Descarcă de aici jurnalul gratuit cu exerciții pentru grija de sine

Grija De Sine Și Importanța Ei

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Cu toții știm cum să avem grija de sine pe partea sănătății fizice. Dar pe partea emoțională, socială, mentală știm? Astăzi vreau sa vorbesc despre grija de sine și cât de important este să îți respecți propriile nevoi.

De asemenea, îți ofer gratuit un mini jurnal cu 10 provocări simple dar cu impact, ca o adiție pentru starea de bine mentală și sufletească pentru a te ajuta în drumul tău către o grijă de sine cât mai bună.

Ce este grija pentru sine?

Organizația Mondială a Sănătății definește grija de sine astfel: „Capacitatea indivizilor, familiilor și comunităților de a promova sănătatea, a preveni bolile, a menține sănătatea și de a face față bolilor și dizabilităților cu sau fără sprijinul unui furnizor de asistență medicală”.

Adesea întâlnesc persoane pentru care grija de sine nu este o prioritate și au anumite credințe limitative legate de ea. Aceștia tind să creadă că grija de sine este un lux pe care ți-l poți permite doar dacă ai suficient timp sau bani. Ori a-ți prioritiza nevoile este egoism și mai rău, multe persoane se simt vinovate dacă fac asta.

Ca să ai grijă de tine însuți nu îți trebuie numeroase ore pe zi sau să cheltui sume mari de bani. Poți de exemplu practica mindfulness 5-10 minute pe zi sau folosi exercițiile din jurnalul gratuit (pe care ți-l pun la dispoziție doar luna aceasta), sau poți merge la un psiholog ca parte a grijii pentru tine.

Pe lângă aspectul sănătății fizice, grija de sine poate însemna să faci o baie fierbinte și relaxantă la finalul unei zile încărcate. Sau poate însemna multe alte lucruri fiindcă putem avea grijă de noi în mii de feluri. De exemplu: ai grijă de tine când iei pauze într-o zi stresantă de muncă, ești în contact cu ceea ce simți emoțional și corporal, faci alegeri bune și sănătoase pentru tine, când mergi la terapie, sau când renunți la dorința de a le face pe plac tuturor.

 

Grija de sine este și:

  • un act de iubire pentru propria ta persoană, dar și pentru ceilalți, indirect. Pentru că dacă tu ai grijă de tine te vei afla într-o stare emoțională bună care se va reflecta în interacțiunile tale cu cei dragi
  • nu înseamnă răsfăț sau amorțire. Gândește-te la acele comportamente care sunt în exces: băut, mâncat, maratoane pe netflix, procrastinare, cumpărături, consum de droguri. Aceste comportamente sunt moduri prin care inconștient încercăm să facem față unor dificultăți. Ele nu ne împlinesc cu adevărat nevoile și nu rezolvă nicio problemă. Cu alte cuvinte, de exemplu, stresul nu se reduce cu alcool/mâncat/droguri/cumpărături
  • un set de activități care au ca scop starea de bine și nu ar trebui să îți aducă prejudicii pe plan emoțional, social, mental, corporal sau financiar
  • o parte foarte importantă din viața noastră pe care ne-o putem oferi necondiționat
  • nu este egoism

De ce este importantă grija de sine?

Grija de sine este importantă deoarece contribuie la starea de bine și are numeroase beneficii pe toate planurile. Dacă nu ai grijă de tine, mai devreme sau mai târziu vei simți efectele în propriul tău corp, în minte și în starea afectivă. Uitarea propriilor nevoi aduce conflict intern, suferință și emoții negative.

Iată câteva exemple pentru care grija de sine este importantă:

  • poate preveni burnout-ul și acumularea de stres prin faptul că suntem mai abili să rezolvăm problemele pe care le întâlnim și să gestionăm stresul cât mai bine
  • crește starea de bine pentru că ai grijă de nevoile proprii
  • crește stima de sine prin faptul că te apreciezi ca fiind important în propria-ți viață
  • susține reziliența, adică abilitatea noastră de a ne reveni după un eveniment cu impact negativ
  • nu în ultimul rând, este plăcut să îți hrănești ființa în felul acesta

De ce nu avem grijă de noi?

Exista mai multe motive pentru care nu acordăm suficientă atenție propriei persoane. În primul rând sunt credințele pe care le avem despre a avea grijă de noi. Aceste credințe ni le formăm cumva. Fie le moștenim din familie, fie din modelele sociale, fie prin experiențele de viață.

Cele mai comune credințe despre grija fata de sine sunt, printre cele pe care le-am scris mai sus:

  • este mai bine să nu dau importanță propriilor nevoi. Deoarece de exemplu fie ni s-au pus etichete negative, fie am fost pedepsiți, fie nevoile noastre nu au fost luate în considerare
  • nevoile mele nu sunt importante
  • eu nu sunt important/ă
  • ceilalți sunt mai importanți decât mine / nevoile celorlalți sunt mai importante decât ale mele
  • dacă am grijă de propriile nevoi sunt egoist/ă
  • dacă spun ce am nevoie (vreau) ceilalți se vor supăra (voi fi respins/ă)
  • dacă nu am nevoi ceilalți mă vor iubi sau mă vor accepta mai ușor

Pe de altă parte, nu e tocmai ușor pentru unele persoane să își facă timp pentru sine. Serviciul foarte stresant poate ocupa foarte mult timp, sau creșterea copiilor nu mai lasă loc prea mult pentru nevoile personale. Apoi o mică pauză poate însemna să stăm pe telefon și să dăm scroll să vedem ce mai e în newsfeed.

Cu toate acestea, dacă ne gândim bine, putem să învățăm cum să ne facem timp pentru noi câtuși de puțin. Soluții există.

Cum să ai grijă de tine?

Ca să ai (mai multă) grijă de sine este foarte important să îți faci timp pentru asta. Grija de sine poate însemna uneori doar a spune un ”nu” la momentul potrivit, dar înseamnă și a avea grijă de sănătatea fizică, psihică și de relații. Cum îți găsești timp pentru acestea, și mai ales cum îți găsești timp pentru tine?

Împart grija de sine pe 4 planuri:

  • pe plan fizic, le știm: dietă, sport, somn
  • psihologic: calitatea gândurilor, emoțiilor și a stării afective (gestionarea emoțiilor, inteligență emoțională, reducerea stresului), terapie personală
  • social: relații, prieteni, familie, comunitate
  • spiritual: hobby, reflecții, meditație / rugăciune, cunoaștere

Descarcă gratuit fișa de lucru pentru grija de sine (24 iulie). Descărcarea arată că ești de acord cu condițiile de utilizare.

grija de sine pdf - fisa de lucru pentru descarcare gratuita - ai grija de tine
Descarcă gratuit fișa de lucru pentru grija de sine

Depinde de cât din timpul tău este dedicat acelor lucruri care chiar ”trebuie”, întrebarea mea este: poți găsi 10 minute pe zi pentru tine? Probabil că vei spune da (mă gândesc eu optimist). Adică dacă ai timp 10 minute de fumat o țigară sau de verificat notificările social media, îmi imaginez că poți aloca acele minute pentru tine. Greu poate fi, dar nu imposibil.

Aceste 10 minute le poți folosi doar pentru tine, să faci ceea ce te relaxează, te deconectează de la mediu și te conectează cu ființa ta.

La un moment dat cineva mi-a zis de ideea de vacanță o oră pe zi. Adică o oră pe zi să faci ce vrei tu care are legătură cu grija de sine, iubirea de sine și starea de bine. Dacă o oră e prea mult, adaptăm: 30 min, 20 min, 10 minute de vacanță pe zi. Menține o atitudine flexibilă.

Psihoterapia personală este un mod de a avea grijă de sine. Deoarece în ședințele de psihoterapie lucrăm aspecte ce țin de diferite dificultăți emoționale, relaționale, cognitive. Și mai ales despre credințele legate de propria persoană, cu scopul de a te ajuta să ai o stare de bine.

Mini jurnal cu exerciții pentru grija de sine

Abonează-te la newsletter pentru a primi mini jurnalul cu 10 exerciții pentru grija de sine. Ai 10 zile în care poți practica exercițiile compilate în el.

Iată cum arată mini jurnalul

 


Referințe:

Martínez N, Connelly CD, Pérez A, Calero P. Self-care: A concept analysis. Int J Nurs Sci. 2021 Sep 5;8(4):418-425. doi: 10.1016/j.ijnss.2021.08.007. PMID: 34631992; PMCID: PMC8488814.
WHO guideline on self-care interventions for health and well-being, 2022 revision. Geneva: World Health Organization; 2022. 1, Introduction. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582359/
Godfrey CM, Harrison MB, Lysaght R, Lamb M, Graham ID, Oakley P. The experience of self-care: a systematic review. JBI Libr Syst Rev. 2010;8(34):1351-1460. doi: 10.11124/01938924-201008340-00001. PMID: 27819888.
International Self-Care Day is celebrated on July 24
International Sef-Care Foundation

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top