stirile negative

Ce Poti Face Daca Stirile Negative Te Coplesesc?

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Știrile aduc în prim plan noutăți pentru a ne ține la curent cu ce se întâmplă în lumea în care trăim. Pe când acest lucru este minunat pentru că ne ancorăm în prezent și este util să știm pe ce lume trăim, există și efecte pe care este posibil să le simțim puternic datorită informațiilor din stirile negative.

Un studiu din 2017 realizat de Asociația Americană de Psihologie arată faptul că o importantă sursă de stres și anxietate pentru populația americană este expunerea la știri și consumul de social media. Oamenii ajung să se teamă pentru viitorul lor, fiind influențați de ce știri văd.

Uneori fără să își dorească neapărat, persoanele care folosesc platformele social media sunt expuse la titluri de ultimă oră, multe fiind fataliste. Subiectele relevante sunt cele despre sănătate/boli, conflicte politice, conflicte între popoare sau războaie, atacuri teroriste, probleme de mediu și climat global, tot felul de crime.

Când citim sau vizionam știrile putem rămâne cu impresia că totul este negativ. Sau că lumea asta se duce de râpă.

Ce impact pot avea știrile negative asupra noastră?

Această expunere (în unele cazuri) nedorită la aceste tipuri de noutăți, unele fake-news, poate duce la crearea unei stări de panică și temeri, credințe nefondate. Exemple de efecte ale știrilor negative sunt sentimentul de dezorientare, rămânem cu impresia că vine apocalipsa și că nu mai putem face nimic. Aceste efecte pot fi amplificate la persoanele vulnerabile emoțional.

stres

Am identificat mai multe elemente care pot avea un impact negativ asupra stării noastre.

  • Felul în care știrile sunt prezentate (în ultimul deceniu) a devenit din ce în ce mai agresiv și dăunător psihicului. Efectul este negativ mai ales dacă focusul este pe evenimente negative.
  • Titlurile sunt tot mai negative și fataliste. Acestea nu sunt întotdeauna reale, fenomenul de fake-news este prezent în toate nișele internetului.
  • Imaginile folosite sunt de multe ori șocante.
  • Știrile pe care le vedem pot fi foarte încărcate emoțional, violente și nu avem cum să rămânem indiferenți la ceea ce vedem la televizor sau online.
  • Expunerea repetată prelungită la astfel de imagini pot duce la sensibilizarea persoanei care le vede. Acest lucru înseamnă că putem deveni mai intoleranți la subiecte negative. De asemenea, putem fi afectați mai puternic sau interpreta unele știri neutre ca fiind mai degrabă negative.
  • Expunerea repetată poate duce și la desensibilizare sau obișnuirea persoanelor cu acest tip de conținut. Acest lucru ne poate face mai pesimiști, putem vedea lumea mai rea decât este cu adevărat.

De ce vrem să citim sau să vedem știrile negative?

Creierul nostru este făcut să identifice pericolele din mediu ca să ne putem proteja și supraviețui. Este o moștenire pe care o avem de la strămoșii noștri care au supraviețuit astfel. Când citim sau vedem știri negative, corpul nostru reacționează și secretă cortizol, sistemul de alertă și supraviețuire al creierului se activează.

Cortizolul crește nivelul de stres și anxietate, ne ajută să fim hipervigilenți. Acest lucru este util în cazul unui pericol real deoarece resursele corpului se mobilizează pentru a ne ajuta să fugim sau să luptăm cu pericolul prezent (reacțiile de luptă și fugă). Însă dacă acest hormon al stresului este prezent cronic și menținut de știrile la care ne expunem, vom fi și mai anxioși, vom căuta pericole acolo unde nu sunt și vom vrea să continuăm să citim despre pericolele din lume. De aceea ne este greu să rupem contactul cu media.

Cu cât consumăm mai mult știri negative, cu atât ne va fi mai rău și greu să ne rupem de ele. Este un cerc vicios.

stiri negative

Ceea ce simțim atunci când vedem sau auzim astfel de știri, sunt emoții negative precum frica sau anxietate. Ne putem gândi la diferite scenarii care se pot întâmpla iar acestea ne afectează starea de spirit evident, negativ. Iar dacă urmărim zi de zi tot ce se publică despre un anumit subiect putem deveni confuzi și nesiguri.

Totuși, trebuie să conștientizăm faptul că avem libertatea să accesăm aceste informații. Ce tip de informații consumăm ne poate face vulnerabili la pesimism și putem vedea lumea într-o lumină mult mai negativă decât este de fapt. Totodată, această libertate o putem folosi pentru a alege ce tip de informații vrem să accesăm.

Avem control și putem decide ce știri vrem să vedem, când vrem să le vedem și pentru cât timp vrem să ne expunem la tipul de știri negative.

Ce poți face pentru a ameliora starea de anxietate legată de știri?

Găsește metode de a reduce anxietatea

Pentru ameliorarea stării de anxietate sunt utile exercițiile de relaxare, de exemplu meditația sau mindfulness-ul. Respirația profundă ajută la relaxarea corpului, reducerea anxietății și a hormonilor prezenți – cortizol și adrenalină.

Iată câteva exerciții care pot ajuta cu reducerea simptomelor anxietății.

Poți face un test pentru anxietate online.

Vizionează știrile mai puțin frecvent sau caută alternative

Această acțiune ne poate ajuta să ne distanțăm de cascada constantă de știri negative. În același timp putem fi la curent cu ultimele noutăți. Reducând frecvența cu care vizionăm evenimentele negative reducem fluxul constant de stres. Poți opta și pentru presa scrisă săptămânal care se concentrează pe titlurile actuale și discută pe marginea lor.

Astfel ne protejăm de efectele acelor titluri fataliste de breaking-news și generatoare de teamă.

Reducând timpul petrecut la știri ne rămâne ceva timp pentru a face altceva. Poți utiliza acest timp pentru a face activități care îți plac. Poți citi ceva util, o carte. Poți suna un prieten. Poți avea grijă de tine. Poți medita. Poți găsi lucruri pentru care ești recunoscător în viață. Poți merge să te plimbi sau petrece timp într-un parc.

Concentrează-te pe ce poți face sau cum te poți implica

Dacă vezi că undeva în România (sau în alte părți ale lumii) se întâmplă o catastrofă naturală, în loc să te lași copleșit de griji, vezi cum poți ajuta.

Concentrându-te pe ce poți face combați sentimentul de neputință sau lipsă de speranță care poate veni la pachet cu astfel de știri. Donează haine, alimente sau ce poți, dă o mână de ajutor.

Abonează-te la canale care pun accent pe știri pozitive

Există mai multe platforme care promovează știrile pozitive și se ocupă exclusiv cu asta. Exemple sunt Calea Europeană, România Pozitivă, Good News Network (internațional).

one small positive thing

Faptul că citești și știri pozitive nu înseamnă că negi existența problemelor din lume. Ci poate fi o alegere să vezi și să afli și despre ce este bun în lume, ce este pozitiv.

Dezabonează-te de la canalele care servesc fake-news sau promovează dezinformarea

Canalele care servesc fake-news nu au scopul de a informa corect cititorii lor. De altfel, există și posturi TV care prezintă numai un aspect dintr-o știre și nu tot adevărul, sau distorsionează realitatea pentru a influența opinia publică.

Avem nevoie să discernem pentru noi care sunt știrile care ne ajută și care nu. Să judecăm și să gândim ceea ce citim sau să verificăm sursele acelor știri, să nu credem tot ce ne este prezentat.

Îngreunează-ți accesul la platformele social media

Cu cât îți vei îngreuna accesul la consumul de social media, cu atât te vei distanța de fluxul de negativitate de acolo.

Îți poți dezinstala aplicațiile media din telefon, fiind logat doar pe PC sau laptop. Astfel, ai acces la social media numai când ești acasă și nu pe drum spre serviciu sau în pauze.

Este și sănătos să te deconectezi de la aceste platforme și să nu fii logat mai mereu. Există studii care corelează consumul de social media cu diferite probleme de sănătate psihică: depresie, anxietate, probleme de atenție, singurătate.

Iată și un sumar al acțiunilor pe care le poți lua dacă ești afectat de știrile negative

  • Redu starea de anxietate prin metode specifice – exerciții de respirație
  • Vizionează știrile cu conținut negativ mai puțin frecvent sau caută alternative care funcționează pentru tine pentru a reduce timpul petrecut la știri.
  • Când vezi știri negative caută soluții la problemele descrise și vezi cum te poți implica pentru a ajuta.
  • Caută și știri pozitive despre ce se întâmplă în lume. Este bine să avem ambele fațete ale realității și nu să ne concentrăm doar pe ce nu merge și ce e rău.
  • Alege să fii informat corect și acordă mai puțină importanță știrilor de tip fake-news.
  • Îngreunează-ți accesul la platformele de social media unde poți vedea titluri breaking news, fake news, știri negative constant în feed-ul tau.

Resurse:

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top