conferinta nationala de psihologie

Impresii De La Conferința Națională De Psihologie Ediția a III a 2016

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Conferinta Nationala de Psihologie ediția a III a a fost un eveniment mult așteptat în lumea psihologilor români. Am fost fericită că am fost parte la acest eveniment important și voi împărtăși cu voi câteva aspecte care au prezentat pentru mine un interes crescut.

Prezentări de la Conferinta Nationala de Psihologie

Prezentare Psih. dr. Anca Gilda Rădulescu „Alienarea parentală – o provocare pentru psihologi și pentru sistemul judiciar – la granița dintre psihologie și justiție”

Subiectele de maxim interes pentru mine de la Conferinta Nationala de Psihologie au fost cele prezentate de dna Prof. Dr. Anca Gilda Rădulescu despre alienarea parentală care este o formă de abuz psihologic asupra copilului.

De multe ori în cazul divorțului părinții luptă pentru obținerea custodiei copilului. Părintele cu care rămâne copilul poate influența percepția acestuia asupra părintelui de care copilul este separat, ducând până la distorsionarea totală a realității.

alienarea parentala

Prezentare Prof. univ. dr. Petru Lisievici „Paradigma superiorității gândirii abstracte”

O altă prezentare de la Conferinta Nationala de Psihologie care mi-a captat atenția a fost cea susținută de dl. Prof. Dr. Petru Lisievici despre Paradigma superiorității gândirii abstracte și așa zisele fabrici de genii care sunt un pericol și ar trebui să ajutăm la informarea populației despre astfel de falsități care sunt distrugătoare.

Geniul nu se fabrică, iar inteligența matematică și logică nu este echivalentul geniului…. Există pe internet tot felul de anunțuri care promit să scoată genii din copiii noștri. Ba chiar există și traineri pentru genii pentru a antrena geniul.

Toate acestea au efecte negative în primul rând asupra copilului care ajunge să se simtă epuizat, să dorească să abandoneze școala, fiind forțat să învețe matematică pentru a deveni geniul pe care părinții îl doresc…

pericolul fabricilor de geniu

Prezentare Psih. dr. Cătălin Luca „Abuzul asupra copilului-context și factori care întârzie dezvăluirea copilului”

De asemenea, am urmărit cu interes prezentarea dl. Psih. Dr. Cătălin Luca despre Abuzul asupra copilului – context și factori care întârzie dezvăluirea abuzului, prin care a tras un semnal de alarmă asupra faptului că în cazul abuzurilor asupra copiilor 90% din cazuri nu sunt descoperite.

abuzul asupra copilului

Un procent absolut trist, dar foarte adevărat. Un procent foarte mic de copii și adolescenți ajung să mărturisească un abuz numai sub anumite condiții. Există mai multe tipuri de abuz al căror victime sunt copiii: verbal, emoțional, sexual, fizic. Să nu mai vorbim de altoirea copiilor pe care părinții în mod conștient o utilizează ca și metodă de educare sau corecție comportamentală.

Un lucru deosebit de bun se întâmplă pentru copiii din UK, și anume părinților le este interzis prin lege să îi abuzeze fizic pe proprii copii. Abuzul fizic înseamnă și o palmă, nu doar călcatul în picioare.

Este bine că mulți părinți înțeleg faptul că disciplinarea copiilor lor nu se face prin abuz fizic. Pedeapsa prin lovire nu promovează un comportament pozitiv, ci are un impact extrem de negativ asupra copilului.

Printre colegi de-ai mei care au ținut prezentări deosebite, au fost invitați și președintele Federației Europene a Asociațiilor Psihologilor (EFPA) și Academician Leon Dănăilă.

Invitat special – Academician doctor Leon Dănăilă

Am avut oportunitatea de a-l asculta pe dl. Academician Pr. Dr. Leon Dănăilă pe care îl respect enorm. A fost o adevărată plăcere să îl văd și să îl ascult.

Leon Danaila

Invitat special – Președinte EFPA Phd. Thelmo Murinho Baptista

Am avut un invitat special la Conferinta Nationala de Psihologie, dl. Dr. Thelmo Murinho Baptista. Discursul Domnului Președinte al Federației Europene a Asociațiilor Psihologilor (EFPA), Thelmo Murinho Baptista a fost unul foarte motivant. Prezența sa a fost de o deosebită importanță pentru Colegiu. Avem valori și standarde de calitate comune cu ale EFPA.

Thelmo Muronho Baptista, Presedinte EFPA

Ca perspective de viitor pe care le iau de la Conferinta Nationala de Psihologie sunt pregătirea psihologilor la standarde riguroase pentru a asigura calitatea serviciilor psihologice clienților și pacienților noștri. Având sprijinul EFPA, standardele înalte ale calității, și nu în ultimul rând munca asiduă a fiecărui psiholog, psihologia în România se va dezvolta și va ocupa rolul pe care îl merită.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top