altor persoane te poate ajuta să simți că nu ești singur. Astfel, rămânând în contact cu alți oameni poți oferi și primi suport. Acest lucru este foarte important și poate ajuta la reducere în intensitate a simptomelor de după cutremur, dar și prevenirea dezvoltării altor tulburări.

Când să ceri ajutor specializat după un cutremur?

Efectele unui cutremur asupra psihicului pot rămâne și după ce acesta s-a terminat. Unele studii arată faptul că, de exemplu, la unii copii, efectele au rămas și la doi ani de la data producerii cutremurului.

  • Anxietate, panică, teamă puternică de un posibil cutremur

În continuare, după un cutremur, cei afectați pot avea anxietate și atacuri de panică.

Din nevoia de a avea control și a se simți în siguranță pot interpreta unii stimuli greșit, ca fiind un cutremur. Teama de un nou cutremur sau o replică puternică poate persista o perioadă.

  • Depresie

Este comun ca odată cu anxietatea să apară și depresia. Ele pot avea simptome asemănătoare precum agitația, iritabilitatea, lipsa somnului.

Depresia poate apărea și ca reacție la pierderile pe care o persoană le poate suferi în urma unui cutremur. Un cutremur devastator poate lua casa unui om, persoane dragi, animalul de companie, locul de muncă, resursele materiale sau rezervele financiare.

  • Retrăirea evenimentului traumatic

Persoanele care trec prin diferite traume retrăiesc evenimentul care le-a provocat suferință, atât mental cât și emoțional. Aceasta se întâmplă din cauza vederii sau auzului unor lucruri șocante pentru persoana respectivă.

Este ca un film care nu se mai oprește și care se derulează în mintea persoanelor afectate. La unele persoane acest efect nu rezistă în timp, însă la alte persoane poate persista ca simptom al tulburării de stres posttraumatic.

  • Hipervigilență

După cutremur putem acorda mai multă atenție lucrurilor care se întâmplă în jurul nostru. Acesta este din cauză că din cauza evenimentului traumatic creierul intră în stare de alertă. Este un efect prelungit al șocului simțit în timpul cutremurului. Putem să ne speriem mai ușor, să tresărim când auzim sunete mai puternice. Cu timpul, când observăm că pământul nu ne mai fuge de sub picioare, putem să devenim mai calmi și să ne revenim. Alte persoane pot avea hipervigilență în continuare ca parte a tulburării de stres posttraumatic.

  • Tulburare de stres posttraumatic

Unele persoane dezvoltă tulburarea de stres posttraumatic în urma unui cutremur. Simptomele cele mai ușor de identificat sunt coșmarurile, frica intensă și persistentă, hipervigilență și retrăirea evenimentului traumatic sau ale unor părți ale acestuia. Tulburarea de stres posttraumatic este o tulburare psihică severă ce necesită atenție specializată pentru recuperare.

Verifică constant starea ta emoțională

De multe ori, pentru a supraviețui unui eveniment traumatic și pentru a putea să facem față și să ne continuăm viața, ne putem reprima emoțiile. Acest mecanism de apărare ne stinge efectiv capacitatea de a ne simți emoțiile. Dacă observăm că nu avem nicio emoție, putem să verificăm cum ne simțim. Putem să ne dăm voie să avem emoții normale: frică, spaimă, teroare, doliu, tristețe, anxietate, agitație, și altele.

Dacă simți că nu reușești să îți revii …

În cazul unui dezastru, precum incendiul de la Colectiv, există psihologi care intervin să ofere sprijin specializat victimelor.

După un dezastru, cutremur sau catastrofă naturală, dacă simți că nu reușești să îți revii emoțional, recunoști că ai simptome de anxietate sau tulburare de stres posttraumatic, atacuri de panică, cere ajutorul specializat al unui psiholog.

Un psiholog pregătit în acordarea ajutorului psihologic în situații de urgență te poate ghida să îți gestionezi simptomele, stresul și să primești sprijinul de care ai nevoie să te simți mai bine.


Resurse:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top