beneficiile gestionarii emotiilor

Beneficiile Gestionarii Emotiilor In Viata Si Relatii

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Gestionarea emoțiilor este un proces conștient prin care controlăm răspunsurile sau reacțiile pe care le manifestăm în situațiile în care simțim emoții. Acest proces, cu cât îl facem mai conștient, cu atât putem simți beneficiile gestionarii emotiilor in viața noastră și mai ales în relațiile noastre.

Pentru a te ajuta să îți gestionezi emoțiile cât mai bine, am creat un curs online pentru gestionarea emoțiilor. Pe scurt, în acest curs înveți despre:

  • Îți cunoști mai bine emoțiile
  • Îți accepți emoțiile
  • Îți gestionezi emoțiile negative
  • Să îți înțelegi, prin tehnici aplicate, reacțiile, impulsurile, comportamentele emoționale
  • Aplici tehnici de inteligență emoțională pentru gestionarea emoțiilor

Astăzi discutăm despre beneficiile gestionarii emotiilor în viața și relațiile noastre. Vom vedea cât de important este acest proces.

Există mai multe beneficii pe care le câștigăm atunci când ne gestionăm corect emoțiile. Experiența din cabinet mi-a arătat că putem construi un echilibru mental și emoțional, dar și relațional.

De asemenea, sănătatea fizică poate beneficia enorm de pe urma controlului emoțiilor, și voi detalia mai jos cum și de ce.

Emoțiile negative în sine nu produc boli, ele sunt doar emoții. Felul în care le procesăm (sau nu) este cel care ne poate da bătăi de cap.

Există studii care arată că gestionarea necorespunzătoare a emoțiilor precum reprimarea lor pot produce în corp condițiile necesare pentru apariția și dezvoltarea bolilor.

De asemenea, dacă alegem să dăm putere emoțiilor pe care le avem și să acționăm impulsiv în baza lor, relațiile noastre pot avea de suferit și putem lua decizii pripite.

Beneficiile gestionarii emotiilor

A-ți gestiona sănătos o emoție înseamnă din punctul meu de vedere, a lucra cu ea. A o descoperi, a o numi, a prelucra gândurile din spatele ei, a o accepta, a o simți în plenitudinea ei și în final a o lăsa să treacă.

Gestionarea emoțiilor este foarte importantă pentru toată lumea. Oricine nu știe, poate învăța cum să își controleze emoțiile. De aceea, dacă îți dorești să înveți să îți gestionezi emoțiile eficient, am pregătit pentru tine un curs online special pentru gestionarea emoțiilor negative.

Nu este nimic rușinos dacă nu știm deja să facem asta. Este o dovadă de maturitate și asumare dacă acceptăm că uneori emoțiile ne scapă de sub control. Asta e. Este uman și ni se întâmplă fiecăruia dintre noi, fie că suferim sau nu de o tulburare de dispoziție sau de personalitate care poate da dificultăți în controlul reacțiilor emoționale.

Să ținem întotdeauna cont de faptul că în ciuda oricărui aspect, putem fi în control. Că suntem responsabili pentru ceea ce spunem și facem. Astfel, putem să învățăm noi metode să răspundem diferit și să luăm deciziile cele mai potrivite în viața noastră.

Așa cum am spus mai sus, atunci când procesăm eficient emoțiile negative avem parte de mai multe beneficii. Din punctul meu de vedere, cele pe care le pot enumera în acest moment sunt:

Relațiile sunt armonioase

Emoțiile ne pot copleși la un moment dat și putem avea comportamente care îi rănesc pe ceilalți. Dacă învățăm să lăsăm acel spațiu între a simți și a spune sau a face, deja am câștigat un plus de control asupra emoțiilor.

Următorul pas este să decidem dacă vrem să manifestăm emoția în comportament sau nu.

Este atât de simplu.

Cum altfel am putea răspunde și nu reacționa în situația respectivă astfel încât să menținem un echilibru între noi și ceilalți? Alegând tipul de răspuns putem crea și menține relații armonioase. Le putem chiar repara pe cele în care suferim, bineînțeles, atât cât se poate, și dacă se poate.

beneficiile gestionarii emotiilor relatii armonioase

Previi certurile inutile

Dacă ai obiceiul de a fi tare și a te certa cu partenera/ul după care realizezi că vă certați de fapt pe nimicuri, află că nu ești singur/ă. Foarte multe cupluri au această problemă, unde un simplu lucru poate duce la un conflict complex.

De fapt motivele certurilor de acest tip sunt mult mai profunde decât acel lucru (care le-a determinat) și pot avea legătură cu nevoile neîmplinite ale celor doi.

În situațiile conflictuale din cuplu beneficiile gestionarii emotiilor sunt enorme. Conflictele pot fi prevenite dacă lucrăm cu noi și ceea ce simțim.

Astfel, ne orientăm mai mult spre comunicare și găsirea de soluții. Iar ieșirea din spiralele dăunătoare ale reproșurilor sau învinuirii este un efect natural.

Riscul de boli de inimă este redus

Dacă înveți cum să îți gestionezi corect emoțiile, poți reduce efectul emoțiilor negative asupra inimii. Se cunoaște faptul că stresul, furia și depresia au un impact semnificativ în dezvoltarea tulburărilor de ritm cardiac. Acestea negestionate corespunzător pot afecta chiar și o inimă sănătoasă.

Dacă există deja boli de inimă la o persoană, emoțiile negative precum furia pot duce la înrăutățirea bolii de inimă. De asemenea, gestionarea necorespunzătoare a furiei a fost legată de hipertensiune, boli de inimă și boli digestive.

Îți construiești starea de bine

De obicei în urma reglării emoționale se instalează o stare interioară de calm. Deoarece emoțiile vin și pleacă, dacă știm să le ghidăm astfel, ne putem simți mai bine.

Suntem mai liniștiți când nu mai avem rezerve de furie pline sau când tristețea a fost integrată ca parte a unei experiențe dureroase. Astfel starea generală de bine se poate îmbunătăți.

Poți înceta anumite obiceiuri nesănătoase și forma unele sănătoase

Cu toții avem obiceiuri nesănătoase. Unele asumate și controlate. Dar când la baza acestora stau emoțiile reprimate sau nereglate sănătos, aceste obiceiuri nocive pot deveni probleme care ne amenință sănătatea.

Gestionarea necorespunzătoare a emoțiilor este unul dintre factorii care pot duce la diferite comportamente compulsive sau dependențe.

Ca de exemplu, probleme de control ale comportamentului alimentar, consum de alcool și/sau droguri, cumpărături compulsive sau alte comportamente compulsive sau de dependență.

Acestea se manifestă de exemplu, ca manieră inconștientă de a rezolva ceva sau de a ne face să ne simțim mai bine. Însă acestea nu sunt niciodată soluția. Pot fi metode de ”auto-medicație„ care funcționează în detrimentul nostru.

dependenta de facebook

Cum ne afectează aceste comportamente sănătatea?

În primul rând sănătatea emoțională are de suferit pentru că evităm contactul cu ceea ce simțim. Dacă nu ne ocupăm de ea, suferința emoțională nu dispare în timp. Rămâne tot acolo unde am lăsat-o și poate crește în intensitate și determina dezvoltarea unor tulburări precum depresia.

Apoi, ca exemplu, problemele de comportament alimentar precum mâncatul emoțional, pot duce la dificultăți în controlul greutății, produce risc de obezitate și boli asociate cu aceasta.

Consumul de alcool și droguri are evident efecte negative asupra sănătății.

Un alt comportament disfuncțional este auto-vătămarea, care poate duce la instalarea de infecții sau alte boli.

Așadar, rezolvând anumite probleme care determină suferința și gestionând emoțiile simțite, putem aduce o contribuție substanțială la formarea de obiceiuri sănătoase și încetarea celor nesănătoase.

Este cunoscută influența directă a stresului asupra sistemului imunitar. Când rămânem blocați în emoții negative și nu știm cum să le procesăm, prin stresul suferit se secretă cortizol.

Prezența pe o perioadă mai lungă a stresului, datorită cortizolului, poate produce inflamație în corp și afecta rezistența la îmbolnăviri.

Așadar, când stresul este redus prin gestionarea emoțiilor negative, implicit hormonii stresului se reglează, ceea ce duce la mai puțină inflamație în corp și un sistem imunitar puternic.

 


Resurse:

  • Stress-induced cardiac arrhythmias: The heart–brain interaction
  • Jainish Patel, Prittesh Patel (2019) Consequences of Repression of Emotion: Physical Health, Mental Health and General Well Being. International Journal of Psychotherapy Practice and Research – 1(3):16-21.
  • Kiecolt-Glaser, J. K., Glaser, R. (1993). Mind and immunity. In: D. Goleman & J. Gurin, (Eds.) Mind/Body Medicine (pp. 39-59). New York: Consumer Reports.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top