Un barbat si o femeie fac un selfie de cuplu fericit, in spatele lor se afla o rulota

Ești Într-o Relație Pansament? Cum Îți Dai Seama Și Ce Poți Face

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

După orice despărțire intensă, este comun ca oamenii să intre într-o nouă relație, numită relație pansament sau relație tampon, cât mai repede posibil, în încercarea de a face față pierderii. Relațiile create astfel pot fi complicate și distructive în cel mai rău caz. În cel mai bun caz (deși rar), se pot transforma în relații armonioase de lungă durată.

Deși relațiile pansament pot părea inofensive, acestea ar putea avea potențial distructiv dacă nu ne dăm seama de ele și nu facem pași să le transformăm. Dacă crezi că s-ar putea să fii într-o relație pansament chiar acum, este important să cunoști semnele, motivele din spatele acestei decizii pentru a face alegeri conștiente și sănătoase în viața amoroasă.

Ca o mică paranteză aici pentru că este vorba despre relația de cuplu, am creat un jurnal cu exerciții pentru relația ta de cuplu pe care te invit să îl descarci gratuit completând formularul de mai jos 👇 

Ce este o relație pansament?

Să te desparți de cineva pe care îl iubești nu este niciodată ușor. Este o experiență dureroasă, o pierdere, pe care uneori cu greu o putem alina. Despărțirile sunt simțite ca un doliu și necesită timp și lucru cu sine pentru a-l traversa spre vindecare. Însă, mulți oameni, în încercarea de a-și repara inimile frânte și de a merge mai departe, intră în ceea ce se numește o relație pansament sau tampon.

Relația pansament sau tampon se numește așa pentru că adesea, inconștient, o folosim pentru a ne alina durerea cauzată de o despărțire. De exemplu vrem să-l uităm, să dăm trecutului relația precedentă, cu o nouă relație de cuplu.

Un cuplu tin cu mainile o inima franta, dar bandajata, adesea efect de relație pansament
Relația pansament este o relație prin care se încearcă depășirea durerii lăsate în urmă de o relație de cuplu care s-a destrămat recent.

Acest tip de relație este, în general, de scurtă durată și la fel cum o începem, așa se și consumă. Rapid. Scopul acestei relații tampon este de a ajuta persoana să uite de fostul iubit și să meargă mai departe din punct de vedere emoțional, sau să se răzbune pe el/ea.

În timp ce relațiile pansament pot oferi un confort temporar, acestea nu sunt întotdeauna cea mai sănătoasă alegere. Persoanele care intră în relații pansament o fac adesea pentru că se tem să rămână singure sau sunt presate să umple golul lăsat de relația anterioară.

După o despărțire grea este important să îți iei timp să te vindeci de durerea pierderii, să reflectezi la experiența ta și să îți tragi toate foloasele din ea. Cu alte cuvinte, să fii bine cu tine, pentru a fi bine în relația de cuplu nou formată. Aici psihoterapia individuală poate fi de mare ajutor, pentru că adesea despărțirile aduc la suprafață dureri nevindecate din trecut care pot fi greu de depășit singuri.

Cum îți dai seama că ești într-o relație pansament?

Este ușor să te lași cuprins de entuziasmul unui nou partener și să ignori semnele care îți arată că nu ți-ai uitat cu adevărat fostul. Relația pansament de obicei se consumă rapid și ajung la fel de repede la un final. Dacă te afli într-una, este important să știi ce semne să cauți pentru a o identifica.

Unele dintre cele mai importante semne sunt: o nevoie intensă de a fi într-o relație, cauți sprijin în noul partener pentru a trece peste fosta relație, vorbești frecvent despre fostul tău, ai impresia că vă cunoașteți de o viață, vrei să te răzbuni cumva pe fostul, te simți deconectat emoțional de noul tău partener.

Cuplu stau pe canapea, fiecare uitandu-se in telefon
Lipsa angajamentului și a conexiunii emoționale sunt comune într-o relație pansament.

Cauți sprijin emoțional în partenerul nou

Un semn de relație pansament este că tu sau partenerul tău să depindeți de această nouă relație pentru sprijin emoțional pentru durerea de după despărțire. Aceasta ar putea fi încă prezentă și foarte greu de procesat de unul singur, așa că noua ta relație o vezi ca pe un sprijin să te propulseze afară din durere.

Vorbești frecvent despre fostul

Un alt semn important al unei relații pansament este că partenerul care nu a depășit relația precedentă vorbește frecvent despre fostul / fosta. Compară, se plânge, și poate să dea detalii despre fosta relație care poate ar fi mai bine să fie păstrate pentru sine.

Ai impresia că vă cunoașteți de o viață

Dacă ai ieșit recent dintr-o relație de lungă durată și ai intrat într-o relație nouă, s-ar putea să te afli într-o relație pansament, mai ales dacă simți că sunteți deja într-o relație pe care o simți ca stabilă. De exemplu, simți că vă cunoașteți de o viață întreagă, deși nu vă cunoașteți prea bine. Acest lucru se poate întâmpla pentru că apropierea este puternică și ați sărit mai multe etape de cunoaștere și de construire a acestei relații.

Vrei să te răzbuni pe fostul intrând într-o relație nouă

Dacă îi porți ranchiună fostului partener și vrei să te răzbuni prin a-ți face o nouă relație, sau să îi arăți că ai trecut peste, și acesta este un semn de relație pansament. Motivul este pentru că încă mai ai sentimente negative față de fostul tău iubit și vrei să îl afecteze decizia ta într-un fel sau altul. S-ar putea să postezi foarte repede pe canalele social media imagini din noua ta relație pentru a arăta tuturor cât de fericit ești acum.

Lipsește conexiunea emoțională

Dacă relația prezentă se bazează mai mult pe sex și mai puțin pe cunoașterea reciprocă sau pe o conexiune emoțională, atunci, din nou, acesta ar putea fi un semn al unei relații de tip pansament. Nu este plăcut să te simți folosit pentru sex sau să te folosești de cineva. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil ca tu sau partenerul tău să nu fiți pregătiți să vă conectați pe deplin după despărțire. În acest fel, relația va rămâne doar la un nivel superficial și nu va avansa pentru o conexiune mai profundă.

Alte semne ale unei relații pansament includ

  • Treci rapid într-o altă relație după despărțire
  • Ai emoții neplăcute intense din cauza relației anterioare
  • Crezi că noul partener te va ajuta să depășești despărțirea
  • Lipsa de angajament față de relația actuală
  • Arzi etape în această relație
  • Lipsa de angajament determină certuri în cuplu din cauza nevoilor neîmplinite
  • Nu vă acordați timp pentru a vă cunoaște mai bine unul pe celălalt
  • Vă concentrați pe atracția fizică și mai puțin pe conexiunea emoțională

Ce poți face dacă îți dai seama că ești într-o relație pansament?

Realizarea faptului că ești într-o relație de tip pansament sau tampon poate fi greu de acceptat. Este ușor să te lași cuprins de entuziasmul unei noi iubiri și să ignori semnele că ești încă în proces de doliu. Dar, odată ce ai înțeles ce se întâmplă, este important să iei măsuri.

Femeie se gandeste la cauzele emotiilor ei cu un pix si un jurnal in brate
Un jurnal în care ne scriem gândurile ne poate ajuta să conștientizăm ceea ce simțim.

În primul rând, ia-ți ceva timp pentru a reflecta asupra sentimentelor tale. Ești încă agățată de fostul tău iubit? Ce simți când te gândești la fosta relație? Ai sentimente de răzbunare? Folosești această nouă relație ca o modalitate de a-ți distrage atenția de la durerea despărțirii anterioare? Ce simți pentru noul partener? Îți dorești această relație?

Timpul pentru reflecție și suport prin terapie poate fi util în a te sprijini dacă conștientizezi că ești într-o relație tampon.

Odată ce ți-ai identificat sentimentele adevărate și gândurile, poți decide ce dorești să faci. Să rămâi sau să pleci dintr-o relație pe care poate nu ți-o dorești și care poate nu vă face bine niciunuia dintre voi?

Poți face pași importanți pentru a transforma relația pansament într-o relație frumoasă și de lungă durată. Se poate și acest lucru, însă cu angajamentul ambilor parteneri.

Cum să eviți să intri din nou într-o relație pansament

Despărțirea de cineva poate fi dificilă și, uneori, ne putem trezi că intrăm prea repede într-o nouă relație doar pentru a umple golul lăsat de cea anterioară. Dar știm că nicio persoană din această lume nu poate umple acest gol. Așadar, ce putem face pentru a evita repetarea acestui ciclu?

Trebuie să îți acorzi timp să te vindeci și să procesezi despărțirea înainte de a intra într-o relație nouă. Ia lucrurile încet și nu te grăbi să intri într-o nouă relație doar pentru a evita să rămâi singură. Nu uita, este mai bine să nu te grăbești și să găsești persoana potrivită decât să te grăbești în ceva doar pentru a umple un gol temporar.

Cu o mentalitate corectă și câteva mecanisme de adaptare utile, poți reuși să treci peste perioada dificilă de după despărțire. Ia-ți ceva timp pentru a te concentra asupra propriilor nevoi și încearcă experiențe noi care să te ajute să te redescoperi și să te reconectezi cu tine însuți.

Prietenii și familia ta sunt un sprijin în această perioadă. Ia în considerare și psihoterapia individuală dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți procesa sentimentele și doliul după relația care s-a încheiat. Acesta este doar un capitol din povestea ta și că urmează capitole noi în viața ta care abia așteaptă să fie scrise.

Câteva cuvinte de final

Relația pansament poate fi complexă și nu întotdeauna poate duce la un cuplu satisfăcător pe termen lung. Este important să abordezi această relație cu grijă, autocunoaștere și onestitate. Ia-ți timp pentru a te vindeca după orice despărțire dificilă, comunică deschis și acordă prioritate creșterii tale personale pe tot parcursul procesului.

 


Referințe:
Barber LL, Cooper ML. Rebound sex: Sexual motives and behaviors following a relationship breakup. Arch Sex Behav. 2014 Feb;43(2):251-65. doi: 10.1007/s10508-013-0200-3. Epub 2013 Dec 20. PMID: 24356947.
Spielmann SS, Macdonald G, Wilson AE. On the rebound: focusing on someone new helps anxiously attached individuals let go of ex-partners. Pers Soc Psychol Bull. 2009 Oct;35(10):1382-94. doi: 10.1177/0146167209341580. Epub 2009 Jul 22. PMID: 19625631.
Marshall TC, Bejanyan K, Ferenczi N. Attachment styles and personal growth following romantic breakups: the mediating roles of distress, rumination, and tendency to rebound. PLoS One. 2013 Sep 16;8(9):e75161. doi: 10.1371/journal.pone.0075161. PMID: 24066169; PMCID: PMC3774645.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top