Sfaturi psihologice pentru sănătatea mintală și liniștea sufletească în Noul An

Sfaturi Psihologice Pentru Sănătatea Mintală Și Liniștea Sufletească În Noul An

Scris de Valentina Dragomir, psihoterapeut | Cum scriem articolele

Odată cu începerea noului an și setarea primelor obiective SMART de la începutul anului, ne-am decis să slăbim, să facem mai mult sport, să mâncăm sănătos, și chiar să nu mai fumăm. Pe lângă rezoluțiile acestea care sunt generice și pe care aproape fiecare și le-a stabilit, probabil că sănătatea mintală a fost ratată în stabilirea de obiective.

De aceea vin în întâmpinarea acestei nevoi cu un articol despre câteva sfaturi psihologice.

Nu este necesar să suferim de vreo tulburare psihică pentru a avea sănătatea mintală undeva pe lista noastră. Ne putem găsi cu toții într-un punct în viața noastră când ne simțim deprimați sau ne simțim copleșiți de emoțiile noastre sau de anxietate.

Sănătatea noastră mintală este vulnerabilă și este la fel de importantă precum sănătatea corpului fizic, deoarece atunci când este afectată poate bloca derularea cursivă a vieții cotidiene. La fel cum o gripă ne ține în casă și nu putem merge la muncă sau ieși cu prietenii, și depresia sau anxietatea (spre exemplu) au același efect: ne țin în casă și nu putem merge la muncă sau ieși cu prietenii.

În alte cazuri afecțiunile psihice mai grave pot amputa persoanei afectate dreptul la o viață pe care și-o dorește. Așa că de ce să nu avem grijă și de mintea și sufletul nostru?

Iată câteva sfaturi psihologice care te vor ajuta să îți menții echilibrul psihic

Mergi la psihoterapeut

Există perioade în viața fiecărui om când ajutorul este necesar. Din cauza stigmei asociate mersului la psiholog și afecțiunilor psihologice, oamenii nu merg la specialist atunci când ar avea nevoie, ci mult mai târziu când suferința psihică a ajuns la un nivel devastator.

Avem nevoie de psihoterapeuți la fel cum avem nevoie de medici, pentru că, cu toate că ne este greu să admitem, pur și simplu nu putem să ne vindecăm singuri.

Corpul nostru se vindecă singur, uneori cu ajutorul medicamentelor, dar psihicul nostru nu se vindecă singur. Și dacă așteptăm să treacă timpul pentru a ne simți mai bine, ne înșelăm amarnic.

Timpul nu vindecă nimic, timpul nu poate decât să înrăutățească starea mintală sau afectivă a cuiva care suferă. De fapt, acea programare regulată la psihoterapeut este unul din cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine însuți.

Fie anul acesta anul când sănătății emoționale și sufletești îi acordăm prioritatea pe care o cer.

Poți citi mai mult: de ce să merg la psiholog.

Relaxează-te

Există nenumărate metode de relaxare. De la plimbări în parc, admiratul apusului de soare, la băi fierbinți și exerciții de respirație, toate sunt utile pentru echilibrul psihic. Relaxarea este o experiență personală, de aceea este bine să căutăm acele modalități care ne ajută să ne destindem. Este, dincolo de toate, o pauză binevenită pentru minte.

Fie anul acesta anul în care îți vei da șansa să te relaxezi așa cum se cuvine.

Practică sportul

Exercițiile fizice sunt importante pentru minte, trup și suflet. Sunt un mijloc pentru a menține și îmbunătăți sănătatea mintală. Studiile arată că sportul ajută la îmbunătățirea stării afective, reducerea stresului, a nivelului de anxietate.

Aceste efecte pot dura chiar câteva ore. Pe termen lung, studiile arată că pentru persoanele care suferă de afecțiuni psihologice ușoare, beneficiile exercițiilor fizice sunt comparabile cu cele obținute prin psihoterapie.

Pentru persoanele sănătoase, sportul este o formă de prevenție a tulburărilor emoționale. Este totuși important să nu punem egal între supra solicitarea prin exercițiile fizice intense și extenuante și sănătatea mintală, deoarece abuzând astfel de sport efectele nu vor fi pozitive, ci negative.

Fie acesta anul în care vei include sportul în stilul tău de viață, pentru că meriti! 

Învață să te iubești pe tine însuți

Iubirea de sine se observă în modul în care comunicăm și ne purtăm cu propria persoană. Dialogul intern îndreptat către sine sună a ceva ce nu ai spune niciodată unei persoane pe care o iubești?

Câteodată mai văd pe Facebook comentarii la poze gen: ”nimeni nu este mai prost ca mine” sau ”sunt murdar ca un porc”. Fii blând cu tine și acordă-ți măcar puțină iubire și respect.

Fie anul acesta anul în care te vei iubi mai mult pentru că meriți!

Definește-ți limitele personale

Respectul față de propria persoană poate fi văzut în acțiune și în definirea limitelor interpersonale. Fie acasă în familie, printre prieteni sau la serviciu printre colegi este ok să avem limite sănătoase.

Dacă le dăm celorlalți puterea de a ne ghida viața prin a fi mult prea amabili cu ei și a nu avea puterea să spunem NU, acest lucru ne va afecta starea emoțională și implicit sănătatea mintală.

Poate că nu vrei să mai accepți felul în care ceilalți se poartă cu tine, abuzul verbal, emoțional, fizic, sau alte forme de abuz.

Fie ca anul acesta să fie anul în care poți decide să îți definești limitele personale, direct și asertiv.

Toate aceste cinci sfaturi psihologice: mersul la psihoterapeut, relaxarea, sportul, iubirea de sine și stabilirea de limite interpersonale sănătoase, te vor ajuta oricând să te reechilibrezi emoțional și sufletește, și să îți menții starea de bine.

Scrie-mi dacă aceste sfaturi psihologice sunt utile pentru tine!

La ce obiective sau dorințe pentru sănătatea mintală și liniștea sufletească te-ai gândit pentru anul nou?


Referințe:
McManus C. New Year’s resolutions. BMJ. 2004 Dec 18;329(7480):1413-4. doi: 10.1136/bmj.329.7480.1413. PMID: 15604158; PMCID: PMC535950.
Oscarsson M, Carlbring P, Andersson G, Rozental A. A large-scale experiment on New Year’s resolutions: Approach-oriented goals are more successful than avoidance-oriented goals. PLoS One. 2020 Dec 9;15(12):e0234097. doi: 10.1371/journal.pone.0234097. PMID: 33296385; PMCID: PMC7725288.

PsihoSensus Therapy folosește numai resurse reputabile, articole și cercetări științifice, reviste și jurnale medicale, cărți și alte documente relevante și de încredere redactate de cercetători și specialiști cunoscuți în domeniu, pentru redactarea articolelor. Citește despre procesul nostru editorial și despre cum ne scriem articolele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top