frica de fericire si auto-sabotajul

Te Autosabotezi? Ți-ar Putea Fi Frică De Fericire

Ești o persoană fericită? Mulți ar putea răspunde la această întrebare cu da. De fapt, în unele culturi ca cea americană fericirea este principala virtute care le ghidează viața oamenilor, asociind-o cu împlinirea personală. În cultura japoneză de exemplu întreruperea contactului social și valorificarea transcendentală sunt caracteristici ale fericirii. Dar atunci de ce frica de fericire și ce legătură are cu auto-sabotarea?

Azi vom vorbi despre frica de fericire, ce înseamnă fericirea pentru noi, oportunități ratate, evitarea acțiunilor care ne fac fericiți sau acțiunile pe care le facem și care ne duc departe de a fi fericit lucrurile care nu ne lasă să obținem ceea ce dorim.

Asta este autosabotarea.

Pentru cei care vor să se cunoască puțin mai mult și să se apropie de sinele lor adevărat, am pus cap la cap câteva gânduri despre cum frica noastră de fericire poate duce la autosabotarea.

Cum știi că îți este frica de fericire?

Există o scală specială pentru asta. Mulțumita muncii lui Mohsen Joshanloo putem măsura frica de fericire printr-un test pe care el l-a construit, și o putem folosi în lucrul nostru pentru a o depăși.

Poți face testul online pentru frica de fericire online.

Instrucțiunile sunt după cum urmează (traducere proprie neoficială)
”Pentru următoarele , vă rugăm notați măsura în care sunteți de acord cu fiecare afirmație folosind scala de mai jos.”

Acest test este folosit de către utilizatori în scop informativ. Nu are caracter de diagnostic și nu înlocuiește consultația la psihoterapeut, psiholog clinician sau psihiatru.

Prefer să nu fiu prea bucuros pentru că de obicei bucuria este urmată de tristețe.

 
 
 
 
 
 
 

Cred că cu cât sunt mai bucuros și fericit cu atât mai mult ar trebui să mă aștept să se întâmple lucruri rele în viața mea.

 
 
 
 
 
 
 

Dezastrele vin după noroc.

 
 
 
 
 
 
 

Multă bucurie și distracție fac să se întâmple lucruri rele.

 
 
 
 
 
 
 

Bucuria excesivă are consecințe rele.

 
 
 
 
 
 
 

 

Un scor de cel puțin 21 de puncte indică faptul că există ceva frică de fericire. Dacă ai un scor înalt (6 sau 7) la cel puțin una din întrebările de mai sus, atunci pui o distanță mare între tine și fericirea ta. Mai întâi trebuie să vedem ce înseamnă fericirea pentru tine înainte să ne adâncim în subiectul autosabotării.

Perspectiva culturală românească asupra fericirii

Știm despre cultura rusă și japoneză și perspectivele lor despre fericire, dar cum rămâne cu noi, românii? Cum vedem noi fericirea? Dă-ți un minut și scrie ce înseamnă pentru tine fericirea.

Când ai terminat, vizionează video-ul acesta.

Fericirea este o experiență subiectivă și are o semnificație diferită pentru fiecare dintre noi. Pentru unii din noi, așa cum am văzut în video, fericirea vine din starea de sănătate, bogăție, sentimentul de posesiune și statut înalt. Poți învăța cum să fii fericit prin muncă multă pentru unii și mai puțină pentru alții, dar mereu cu perseverență.

Pentru a fi sănătoși, chiar și dacă avem o boală gravă, trebuie să facem tot ce ne stă în putință și ce depinde de noi pentru a menține sau avea o stare de sănătate bună: să mâncăm sănătos, să facem sport, să medităm, să vorbim cu un psihoterapeut.

Munca și perseverența ne ajută să avem succes și bogăție, chiar dacă acestea sunt definite într-un mod personal. Nu trebuie să fii faimos ca să ai succes, sau milionar ca să fii bogat.

Sentimentul de posesiune vine din lucrurile pe care le avem. Chiar dacă aceasta este cea mai slabă formă de fericire, practicarea gratitudinii un exercițiu bun pentru a aprecia lucrurile pe care le avem acum. A fi mulțumit cu ceea ce avem și aprecierea lucrurilor din viața noastră aduce fericire pe termen lung.

Chiar și statutul înalt în societate ne este la dispoziție printr-o combinație complexă de oportunități, personalitate, pasiune, determinare și alegere. Contează cum manipulăm resursele pe care le avem pentru a face acest vis realitate.

Fericirea depinde de obiectivele noastre, așteptările pe care le avem de la viață, și credințele noastre. Este important să avem așteptări realiste și să stabilim obiective care sunt posibil de îndeplinit și să le aliniem cu ceea ce credem despre fericire. Credințele noastre sunt ceea ce ne ghidează în viață. Ele sunt cheia care deschide sau închide ușile noilor perspective, succesului și fericirii.

Credințele negative sunt obstacole între noi și fericirea noastră

Dacă avem credințe negative despre noi înșine acestea ne vor ține în loc și nu ne vor lăsa niciodată să creștem și să ne atingem potențialul. Ghidându-ne din mintea inconștientă, aceste gânduri ne vor manipula deciziile și vor influența rezultatul acțiunilor noastre, ducând la autosabotare.

Te sabotezi când acționezi împotriva obiectivelor tale, dorințelor, și ca rezultat vor fi frustrarea și tristețea. Tristețea, opusul fericirii. Sună cunoscut? Cum știi dacă te sabotezi pentru că îți este frică de a fi fericit?

Vei face de exemplu, unele din aceste lucruri:

 • nu te trezești la timp să mergi la interviul pentru jobul viselor tale
 • îți stabilești obiective nerealiste pe care nu le poți îndeplini niciodată
 • eziți când trebuie să te vezi cu persoane cu care poți dezvolta un proiect pe care mereu ai vrut să-l demarezi
 • îți întorci spatele oportunităților care îți ies în cale
 • te concentrezi pe alte lucruri decât cele pe care trebuie să le faci
 • nu ai încredere în tine și abandonezi să lucrezi la împlinirea viselor tale

Frica de fericire și autosabotarea

Frica de fericire este în opinia mea un tip de sabotor intern. Unul foarte puternic. Acest sabotor intern face totuși ceva bun pentru noi. Și probabil că nu mă vei crede când îți spun, dar ne ține în siguranță.

Are sens pentru tine?

Ne ține departe de durerea de a fi pedepsiți.„ Sau, ne ține în siguranță/departe de a încălca regulile dictate de părintele critic din interiorul nostru. Ne ține în balonul definit de credințele noastre.

Schimbarea acestor credințe va aduce o schimbare în viața noastră. Schimbarea în general este un lucru de care mulți se tem deoarece este nefamiliar. Convertind credințele negative în unele pozitive este cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla oricăruia dintre noi, și are loc rar în viața noastră de zi cu zi, mai activ în terapie, și doar cu conștientizare.

Acum că ai o viziune despre cum se împletesc frica de fericire și autosabotarea, te poți gândi la moduri în care te sabotezi și nu mai ajungi să ai ceea ce meriți și ce te face fericit?

Lasă-mi gândurile tale în secțiunea de comentarii de mai jos.

5 thoughts on “Te Autosabotezi? Ți-ar Putea Fi Frică De Fericire”

  1. Buna ziua, Oana,

   credintele negative sunt un element central deosebit de important pentru fiecare dintre noi, si sunt atat de bine ancorate in fiinta noastra, incat este dificil sa le schimbam daca nu avem suportul sau indrumarea necesara, dupa cum bine ai observat.
   Recomandarea mea este sa mergi la un psihoterapeut care are pregatirea sa lucreze cu credintele negative si care sa te sprijine in demersul tau.

   Succes.
   Psihoterapeut Valentina Dragomir

Lasă un comentariu

În perioada 27 martie-1 aprilie nu se pot face programări

Scroll to Top