terapie de grup

Terapie De Grup

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Ce este terapia de grup?

O opțiune cu multe beneficii terapeutice este serviciul de terapie de grup sau grupul de suport. Psihoterapia integrativa este aplicabilă și în cadrul grupurilor când sunt prezente mai multe persoane.

În acest caz apare dinamica de grup, experiențele lucrate cu toți membrii ai grupului contribuind la rezolvarea problemelor participanților. Fiecare persoană este implicată în dinamica grupului de terapie.

Psihoterapia de grup este unul dintre acele tipuri de psihoterapie care oferă un cadru deschis și confidențial întâlnirii mai multor membri și discutării deschise a problemelor lor.

Întâlnirile sunt coordonate de către unul sau mai mulți psihoterapeuți, în cazul meu eu și încă un psihoterapeut. Acestea se pot organiza în funcție de vârsta, problema sau scopul participanților.

Grupurile cu care lucrez în cabinetul de psihologie din București pot fi deschise sau închise.

Numărul maxim de persoane cu care pot lucra personal într-un grup sunt de 5, iar cu o colegă 10-12. Grupurile deschise sunt acele tipuri de grupuri care permit acceptarea unor membri noi pe întreg parcursul terapeutic.

În cazul grupurilor deschise persoanele noi au nevoie de o anumită perioadă de adaptare la grup. De asemenea și grupul ca unitate are nevoie de o perioadă de adaptare la noile participante. În schimb cu cât sunt mai mulți participanți cu atât experiențele sunt mai bogate și suportul mai divers.

Grupurile de terapie închise fac exact opusul, și anume nu permit aderarea altor membri. Cu toate acestea, numărul mic de participanți implică acordarea unui timp mai mare fiecărui membru, accentuând calitatea intervenției terapeutice.

Care sunt beneficiile terapiei de grup?

Grupurile de terapie au nenumărate beneficii. Ele reprezintă o sursă solidă de suport pentru fiecare din participanți. Aceștia aduc cu ei experiențele lor, viziunile și propriile strategii de viață pe care le împărtășesc cu ceilalți. Astfel fiecare primește certitudinea că nu este singurul care are o anumită problemă.

Este important să știi că nu ești singur și că există persoane cu experiențe similare în care poți avea încredere. Persoanele din grupurile de suport îți sunt alături către un scop comun.

Dacă ai întrebări folosește formularul de contact sau trimite-mi email la [email protected].

Urmărește acest link pentru a consulta prețurile pentru serviciile de psihoterapie.

Află care sunt grupurile de terapie și workshop-urile pe care le organizez în București și la care te poți înscrie chiar azi.


Referințe:
Malhotra A, Baker J. Group Therapy. [Updated 2022 Dec 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549812/
Ezhumalai S, Muralidhar D, Dhanasekarapandian R, Nikketha BS. Group interventions. Indian J Psychiatry. 2018 Feb;60(Suppl 4):S514-S521. doi: 10.4103/psychiatry.IndianJPsychiatry_42_18. PMID: 29540924; PMCID: PMC5844165.
Rutan JS. Reasons for Suggesting Group Psychotherapy to Patients. Am J Psychother. 2021 Jun 1;74(2):67-70. doi: 10.1176/appi.psychotherapy.20200032. Epub 2021 Jun 3. PMID: 34081533.
Marmarosh CL, Sandage S, Wade N, Captari LE, Crabtree S. New horizons in group psychotherapy research and practice from third wave positive psychology: a practice-friendly review. Res Psychother. 2022 Nov 4;25(3):643. doi: 10.4081/ripppo.2022.643. PMID: 36373391; PMCID: PMC9893048.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top